Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Hardangerfjord
egyeni-utazo-norvegia-hardanger-fjord-kiemelt
Hardangerfjord

Hardangerfjord

utazás | látnivalók | Hardangerfjord | Bergen régió | fakultatív programok

Norvégia második legnagyobb fjordjaként számon tartott Hardangerfjord élénk vidéke miatt vált népszerűvé, melyet gyakran hívnak Norvégia gyümölcsöskertjének az itt található színes gyümölcsfák és kertek sokasága miatt. Hossza 179 kilométer és az Atlanti-óceánból nyílik, Bergentől délre. Innnen északkeleti irányba tart, amíg el nem éri a Hardangervidda nagy fennsíkját. Leghosszabb ága a Sør-fjord, amely a fő fjordból mintegy 50 kilóméteres mélységben hatol dél felé. A Hardanger-fjord legnagyobb mélysége több mint 800 méter.

Látnivalók:
 • Hardangerfjord
 • Steinsdalsfossen vízesés
 • Hardanger híd
 • Eidfjord
 • Vøringsfossen vízesés
 • Ulvik városa

Programajánló: 1 órás fjord RIB hajókirándulás az Eidfjord kikötőjéből indulva – foglalás

egyeni-utazo-norvégia-bergen-regio-uton-hardanger-fjord

Hardangerfjord program ajánló

Áttekintés

Fjordok, hegyek, gleccserek, vízesések, több százezer gyümölcsfa és élénk falvak… Gazdag étel- és kultúrtörténetével és egyedülálló természeti csodáival a Hardangerfjord Norvégia egyik legnépszerű úti célja több száz éve. Nehéz szavakkal leírni, ezért ha Bergenbe utazol feltétlenül látnod kell ezt a vidéket is.

A Hardangerfjord régióban két nemzeti turistaút van – Hardangervidda és Hardanger. Ezen útvonalak mellett számos látnivaló található. A Vøringsfossen, a Låtefoss és a Steinsdalsfossen vízesés csak néhány gyöngyszem közülük.

 

3 napos program

 1. Bergen
 2. Hardangerfjord
 3. Sognefjord és Naeroyfjord

Reggel Bergenből indultunk a Hardangerfjord irányába. Első megállónk a Steindalfossen vízesés volt. Utána a fjordok mentén autóztunk tovább számos alagúton és hídon áthaladva. Következő úti célunk a Hardanger híd volt, ahol leparkoltunk és besétáltunk a hídra, melyről pazar kilátás nyílt a fjordokra. A hídon áthaladva lehet eljutni a Eidfjordhoz, ahol a Vøringsfossen vízesés található . Utána tettünk egy rövid sétát Ulvik mesés városában, végső megállónk pedig Vossvagenben volt..

Hardangerfjord látnivalók

Steinsdalsfossen vízesés

.

A Steinsdalsfossen korántsem a legmagasabb vízesés Norvégiában, de mégis nagyon különleges. A vízesés májustól júniusig a legnagyobb és leglátványosabb, amikor a hó olvad. Norvégia egyik leglátogatottabb vízesésnek számít, mert az 50 méter magas zuhatag mögé egy kis ösvény vezet, így akár „hátulról”, a vízfüggöny mögött állva is megcsodálhatod. A vízesés 1699-ben alakult ki, amikor a folyó útirányt változtatott.

A parkolóból pár perc alatt megközelíthető, ahol találsz egy szuvenír boltot és info centert is. A Hardanger nemzeti turistaút mentén helyezkedik el, két kilométerre Norheimsund városától.

egyeni-utazo-norvegia-bergen-regio-Steinsdalsfossen-vízesés
egyeni-utazo-norvegia-hardanger-hid-fjord

Hardanger híd

.

Ez a 1380 méteres híd a Hardangerfjordot köti össze az Eidfjorddal Hordaland megyében. Ha utad nem épp a hídon vezet át, akkor is érdemes megállni és gyalogosan átsétálni rajta mivel csodálatos látvány tárul elénk a hídról. Mind a két végén (Bu délen és Vallavik északon) található egy parkoló, ahol kényelmesen le tudod tenni az autót. Vallaviknál kb. 200 méter sétával közelíthető meg a feljáró egy színesen kivilágított gyalogos alagúton keresztül. Bunál 500 méteres séta vár rád, azonban ott találsz mosdót és pihenőt is. Körülbelül fél óra alatt át lehet sétálni rajta, azonban vigyázz, mert rossz időben csúszós lehet a szél és hó miatt. Gyalogosan, biciklivel és robogóval nem kell fizetni az átkelésért viszont autóval igen!

Voringfossen vízesés

 

A Voringfossen Norvégia leghíresebb vízesése, ahol a csobogó víz mintegy 180 métert ereszkedik, s közben ezernyi vízcsepp csillan meg a napfényben. Ez a 83. legnagyobb vízesés Norvégiában, mely az Eidfjordban helyezkedik el.

Parkolhatsz a Fossli hotel mellett, ahol pár éve készült el a vízesés felett átívelő híd. Ha kirándulni szeretnél, arra is van lehetőség. A vízesés aljához vezető túrát az időjárástól függően márciustól szeptemberig javasolják. Kb. 1-1,5 órát vesz igénybe, hossza kb. 1,2 km. Parkolási lehetőség a Storegjel melletti úton van a 2. és 3. alagút között a Måbødalen völgyben. Kövesd a gyalogösvényt a Voringsfossen jelezés mentén. Át kell kelni egy függőhídon is, melyen egyszerre csak egy ember tartózkodhat.

Hardangerfjord - Voringfossen vízesés

Szívesen utaznál Norvégiába, de segítségre van szükséged a szervezésben? Kérd ajánlatomat az utazás megtervezésére vagy szervezd meg egyénileg a digitális útikalauz segítségével! Az útikalauz több, mint egy szimpla útikönyv, mert naprakész információkat tartalmaz, hogy ne neked kelljen az interneten található átláthatatlan mennyiségű információt felkutatni és összegyűjteni.

Ulvik

.

Hardangerfjord gyöngyszemének is szokták nevezni Ulvik városát. Hatalmas hegyek veszik körbe, ezért az aktív kikapcsolódást kedvelőknek kiváló választás. Rengeteg túraútvonal található a gyümölcsösök és az almabor gazdaságok mentén, az erdők és a magas hegyek között. Ez Norvégia almatermesztő régiójának a szíve, ahol számos különleges kézműves terméket kínáló gazdaság található. 

A falu központját „Brakanes” -nek hívják, és a Tysso folyó torkolatánál található. Ezen a belvárosi részen találjuk a boltokat, a mozit, az iskolát valamint Ulvik templomát, amely a település egyetlen temploma. 

Szállás ajánló: Hardanger Guesthouse –  Egyéni Utazó ügyfelek ajánlásával!

 

Skjervsfossen vízesés

.

A Granvin és Voss közötti úton fekszik a Skjervsfossen vízesés, amelyek 150 méter magasból zuhannak le. A Skjervsfossen jól kiépített turistautakat, kilátópontot, pihenő- és, piknikező helyeket, valamint parkolási lehetőségeket kínál. A látvány nagyban függ az időjárástól, az évszakoktól és a vízhozamtól is. A vízfal lábánál állva megtapasztalhatjuk a zuhatag hatalmas erejét

A parkolóban található mosdó sajnos október végétől május elejéig zárva tart.

 

Steinstøberget pihenőhely

.

A Steinstøberget egy hangulatos pihenőhely gyönyörű kilátással a Hardagerfjordra és a Folgefonna-gleccserre. A terület két szintre épült. A felső szinten mosdó és piknikező hely található, lent a fjord mellett pedig jó horgászhelyek és grillezési lehetőség áll rendelkezésre.

 

egyeni-utazo-norvegia-hardanger-fjord-bergen

Norvég nemzeti turista út 

Hardanger szakasz

158 km | 275 MASL | 2 hajó 

 

A Hardanger norvég festői út négy szakaszból áll, melyek összesen 158 km-et tesznek ki.

 • Granvin – Steinsdalsfossen (79/49-es út),
 • Norheimsund – Tørvikbygd (49-es út),
 • Jondal – Utne és Kinsarvik (550-es út)
 • Låtefoss (13-as út), 

Komp közlekedik Tørvikbygd – Jondal és Kinsarvik – Utne – Kvandal között.

A Hardanger norvég festői útvonal egész évben nyitva áll a forgalom előtt. A Hardangervidda-fennsíkon átnyúló szakaszt előfordulhat, hogy télen rövid időre lezárják, ha rossz az idő. Alsaker és Herand között az 550-es megyei úton az autóbuszok hossza korlátozott (max. hossza 12,4 méter). 

Útinform 

MASL – meters above sea level – tengerszint feletti magasság

Képek: https://www.freepik.com és Egyéni Utazó

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. parner linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

 Az utazónapló végigvisz az utazásszervezés legfontosabb lépésein, segít céljaid megfogalmazásában és megőrzi mindazt, ami számodra a legfontosabb és legemlékezetesebb volt utazásod során. 136 oldalon át gyűjtheted életre szóló emlékeidet és 4 különböző utazást örökíthetsz meg a tervezéstől az utazáson át a legszebb emlékekig.

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK

Trolltunga

Trolltunga túra

utazás | Norvégia | Trolltunga | túra | program | megközelítés Trolltunga túra . A Hardangervidda fennsík nyugati szélén található a Trolltunga, Norvégia egyik leglátványosabb

Tovább olvasom »
egyeni-utazo-norvegia-hardanger-fjord-kiemelt

Hardangerfjord

utazás | látnivalók | Hardangerfjord | Bergen régió | fakultatív programok Norvégia második legnagyobb fjordjaként számon tartott Hardangerfjord élénk vidéke miatt vált népszerűvé, melyet gyakran

Tovább olvasom »
Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001