Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Norvégia, kiemelkedő látnivalók
Norvégia látnivalók
Norvégia, kiemelkedő látnivalók

Norvégia, kiemelkedő látnivalók

utazás | Norvégia | látnivalók | programok | érdekességek | természet

Norvégia, kiemelkedő látnivalók.

A kulturális élvezetektől a természeti csodákig!

Norvégiában a természet és a kultúra szorosan összefonódik, ezért könnyen lehet ötvözni őket egyetlen utazás során:

 1. Városlátogatás: Norvégia határozottan több, mint a vad természet. A főbb városok, úgymint Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim és Tromsø, mind élénk kulturális élettel, rengeteg látnivalóval és programmal várja a látogatókat.
 2. Kulturális élmények: A norvég és nemzetközi művészet, a vikingek, a sarkkutatók, a Nobel-békedíj, a drámaíró Henrik Ibsen és a zeneszerző, Edvard Grieg iránt érdeklődőknek számos okuk van arra, hogy ellátogassanak Norvégiába.
 3. Természeti csodák: Norvégiában lehet túrázni, kerékpározni, úszni, kajakozni és raftingolni, vagy részt vehetünk egy szafarin, ahol olyan állatokkal találkozhatunk, mint a bálnák, sasok, jávorszarvasok vagy a pézsmatulok.

Tartalomjegyzék

Norvégia - városlátogatás, kultúra és látnivalók

Városlátogatás és kultúra

Norvégia határozottan több, mint a vad természet. A főbb városok, úgymint Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim és Tromsø, mind élénk kulturális színtérrel rendelkeznek. A  látogatók az építészet mellett, nyüzsgő élőzenei előadásokat és érdekes gasztrokultúrát élvezhetnek, a hangulatos kávézóktól a finom éttermekig. A gasztronómiára nem csak a városokban, de az egész országban nagy hangsúlyt fektetnek. A történelem szerelmesei eközben megismerkedhetnek a színes viking örökséggel.

Amellett, hogy minden egyes városának megvannak a maga kulturális gyöngyszemei, nagy előnyük, hogy közel fekszenek a természethez is.

Míg Oslo Európa egyik leggyorsabban növekvő fővárosa, addig Bergen a középkori Bryggen rakpartjával, Stavanger a túra útvonalaival, Ålesund pedig szecessziós építészetével varázsolja el a látogakat. Észak-Norvégiát a vad természet jellemzi, azonban van néhány város, melyet érdemes meglátogatni a természeti és kulturális élmények választéka miatt, ilyen például Tromsø vagy Bodø. Trondheim ad otthont a középkori Nidarosdomen székesegyháznak, mely Észak-Európa legnagyobb gótikus katedrálisa és máig a zarándokok kedvelt célpontja.

Norvégia őslakos számi népe az ország különböző részein még mindig gyakorolja hagyományos életmódját. Ennek köszönhetően rengeteg lehetőségünk van a számi életmód megismerésére Karasjokban és Kautokeinóban.

Azoknak, akik a viking örökséget szeretnék jobban megismerni, mindenképp érdemes ellátogatniuk Gudvangenbe, Haugesundba, a Lofoten szigetekre vagy az Oslói Viking hajó múzeumba. Az építészet kedvelői Oslo modern épületei mellett megtekinthetik Norvégia 28 megmaradt dongatemplomának valemelyikét.

Egész Norvégia természeti és kulturális látnivalók széles választékát nyújtja, ezért tökéletes választás minden korosztály számára. 

Norvégia - Hardangervidda Nemzeti Park
Hardangervidda Nemzeti Park

Nemzeti Parkok

Norvégiában 47 nemzeti park és 35 hivatalos látogatóközpont található, amelyek a szárazföldi Norvégia körülbelül 10%-át teszik ki. Bárki ingyenesen látogathatja a parkokat, feltéve, hogy betartja az úgynevezett „Allemansretten” vagy angolul a „right to roam” irányelveit. Ennek értelmében mindenkinek joga, hogy szabadidős tevékenységek céljából hozzáférjen bizonyos állami vagy magántulajdonban lévő területekhez, tavakhoz és folyókhoz, betartva az irányelveket.

A nemzeti parkok kiválóan alkalmasak túrázásra és egyéb szabadtéri programokra, úgymint túrázás, síelés, kajakozás, horgászat, vadászat és madárles.

Norvégia - főbb természeti látnivalók

#fjordok

A fjordoknak és a változatos tájnak köszönhetően Norvégia a természeti látnivalók fellegvára. Két legnépszerűbb látnivalója a fjordok és a Lofoten-szigetek. Norvégiában több mint 1000 fjord található, de a leghíresebbek az ország nyugati partján helyezkednek el, az úgynevezett Fjord Norway régióban.

     

De először is, mi is az a fjord? A fjord egy hosszú, meredek hegyi sziklákkal körülvett, a szárazföldbe mélyen benyúló keskeny tengeröböl, amelyet a jégkorszak során a mozgó gleccserek hoztak létre.

      

A fjord régió tele van aranyos falvakkal, amelyeket hegyek, gleccserek, vízesések és völgyek vesznek körül. Minden városnak és falunak megvannak a saját helyi hagyományai és kulináris különlegességei.

Norvégia kiemelkedő fjordjai
 • Az UNESCO által védett Geiranger-fjord, mely látványos vízesésiről és elhagyatott farmjairól ismert.
 • A Sogne-fjord, mely a leghosszabb és legmélyebb fjord Norvégiában, ezért sokszor a „fjordok királyának” is nevezik.
 • A Sogne-fjord jól ismert támasza a Nærøyfjord, ami szintén a világörökség része.
 • A Hardangerfjord, mely a norvég almabor és gyümölcslégyártás epicentruma.
 • A Lysefjord a Preikestolen (a Szószéki szikla) és a Kjerag feltűnő szikláinak ad otthont.
Norvégia túra

 

 • Az Aurlandsfjord végében található Flåm város és a híres Flåmsbana vasút rengeteg látogatót vonz.
 • Nordfjord közel található a Jostedalsbreenhez, mely a szárazföldi Európa legnagyobb gleccsere.
 • Trollfjord Észak-Norvégiában található. Keskeny bejárattal rendelkezik és meredek hegyek veszik körül, ezért csak hajóval vagy egy hosszabb túrával közelíthető meg.

#hegyek

Norvégia csaknem háromszáz 2000 méter feletti hegycsúcsnak, valamint néhány figyelemre méltó sziklaképződménynek otthona. A norvégok előszeretettel járnak túrázni, mondhatni az identitásuk része. Hétvégén és ünnepnapokon sokan a hegyekbe sereglenek a friss és tiszta hegyi levegő miatt. A túra útvonalak mentén több ezer kabin (hytta) és hegyi menedékház található.
Ha szeretnénk a városnézést hegyi túrázzással összekapcsolni, sok városban van rá lehetőségünk. Bergen, Stavanger, Ålesund, Bodø és Tromso azon városok közé tartoznak, ahonnan könnyen megközelíthetőek a hegyek.

Norvégia hegységeit és különleges sziklaképződményei
 • Trolltunga (a Troll nyelve), egy sziklaképződmény, amely mintegy 700 méter magasan nyúlik ki a hegyből egy tó felett.
 • A kelet-norvégiai Jotunheimen nemzeti parkban több mint kétszáz 2000 méter feletti hegycsúcs található, köztük Észak-Európa legmagasabb hegye, a Galdhøpiggen (2469 méter tengerszint feletti magasságban).
 • A 2. legmagasabb csúcs szintén a Jotunheimen Nemzeti Parkban található, a Glittertind.
 • Torghatten hegy Nordland megyében található és a közepén lévő jellegzetes lyukról ismert, melyen át lehet sétálni.
 • A Kjerag hegyen található, a Kjegragbolten, azaz a két szikla közé beszorult 5 köbméteres kő. 
 • Preikestolen (Szószéki szikla), a Lysefjord mellett található Ryfylke megyében, közvetlenül Stavanger mellett.
Túraleírások

#gleccserek

A gleccserek a Föld szárazföldi területének körülbelül 10 százalékát teszik ki és az utolsó jégkorszak maradványainak tekinthetők. A jégtömegek akár több száz évesek is lehetnek.

Norvégiában lehetőség van a fjord tájat formáló gleccserek felfedezésére is. Ha gleccsertúrázni szeretnénk, akkor érdemes egy idegenvezetőt fogadni, aki ismeri a környéket és tud felszerelést biztosítani.

Egyes gleccserek, például a Tystigbreen és a Folgefonna, nyári síterepeknek adnak otthont, ahol síelés közben, pólóban barnulhatunk le. Az olvadékvíz buja völgyeket hoz létre, folyókkal és fjordokkal, amelyek kifejezetten zöldes fényűek. Népszerű programok a nyári síelés, a túrázás vagy a hótalpas túrázás.

Norvégia kiemelkedő gleccserei
 • Jostedalsbreen a kontinentális Európa legnagyobb gleccsere, amely 487 négyzetkilométeren terül el, 600 méter vastag jéggel.
 • A Jostedalsbreennek számos ága van, köztük a Nigardsbreen, amely Norvégia legkönnyebben elérhető gleccsereként ismert. Kirándulhatunk, lovagolhatunk, vagy még jobb, ha kajakkal evezünk át a smaragdzöld gleccservízen.

 • Folgefonna Norvégia egyik legdélibb gleccsere. A gleccsertúrázás mellett, a nyári síelés is népszerű program. A Folgefonna három gleccser gyűjtőfogalma, amelyek mindegyike a Hardanger régiójában található.
 • A Svartisen a második legnagyobb gleccser Norvégia szárazföldjén. A gleccser a Saltfjellet-Svartisen Nemzeti Park része Nordland megyében.
 • A Svalbard szigetcsoporton található az Austfonna gleccser, mely 8412 km2-en terül el. Területét tekintve Európa legnagyobb jégsapkája, térfogatát tekintve pedig a 2. legnagyobb. 

Figyelem! Soha ne merészkedj egyedül a jégre, mert a gleccserek rendkívül veszélyesek lehetnek! Gleccsertúrázni mindig vezetett túra keretein belül, megfelelő biztonsági felszereléssel indulj el!

Norvégiában, akárcsak a világ többi részén, a klímaváltozás miatt emelkedik a hőmérséklet, a gleccserek pedig lassan olvadnak. A Nemzetközi Klímakutató Központ (CICERO) szerint a gleccserek által borított teljes terület 11 százalékkal csökkent az elmúlt 30 évben. Az 1980-as évek közepe óta pedig 326 négyzetkilométer tűnt el. A jég az ország északi részein húzódik vissza a leggyorsabban.

A Fjærlandban található Norvég Gleccser Múzeumban többet tudhatunk meg a norvég tájat formáló gleccserekről.

Szívesen utaznál Norvégiába, de segítségre van szükséged a szervezésben? Kérd ajánlatomat az utazás megtervezésére vagy szervezd meg egyénileg utazásod a digitális útikalauz segítségével! Az útikalauz több, mint egy szimpla útikönyv, mert naprakész információkat tartalmaz, hogy ne neked kelljen az interneten található átláthatatlan mennyiségű információt felkutatni és összegyűjteni.

#vízesések

Tudtad, hogy a világ 30 legmagasabb vízesése közül 10 Norvégiában található?

Ezek közül sok Norvégia nyugati és délnyugati részén drámaian zuhan le a magas hegyi sziklákról a lenti fjordokra. A vízesések szerves részét képezik a norvég táj változatosságának.

Számos lehetőségünk van a vízesések felfedezésére és megörökítésére, úgymint canyoning, jumping, zip-line, télen pedig jégmászás. Az év legmegfelelőbb időszaka a norvég vízesések megcsodálására májusban és júniusban van. 

Azonban a norvégok számára a vízesések jóval többet jelentenek, mint jó fotózási helyszín. Sok helyen villamos energiát termelnek, környezetbarát módon táplálva a helyi területet.

Norvégia kiemelkedő vízesései
 • Vøringsfossen Norvégia egyik legismertebb vízesése. A Fossli Hotel melletti látványos kilátókról és a kanyont átszelő új hídról hihetetlen látványt nyújt, ahogy a nagy mennyiségű víz lezuhan a Måbødalen-völgybe.
 • Az ország legmagasabb, szabadon eső vízesése a Jotunheimen-hegységben található, 275 méteres Vettisfossen.
 • A Hét-nővér az ország 39. legmagasabb vízesése. Hét egymástól elkülönült ágból áll, melyek a Geiranger-fjordba ömlenek.
 • A Langfoss-vízesés hatalmas erővel ereszkedik le a meredek hegyoldalon és 600 méter hosszan zuhan le a fjordig. Az út közvetlenül a vízesés mellett halad el, de egy hajókirándulás során is megcsodálhatjuk a fjordról.
Norvégia Latefossen vízesés
 • A 165 méteres Låtefossen ikervízesés könnyen megközelíthető a 13-as úton Odda és Rødal között. Nagyon látványos, mert a vízpermet beteríti az utat, mielőtt a régi kőhíd alá futna.
 • A Steinsdalsfossen azért különleges, mert a parkolóból felvezető ösvény a vízesés mögé vezet. Tovább sétálva gyönyörű kilátás nyílik Norheimsundra és az egész Steinsdalen-völgyre

 • A hatalmas Kjosfossen vízesés egyike a Flåm vasútvonal látványosságainak. A megállóban nyáron a mitológiai női lénynek, Huldrának öltözött színészek táncolnak és énekelnek a vízesés előtt.
Norvégia északi fény

#északi fény

Sokan kifejezetten azért utaznak Észak-Norvégiába, hogy megnézzék az aurora borealis-t, azaz az északi fényt.

Szeptember vége és március vége között Észak-Norvégiában kora délutántól késő reggelig sötét van, és az északi fény gyakran szárnyal az égen. Norvégiának ez a része, számos szigetével, mély fjordjaival és meredek hegyeivel a világ egyik legszebb és legérdekesebb helye az északi fény megtekintésére.

Valóban nagy az esély arra, hogy megpillantsuk a fényeket, de mindenképp érdemes fényszennyezéstől mentes helyet keresni és az aznapi időjárási viszonyokat figyelembe venni.

Észak-Norvégia ezen régiójában minden megtalálható a nyüzsgő éjszakai élettel és nagyszerű múzeumokkal rendelkező városoktól a kis halászfalvakig és a fényszennyezéstől mentes hatalmas, nyugodt terekig.

#éjféli nap

Az éjféli nap egy természetes jelenség, amely nyáron látható a Déli-sarkkörtől délre és az Északi-sarkkörtől északra – beleértve Észak-Norvégiát is.

Nyáron az utazók Norvégia számos részén megtapasztalhatják az éjféli napot. Ilyenkor a Nap még éjfélkor is, azaz 24 órán át a horizont felett marad. Az északi féltekén a jelenség Alaszkában, Észak-Kanadában, Grönlandon, Izlandon, Észak-Norvégiában, Svédországban és Finnországban, valamint Oroszország északi részén figyelhető meg. Minél északabbra haladunk, a jelenség annál tovább tart. 

A bálnaszafari vagy a vadon felfedezése új dimenziót kap éjszaka, a nyári hónapokban, amikor szó szerint más megvilágításban láthatjuk a természetet és a vadon élő állatokat. A helyiek és a turisták is szívesen használják ki a nyári világosságot és még éjfélkor is szerveznek maguknak programokat.

Svalbard az a hely Norvégiában, ahol a leghosszabb ideig süt az éjféli nap. Itt a nap nem megy le április 20. és augusztus 22. között.

Yellow house on snow in fishing village at harbour

#szigetvilág

A Lofoten-szigetek a Norvég-tenger viharos vizein terül el, messze az Északi-sarkkör felett. Ezt a lélegzetelállító szigetcsoportot fenséges hegyek, mély fjordok, különleges tengeri madarak, hosszú strandok és apró, érdekes halászfalvak jellemzik. A változatos tájnak köszönhetően túrázni, síelni, horgászni, raftingolni, lovagolni vagy búvárkodni is lehet. Lofoten a világ egyik legészakibb szörfös helye. A Lofotr Viking Museumban pedig felfedezhetjük, hogyan éltek a vikingek.

Svalbard, (más néven Spitzbergák), egy norvég szigetcsoport a Jeges-tengeren. A szárazföldi Európától északra, körülbelül félúton található Norvégia északi partja és az Északi-sark között. A szigetcsoport körülbelül 60%-át gleccserek borítják, illetve számos hegy és fjord található a szigeteken. A legnagyobb település Longyearbyen, mely egy kozmopolita város modern szállodákkal, sörfőzdével és több mint 15 különböző étteremmel. Itt található Skandinávia egyik legnagyobb borospincéje is! Svalbard számos tengeri madár költőhelye, illetve jegesmedvék, rénszarvasok, sarki rókák és tengeri emlősök otthona.

További szigetek: Vega, Tromsøya (ahol Tromsø városa fekszik), Senja, Vagsoy, Hidra.

Norvégia a természeti és kulturális látnivalók és programok széles választékát nyújtja, ezért tökéletes választás minden korosztály számára. 

Kösd meg biztosításod az egyéni utazó segítségével!

Tudtad? A bankkártyához tartozó utasbiztosítások sok esetben nem nyújtanak megfelelő fedezetet utazásunkhoz, sőt az is előfordulhat, hogy a biztosítás területi hatálya nem terjed ki az úti célunkra. Annak érdekében, hogy egy váratlan esemény ne tegye tönkre a régóta várt nyaralásodat, köss utas- és útlemondási biztosítást Magyarország egyetlen kifejezetten utasbiztosításokra specializálódott biztosítójánál!

Az EUB utasbiztosítását gyorsan és egyszerűen online, a nap 24 órájában, bankkártyás fizetéssel is megkötheted.​
Ha esetleg változnak az utazási terveid akkor sincs gond, mert teljes összegű díjvisszatérítést kérhetsz a kockázatviselés kezdetét megelőzően.

Forrás: visitnorway.com és https://www.wikipedia.org

Képek: https://www.freepik.com  és  https://unsplash.com

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. partner linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

Norvégia látnivalók

 Az utazónapló végigvisz az utazásszervezés legfontosabb lépésein, segít céljaid megfogalmazásában és megőrzi mindazt, ami számodra a legfontosabb és legemlékezetesebb volt utazásod során. 136 oldalon át gyűjtheted életre szóló emlékeidet és 4 különböző utazást örökíthetsz meg a tervezéstől az utazáson át a legszebb emlékekig.

További bejegyzések

Trolltunga

Trolltunga túra

utazás | Norvégia | Trolltunga | túra | program | megközelítés Trolltunga túra . A Hardangervidda fennsík nyugati szélén található a Trolltunga, Norvégia egyik leglátványosabb

Tovább olvasom »
Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001