Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
A fjordok – Norvégia kiemelkedő látnivalói
Egyéni Utazó - norvég fjordok
A fjordok – Norvégia kiemelkedő látnivalói

A fjordok – Norvégia kiemelkedő látnivalói

utazás | Norvégia | fjordok | látnivalók | programok

A norvég fjordok

Norvégia kiemelkedő látnivalói kivétel nélkül a természethez köthetőek, ezért nem meglepő, hogy a norvégok előszeretettel járnak túrázni. A 2000 méter feletti hegycsúcsok, a látványos sziklaképződmények, a hatalmas gleccserek és a lélegzetelallító fjordok rengeteg látogatót vonzanak a világ minden tájáról.

Norvégiában több mint 1000 fjord található, de a leghíresebbek az ország nyugati partján, az úgynevezett „Fjord Norway” régióban helyezkednek el. A régió tele van hangulatos falvakkal, amelyeket hegyek, gleccserek, vízesések és völgyek vesznek körül. Mindegyiknek megvannak a saját helyi hagyományai és kulináris különlegességei.
De először is, mi is az a fjord? A fjord egy hosszú, meredek hegyi sziklákkal körülvett öböl, amelyet a jégkorszak során a mozgó gleccserek hoztak létre, más szóval a fjordokat a gleccserek formálták.

norvég fjordok

Különleges fjordok

A világ leghosszabb fjordjai:
 • Scoresby Sund (Kangertittivaq), Grönland – 350 km
 • Sognefjord, Norvégia – 203 km
 • Hardanger-fjord, Norvégia – 179 km
Norvégia kiemelkedő fjordjai
 • Geirangerfjord: az UNESCO világörökség része 
 • Sognefjord: Norvégia leghosszabb és legmélyebb fjordja, ezért a „fjordok királyának” is nevezik
 • Nærøyfjord: a Sognefjord egyik ága, ami szintén a világörökség része
 • Aurlandsfjord: a világ egyik leglátványosabb vasútvonala a Flamsbana, a fjord végétől indul
 • Hardangerfjord: Norvégia gyümölcsöskertje
 • Lysefjord: a Preikestolen (Szószéki szikla) és a Kjerag feltűnő szikláinak ad otthont
 • Nordfjord: itt található a világ egyik legmeredekebb felvonója, a Loen Skylift
 • Trollfjord: Észak-Norvégia fjordja, mely mindössze 3 kilométer hosszú, de ezt kompenzálja drámai szépsége  
A világ legmélyebb fjordjai:
 • Skelton Inlet, Antarktisz – 1933 m
 • Sognefjord, Norvégia – 1308 m
 • Messier Channel, Chile – 1288 m

A norvég fjordok

Geirangerfjord

A norvég fjordok ékkköve

Elhelyezkedés: Nyugat-Norvégia, Møre og Romsdal

Megközelítés: Ålesund

Körülbelül 2,5 órányira Ålesundtól, More og Romsdal megyében található a Geirangerfjord, mely 2005 óta az Unesco világörökség része. Az ikonikus fjord látványos vízesésiről és elhagyatott farmjairól ismert. Az idilli természet és a drámai hegyek minden látogatót lenyűgöznek. A környék hihetetlen vízeséseket kínál, úgymint a Seven Sisters (Hét-nővér vízesés) és a Suitor vízesés. A közelben található a Hjorundfjorden és a Sunnmore-Alpok, melyek tökéletesek túrázáshoz. Érdemes meglátogatni néhány farmot, mint például Skagefla, Knivsfla, Blomberg, Matvik, Syltevik és Westeras. A Hét-nővér vízesés a történelmi Knivsflå farm közelében található. A fjord végén, Geiranger-nél torkollik a Geirangelva folyó a fjordba.

norvég fjordok
egyeni-utazo-norveg-fjordok-briksdal-gleccser-jostedalsbreen-2

Nordfjord

A gleccserek birodalma

Elhelyezkedés: Nyugat-Norvégia, Vestland

Megközelítés: Ålesund

A Nordfjord Norvégia hatodik leghosszabb fjordja, amely 105 kilométer hosszú és 565 méter mély. A fjord a Jostedalsbreentől, Európa legnagyobb szárazföldi gleccserétől indul és nyugatra folyik, majd a Stadlandet-félszigettől délre ömlik az óceánba. Strynben meglátogathatjuk a gleccserág leghíresebb részét, a Briksdal-gleccsert. Loenben felszállhatunk a világ egyik legmeredekebb felvonójára, a Loen Skylift-re, amely lenyűgöző kilátást nyújt a fjordra. A régióhoz tartozik a Hornindalsvatnet tó is, amely 514 méteres maximális mélységével Európa első és a Föld 10. legmélyebb édesvizű tava. Aki rajong a történelemért és a vikingekért, feltétlen látogasson el Sagastadba, ahol a világ egyik legnagyobb viking hajója, a 30 méter hosszú Myklebust látható.

Szívesen utaznál Norvégiába, de segítségre van szükséged a szervezésben? Kérd ajánlatomat az utazás megtervezésére vagy szervezd meg egyénileg utazásod a digitális útikalauz segítségével! Az útikalauz több, mint egy szimpla útikönyv, mert naprakész információkat tartalmaz, hogy ne neked kelljen az interneten található átláthatatlan mennyiségű információt felkutatni és összegyűjteni.

Sognefjord

A fjordok királya

Elhelyezkedés: Nyugat-Norvégia, Sogn og Fjordane

Megközelítés: Bergen

A Sognefjordot gyakran a “fjordik királyának” nevezik. Ennek oka, hogy a Fjord Norway régió közepén fekszik, illetve ez a leghosszabb fjord Norvégiában. Bergentől északra több mint 200 km hosszan nyúlik be a szárazföldbe. A legszélesebb fjordok közé tartozik, de számos keskenyebb oldalága van. A két legnépszerűbb a Nærøyfjord és az Aurlandsfjord. A Sognefjord és mellékágai mentén sok kis hangulatos falu található, köztük Balestrand, Laerdal, Flam, Solvorn, Sogndalsfjora és Fjaerland. A régióban számos program közül választhatunk, felfedezhetjük a gleccsereket, ellátogathatunk a Gudvangen viking faluba, kajakozhatunk a fjordon, illetve túrázhatunk vagy kerékpározhatunk a fjordok mentén.

Nærøyfjord

Európa egyik legkeskenyebb fjordja

Elhelyezkedés: Nyugat-Norvégia, RogalandMegközelítés: Bergen

A Nærøyfjord a Sognefjord számos ága közül a legkeskenyebb és legismertebb. Meredek hegyoldalaival, csodás völgyeivel, 1700 méter magas csúcsaival, hómezőivel, vízeséseivel és kis falvaival ez a fjord régió talán legkiemelkedőbb természeti látványossága. 17 km hosszú és legkeskenyebb pontja mindössze 250 méter. A Nærøyfjord 2005 óta, a Geirangerfjorddal együtt, az UNESCO világörökség része. A fjordon tett hajókázás során kiváló kilátás nyílik a hegyoldalakon elterülő hagyományos kis farmokra, amelyeket csak vízi úton lehet megközelíteni. Gudvangen, Aurland és Flåm között egész évben hajó közlekedik. Ha szerencsénk van találkozhatunk a sziklákon sütkérező fókákkal is.

Szállás ajánló:

Gudvangen Fjordtell***

Aurlandsfjord

Flåmsbana, a világ egyik legszebb vasútvonala

Elhelyezkedés: Nyugat-Norvégia, Vestland

Megközelítés: Bergen

A 29 km hosszú Aurlandsfjord Norvégia leghosszabb fjordjának, a Sognefjordnak egy keskeny ága. Sok turista érkezik ide az ikonikus Bergen és Flamsbana vasútvonal miatt. Utóbbit a világ egyik legszebb vasútvonalaként tartják számon. A fjord melletti Flåm faluból hajókirándulásra indulhatunk a fjordon, túrázhatunk vagy kipróbálhatjuk Európa egyik leghosszabb zip-line-ját. Torkolatától körülbelül 11 kilométerre a festői Nærøyfjorddal kapcsolódnak össze. A fjord nagy részét 1800 méter magas, meredek hegyek veszik körül. Az Aurlandsfjord mentén néhány kisebb völgy kivételével kevés lakott terület található.

egyeni-utazo-norveg-fjordok-aurlandsfjrod-segastein-2

Digitális útikalauz

egyéni konzultációval

Szívesen megszerveznéd utazásod, de gondot jelent az utazási időpont vagy a programok kiválasztása? Nem tudsz dönteni a szállás elhelyezkedését illetően? Vagy kíváncsi vagy milyen dátumra foglalható a legkedvezőbb áru repülőjegy? Olvasd végig a digitális útikalauzt és beszéljük át közösen a felmerülő kérdéseidet!

Hardangerfjord

Norvégia gyümölcsöskertje

Elhelyezkedés: Nyugat-Norvégia, Hordaland

Megközelítés: Bergen

A Norvégia második leghosszabb fjordja Bergentől délre húzódik egészen az ország közepén található Hardangervidda hegyi fennsíkig. Hossza 179 kilométer. A Hardangerfjord hihetetlen látványos tavasszal, amikor a meredek hegyoldalakon virágba borulnak az almafák. Ez egyben a norvég almabor és gyümölcslégyártás epicentruma is. A fjord mentén uralkodó egyedi körülmények tökéletes helyszínt biztosítanak a kifogástalan minőségű alma termesztésére, így magától értetődik, hogy a jó minőségű almából hasonló minőségű almalé és almabor készül. A Hardangerfjord leghosszabb oldalága a Sorfjord, ahol a népszerű Trolltunga is található és az Eidfjord, ahol a híres Voringfossen vízesés zuhan a mélybe.

norvég fjordok

Érdekes tények Norvégia fjordjairól

 • A Geiranger-fjord és a Nærøyfjord az UNESCO világörökség része
 • A fjordokat gyakran nevezik a “természet műalkotásainak”, mert amikor a gleccserek visszahúzodtak a tengervíz elárasztotta az U alakú völgyeket
 • A meleg golfáramlatnak és a Coriolis-effektus okozta légáramlatnak köszönhetően a norvég fjordok viszonylag enyhe éghajlatot élveznek és gyakorlatilag jégmentesek.
 • A fjordokban fókák, barnadelfinek és különféle halfajok úszkálnak, míg az égen sasok és más madarak szárnyalnak.
 • A fjordok gyakran nagyon mélyek, ami lehetővé teszi a nagy hajók közlekedését is.
norvég fjordok

Lysefjord

Norvégia legdélebbi fjordja

Elhelyezkedés: Nyugat-Norvégia, Rogaland

Megközelítés: Stavanger

A Lysefjord Nyugat-Norvégia legdélebbi fjordja, mely Stavanger közelében található. Számos népszerű látnivalót és túra útvonalat találunk itt, úgymint a Preikestolen vagy a Kjeragbolten. Mindkettő egy napos kirándulással elérhető a közeli Stavanger városából.
Mivel a fjord mentén nincsenek utak, érdemes hajóról is megcsodálni a fjordot és a fölé magasodó Szószék sziklát. A nyári hónapokban komppal juthatunk el a fjord belső részén található Lyseboten városába. A komp megáll Florli-nál is, ahol több mint 4000 lépcsőfokon keresztül túrázhatunk felfelé a világ leghosszabb fa lépcsőjén.

Szállás ajánló: Lilland Brewery Hotel

Trollfjord - norvég fjordok

Trollfjord

Norvégia egyik legészakibb fjordja

Elhelyezkedés: Nyugat-Norvégia, Nordland

Megközelítés: Svolvær

A Trollfjorden a Lofoten szigeteken, Svolværtől északra található. Mindössze három kilométer hosszú, de ezt kompenzálja drámai szépsége! A fjord torkolata csak 100 méter széles, de beljebb haladva kiszélesedik. Éppen elég széles ahhoz, hogy a Hurtigruten hajó a Stokmarknes és Svolvær közötti úton betérjen a fjordba. A rövid és keskeny Trollfjordent meredek, vad hegyek veszik körül. A Trollfjord kizárólag hajóval közelíthető meg, hacsak nem szeretnénk 10 kilométert túrázni nagyon zord terepen. A fjordban két erőmű található, amelyek a Trollvatnet és a Botnavatnet vizét hasznosítják. A 2016-os „Downsizing” című film (Matt Damon) egyes részeit a Trollfjordenben forgatták.

Norvég fjordok - program szervezés

 1. Ha szívesen utaznál Norvégiába egyénileg, de nem tudod hol és hogyan kezd a szervezést vagy esetleg nincs elég időd felkutatni a programokat, látnivalókat, akkor kérd ajánlatomat az utazásod megtervezésére az alábbi linken: Ajánlatkérés
 2. Amennyiben szeretnéd szervezett programok keretein belül felfedezni a fjordokat, természetesen van rá lehetőség, azonban nem olcsó mulatság. Számtalan program közül választhatunk, hajókirándulások, vezetett túrák, városnézés, gasztrótúrák, végtelen a lehetőségek tárháza. Programlehetőségek és foglalás itt: szervezett programok 
 3. Ha jól beszélsz nyelveket, vegyél részt a Freetour valamelyik ingyenes városnéző programján!  A programnak nincs előre meghatározott fix ára, a túra végén borravalóval honorálhatod az idegenvezető munkáját. Sajnos Norvégiában egyenlőre limitált az elérhető túrák száma: Freetour – Norvégia

Ha tetszett a bejegyzés, segíts nekem azzal, hogy  terjeszted az oldal jó hírét, mesélsz barátaidnak és ismerőseidnek az Egyéni Utazóról. Amennyiben kíváncsi vagy további tartalmakra, ne felejts el feliratkozni hírlevelemre. 

egyeni-utazo-norvegia-latnivalok-geiranger-fjord-2
Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

 Az utazónapló végigvisz az utazásszervezés legfontosabb lépésein, segít céljaid megfogalmazásában és megőrzi mindazt, ami számodra a legfontosabb és legemlékezetesebb volt utazásod során. 136 oldalon át gyűjtheted életre szóló emlékeidet és 4 különböző utazást örökíthetsz meg a tervezéstől az utazáson át a legszebb emlékekig.

Forrás: https://wwwvisitnorway.com és https://www.fjordtours.com

Képek: https://www.freepik.com  és  https://unsplash.com

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. affiliate linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK

egyeni-utazo-norvegia-hardanger-fjord-kiemelt

Hardangerfjord

utazás | látnivalók | Hardangerfjord | Bergen régió | fakultatív programok Norvégia második legnagyobb fjordjaként számon tartott Hardangerfjord élénk vidéke miatt vált népszerűvé, melyet gyakran

Tovább olvasom »
Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

További érdekes tartalmakért kövess social media felületeimen is!

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001