Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Preikestolen – Szószék szikla túra
egyeni-utazo-norvégia-preikestolen-pulpit-rock-kiemelt
Preikestolen – Szószék szikla túra

Preikestolen – Szószék szikla túra

utazás | látnivalók | Lysefjord | Stavanger régió | Szószék szikla | Pulpit Rock | Preikestolen

A Szószék szikla, azaz a Preikestolen (angolul Pulpit Rock) Norvégia egyik legismertebb jelképe. Forsand városától nem messze, 604 méter magasan emelkedik a Lysefjord fölé. A mintegy 25×25 méteres lapos felület valószínűleg 10,000 évvel ezelőtt, a jég kiterjedésével alakult ki. A víz, amely megfagyott a hegyi résekben, hatalmas szögletes darabokat szakított le a hegyből és így jött létre a híres Szószék szikla.

A sziklához vezető ösvény helyeként nagyon meredek. A túra Preikestolhytta-ból indul és 604 méterig emelkedik. Habár a magasságkülönbség mindössze 334 méter és a távolság csak 3,8 km (egy irányba), a teljes szintkülönbség igen nagy, mivel az ösvény különböző magasságú gerinceket követ.

Szószék szikla túra részletek:

Nehézségi fok: közepes

Időtartam: 4-5 óra (oda-vissza)

Távolság: 7,6 km (oda-vissza)

Emelkedés: 350 méter

Szezon: április  – október

(mi megmásztuk januárban is)

Szószék-szikla Norvégia
Szószék-szikla Norvégia

SZÓSZÉK SZIKLA

PREIKESTOLEN / PULPIT ROCK

 

A Szószék szikla túra minden korosztály számára teljesíthető hosszabb-rövidebb idő alatt. Közepes nehézségű, átlagban 4 órát írnak a megtételére, ezért ha az egész napot erre szánjuk akkor bőven van időnk nézelődni, pihenni, fényképezni menet közben is.

Több helyen kővekből kiépített lépcsőkkel, ösvényekkel találkozhatunk, melyeket a 2013-2014-es szezonban újítottak fel nepáli sherpák segítségével.

A hatóságok úgy döntöttek, hogy nem telepítenek kerítést a sziklára, mivel úgy érezték, hogy az rontaná a helyszín természetes szépségét. Ezenkívül arra jutottak, hogy egy kiépített kerítés arra ösztönözné az embereket, hogy fel- illetve kimásszanak rá, ami még veszélyesebb lehet.  Annak ellenére, hogy évente körülbelül 200 000 turista látogat el ide rendkívül ritka a halálesetek száma.

A norvég hatóságok politikája az, hogy „nem tudjuk kerítéssel megvédeni az országban található összes természeti képződményt” , amivel egyébként a norvég lakosság is egyetért, akik már hozzászoktak országuk „veszélyes természetéhez”.

Mivel ez egy könnyebb túra mint a Kjerag ide sokkal több turista látogat el. Ez végig érezhető volt, a Kjerag után szinte már zavaró volt a tömeg. A rutinos túrázok inkább délután induljanak el, mert akkor már nincsenek olyan sokan a sziklán és akár még a naplemente is megtekinthető útközben. Ha télen látogatunk el a sziklához az időjárástól függ, hogy el tudunk-e indulni. Ha járható az ösvény hihetetlen látványt nyújt a hóval és jéggel borított táj.

Szívesen utaznál Norvégiába, de segítségre van szükséged a szervezésben? Kérd ajánlatomat az utazás megtervezésére vagy szervezd meg egyénileg utazásod a digitális útikalauz segítségével! Az útikalauz több, mint egy szimpla útikönyv, mert naprakész információkat tartalmaz, hogy ne neked kelljen az interneten található átláthatatlan mennyiségű információt felkutatni és összegyűjteni.

SZÓSZÉK SZIKLA TÚRA - HASZNOS INFÓK

PARKOLÁS

Kiépített parkolóban tudjátok hagyni az autót a túra idejére, melynek díja 250 NOK – kb. 7000 huf. Nem olcsó mulatság de sajnos más lehetőség nincs, amennyiben autóval közelítjük meg a túra helyszínét. A parkolójegy elvileg több napig érvényes így ha a hegyen szeretnétek tölteni az éjszakát nincs akadálya. Több parkoló is van a kiindulási pontnál, hely függvénye hogy melyikbe irányítanak.

Lower carpark – 0,4 km 

Upper carpark – 0,6 km

Szószék-szikla Norvégia
Szószék-szikla Norvégia

IDŐJÁRÁS

Havazás, rossz idő esetén nem javasolt a túra, indulás előtt mindenképp csekkoljátok az időjárás előrejelzést az alábbi oldalon és készüljetek váltás ruhával még nyáron is. A fjord környékére enyhe és párás tengerparti éghajlat jellemző.

Felszerelés

Legyen nálatok:

 

  • ivóvíz, ennivaló (szendvics, keksz, stb.), mert az út során nincs lehetőség ezek beszerzésére. Szükség esetén, indulás előtt a parkolóban található étterem-kávézóban fel lehet tölteni a készleteket
  • a cipőtök legyen strapabíró és kényelmes
  • fényképezőgép, hogy pihenés közben meg tudjátok örökíteni a lenyűgöző tájat
  • esetleg ha tudtok vigyetek magatokkal a táskában egy váltás zoknit, felsőt mert az időjárás még a nyári időszakban is nagyon változékony és hűvös
  • télen vittünk magunkkal csúszásgátlót a bakancsunkra

Az út során rengetek olyan turistával találkoztunk, akik minden felszerelés nélkül,  utcai ruhában és cipőben indult el a Szószék sziklához. Természetesen jó idő esetén így is teljesíthető az út, de azért én azt tanácsolom ennél legyünk egy kicsit felkészültebbek. 

Az út végig piros „T” betűvel van jelölve de ha elbizonytalanodnál csak kövesd a többi túrázót. Az út során nincsenek szemetesek így minden hulladékot magaddal kell vinni és a túra végén a parkolóban kidobni. 

Norvég nemzeti turista út 

Ryflylke szakasz

260 km | 972 MASL | 2 hajó 

 

A Ryfylke norvég festői út 260 km hosszú, és Oanes, Lysefjorden és Håra között halad. A szakasz déli részén két kompátkelő található:

  • Lauvik-Oanes és
  • Hjelmeland-Nesvik.

Lovrától a turistaút két szakaszra oszlik.

  • Az egyik szakasz a Sandsfjord hídon át Sauda-ig (46/520 út) halad rövid kitérővel Ropeid felé.
  • A másik szakasz észak felé halad (13-as út) egy kis kitérővel a Høse-hídhoz Sand városánál, mielőtt tovább haladna Suldalslågen és Brattlandsdalen felé, ahol az útszakaszok Håránál találkoznak – oda-vissza útvonalat hozva létre.

Útinform 

MASL – meters above sea level – tengerszint feletti magasság

SZÓSZÉK SZIKLA - MEGKÖZELÍTÉSE

Autóval 

Stavangerből autóval kb. 45 perc alatt közelíthető meg, közúton a 2020. áprilisában átadott Ryfast alagúton keresztül (korábban komppal kellett átkelni Stavangerből Tag városába).

A Ryfast tenger alatti alagútrendszer a norvég 13-as országút része és Stavanger –  Strand városok között halad.

Ryfast a világ leghosszabb tengeralatti alagútja lett, amelynek 14,3 kilométeres hossza nagyobb, mint a Feröer-szigeteki Eysturoyartunnilin 11,2 kilométeres alagút. Ez egyben a világ legmélyebb tengeralatti alagútja is, amelynek maximális mélysége 292 méter (958 láb) a tengerszint alatt. 

A projektet a norvég parlament 2012. június 12-én hagyta jóvá, és az építkezés 2013 tavaszán kezdődött. A Ryfast költsége becslések szerint 5,22 milliárd norvég korona.

Az alagútrendszer felváltotta a Stavanger és Tau közötti kompjáratot, valamint az Oanes és Lauvik közötti kompot a Høgsfjorden át.

A maximális megengedett sebesség az alagútban 80 km/ óra és kb. 11 perc alatt lehet áthaladni rajta.

Busszal

A busz reggel indul Stavnagerből központjából és délután megy visszafelé, a menetrendet a honlapon találjátok. Ára: 329 NOK. 

Busz foglalás

Szervezett utak

Vannak irodák által szervezett utak, túravezetővel és ellátással. Ezek ára elég borsos. A legtöbb iroda szervez télen is túrákat valamint vannak naplementés kirándulások is. A teljesség igénye nélkül…

fjordtours foglalás

lysefjord adventure foglalás

outdoorlife foglalás

rodne foglalás

 
Szószék-szikla Norvégia
Amennyiben úgy döntünk, hogy a túrázás nem nekünk való akkor hajóról is megtekinthetjük a szószék sziklát.

Autóbérlés – Tipp

Keress és foglalj autót a népszerű kereső portálok valamelyikén és találd meg a számodra legkedvezőbb ajánlatot! Hihetetlen, de sokszor a „gyűjtő oldalak” jobb árat adnak vagy kedvezőbb kondícióval kínálják az autókat (például korlátlan kilométer használat), mint a kölcsönzők.

Tipp – foglalni bárhol lehet viszont fontos, hogy a kiegészítő biztosítást (ha szeretnél kötni) lehetőség szerint közvetlen a kölcsönzőnél kösd meg!

Az egyik kedvenc kereső oldalam a Discovercars.com, mely magyar nyelven is elérhető. Nagyon jó a szűrője, mert a fizetésre használható bankkártya típusát is kiválaszthatjuk (betéti vagy hitelkártya), illetve a letét összegére és a fizetési feltételekre is tudunk szűrni. 

Nem szeretnél autót bérelni? Foglalj egész vagy fél napos szervezett programokat a GetYourGuide oldalán. Érdemes olyan programot választani, amely sok értékeléssel rendelkezik és ingyenesen lemondható.

SZÓSZÉK SZIKLA - VIDEÓ

Kösd meg biztosításod az egyéni utazó segítségével!

Tudtad? A bankkártyához tartozó utasbiztosítások sok esetben nem nyújtanak megfelelő fedezetet utazásunkhoz, sőt az is előfordulhat, hogy a biztosítás területi hatálya nem terjed ki az úti célunkra. Annak érdekében, hogy egy váratlan esemény ne tegye tönkre a régóta várt nyaralásodat, köss utas- és útlemondási biztosítást Magyarország egyetlen kifejezetten utasbiztosításokra specializálódott biztosítójánál!

Az EUB utasbiztosítását gyorsan és egyszerűen online, a nap 24 órájában, bankkártyás fizetéssel is megkötheted.​
Ha esetleg változnak az utazási terveid akkor sincs gond, mert teljes összegű díjvisszatérítést kérhetsz a kockázatviselés kezdetét megelőzően.

Forrás: visitmadeira.com és Egyéni Utazó

Képek: https://www.freepik.com,  https://unsplash.com és Egyéni Utazó

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. partner linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK

Trolltunga

Trolltunga túra

utazás | Norvégia | Trolltunga | túra | program | megközelítés Trolltunga túra . A Hardangervidda fennsík nyugati szélén található a Trolltunga, Norvégia egyik leglátványosabb

Tovább olvasom »
Stavanger látnivalók

Stavanger látnivalók

utazás | Stavanger látnivalók | fjordok | fakultatív programok | túrázás Ha először utazol Stavanger városába, akkor valószínűleg az első és legfontosabb kérdés, hogy melyek

Tovább olvasom »
Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001