Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Sognefjord és Nærøyfjord
egyeni-utazo-norvégia-stavanger-manafossen-vizeses-kiemelt
Sognefjord és Nærøyfjord

Sognefjord és Nærøyfjord

utazás | látnivalók | Sognefjord | Naeroyfjord | Bergen régió | fakultatív programok

Norvégia legnagyobb és legmélyebb fjordja, a Sognefjord szintén sok szórakozást és kalandot ígér. Rengeteg népszerű látványosság közül választhatunk, beleértve az urnesi dongatemplomot, a vikingfalvat Gudvangenben de felszállhatunk a világ legmeredekebb vasútjára, a Flambana-ra is. Ezenkívül hajóval körbe lehet utazni ezt a hatalmas fjordot, beleértve a legvadabb és leggyönyörűbb vidéket, a Nærøyfjordot is. Áthajthatunk észak-európa leghosszabb alagútján, amely több mint 24 kilométer hosszú és érdekessége, hogy 6 kilométerenként van egy pihenő ahol akár vissza is lehet fordulni (szabályosan!). Ezekben a pihenőkben felhőket vetítenek a plafonra, melyek látványa olyan érzést kelt az autósokban mintha az alagút végéhez érnének.

en.sognefjord.no/

Látnivalók:
 • Tvindefossen vízesés
 • Stalheimskleiva szerpentin
 • Flam város
 • Gudvangen vikingfalu
 • Stegastein kilátó
 • Flambana vasút
 • Myrdal (ha felülünk a vasútra)
egyeni-utazo-sognefjord-norvégia-fjord-geiranger-fjord-bergen

SOGNEFJORD ÉS NAEROYFJORD PROGRAM

Nærøyfjord

A Nærøyfjord a Sognefjord legszűkebb és legismertebb ága. A meredek hegyoldalakkal, hófödte hegycsúcsokkal, vízesésekkel és kis falvakkal ez a fjord az egyik legjelentősebb természeti látványossága Norvégiának.


Tények a Nærøyfjordról:

 • Kb. 17 km hosszú
 • Európa egyik legszűkebb fjordja
 • A fjord mélysége 12 és 500 méter között változik
 • 250 méter széles a legszűkebb pontján, és több mint 1 km a legszélesebb
 • 2005 óta szerepel az UNESCO Világörökség-listáján

3 vagy több NAPOS PROGRAM

 1. Bergen
 2. Hardangerfjord
 3. Sognefjord és Naeroyfjord

Reggel Vossvagenből indultunk Flam városa felé. Első programunk egy két órás hajókirándulás volt a fjordokban, mely Gudvangenből indult és Flam városába érkezett. A két város között shuttle buszok járnak így jutottunk vissza az autónkhoz. Miután visszaértünk Flam-be Aurland felé indultunk a Stegastein kilátóhoz. Az út elég kacskaringós de több helyen is meg lehet állni. Számomra ez volt a három nap egyik legcsodásabb élménye. Visszaérkezve Flam-be még fel tudtunk ülni a Flambana vasútra, mely Myrdal városába megy a hegyek között. De erről majd még később.


SOGNEFJORD ÉS NÆRØYFJORD LÁTNIVALÓK

Tvindefossen vízesés

Tvindefossen a Bergenből keletre futó autóút mentén található, amely a híres Næroyfjord felé tart, így Norvégia legnépszerűbb és leghíresebb vízesései közé tartozik. Bár a patak vízelvezető területe nem igazán nagy, a Kroelvi hatalmas vízesést hoz létre, amikor 115 méter (377 láb) magasságból, lépcsőzetesen ereszkedik le, mielőtt a rét alatt átfolyna. Mivel az egyes szintek között kicsi a különbség nehéz pontosan megmondani hány lépcsőn keresztül zuhan le a víztömeg.

Tvindefossen vízesést az örök ifjúság szökőkútjának tartják.
A legenda szerint, aki kortyol a vizéből, hosszú évekkel tovább élhet.

egyeni-utazo-sognefjord-norvegia-Tvindefossen-vizeses-fjord-bergen-2
forrás: https://www.glaciertour.no

Gudvangen

Gudvangen jelentése „Az istenek a víz”.
Drámai és látványos hegyeivel Gudvangen már több mint egy évszázada mágnesként vonzza a turistákat. A Nærøyva folyó lazacállománya miatt is nagy jelentőséggel bír az idegenforgalom számára.

A Gudvangen Fjordtell tökéletes kiindulópont a Sogn og Fjordane megyében található számos látnivaló felfedezéséhez. Gudvangen egy régi viking falu számtalan felfedezésre váró kalanddal, nyáron piaccal minden korosztály számára. 

Az egyik legnépszerűbb program Gudvangenben egy túra a „Varázslatos Fehér Barlangban” (Magical White Caves). A barlanglabirintus izgalmasa árnyékokkal, színekkel és az Aurorával (Nothern fény)  van kivilágítva. Ez valóban egyedülálló élmény. 

Gudvangen honlap

Flam

Flam a világ legmélyebb és második leghosszabb fjordjának végén fekszik. A meredek hegyek, a mennydörgő vízesések és a keskeny völgyek által körülvett terület paradicsom azoknak, akik egyedülálló és látványos természeti élményeket keresnek. A fő közlekedési útvonalak összekötő pontjaként Flam könnyen elérhető, függetlenül attól, hogy autóval, vonattal, hajóval vagy busszal szeretnétek megközelíteni. Napjainkig nagy sétahajók járnak át a keskeny fjordon, a Flam Harbor kikötőjéből. A város köti össze a Flåmsbana vasútvonalat az UNESCO Világörökség részét képező Nærøyfjorddal.

Népszerű program a kerékpározás, a fjordon való evezés, valamint a múzeumok és pékségek is! Flåmnak még saját sörfőzdéje és étterme is van, érdemes meglátogatni.

forrás: facebook.com/visitflam

Stegastein kilátó

A Stegastein kilátót Aurland felé lehet megközelíteni egy nagyon kacskaringós úton. A négy méter széles, 30 méter hosszú platform, rétegelt fából és acélból készült, amely 650 méter magasan nyúlik a fjord fölé. A fjord panorámája felülmúlhatatlan és lélegzetelállító.

Érdekesség, hogy 2015-ben az aurlandi Stegastein kilátónál található mosdó megkapta a Design Curial Magazine „Legszebb WC” díját.
Ha nem autóval érkeztük akkor Flamből buszok visznek fel a kilátóba melynek ára 360 NOK

Norvég nemzeti turista út 

Aurlandsfjellet szakasz

47 km | 1306 MASL | télen lezárva
 

Az Aurlandsfjellet szakasz Aurlandsvangen és Lærdalsøyri között halad, 47 km hosszan (5627-es út). Az útvonal mentén található látnivalók között van:

 • Lærdalsøyri,
 • Flåmsbana,
 • Aurlandsdalen és
 • Nærøyfjorden falvak.

A világ leghosszabb, 24,5 km hosszú közúti alagútja, a Lærdal, is itt található.  

Az autóbuszok hossza korlátozott, a maximális hossz 12,4 méter. 

Útinform 

 

MASL – meters above sea level – tengerszint feletti magasság

Nærøyfjord hajókirándulás

Két órás hajókirándulás a Flam és Gudvangen városa között. Az indulási és érkezési helyek között shuttle busz viszi az utasokat.

A szezontól függetlenül a Nærøyfjord hajókirándulás felejthetetlen élményt nyújt. Minden évszakban más és más miatt érdemes ide látogatni: télen a fagyos színek, fehér hegycsúcsok és jéggel borított vízesések miatt; tavasszal virágzó lombhullató fák és a madarak csiripelése; nyáron zöldellő fák és hosszú, fényes éjszakák várnak ránk; és aranyszínű terep, tiszta és friss levegővel az ősz folyamán. Neked melyik a kedvenc évszakod?

Falm és Gudvangen közötti útra válthatunk retúr jegyet és egy irányút is. Utóbbi esetben transzfer buszok visznek vissza minket a kiindulási ponthoz.

A Stalheimskleiva út

Stalheimskleiva annak a 1,5 km hosszú útszakasznak a neve, amely a Nærøydalen-völgy végétől a Stalheim-hegy tetejéig kanyarog a hegyoldalban. Észak-Európa egyik legmeredekebb útja, és gyönyörű kilátást nyújt a környező hegyekre. A Stalheimskleiva út egy hegygerincen fut fel két lépcsőzetes vízesés között.  Északon a Sivlefossen vízesés látható (140 méter), délen pedig a Stalheimsfossen vízesés (126 méter). A csúcs felé vezető úton az út 13 éles hajtűhajlattal kanyarog fel. A Stalheimskleiva utat kétkezi munkával építették 1842 és 1846 között annak érdekében, hogy javítsák az Oslo és Bergen közötti utat.

Flåmsbana – Flam vasútvonal

A Flam vasút egyike a világ legvonzóbb és leglátványosabb vasútvonalainak.

Ez a világ legmeredekebb normál sínen futó vasútvonala, melyen utazva végig fantasztikus panorámában gyönyörködhetünk. A vonat édes kis falvakon, mély hasadékon, havas csúcsok között és dübörgő vízesések mellett fut a Myrdal vidékén. Tengerszintről indulva 866 méter magasra kapaszkodik fel a 20 kilométeres távon. Óriási kihívás volt annak idején a vasútépítő mérnököknek, hogy a Mydral fensíkról kiindulva vasutat építsenek a meredek hegyoldalba egészen a Flam völgy mélyen fekvő részéig. A vasútvonal majdnem 80%-nak 55 fok a lejtőszöge.

A vonatnak egy órára van szüksége a 20 km-es táv megtételéhez. Útközben 20 alagúton halad át, amelyek hossza összesen 6 kilómétert tesz ki. Az alagutak közül 18-at kézi erővel vájták, így ezen alagútak minden méteréhez a vasútépítő munkások egy havi nehéz munkája társul. Annak érdekében, hogy elkerülje a hógörgetegek által veszélyeztetett területeket, útja folyamán a Flam vasút háromszor átszeli a völgy mélyén haladó folyó medrét. Ahelyett, hogy hídakat építettek volna a vasútnak inkább a folyónak vágtak egy alagutat a vasútvonal alatt.

forrás: visitflam.com

Flam Railway Múzeum

 

A Fiam Vasúti Múzeumban megismerkedhetünk a világ legmeredekebb vasútjának, a Flåm-vasút építésének izgalmas történetével. A múzeum betekintést nyújt a a munkások mindennapjaiba, valamint bemutatja, hogy milyen  technikai és jogi kihívását jelentett a vasút megépítése. A képeket, videókat és tárgyakat tartalmazó átfogó gyűjtemény segítségével elénk tárul a történelem. A kiállított tárgyak között szerepel egy hiteles El 9 mozdony, egy régi elektromos tolatómotor és sínellenőrző kocsik.

1924-ben kezdődött a Flåm vasútvonal építése. A Flåmtól Myrdalig tartó 20 kilométer hosszú szakasz megépítése nem volt egyszerű: 20 alagutat, összesen 5692 métert kellett megépíteni – ebből 18-at kézzel! Az építés több mint tizenöt évig tartott, és a tervezésétől a munka befejezéséig csaknem hetven év telt el. 1940-ben a vasút készen állt a forgalom működtetésére.

Belépő: ingyenes

forrás: visitflam.com

A hatalmas Kjosfossen vízesés a Flåm vasútvonal egyetlen megállója. A vízesés magassága 93 méter, és csak vonattal közelíthető meg. Egész évben látogatható, így nyáron a zúgó vízesést, télen pedig a hóval és jéggel borított Kjosfossent csodálhatjuk meg.

Flam Zip – Line

Nordic régió leghosszabb kötélpályája

 

 • 1381 méter hosszú,
 • 100 km/óra sebességű
 • 305 méter magasa

A Zip-line Vatnahalsennél indul, közvetlenül a Bergen vasút mellett. Kårdalenben ér véget, nem messze a Rallarrosa Mountain Farmtól. Az építkezés és a kezdő év 2018.

Megközelítés:
 • vonattal a Vatnahalsen állomásig, onnan már csak pár perc sétára van a zip-lene vonal teteje
 • Ha a bergeni vonalon érkezik Myrdalba, akkor onnan 1,5 km-es, kb. negyed órás sétát Vatnahalsen-ig
 • autóval érkezve a Blomheller állomás előtt lehet parkolni. Innen szép séta tovább a völgyben, a kårdaleni Rallarrosa hegyi farm mellett, egész a Zipline tetejéig. A gyönyörű 6 km-es séta első 4 km-e könnyen járható, az utolsó kettő nehezebb
 • gyalogosan vagy biciglivel egyenesen a Rallarvegen ösvényen kell haladni

A ziplinek a Flåm-völgyben régóta fennálló hagyománya van. A kötélpályát („løypestreng”) elsősorban áruk, faanyagok, széna, tejhordók, sőt hegyi gazdaságokból és sziklás felszínről származó állatok szállítására is használták. Egyes ziplinek motorosak voltak, míg mások a gravitáció révén működtek.

 

Urnesi dongatemplom

 

Urnes városában található Norvégia legrégebbi dongatemploma, amely szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Kr. U. 1130 körül épült, de az északi oldal jellegzetes faragványai egy még régebbi templomból származnak. Az alap faanyagokból vett minták azt mutatják, hogy a fát 1129 és 1131 között vágták ki. A templom minden valószínűség szerint magánkápolnának épült a gazdag és hatalmas Ornes család számára, akik vezető szerepet játszottak baglerek mellett a polgárháborúkban.

A tradicionális skandináv faépítészet kiemelkedő példája. Egyesíti a keltavonásokat, a viking építészet hagyományait és a román térelrendezést.

A jelenlegi templom mellett ugyanazon a helyen két másik dongatemplom is található. Az utolsó közülük a 11. század második felében épülhetett. Ennek az épületnek a részeit beépítették a jelenlegi templomba.

Megközelítés: a templom kb. 90-re helyezkedik el a fjordtól és kompra is kell szállni ha el szeretnénk látogatni Urnes-be (kb. 2-3 óra). Aki mindenképp szeretne élőben is látni dongatemplomot, de nem szeretne ekkora kitérőt tenni annak ajánlom a Bergentől nem messze található Fantoft fatemplomot.

BERGEN RÉGIÓ DIGITÁLIS ÚTIKALAUZ

Bergen régió digitális útikalauz!

Szívesen utaznál Norvégiába, de segítségre van szükséged a szervezésben? Kérd ingyenes előzetes kalkulációmat vagy szervezd meg egyénileg utazásod a digitális útikalauz segítségével! Az útikalauz több, mint egy szimpla útikönyv, mert naprakész információkat tartalmaz, hogy ne neked kelljen az interneten található átláthatatlan mennyiségű információt felkutatni és összegyűjteni.

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK

Trolltunga

Trolltunga túra

utazás | Norvégia | Trolltunga | túra | program | megközelítés Trolltunga túra A Hardangervidda fennsík nyugati szélén található a Trolltunga, Norvégia egyik leglátványosabb sziklaalakzata.

Tovább olvasom »
egyeni-utazo-norvegia-hardanger-fjord-kiemelt

Hardangerfjord

utazás | látnivalók | Hardanger fjord |Bergen régió | fakultatív programok Norvégia második legnagyobb fjordjaként számon tartott Hardangerfjord élénk vidéke miatt vált népszerűvé, melyet gyakran

Tovább olvasom »
Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001