Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Sognefjord és Nærøyfjord
egyeni-utazo-norvégia-stavanger-manafossen-vizeses-kiemelt
Sognefjord és Nærøyfjord

Sognefjord és Nærøyfjord

utazás | látnivalók | Sognefjord | Naeroyfjord | Bergen régió | fakultatív programok

Norvégia legnagyobb és legmélyebb fjordja, a Sognefjord rengeteg szórakozást és kalandot ígér kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Számos népszerű látványosság közül választhatunk, beleértve az urnesi dongatemplomot, a vikingfalvat Gudvangenben, de felszállhatunk a világ legmeredekebb vasútjára, a Flambana-ra is.

Ezenkívül hajóval is körbe lehet utazni a hatalmas fjordot, beleértve a legvadabb és leggyönyörűbb vidéket, a Nærøyfjordot. Áthajthatunk észak-európa leghosszabb alagútján, amely több mint 24 kilométer hosszú. Érdekessége, hogy 6 kilométerenként van egy pihenő, ahol akár vissza is lehet fordulni (szabályosan!). Ezekben a pihenőkben felhőket vetítenek a plafonra, melyek látványa olyan érzést kelt az autósokban mintha az alagút végéhez érnének.

Látnivalók:
 • Tvindefossen vízesés
 • Stalheimskleiva szerpentin
 • Flam város
 • Gudvangen vikingfalu
 • Stegastein kilátó
 • Flambana vasút
 • Myrdal (ha felülünk a vasútra)
egyeni-utazo-sognefjord-norvégia-fjord-geiranger-fjord-bergen

Sognefjord és Nærøyfjord program javaslat

Nærøyfjord

A Nærøyfjord a Sognefjord legszűkebb és legismertebb ága. A meredek hegyoldalakkal, hófödte hegycsúcsokkal, vízesésekkel és kis falvakkal körülvett fjord az egyik legjelentősebb természeti látványossága Norvégiának.


Tények a Nærøyfjordról:

 • Kb. 17 km hosszú
 • Európa egyik legszűkebb fjordja
 • A fjord mélysége 12 és 500 méter között változik
 • 250 méter széles a legszűkebb pontján, és több mint 1 km a legszélesebb
 • 2005 óta szerepel az UNESCO Világörökség-listáján

3 vagy több NAPOS PROGRAM

 1. Bergen
 2. Hardangerfjord
 3. Sognefjord és Naeroyfjord

Csillagtúra esetén foglalj szállást Vossevangen városában.

 

Útvonal javaslat a fjord vidékre:

Reggel Vossvagenből indulj el Flam városa felé. Az első program egy két órás hajókirándulás a fjordokban, mely Gudvangen és Flam városa között közlekedik. A két város között shuttle buszok járnak, így ha nem retúr jegyet váltasz, könnyen vissza tudsz jutni az autódhoz. Miután visszaértél Flam-be Aurland felé vedd az irányt, a Stegastein kilátóhoz. Az út elég kacskaringós, de több helyen is meg lehet állni. Számomra ez volt a három nap egyik legcsodásabb élménye. Visszaérkezve Flam-be, ha van időd ülj fel a Flamsbana vasútra, mely Myrdal városába megy a hegyek között. De erről majd még később…

Sognefjord és Nærøyfjord látnivalók

Tvindefossen vízesés

.

Tvindefossen a Bergenből keletre futó autóút mentén található, amely a híres Næroyfjord felé tart, így Norvégia legnépszerűbb és leghíresebb vízesései közé tartozik. Bár a patak vízelvezető területe nem igazán nagy, a Kroelvi hatalmas vízesést hoz létre, amikor 115 méter (377 láb) magasságból, lépcsőzetesen ereszkedik le, mielőtt a rét alatt átfolyna. Mivel az egyes szintek között kicsi a különbség nehéz pontosan megmondani hány lépcsőn keresztül zuhan le a víztömeg.  

A Tvindefossen vízesést az örök ifjúság szökőkútjának tartják. A legenda szerint, aki kortyol a vizéből, hosszú évekkel tovább élhet.

Sognefjord - Tvindefossen
Norvégia - Gudvangen viking falu

Gudvangen

.

Gudvangen jelentése „Az istenek a víz”. Drámai és látványos hegyeivel Gudvangen már több mint egy évszázada mágnesként vonzza a turistákat. A Nærøyva folyó lazacállománya miatt is nagy jelentőséggel bír az idegenforgalom számára.

A Gudvangen Fjordtell tökéletes kiindulópont a Sogn og Fjordane megyében található számos látnivaló felfedezéséhez. Gudvangen egy régi viking falu számtalan felfedezésre váró kalanddal, nyáron piaccal minden korosztály számára.  A viking falu mellett az egyik legnépszerűbb program a  „Varázslatos Fehér Barlang” (Magical White Caves)

Gudvangen honlap

Szállás ajánló – Gudvangen Fjordtell*** – szállás megtekintése
A Gudvangen-ben található szállás rendelkezik standard és viking tematikájú szobával is. A parkolás ingyenes és a szoba ára tartalmazza a reggelit. A szállodának van étterme, ami nagy előnyt jelent, mert vásárlási lehetőség nincs a környékén.

Szívesen utaznál Norvégiába, de segítségre van szükséged a szervezésben? Kérd ajánlatomat az utazás megtervezésére vagy szervezd meg egyénileg utazásod a digitális útikalauz segítségével! Az útikalauz több, mint egy szimpla útikönyv, mert naprakész információkat tartalmaz, hogy ne neked kelljen az interneten található átláthatatlan mennyiségű információt felkutatni és összegyűjteni.

Flam

.

Flam a világ legmélyebb és második leghosszabb fjordjának végén fekszik. A meredek hegyek, a mennydörgő vízesések és a keskeny völgyek által körülvett terület paradicsom azoknak, akik egyedülálló és látványos természeti élményeket keresnek. A fő közlekedési útvonalak összekötő pontjaként Flam könnyen elérhető, függetlenül attól, hogy autóval, vonattal, hajóval vagy busszal szeretnéd megközelíteni. Napjainkig nagy sétahajók járnak át a keskeny fjordon, a Flam Harbor kikötőjéből. A város köti össze a Flåmsbana vasútvonalat az UNESCO Világörökség részét képező Nærøyfjorddal.

Népszerű program a kerékpározás, a fjordon való evezés, valamint a múzeumok és pékségek is! Flåmnak még saját sörfőzdéje és étterme is van, érdemes meglátogatni.

Sognefjord - Aurlandsfjord - Flam
Sognefjord - Aurlands - Stegastein kilátó

Stegastein kilátó

.

A Stegastein kilátót Aurland felé lehet megközelíteni egy nagyon kacskaringós úton. A négy méter széles, 30 méter hosszú platform, rétegelt fából és acélból készült, amely 650 méter magasan nyúlik a fjord fölé. A fjord panorámája felülmúlhatatlan és lélegzetelállító.

Érdekesség, hogy 2015-ben az aurlandi Stegastein kilátónál található mosdó megkapta a Design Curial Magazine „Legszebb WC” díját.
Ha nem autóval érkezel, akkor Flamből buszok visznek fel a kilátóba, melynek ára 380 NOK.

Norvég nemzeti turista út 

Aurlandsfjellet szakasz

47 km | 1306 MASL | télen lezárva
 

Az Aurlandsfjellet szakasz Aurlandsvangen és Lærdalsøyri között halad, 47 km hosszan (5627-es út). Az útvonal mentén található látnivalók között van:

 • Lærdalsøyri,
 • Flåmsbana,
 • Aurlandsdalen és
 • Nærøyfjorden falvak.

A világ leghosszabb, 24,5 km hosszú közúti alagútja, a Lærdal, is itt található.  

Az autóbuszok hossza korlátozott, a maximális hossz 12,4 méter. 

Útinform 

 

MASL – meters above sea level – tengerszint feletti magasság

Nærøyfjord hajókirándulás

.

Két órás hajókirándulás Flam és Gudvangen városa között. Az indulási és az érkezési helyek között shuttle busz viszi az utasokat.

Szezontól függetlenül a Nærøyfjord-on tett hajókirándulás felejthetetlen élményt nyújt. Minden évszakban más és más miatt érdemes ide látogatni:

 • télen a fagyos színek, fehér hegycsúcsok és jéggel borított vízesések miatt;
 • tavasszal a virágzó fák és a madarak csiripelése vonzza a turistákat;
 • nyáron zöldellő fák és hosszú, fényes éjszakák várnak ránk;
 • ősszel pedig az aranyszínű táj, tiszta és friss levegővel.

Falm és Gudvangen közötti útra válthatunk retúr jegyet és egy irányút is. Utóbbi esetben transzfer busszal tudsz visszamenni a kiindulási ponthoz.

Sognefjord - Norvégia

A Stalheimskleiva út

.

Stalheimskleiva annak a 1,5 km hosszú útszakasznak a neve, amely a Nærøydalen-völgy végétől a Stalheim-hegy tetejéig kanyarog a hegyoldalban. Észak-Európa egyik legmeredekebb útja, és gyönyörű kilátást nyújt a környező hegyekre. A Stalheimskleiva út egy hegygerincen fut fel két lépcsőzetes vízesés között.  Északon a Sivlefossen vízesés látható (140 méter), délen pedig a Stalheimsfossen vízesés (126 méter). A csúcs felé vezető úton az út 13 éles hajtűhajlattal kanyarog fel. A Stalheimskleiva utat kétkezi munkával építették 1842 és 1846 között annak érdekében, hogy javítsák az Oslo és Bergen közötti közlekedést.

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Flåmsbana – Flam vasútvonal

.

A Flam vasút egyike a világ legvonzóbb és leglátványosabb vasútvonalainak.

Ez a világ legmeredekebb normál sínen futó vasútvonala, melyen utazva végig fantasztikus panorámában gyönyörködhetünk. A vonat édes kis falvakon, mély hasadékon, havas csúcsok között és dübörgő vízesések mellett fut a Myrdal vidékén. Tengerszintről indulva 866 méter magasra kapaszkodik fel a 20 kilométeres távon. Óriási kihívás volt annak idején a vasútépítő mérnököknek, hogy a Mydral fensíkról kiindulva vasutat építsenek a meredek hegyoldalba egészen a Flam völgy mélyen fekvő részéig. A vasútvonal majdnem 80%-nak 55 fok a lejtőszöge.

A vonatnak egy órára van szüksége a 20 km-es táv megtételéhez. Útközben 20 alagúton halad át, amelyek hossza összesen 6 kilómétert tesz ki. Az alagutak közül 18-at kézi erővel vájták, így ezen alagútak minden méteréhez a vasútépítő munkások egy havi nehéz munkája társul. Annak érdekében, hogy elkerülje a hógörgetegek által veszélyeztetett területeket, útja folyamán a Flam vasút háromszor átszeli a völgy mélyén haladó folyó medrét. Ahelyett, hogy hídakat építettek volna a vasútnak inkább a folyónak vágtak egy alagutat a vasútvonal alatt.

A hatalmas Kjosfossen vízesés a Flåm vasútvonal egyetlen megállója. A vízesés magassága 93 méter, és csak vonattal közelíthető meg. Egész évben látogatható, így nyáron a zúgó vízesést, télen pedig a hóval és jéggel borított Kjosfossent csodálhatjuk meg.

forrás: visitflam.com

Autóbérlés – Tipp

Keress és foglalj autót a népszerű kereső portálok valamelyikén és találd meg a számodra legkedvezőbb ajánlatot! Hihetetlen, de sokszor a „gyűjtő oldalak” jobb árat adnak vagy kedvezőbb kondícióval kínálják az autókat (például korlátlan kilométer használat), mint a kölcsönzők.

Tipp – foglalni bárhol lehet viszont fontos, hogy a kiegészítő biztosítást (ha szeretnél kötni) lehetőség szerint közvetlen a kölcsönzőnél kösd meg!

Az egyik kedvenc kereső oldalam a Discovercars.com, mely magyar nyelven is elérhető. Nagyon jó a szűrője, mert a fizetésre használható bankkártya típusát is kiválaszthatjuk (betéti vagy hitelkártya), illetve a letét összegére és a fizetési feltételekre is tudunk szűrni. 

Nem szeretnél autót bérelni? Foglalj egész vagy fél napos szervezett programokat a GetYourGuide oldalán. Érdemes olyan programot választani, amely sok értékeléssel rendelkezik és ingyenesen lemondható.

Flam Railway Múzeum

 

A Fiam Vasúti Múzeumban megismerkedhetünk a világ legmeredekebb vasútjának, a Flåm-vasút építésének izgalmas történetével. A múzeum betekintést nyújt a a munkások mindennapjaiba, valamint bemutatja, hogy milyen  technikai és jogi kihívását jelentett a vasút megépítése. A képeket, videókat és tárgyakat tartalmazó átfogó gyűjtemény segítségével elénk tárul a történelem. A kiállított tárgyak között szerepel egy hiteles El 9 mozdony, egy régi elektromos tolatómotor és sínellenőrző kocsik.

1924-ben kezdődött a Flåm vasútvonal építése. A Flåmtól Myrdalig tartó 20 kilométer hosszú szakasz megépítése nem volt egyszerű: 20 alagutat, összesen 5692 métert kellett megépíteni – ebből 18-at kézzel! Az építés több mint tizenöt évig tartott, és a tervezésétől a munka befejezéséig csaknem hetven év telt el. 1940-ben a vasút készen állt a forgalom működtetésére.

Belépő: ingyenes

Flam Zip – Line

Nordic régió leghosszabb kötélpályája

 

 • 1381 méter hosszú,
 • 100 km/óra sebességű
 • 305 méter magasa

A Zip-line Vatnahalsennél indul, közvetlenül a Bergen vasút mellett és Kårdalenben ér véget, nem messze a Rallarrosa Mountain Farmtól. 

Megközelítés:
 • vonattal a Vatnahalsen állomásig, onnan már csak pár perc sétára van a zip-lene vonal teteje,
 • ha a bergeni vonalon érkezel Myrdalba, akkor onnan 1,5 km-es, kb. negyed órás sétát Vatnahalsen-ig,
 • autóval érkezve a Blomheller állomás előtt lehet parkolni. Innen szép séta tovább a völgyben, a kårdaleni Rallarrosa hegyi farm mellett, egész a Zipline tetejéig. A gyönyörű 6 km-es séta első 4 km-e könnyen járható, az utolsó kettő nehezebb
 • gyalogosan vagy biciglivel egyenesen a Rallarvegen ösvényen kell haladni.

További részleteket a Bergen régió digitális útikalauzban találsz. 

 

Urnesi dongatemplom

 

Urnes városában található Norvégia legrégebbi dongatemploma, amely szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Kr. U. 1130 körül épült, de az északi oldal jellegzetes faragványai egy még régebbi templomból származnak. Az alap faanyagokból vett minták azt mutatják, hogy a fát 1129 és 1131 között vágták ki. A templom minden valószínűség szerint magánkápolnának épült a gazdag és hatalmas Ornes család számára, akik vezető szerepet játszottak baglerek mellett a polgárháborúkban.

A tradicionális skandináv faépítészet kiemelkedő példája. Egyesíti a keltavonásokat, a viking építészet hagyományait és a román térelrendezést.

A jelenlegi templom mellett ugyanazon a helyen két másik dongatemplom is található. Az utolsó közülük a 11. század második felében épülhetett. Ennek az épületnek a részeit beépítették a jelenlegi templomba.

Megközelítés: a templom kb. 90-re helyezkedik el a fjordtól és kompra is kell szállni, ha el szeretnél látogatni Urnes-be (kb. 2-3 óra). Aki mindenképp szeretne élőben is látni dongatemplomot, de nem szeretne ekkora kitérőt tenni annak ajánlom a Bergentől nem messze található Fantoft fatemplomot.

Kösd meg biztosításod az egyéni utazó segítségével!

Tudtad? A bankkártyához tartozó utasbiztosítások sok esetben nem nyújtanak megfelelő fedezetet utazásunkhoz, sőt az is előfordulhat, hogy a biztosítás területi hatálya nem terjed ki az úti célunkra. Annak érdekében, hogy egy váratlan esemény ne tegye tönkre a régóta várt nyaralásodat, köss utas- és útlemondási biztosítást Magyarország egyetlen kifejezetten utasbiztosításokra specializálódott biztosítójánál!

Az EUB utasbiztosítását gyorsan és egyszerűen online, a nap 24 órájában, bankkártyás fizetéssel is megkötheted.​
Ha esetleg változnak az utazási terveid akkor sincs gond, mert teljes összegű díjvisszatérítést kérhetsz a kockázatviselés kezdetét megelőzően.

 Az utazónapló végigvisz az utazásszervezés legfontosabb lépésein, segít céljaid megfogalmazásában és megőrzi mindazt, ami számodra a legfontosabb és legemlékezetesebb volt utazásod során. 136 oldalon át gyűjtheted életre szóló emlékeidet és 4 különböző utazást örökíthetsz meg a tervezéstől az utazáson át a legszebb emlékekig.

Képek: https://www.freepik.com és Egyéni Utazó

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. parner linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK

Trolltunga

Trolltunga túra

utazás | Norvégia | Trolltunga | túra | program | megközelítés Trolltunga túra . A Hardangervidda fennsík nyugati szélén található a Trolltunga, Norvégia egyik leglátványosabb

Tovább olvasom »
egyeni-utazo-norvegia-hardanger-fjord-kiemelt

Hardangerfjord

utazás | látnivalók | Hardangerfjord | Bergen régió | fakultatív programok Norvégia második legnagyobb fjordjaként számon tartott Hardangerfjord élénk vidéke miatt vált népszerűvé, melyet gyakran

Tovább olvasom »
Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

További érdekes tartalmakért kövess social media felületeimen is!

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001