Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Bergen látnivalók – a fjordok kapujában
egyeni-utazo-norvégia-bergen-kiemelt
Bergen látnivalók – a fjordok kapujában

Bergen látnivalók – a fjordok kapujában

utazás | Bergen látnivalók | fjordok | fakultatív programok | parkolás

Bergen látnivalók

.

Norvégia a világ egyik legszebb helye a Földön, tele természeti csodákkal, érdekes városokkal, lenyűgöző történelemmel és sok boldog emberrel. Bergen Norvégia második legnagyobb városa, a délnyugati Hordaland megyében. A várost Norvégia világhírű fjordjainak kapujaként is emlegetik. Itt található Norvégia és egyben Európa egyik legnagyobb személykikötője.
Norvégia szerint Bergen egy nagyváros, de egy kis város bájával és hangulatával. Szenvedélyesen hazafias lakói büszkék sokoldalú városukra, annak történelmére és kulturális hagyományaira. Bergen lakosságának 10 százaléka diák, amely friss és fiatalos hangulatot kölcsönöz a városnak. Múzeumok, művészeti galériák, kulturális rendezvények és éttermei, valamint a tengerek és hegyek kínálta lehetőségek, mind hozzájárul ahhoz, hogy élénk és pezsgő város legyen. Több mint 900 évvel ezelőtt alapított Bergen gyökerei a Viking korba nyúlnak vissza.

Bergen látnivalók

Szívesen utaznál Norvégiába, de segítségre van szükséged a szervezésben? Kérd ajánlatomat az utazás megtervezésére vagy szervezd meg egyénileg utazásod a digitális útikalauz segítségével! Az útikalauz több, mint egy szimpla útikönyv, mert naprakész információkat tartalmaz, hogy ne neked kelljen az interneten található átláthatatlan mennyiségű információt felkutatni és összegyűjteni.

Bergen látnivalók

Bryggen

.

Bryggen Bergen és Norvégia egyik fő látványossága. Bryggen az 1702-es nagy tűz után épült, és szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Bergen legelső épületei a mai Bryggen helyén voltak, amely évszázadok óta a város élénk és  legfontos területe.

A legtöbb turista azért utazik Bergenbe, hogy megnézze a Bryggent. A régi faházak, a macskaköves utcák, a romantikus kis üzletek és kávézók mind különleges és utánozhatatlan skandináv hangulatot árasztanak. Bryggen a Hanza virágkorból származó kereskedelmi épületeiből áll. Ez az egyelten fennmaradt Hanza elszámolóház, mely 1979 óta a világörökség része. Nevének eredete ugyanaz, mint a flandriai Brugge városé.
A történelem folyamán Bergen számos tűzvészt élt át, mivel a házak hagyományos fából épültek. Bryggen kb. egynegyede az 1702-es tűzvész utáni időkből származik, de megmaradt néhány 15. századi kőből épült pince is. A leégett házak helyén épült fel a régészeti maradványokat bemutató Bryggen Múzemum, valamint a hat régi stílusú, fából épült ház.

Bergen látnivalók - Bryggen

Bergen Katedrális

.

A bergeni székesegyház közel 900 éves. Szent Olavnak, Norvégia védőszentjének szentelt templomként épült 1150 körül. A bergeni székesegyháznak hosszú és viharos története van, és csaknem 900 éve imádják itt az emberek.

Kezdetben egy kis kőszerkezet volt, amelyet Sverre király története szerint1150-ig meg kellett építeni. Amikor a ferences testvérek a 13. század első felében Bergenbe érkeztek, megkapták a templom használatát. A templomot 1248-ban és 1270-ben erősen megrongálta a tűz.

VI. Magnus király, Törvényjobbító Magnus , nagylelkű adományt adott, ezzel lehetővé téve a testvéreknek, hogy egy gyönyörű templomot építsenek kolostoruk mellett. Narve püspök szentelte fel a ferences bazilikát 1301-ben. Egészen egyszerű volt, szinte semmilyen belső díszítéssel nem rendelkezett, és ez a benyomás a mai napig megmaradt.
A templomot 1463-ban és 1488-ban ismét tűzvész rongálta meg.

A katedrális előterében található pompás kőfaragását valószínűleg ugyanazok a kőfaragók faragták, amelyek a Westminster Apátság káptalanházának falazatát végezték. Egy emléktáblát is találunk a Norvég Királyi Haditengerészet azon tengerészeinek emlékére, akik életüket vesztették a második világháború alatt.

Jelenleg felújítás miatt zárva tart.

Hanza Múzeum

.

A Hanza Múzeum az egyik legrégebbi fából készül épület Bergenben, ahol interaktívan mutatják be a hanza-kereskedők életét.
Az észak-németországi hanzakereskedők a 13. században Bergenbe hajóztak, hogy gabonát cseréljenek az észak-norvégiai tőkehalra. Kereskedelmi tevékenységüknek köszönhetően Bryggen Észak-Európa egyik legfontosabb kereskedelmi központja volt évszázadokon keresztül. Ma a Hanza Múzeum és Schøtstuene a világörökség részét képező Bryggenhez tartozik. A múzeumot 1872-ben nyitották meg és két kereskedelmi házzal rendelkezik, az egyik a tengerre néz, a másik pedig egy bérház hátsó részén található. Az épületen 1704-től át lehet sétálni, ez az egyetlen Bryggen-ház, amely megőrizte eredeti belső terét. Öt perc sétára, Bryggen másik oldalán található a Schøtstuenet is.

A múzeum főépülete, a Finnegården 1704-ben épült és 1872 óta működik múzeumként. Az UNESCO világörökségi listáján szerepel és közel 150 év után, 2018. október 1-től 2024 tavaszáig restaurálás alatt áll.
Súlyos sérülések miatt a fa alapzatot ki kell cserélni, a műemlék épületet pedig meg kell emelni, hogy a későbbi károkat elkerüljék. Ez egy hosszadalmas folyamat, de végül az új épület a mai homlokzat valódi másolata lesz. 

Az eredeti múzeum restaurálás miatt átmenetileg zárva tart. Ideiglenesen az Øvregaten 50. alá lett áthelyezve.

Honlap: Hanza Múzeum honlap

Fløyen-hegy

.

A Fløyen-hegyről csodálatos a kilátás és nem utolsó sorban a tökéletes kiindulópont a túrázáshoz. Rövidebb és hosszabb túrát is tehetünk, akár babakocsival is – Fløyen mindenki számára alkalmas  túraútvonalakkal rendelkezik!

Skomakerdiket-tó

Tegyetek egy tíz perces sétát Fløibanen legfelső állomásától a Skomakerdiket-tóig. Itt található az újonnan épült Skomakerstuen kávézó, ahol kipróbálhatjátok a norvég „svele” -et és pihenhettek a gyönyörű kilátás mellett a vízre. Ha nyáron látogatokk a Fløyen-re, találkozhattok a bújós és kissé huncut kecskékkel, a „Fløyenguttene”.

A Fløyen-hegytől kavicsos utakon és ösvényeken sétálhattok a fantasztikus kilátópontokig, ahol élvezhetitek a fjordra, a hegyekre és az alatta lévő városra nyíló kilátást.

Bergen látnivalók
forrás: visitbergen.com

Fløibanen sikló

.

Bergenben járva kötelező felmenni a Fløibanen siklóval a Mount Fløyen tetejére ahonnan nagyszerű kilátás nyílik az egész városra. A Fløibanen siklóval való utazás nagy élmény, a két hagyományos kocsi több mint 100 éve szállítja az embereket a hegyre.

Az út mindössze 6 percet vesz igénybe és közben több helyen is megáll. A sikló a városközpontból indul, párszáz méterre a Bryggentől és a halpiactól. A hegyre vezető kirándulás egyedülálló élmény. A Mount Fløyen kb. 320 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el így részletesen tanulmányozhatjuk a városképet és a környező fjordokat. A hegytetőn egy hangulatos kis étterem, játszótér, szuvenír bolt vár ránk, de van lehetőség kirándulásra is.

Fløyenre érve rögtön megcsapja az orronkat a frissen sült tészta illatát. A bájos Fløistuen üzlet és kávézó süteményeket, fagylaltot, hideg és meleg italokat, valamint ajándéktárgyakat kínál. A Fløien Folkerestaurant étteremben pedig a vendégek a város legszebb kilátása mellett élvezhetik a finom ételeket.

A gyerekek szórakozhatnak a nagy játszótéren, vagy kipróbálhatnak egy izgalmas akadálypályát az erdőben. Sétáljatok a titokzatos Troll-erdőben, ha mertek … Nyáron kenuzhattok az idilli Skomakerdiket-tónál (ingyen). 

Menetjegy: a felvonóra a felnőtt retúrjegy ára 120 NOK / 160 NOK, gyermek és nyugdíjas 60 NOK / 80 NOK (főszezonban és szezonon kívűl)

Bergen látnivalók - Troll

Troll keresés

.

Norvégia a hihetetlen formájú fjordok, dicsőséges gleccserek, valószerűtlen sziklák és mesebeli trollok világa.

A mitológia szerint a troll egy misztikus, félelmetes lény.

Minden skandináv országban más trollok élnek, van ahol velejéig romlottak és harciasak, máshol az erdő mélyén laknak és emberibb a formájuk. Norvégiában is több alakot vehetnek fel, de általában óriásként vagy törpeként megjelenő erőszakos lényekről van szó akik a napfény hatására kővé dermednek.  De természetesen vannak olyanok is akik foggal-körömmel védig a Norvég táj természeti szépségeit

A trollfigurák igen gyakoriak a skandináv szuvenírek között, valamint az erdők világát ábrázoló (karácsonyi) képeslapokon.

Bergenben is találkozhatunk trollokkal a Fløyen-hegyen. Készíthetünk fényképet a hatalmas troll figuráról a játszótér mellet és sétálhatunk a troll-erdőben ha elég bátrak vagyunk.

Bergent elhagyva is számos olyan népszerű hely létezik, amelyek valahogy kötődnek a trollokhoz. Ilyen például a Trollstingen (Trollok útja), mely egy hat kilóméter hosszú szerpentín vagy  Trolltunga (Trollnyelv) szikla a Hardanger fjord régióban.

 – – –

Szerepelnek a trollok két igen népszerű 20. századi műben is, a Harry Potter-könyvekben és A Gyűrűk Urában. Mindkettőben óriás termetű, lomha, ostoba, agresszív lénynek ábrázolják őket.

Bergeni Erőd 

.

A Bergenhus erőd (Bergenhus Fortress) Norvégia egyik legrégebbi és legjobban megőrzött erődítménye. Az erődnek nagy múltja van, az évek alatt volt királyi székhely, püspöki szék és katonai hatalom székehelye.

A bergenhusi erőd építése az 1500-as évek elején kezdődött. Az erődöt az 1600-as években folyamatosan erősítették, végül 1700 körül érte el legteljesebb állapotát.

Az egyetlen egyszer volt ostrom alatt, 1665. augusztus 2-án. Nagy holland hajók flottillája keresett menedéket Bergen semleges kikötőjében, amikor angol hadihajók üldözték őket. Amikor az angolok megkezdték támadásukat, Bergenhus erős ellenállást tanúsított. A csata nem tartott sokáig, és a Vågeni csata néven vált ismertté.

A második világháború alatt Bergenhust ismét szolgálatba állították; ezúttal a német megszálló erők részéről, akik nyugati központjukként használták. 1944. április 20-án Vågennél történt véletlen robbanás súlyos károkat okozott Bergenhus legrégebbi épületeiben.

Amint a második világháború véget ért, a norvég kormány megkezdte a terület helyreállítását és megőrzését az utókor számára így napjainkban mintegy 220 katonai és polgári személyzet mindennapi munkahelye az erőd.

Az erőd területének nagy része nyilvános, az erődkomplexum ma reprezentációs rendezvények, operai és színházi előadások, nagyszabású rockkoncertek és egyéb kulturális események helyszínéül szolgál.

Belépő: ingyenes

egyeni-utazo-bergern-norvégia-erőd (1)

Pro Tipp!

Ha jól beszélsz nyelveket, vegyél részt a Freetour valamelyik ingyenes városnéző programján! Számtalan túra közül választhatsz, melyeket helyi idegenvezetők tartanak angolul vagy az anyanyelvükön. Az ingyenes túrákat kínálók az esetek túlnyomó többségében független, szabadúszó idegenvezetők. Ha te is szeretnél új emberekkel megismerkedni és betekintést nyerni a helyiek életébe, történelmébe és kultúrájába, ne hagyd ki a lehetőséget!

A programoknak nincs előre meghatározott fix ára, a túra végén borravalóval honorálhatod az idegenvezető munkáját. Nem kötelező, azaz te döntöd el, hogy mennyit ért neked a túra vagy hogy mit engedhetsz meg magadnak.

A bergeni túrákról az alábbi linken olvashatsz bővebben:

Freetour – Bergen

norvégia bergen

Bergeni halpiac

.

A bergeni Halpiac Norvégia egyik leglátogatottabb szabadtéri piaca. A Halpiac tenger gyümölcseit, gyümölcsöt és zöldségeket is értékesít. A Fish Market a város szívében fekszik a fjordok és a Bergen 7 hegye között. A Bergenben található halpiac az 1200-as évek óta a kereskedők és a halászok találkozóhelye.

A bergeni halpiac az 1200-as évek óta létezik, és azóta a halászok, a gazdálkodók és a város lakói közötti kereskedelem egyik legfontosabb helyszíne. A szárazföldi kereskedők mellett a rakpart mentén hajókról is történtek értékesítések. Azok a halászok, akik a városon kívül éltek, hajókon érkeztek a piacra hogy eladják aznapi fogásaikat, mielőtt hazatérnének.

2012-ben megnyílt a fedett Fish Marked – Mathallen. Itt a kereskedők állandó üzletekkel és éttermekkel rendelkeznek beltéren, és egész évben nyitva vannak.

A halpiac külön éttermekből és üzletekből áll.

Fløyen hegy – Vidden túra

.

Szintkülönbség: 20-662 méter
Becsült idő: 5 óra
Hossza: 15 km
Kiindulópont: a Fløyen-hegy (320 m) vagy az Ulriken-hegy (643 m) 

A Bergen látnivalók listájáról nem hiányozhatnak a túrák sem.

A Fløyen-től egészen az Ulriken-hegyig el lehet sétálni. Ezt a túrát Viddennek hívják, és Bergens egyik legnépszerűbb hegyi túrája.  A túra körülbelül 5 órát vesz igénybe. Gyönyörű kilátás nyílik Bergenre és a régióra.
Vidden Bergen hét hegye közül a legmagasabb, és a legjobb kilátást nyújtja a környékre.

Túra leírás

Az utazást az Ulriken felvonóval vagy a Fløibanen siklóval lehet megkezdeni és befejezni. E két gyönyörű hegy között láthatóak a Bergen körüli fjordok és szigetek. Egy tiszta napon élvezhetitek a kilátást a Folgefonna-gleccserre.

Az Ulriken-hegyre gyalogosan vagy az Ulriken felvonóval felvonóval juthatunk fel. Gyalogosan kövessétek a jelzéseket a Montana Youth Hostel felé. Forduljatok jobbra közvetlenül a szálló előtt, és a parkolóhelyen áthaladva egy kavicsos út jelenik meg, amely a kiindulópont. Kövessd az utat körülbelül 10 percig. A végén több lehetőségetek lesz Ulrikenig. A leggyorsabb (és legmeredekebb) az „Ulriken opp” jelzések követése. Ez a legnépszerűbb pálya. Ha hosszabb és könnyebb túrát szeretnétek, haladjatok tovább a kavicsos úton (Nattlandsfjellet og Sedalen felé).

A Viddenen átívelő túra jól  kelölt és nagyon népszerű a helyiek körében. A terep könnyű, de egyenetlen, és kissé sáros is lehet. Minden túra hegyi ösvényen vezet. Az időjárás gyorsan változhat, és a hegyen az éghajlat eltér a várostól.   Az utolsó 1-1,5 óra kavicsos úton halad fel a Rundemann-hegyig. Innen már látható a város.

15 perccel a Fløyen-hegy előtt megállhattok a Brushyttennél, és ehettek egy norvég gofrit. Nyitva egész vasárnap 11-16 között.

Szezon: A túra körülbelül 5 órát vesz igénybe, és egész évben megtehető, de  május és október között javasolt. A túra megkezdése előtt feltétlenül ellenőrizzétek az időjárási körülményeket. Ne felejtsük el, hogy októbertől a napok egyre rövidebbek lesznek, kevesebb napfénnyel, ahogy a tél felé tartunk.

Menetjegy: egy irányú / retú felnőtt 195 NOK / 345 NOK, gyermek 95 NOK / 145 NOK, családi (2 felnőt és max 3 gyerek) 445 NOK / 790 NOK

 

Fantoft fatemplom (Fantoft Stavkirke)

.

Bergen egyik lefontosabb jelképévé vált a Fantoft fatemplom. A régi dongatemplom 1150-ben épült, de sajnos 1992-ben egy gyújtogatás áldozata lett és a tűz martalékává vált. 1992-ben a norvég black metal színtér tagjai gyújtogatási hullámba kezdtek a keresztény egyházak ellen. 1996-ig legalább 50 támadás történt Norvégiában, az első a norvég Fantoft Stave templom volt, amelyet 1992 júniusában porig égettek. A rendőrség úgy véli, hogy Burzum Varg Vikernes volt a felelős. A burzumi EP Aske („hamu”) borítója a lerombolt templom fényképe

A templomot eredetileg Fortognban építették, egy faluban Sognefjord belső vagy keleti vége közelében, 1150 körül. A 19. században  a lebontás fenyegette, csakúgy, mint Norvégiában több száz más dongatemplomot. Az épületet Fredrik Georg Gade konzul vásárolta és mentette meg, darabonként áthelyezve Fantoftba, Bergen közelében. A templomon kívül egy kő kereszt áll.

A tűz után hamarosan megkezdték az újjáépítést, és 1997-ben befejezték, így májustól szeptemberig látogatható.

A városközponttól messzebb található így mi nem tudtunk elmenni megnézni.

Belépőjegy: 74 NOK

Megközelítés (autó nélkül): villamossal Paradis-ig vagy a Fantoft-ig. Mind a két megállótól 15 perc séta. Vagy pedig 2-es busszal a Birkelundstoppen-ig.  Innét is egy meredek ösvény vezet a templomhoz.

Bergen további látnivalók

Bergen egyéb látnivalók, programok

Ha több napot tartózkodunk Bergenben mindenképp látogatassunk el a következő helyekre is. 

Ha a szállásunk nem a centrumban található akkor előfordlhat, hogy útba esik a központ felé sétálva:

  • Bergen Aquarium: találkozhatunk oroszlánfókákkal, hátborzongató – de nagyszerű krokodilokkal, halakkal és a lenyűgöző kígyókkal (Akvariet honlap)
  • Vegyél részt egy hajókiránduláson az Osterfjordon – foglalás
  • Lille Lungegårdsvann: egy park, gyönyörű zöld környezzel, szökőkúttal a város központjától nem messze
  • Musikkpaviljongen: zene pavilon csodás rózsbokrókkal
  • Johanneskirken (St. John’s Church): vörös téglából épült templom
  • Gamle Bergen (Régi Bergen): régi faházak, keskeny utcák visszarepítenek a középkorba

Parkolás

Sajnos Bergenben problémás a parkolás, ezért én mindenképp a parkolóházakat javaslom. Természetesen nem ingyenes de még mindig olcsóbb mint a büntetés. Bergen belvárosi részén még akkor sem szabad parkolni ha épp nem látsz tiltótáblát mivel az övezetbe való belépéskor van csak jelezve. Mi a ByGarasjen parkolóházat választottuk ahonnét 10 perc alatt a központban voltunk.

Bergen – parkolóházak

Szívesen utaznál Norvégiába és segítésgre van szükséged a szervezésben?

Irány az Élményválasztó menüpont!

3 vagy több napos program

Bergent a fjordok kapujának is nevezik mivel a Hardengenfjord és a Sognefjord között helyezkedik el. Tökéletes kiindulási pont egy vagy akár több napos túrához.

Autóval…

  • Bergen
  • Hardangerfjord: Steindalsfossen vízesés, Hardanger híd, Ulvik, (Voringfossen vízesés az évszaktól függően)
  • Sognefjord és Naeroyfjord: Tvindefossen, Gudvangen, Flam, Voss

Autó nélkül…

Annak aki inkább a szervezett programokat részesíti előnyben az alábbiakat javaslom. Nagyon izgalmas, egy illetve több napos programok közül lehet választani. Az ára természetesen elég borsos de ez egész Norvégiára jellemző.

www.fjordtours.com/

egyeni-utazo-norvégia-bergen-regio-uton-hardanger-fjord

Képek: https://www.freepik.com és Egyéni Utazó

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. parner linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

 Az utazónapló végigvisz az utazásszervezés legfontosabb lépésein, segít céljaid megfogalmazásában és megőrzi mindazt, ami számodra a legfontosabb és legemlékezetesebb volt utazásod során. 136 oldalon át gyűjtheted életre szóló emlékeidet és 4 különböző utazást örökíthetsz meg a tervezéstől az utazáson át a legszebb emlékekig.

További bejegyzések

Trolltunga

Trolltunga túra

utazás | Norvégia | Trolltunga | túra | program | megközelítés Trolltunga túra . A Hardangervidda fennsík nyugati szélén található a Trolltunga, Norvégia egyik leglátványosabb

Tovább olvasom »
egyeni-utazo-norvegia-hardanger-fjord-kiemelt

Hardangerfjord

utazás | látnivalók | Hardangerfjord | Bergen régió | fakultatív programok Norvégia második legnagyobb fjordjaként számon tartott Hardangerfjord élénk vidéke miatt vált népszerűvé, melyet gyakran

Tovább olvasom »
Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001