Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Kjerag túra
Kjerag túra

Kjerag túra

utazás | látnivalók | Lysefjord | Stavanger régió | Kjerag | túrázás

Kjeragbolten a Lysefjord déli partján helyezkedik el, nem messze Lysebotn városától. A két szikla közé beszorult 5 köbméteres kő népszerű a hegymászók, bázisugrók és a turisták körében. A Kjerag túra valamivel megterhelőbb mint a Szószék szikla de megfelelő kondival tejesíthető. Éppen ezért mi az érkezésünk utáni első napra időzítettük a túrát, hogy mielőbb túl legyünk a ‘nehezén’. A mászás nehezebb volt mint számítottunk rá, mivel három hegyet kellett megmászni, majd egy végeláthatatlan fennsík várt ránk mielőtt elértük a beszorult sziklát. Néha függőlegesen, láncok segítségével lehetett csak felhúzni magunkat, ezért a megfelelő cipő, bakancs elengedhetetlen. Eltévedni nem lehet, az utat végig piros T jelzéssel jelölik. A túra a Øygardstøl parkolóból indul.

Kjerag túra részletek:

Nehézségi fok: megterhelő, kihívást jelentő

Időtartam: 5-6 óra (oda-vissza)

Távolság: 11 km (oda-vissza)

Emelkedés: 800 méter

Szezon: június-szeptember

Kjerag túra - Norvégia

KJERAGBOLTEN - MAGA A BESZORULT KŐ

Kjerag túra - Norvégia

KJERAGBOLTEN

 

Már indulás előtt sokat filóztunk azon, hogy vajon ki merünk-e állni a beszorult kőre vagy sem. Rengeteg videót néztünk meg róla az interneten de a végén mindig arra a következtetésre jutottunk, hogy majd a helyszínen meglátjuk.

Megfelelő elszántsággal és határozottsággal tulajdonképpen egy lépéssel át lehet jutni a sziklára, ezért első ránézésre nagyon egyszerűnek tűnt. Végül is több ezer ilyen lépést tettünk meg minden félelem nélkül, amíg felértünk a hegyre.

Az érkezést követően én javaslok egy kis pihenőt – evés, ivás, fényképezés, lazulás – és utána jöhet a bátorságpróba. Megmondom őszintén én kétszer is nekifutottam de kiállni nem mertem egyszer sem, csak a szélére leülni. Meglepő volt számomra, hogy egyesek milyen lazán tették meg azt az ‘egy lépést’ és utána még bravúrokat is csináltak a sziklán állva. Egyébként az emberek többsége nem hezitált, talán egy kezemen meg tudom számolni hányan fordultak vissza amíg ott voltunk.

Bergen digitális útikalauz!

Szívesen utaznál Norvégiába, de segítségre van szükséged a szervezésben? Kérd ingyenes előzetes kalkulációmat vagy szervezd meg egyénileg utazásod a digitális útiklalauz segítségével! Az útikalauz több, mint egy szimpla útikönyv, mert naprakész információkat tartalmaz, hogy ne neked kelljen az interneten található átláthatatlan mennyiségű információt felkutatni és összegyűjteni.

KJERAG TÚRA - HASZNOS INFÓK

KJERAG TÚRA PARKOLÁS

Kiépített parkolóban tudjátok hagyni az autót a túra idejére, melynek díja 300 NOK. Nem olcsó mulatság de sajnos más lehetőség nincs, amennyiben autóval közelítjük meg a túra helyszínét. A parkolójegy elvileg több napig érvényes így ha a hegyen szeretnétek tölteni az éjszakát nincs akadálya. A parkolóban található a Øygardstø étterem ahonnét gyönyörű kilátás nyílik a Lysevegen szerpentinre és Lysebotn városára.

IDŐJÁRÁS

Havazás, rossz idő esetén nem javasolt a túra, indulás előtt mindenképp csekkoljátok az időjárás előrejelzést az alábbi oldalon és készüljetek váltás ruhával még nyáron is. A fjord környékére enyhe és párás tengerparti éghajlat jellemző.

Kösd meg biztosításod az egyéni utazó segítségével!

EUB utasbiztosítás, melyet gyorsan és egyszerűen online, a nap 24 órájában, bankkártyás fizetéssel is megköthetsz.​

Az EUB Magyarország egyetlen kifejezetten utasbiztosításokra specializálódott biztosítója.

kösd meg biztosításod az egyéni utazó segítségével!

EUB utasbiztosítás, melyet gyorsan és egyszerűen online, a nap 24 órájában, bankkártyás fizetéssel is megköthetsz.​

Az EUB Magyarország egyetlen kifejezetten utasbiztosításokra specializálódott biztosítója.

Felszerelés

Legyen nálatok:
  • ivóvíz, ennivaló (szendvics, keksz, stb.), mert az út során nincs lehetőség ezek beszerzésére. Szükség esetén, indulás előtt a parkolóban található étterem-kávézóban fel lehet tölteni a készleteket
  •  cipőtök legyen strapabíró semmiképp se sportcipőben induljatok el mert esős idő esetén nagyon csúszós lehet
  • fényképezőgép, hogy pihenés közben meg tudjátok örökíteni a lenyűgöző tájat
  • esetleg ha tudtok vigyetek magatokkal a táskában egy váltás zoknit, felsőt mert az időjárás még a nyári időszakban is nagyon változékony és hűvö

Az út végig piros “T” betűvel van jelölve a sziklákon de ha elbizonytalanodnál csak kövesd a többi túrázót. Ha útközben kifogynál a vízből a kristálytiszta patakoknál tudod újratölteni a kulacsot, mi is ezt tettük. Az út során nincsenek szemetesek így minden hulladékot magaddal kell vinni és a túra végén a parkolóban kidobni. 

 

Norvég nemzeti turista út 

Ryflylke szakasz

260 km | 972 MASL | 2 hajó 

 

A Ryfylke norvég festői út 260 km hosszú, és Oanes, Lysefjorden és Håra között halad. A szakasz déli részén két kompátkelő található:

  • Lauvik-Oanes és
  • Hjelmeland-Nesvik.

Lovrától a turistaút két szakaszra oszlik.

  • Az egyik szakasz a Sandsfjord hídon át Sauda-ig (46/520 út) halad rövid kitérővel Ropeid felé.
  • A másik szakasz észak felé halad (13-as út) egy kis kitérővel a Høse-hídhoz Sand városánál, mielőtt tovább haladna Suldalslågen és Brattlandsdalen felé, ahol az útszakaszok Håránál találkoznak – oda-vissza útvonalat hozva létre.

Útinform 

MASL – meters above sea level – tengerszint feletti magasság

KJERAG TÚRA - MEGKÖZELÍTÉS

Autóval és/vagy komppal

Stavangerből autóval kb. 2,5 óra alatt közelíthető meg közúton. Az út egy részét hajóval is megtehetjük a Lysefjordon keresztül viszont ebben az esetben hosszabb menetidővel kell számolnunk.

Lehetséges útvonal komppal:

  • Stavanger – közút/komp – Lauvvik – komp – Lysebotn – közút – Kjerag Parking (Øygardstøl) → az út 1-2,5 óra kompozást tartalmaz hajótársaságtól függően.

Több hajótársaság közül is választhatunk, azonban minden esetben érdemes előre, online foglalni jegyet.

Kolumbus: 560-as hajó – a hajóra Stavangerben vagy Lauvvik-ban tudunk felszállni, Lauvvik és Lysebotn között kb. 1 óra a menetidő

Komp árak Lauvvikból: autó és sofőr 411 NOK, felnőtt 120 NOK, gyerek 60 NOK

Menetrend  |  Jegy foglalás

Visitflam túrista hajó – a hajó Lauvvik és Lysebotn között közlekedik és 2 óra a menetidő

Menetrend és jegyfoglalás

 

Busszal

A busz 7:45-kor indul Stavnagerből és 10-re érkezik meg a Kjerag parkolóba. Közel 7 óránk van a túrára, a busz nem vár senkire, 17:00-kor indul vissza. Ára: 630 NOK. 

Szezon: június – szeptember

Tide busz foglalás

Szervezett utak

Vannak irodák által szervezett utak, túravezetővel és ellátással. Ezek ára elég borsos.

fjordtours foglalás

lysefjord adventure foglalás

outdoorlife foglalás

Kjerag túra - Norvégia
Tudtad? Az Egyéni Utazó oldalon keresztül is tudsz szállást keresni és foglalni. Nincs más dolgod, mint az alábbi linkre kattintani, ami aztán rögtön átirányít a foglaló rendszer oldalára. Innentől pedig minden megy a megszokott módon.
A sok hasznos információért cserébe megköszönöm, ha az alábbi linkről indítod foglalásod.
Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

KJERAG KÉPEK

Kjerag Fényképalbum

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK

Trolltunga

Trolltunga túra

utazás | Norvégia | Trolltunga | túra | program | megközelítés Trolltunga túra A Hardangervidda fennsík nyugati szélén található a Trolltunga, Norvégia egyik leglátványosabb sziklaalakzata.

Tovább olvasom »
Stavanger látnivalók

Stavanger látnivalók

utazás | Stavanger látnivalók | fjordok | fakultatív programok | túrázás Ha először utazol Stavanger városába, akkor valószínűleg az első és legfontosabb kérdés, hogy melyek

Tovább olvasom »
Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001