Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Hardangerfjord
egyeni-utazo-norvegia-hardanger-fjord-kiemelt
Hardangerfjord

Hardangerfjord

utazás | látnivalók | Hardanger fjord |Bergen régió | fakultatív programok

Norvégia második legnagyobb fjordjaként számon tartott Hardangerfjord élénk vidéke miatt vált népszerűvé, melyet gyakran hívnak Norvégia gyümölcsöskertjének az itt található színes gyümölcsfák és kertek sokasága miatt. Hossza 179 kilóméter. A Hardanger-fjord az Atlanti-óceánból nyílik, Bergentől délre. Innnen északkeleti irányba tart, amíg el nem éri a Hardangervidda nagy fennsíkját. Leghosszabb ága a Sør-fjord, amely a fő fjordból mintegy 50 kilóméteres mélységben hatol dél felé. A Hardanger-fjord legnagyobb mélysége több mint 800 méter.

Látnivalók:
 • Steindalfossen vízesés
 • Hardanger híd
 • Eidfjord
 • Vøringsfossen vízesés
 • Ulvik városa
egyeni-utazo-norvégia-bergen-regio-uton-hardanger-fjord

HARDANGER FJORD PROGRAM

Fjordok, hegyek, gleccserek, vízesések, több százezer gyümölcsfa és élénk falvak. Gazdag étel- és kultúrtörténetével, világhírű ikonokkal és egyedülálló természeti élményekkel könnyen megérthetjük, hogy a Hardangerfjord miért olyan népszerű úticéljának több száz éve. Nehéz szavakkal leírni, aki Bergenbe utazik feltétlenül látnia kell ezt a vidéket is.

A Hardangerfjord régióban két nemzeti turistaút van – Hardangervidda és Hardanger. Ezen útvonalak mellett számos látnivaló és élő történelmi kultúra található. A Vøringsfossen, a Låtefoss és a Steinsdalsfossen vízesés csak néhány gyöngyszem közülük.

 

3 vagy több NAPOS PROGRAM

 1. Bergen
 2. Hardangerfjord
 3. Sognefjord és Naeroyfjord

Reggel Bergenből indultunk a Hardanger fjord irányába. Első megállónk a Steindalfossen vízesés volt. Utána a fjordok mentén autóztunk tovább számos alagúton és hídon áthaladva. Következő uticélunk a Hardanger híd volt, ahol leparkoltunk és besétáltunk hídra melyről pazar kilátás nyílt a fjordokra. A hídon áthaladva lehet eljutni a Eidfjordhoz több napos program esetén. Utána tettünk egy kis sétát Ulvik mesés városában, végső megállónk Vossvagenben volt ahol a szállást foglaltuk.

HARDANGER FJORD LÁTNIVALÓK

Steinsdalsfossen vízesés

A Steinsdalsfossen-vízesés korántsem a legmagasabb Norvégiában, de mégis egészen különleges. A vízesés májustól júniusig a legnagyobb és leglátványosabb, amikor a hó olvad. A Steinsdalsfossen Norvégiában az egyik leglátogatottabb vízesésnek számít. Az ország nyugati részében található. A „mindössze” 50 méter magas zuhatag érdekessége, hogy egy kis ösvény vezet a vízesés mögé, így akár „hátulról”, a vízfüggöny mögött állva is megcsodálhatjuk. 2 kilométerre helyezkedik el Norheimsund városától. A vízesés 1699-ben alakult ki amikor a folyó útirányt változtatott.

A parkolóból pár perc alatt megközelíthető a vízesés, ahol találunk egy szuvenír boltot és info centert is. A Hardanger nemzeti turistaút mentén helyezkedik el. 

egyeni-utazo-norvegia-bergen-regio-Steinsdalsfossen-vízesés
egyeni-utazo-norvegia-hardanger-hid-fjord

Hardanger híd

Ez a 1380 méteres híd a Hardangerfjordot köti össze az Eidfjorddal Hordaland megyében. Ha utunk nem épp a hídon vezet át akkor is érdemes megállni és gyalogosan átsétálni rajta mivel csodálatos látvány tárul elénk a hídról. Mind a két végén (Bu délen és Vallavik északon) található egy parkoló ahol kényelmesen le tudjuk tenni az autót. Vallaviknál kb. 200 méter sétával közelíthető meg a feljáró egy színesen kivilágított gyalogos alagúton keresztül. Bunál 500 méteres séta vár ránk azonban ott találunk mosdót és pihenőt is. Körülbelül fél óra alatt átsétálható, azonban vigyázzunk mert rossz időben csúszós lehet a szél és hó miatt. Gyalogosan, biciklivel és robogóval nem kell fizetni az átkelésért viszont autóval igen.

Voringfossen vízesés

A Voringfossen Norvégi leghíresebb vízesése, ahol a csobogó víz mintegy 180 métert ereszkedik, s közben ezernyi vízcsepp csillan meg a napfényben. Ez a 83. legnagyobb vízesés Norvégiában, mely az Eidfjordban helyezkedik el. A túrát az időjárástól függően márciustól szeptemberig javasolják ezért mi nem jártunk ott. A túra kb. 1-1,5 órát vesz igénybe, hossza kb. 1,2 km. Parkolási lehetőség a Storegjel melletti úton van a 2. és 3. alagút között a Måbødalen völgyben. Kövessétek a gyalogösvényt a Voringsfossen jelezés mentén. Át kell kelni egy függőhídon is melyen egyszerre csak egy ember tartózkodhat.

egyeni-utazo-norvegia-voringfossen-vizeses-fjord

Ulvik

Hardangerfjord gyöngyszemének is szokták nevezni Ulvik városát. Hatalmas hegyek veszik körbe ezért inkább az aktív pihenést kedvelőknek javaslom. Rengeteg túraútvonal található a gyümölcsösök és az almabor gazdaságok mentén, az erdők és a magas hegyek között. Ez Norvégia almatermesztő régiójának a szíve, számos különleges kézműves alma almabort gyártanak és értékesítenek itt. A kis, békés város csodálatos kilátást nyújt a fjordra.

A falu központját „Brakanes” -nek hívják, és a Tysso folyó torkolatánál található. Ezen a belvárosi részen találjuk a boltokat, a mozit, az iskolát valamint Ulvik templomot, amely a település egyetlen temploma. 

 

Skjervsfossen vízesés

A Granvin és Voss közötti úton fekszik a Skjervsfossen iker vízesés, amelyek 150 méter magasból zuhannak le. A Skjervsfossen jól kiépített turistautakat, kilátópontot, pihenő- és, piknikezőhelyeket valamint parkolási lehetőségeket kínál. A látvány nagyban függ az időjárástól, az évszakoktól és a vízhozamtól is. A vízfal lábánál állva megtapasztalhatjuk a zuhatag hatalmas erejét. 

A parkolóban található mosdók sajnos október végétől május elejéig zárva tartanak.

 

Steinstøberget pihenőhely

A Steinstøberget egy hangulatos pihenőhely gyönyörű kilátással a Hardagerfjordra és a Folgefonna-gleccserre. A terület két szintre épül. A felső szinten mosdó és piknikező hely is található, lent a fjord mellett pedig jó horgászhelyek és grillezési lehetőségek állnak rendelkezésre.

 

egyeni-utazo-norvegia-hardanger-fjord-bergen

Norvég nemzeti turista út 

Hardanger szakasz

158 km | 275 MASL | 2 hajó 

 

A Hardanger norvég festői út négy szakaszból áll:

 • Granvin – Steinsdalsfossen (79/49-es út),
 • Norheimsund – Tørvikbygd (49-es út),
 • Jondal – Utne és Kinsarvik (550-es út)
 • Låtefoss (13-as út), 

összesen 158 km-es távolsággal.

Komp közlekedik Tørvikbygd – Jondal és Kinsarvik – Utne – Kvandal között.

A Hardanger norvég festői útvonal egész évben nyitva áll a forgalom előtt. A Hardangervidda-fennsíkon átnyúló szakaszt előfordulhat, hogy télen rövid időre lezárják, ha rossz az idő. Alsaker és Herand között az 550-es megyei úton az autóbuszok hossza korlátozott (max. hossza 12,4 méter). 

Útinform 

MASL – meters above sea level – tengerszint feletti magasság

BERGEN RÉGIÓ DIGITÁLIS ÚTIKALAUZ

Bergen régió digitális útikalauz!

Szívesen utaznál Norvégiába, de segítségre van szükséged a szervezésben? Kérd ingyenes előzetes kalkulációmat vagy szervezd meg egyénileg utazásod a digitális útikalauz segítségével! Az útikalauz több, mint egy szimpla útikönyv, mert naprakész információkat tartalmaz, hogy ne neked kelljen az interneten található átláthatatlan mennyiségű információt felkutatni és összegyűjteni.

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK

Trolltunga

Trolltunga túra

utazás | Norvégia | Trolltunga | túra | program | megközelítés Trolltunga túra A Hardangervidda fennsík nyugati szélén található a Trolltunga, Norvégia egyik leglátványosabb sziklaalakzata.

Tovább olvasom »
egyeni-utazo-norvegia-hardanger-fjord-kiemelt

Hardangerfjord

utazás | látnivalók | Hardanger fjord |Bergen régió | fakultatív programok Norvégia második legnagyobb fjordjaként számon tartott Hardangerfjord élénk vidéke miatt vált népszerűvé, melyet gyakran

Tovább olvasom »
Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001