Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Stavanger régió, Lysefjord – hasznos infók
egyeni-utazo-norvégia-kjerag-tura-stavanger-kiemelt
Stavanger régió, Lysefjord – hasznos infók

Stavanger régió, Lysefjord – hasznos infók

utazás | Stavanger látnivalók | Lysefjord | fakultatív programok | túrázás

A Ryfylke norvég festői út a Lysefjord torkolatától indul. Ezt a 40 kilométer hosszú fjordot és lenyűgöző hegyeit a jégkorszak során a földet borító hatalmas gleccserek alkották. A Lysefjord nagyon impozáns és vitathatatlanul a legkülönlegesebb fjord Rogaland megyében. A hegyek több kilométer hosszan tornyosulnak a fjord fölé, és a legmagasabb szinten elérik a 3000 láb tengerszint feletti magasságot. A ‘lysefjord’ név világos fjordot jelent, melyet állítólag az oldalán húzódó világos színű gránit kőzetekről kapta. A Lysefjord különlegessége, hogy nagyon egyenes. Számos ismert túra és kilátópont  található itt úgy, mint a Preikestolen, Kjerag, Bratteli és Flørli,

melyek mindegyike csodálatos kilátást nyújt a fjordra. A fjord Lysebotn felöli végén található a hajtűkanyarokkal tűzdelt  Lysevegen szerpentin. 

A nehezen megközelíthető, hegyvidéki terep miatt a fjord csak kevéssé lakott, hosszában pedig csak két falu található – Forsand és Lysebotn, amelyek a fjord két ellentétes végén helyezkednek el. A fjord északi partján, nagyjából félúton található egy kis mezőgazdasági terület, Songesand. Ez a tanyasi terület Årdal falutól északra, a hegyek felett érhető el közúton. Ezen kívül van még néhány nagyon kicsi, szétszórt település a fjord mentén, de ezek csak csónakkal érhetők el. A fjord mentén nincsenek utak, mivel a fjord oldalai túl meredekek az utakhoz.

Egy hajókirándulás a fjordon szintén emlékezetes élmény, ahol hatalmas hegyeket, vízeséseket, fókagyarmatokat, kecskefalkákat és eldugott gazdaságokat tekinthetünk meg.

Városnéző sétahajók indulnak Stavangerből és Forsandból.

A kompok Stavangerből, Lauvvikból, Forsandból, Songesandból és Lysebotnból indulnak. A komppal Lysebotnba Songestadot érintve csodálatos oda-vissza út tehető a fjordon és hegyi tájakon menten.

egyeni-utazo-norvegia-stavanger-lysefjord-2

Lysefjod látnivalók

Városok

 • Stavanger
 • Forsand
 • Lysebotn

Túrák

 • Preikestolen / Szószék szikla
 • Kjerag
 • Florli 4444
 • Manafossen vízesés
 • Dalsnuten túra

Egyéb

 
 • Sola Beach
 • Flor & Fjære

3 vagy több NAPOS PROGRAM

4  napos program

1.nap: érkezés Stavanger városába

2.nap: Kjeragbolten túra

3.nap: Lysebotn – Lysevegen szerpentin – Lysefjord hajókirándulás

4.nap: Szószék szikla túra (Pulpit Rock – Preikestolen)

5.nap: Stavanger városnézés


3 napos program

1.nap:  érkezés Stavanger városába

2.nap: Szószék szikla túra (Pulpit Rock – Preikestolen)

3.nap: Manafossen vízesés és Lysefjord hajókirándulás

4.nap: Stavanger városnézés 

Høgsfjorden

Høgsfjorden délkeletre fekszik Stavangertől. Ha hajóval utazunk Stavanger-ból Lysefjord felé, akkor a Høgsfjorden keresztül halad utunk.  A Høgsfjordenen át Lauvvik és Oanes között autóbusz közlekedik az Rv 13-on óránként kétszer. Oanes a Ryfylke norvég festői turistaút déli kiindulópontja.

PROGRAMOK

Stavanger

.

Stavanger Norvégia délnyugati partján fekszik, az ország harmadik legnagyobb városa, ami már a 12. század óta lakott terület. Élénk kereskedelmi élete van, sokan járnak ide feltöltődni és pihenni is a közeli tavakhoz. Éghajlata enyhe, mérsékelt óceáni, nyáron is kellemes a hőmérséklet.

A város látogatás során az óvárost semmiképp sem szabad kihagyni. Ez a terület eredetileg a szardínia konzervipar munkásainak otthona volt.Több mint 170 gyönyörűen felújított fehér faház található itt, melyeket színes virágok és jól karbantartott kis kertek díszítenek.

Persze számos egyéb látnivaló is akad a városban, úgymint a kikötő és piactér területe,  a kőolaj vagy a konzerv múzeum. De ellátogathatunk Norvégia legszínesebb utcájába is ahol kézműves boltok, bárok, kávézók várják a turistákat.

Egyéni utazó - Norvégia - Stavanger látnivalók
photo: www.regionstavanger-ryfylke.com - Brian Tallman
Szószék-szikla Norvégia

Szószék szikla / Preikestolen

.

A Szószék szikla, azaz a Preikestolen (angolul Pulpit Rock) Norvégia egyik legismertebb jelképe. Forsand városától nem messze, 604 méter magasan emelkedik a Lysefjord fölé. A mintegy 25×25 méteres lapos felület valószínűleg 10,000 évvel ezelőtt, a jég kiterjedésével alakult ki. A víz, amely megfagyott a hegyi résekben, hatalmas szögletes darabokat szakított le a hegyből és így jött létre a híres Szószék szikla.

A sziklához vezető ösvény helyeként nagyon meredek. A túra Preikestolhytta-ból indul és 604 méterig emelkedik. Habár a magasságkülönbség mindössze 334 méter és a távolság csak 3,8 km (egy irányba), a teljes szintkülönbség igen nagy, mivel az ösvény különböző magasságú gerinceket követ.

Szívesen utaznál Norvégiába, de segítségre van szükséged a szervezésben? Kérd ajánlatomat az utazás megtervezésére vagy szervezd meg egyénileg utazásod a digitális útikalauz segítségével! Az útikalauz több, mint egy szimpla útikönyv, mert naprakész információkat tartalmaz, hogy ne neked kelljen az interneten található átláthatatlan mennyiségű információt felkutatni és összegyűjteni.

Kjeragbolten

.

Kjeragbolten a Lysefjord déli partján helyezkedik el, nem messze Lysebotn városától. A két szikla közé beszorult 5 köbméteres kő népszerű a hegymászók, bázisugrók és a turisták körében. A Kjerag túra valamivel megterhelőbb mint a Szószék szikla de megfelelő kondival tejesíthető. Éppen ezért mi az érkezésünk utáni első napra időzítettük a túrát, hogy mielőbb túl legyünk a ‘nehezén’. A mászás nehezebb volt mint számítottunk rá, mivel három hegyet kellett megmászni, majd egy végeláthatatlan fennsík várt ránk mielőtt elértük a beszorult sziklát. Néha függőlegesen, láncok segítségével lehetett csak felhúzni magunkat, ezért a megfelelő cipő, bakancs elengedhetetlen. Eltévedni nem lehet, az utat végig piros T jelzéssel jelölik. A túra a Øygardstøl parkolóból indul.

Lysevegen szerpentin

.

A fjord Lysebotn felöli végén található a hajtűkanyarokkal tűzdelt Lysevegen szerpentin. 

Az utat a Tjodan-i vízerőmű építése során építették meg, és hivatalosan 1984-ben nyitották meg. Ezt megelőzően a hajók jelentették az egyetlen rendszeres kommunikációs eszközt a külvilággal az az itt élő emberek számára. Lysebotn felől az út először egy 1100 méteres alagúton halad át, majd egy 27 hajtű-kanyarban halad felfelé a hegyre. Az emelkedő tetején (640 méter) fekszik az Øygardstøl panorámás étterem és a Kjeragig vezető séta parkolója. Az út legmagasabb pontja az Andersvatn-tó mellett található, 950 méterrel a tengerszint felett.

Manafossen vízesés

.

A Manafossen vízesés vagy a „Moon Waterfall” 92 méterével Norvégia 9. legnagyobb vízesése és a legnagyobb a Rogaland megyében. Stavangertől kb. egy óra autóútra található. Mivel rövid kirándulásról van szó érdemes összekötni más programmal, pl hajózás a fjordokon.

A vízeséshez vezető ösvény kb 0,5 km, mely 20-30 perc alatt kényelmesen teljesíthető. Az túra eleje egy kicsit meredek, de lépcsők és láncok segítenek a feljutásban. Felérve hihetetlen kilátás nyílik a hatalmas vízesésre, melyről csodás képek készíthetőek a magasból.

Egyéni utazó - Norvégia - Manafossen vízesés

A vízeséstől folytatva utunkat  Mån (Friluftsgården Mån) mintegy 8000 hektáros hegyi farmjához jutunk, ami Jæren Friluftsråd tulajdonában van. A farm főépülete teljesen fel lett újítva, mely az ősi pajta alapjaira épült. 

Télen figyeljünk rá, hogy olyan navigációt használjunk ami mutatja az útlezárásokat mivel a 45-ös úton elég gyakoriak a lezárások az időjárás miatt.

A parkolás becsületkassza alapon működik (30 NOK). A lépcső alján elhelyezett postaláda szerű dobozban találunk borítékot, melyre rá kell írni a rendszámot és beletenni a pénzt. Ezután be kell dobni a postaládába.

Autóbérlés – Tipp

Keress és foglalj autót a népszerű kereső portálok valamelyikén és találd meg a számodra legkedvezőbb ajánlatot! Hihetetlen, de sokszor a „gyűjtő oldalak” jobb árat adnak vagy kedvezőbb kondícióval kínálják az autókat (például korlátlan kilométer használat), mint a kölcsönzők.

Tipp – foglalni bárhol lehet viszont fontos, hogy a kiegészítő biztosítást (ha szeretnél kötni) lehetőség szerint közvetlen a kölcsönzőnél kösd meg!

Az egyik kedvenc kereső oldalam a Discovercars.com, mely magyar nyelven is elérhető. Nagyon jó a szűrője, mert a fizetésre használható bankkártya típusát is kiválaszthatjuk (betéti vagy hitelkártya), illetve a letét összegére és a fizetési feltételekre is tudunk szűrni. 

Nem szeretnél autót bérelni? Foglalj egész vagy fél napos szervezett programokat a GetYourGuide oldalán. Érdemes olyan programot választani, amely sok értékeléssel rendelkezik és ingyenesen lemondható.

Flørli 4444

 

A Lysefjord közepén fekszik ez a kicsi, úttalan falu. Flørli csak komppal vagy gyalog érhető el a hegyek között. Flørli vízerőművet már nem működik de megtekinthetjük az ingyenes kiállítást Flørli4444 fa lépcsőjéről (állítólag a világon a leghosszabb), és a vízerőmű történelméről, valamint egy nyáron nyitva tartó kávézót is találunk itt. Több szálláslehetőség közül választhatunk ha itt szeretnénk éjszakázni.

CSAK ODAÚT! Nyomatékosan javasolják a körtúrát, mert lefelé menni a lépcsőkön sokkal veszélyesebb, és nehézségeket okozhat más túrázóknak.

Több opció közül választhatunk. Ha jó kondícióban vagytok kb. 3 vagy 4 óra alatt teljesíthető a 4444 lépcsőn felfelé vezető út. A lépcsők a két vízvezetéket és a síneket követik, ahol kocsi szállította az embereket és az anyagokat felfelé és lefelé a hegyről. A lépcső felénél található a Kábelház, ahol egy nagy csörlő áll, amely régen húzta a kocsit. Két alternatíva van a Flørli-be való visszatéréshez:

 • kövessétek a szerviz utat a tavak mellett, és menjetek vissza a Flørdalen-völgybe („Store Runden” 4 óra)
 • vágjatok át közvetlenül Flørdalen-be („Rallarstien”, 3 óra).

Mind a két út jól ki van táblázva . Fontos: a lépcsőnek két meredek szakasza van. Nem alkalmas tériszonyban szenvedőknek. 

Van egy könnyebb, gyerekekkel kényelmesen teljesíthető túra is. Gyalogoljatok fel a lépcsőn a vízkapuk mentén a 700-as lépcsőig. A lépcsőt elhagyva le tudjátok rövidíteni az utat a folyón át és a falun keresztül.

További túrák

Egyéni utazó - Norvégia - Florli - Lysefjord

Flor & Fjære

.

Látogass el egy egzotikus kertekkel rendelkező, varázslatos szigetre, mely tökéletes program kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Csodáljátok meg a virágzó kertet, tele egzotikus növényekkel és pálmafákkal. Élvezzétek a békés nyugalmat, a színes virágokat, a jó ételeket és a tengerre nyíló kilátást. A festői hajókirándulás a helyi fjordon át a Flor & Fjære kertig 20 percig tart. A kertben vezetett túrával, hasznos kerti tanácsokkal és inspirációval várják a látogatókat. André séf, a túrát követően nemzetközi konyha remekeivel csábítja ide a turistákat a világ minden tájáról, miközben a legjobb helyi tenger gyümölcseire specializálódott.

A belépő nagyon drága, az 5 órás program  következőket tartalmazza: retúr hajó út a szigetre, idegen vezetés, étkezés a helyi étteremben.

Flor & Fjære honlap

Dalsnuten túra

.

Dalsnuten magassága 324 m. Ez egy frissítő séta, könnyű terepen csodálatos kilátással a csúcson. Gramstadban, Vatne-ban, Holmavikában és Dale-ben vannak parkolók információs táblákkal. Az út változatos, de csak egy jó sétacipőt igényel. A Revholstjørn-nél jó lehetőségek vannak fürdőzésre. A 3,8 km-es túra kb. 2 óra alatt teljesíthető (oda-vissza) akár gyermekkel is. A túra kiindulási pontja tömegközlekedéssel is megközelíthető (29-es busz Sadnes-ből), leszállni a Gramstadnál vagy Dale megállónál kell.

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Norvég nemzeti turista út 

Ryflylke szakasz

260 km | 972 MASL | 2 hajó 

 

A Ryfylke norvég festői út 260 km hosszú, és Oanes, Lysefjorden és Håra között halad. A szakasz déli részén két kompátkelő található:

 • Lauvik-Oanes és
 • Hjelmeland-Nesvik.

Lovrától a turistaút két szakaszra oszlik.

 • Az egyik szakasz a Sandsfjord hídon át Sauda-ig (46/520 út) halad rövid kitérővel Ropeid felé.
 • A másik szakasz észak felé halad (13-as út) egy kis kitérővel a Høse-hídhoz Sand városánál, mielőtt tovább haladna Suldalslågen és Brattlandsdalen felé, ahol az útszakaszok Håránál találkoznak – oda-vissza útvonalat hozva létre.

Útinform 

MASL – meters above sea level – tengerszint feletti magasság

LYSEFJORD - HASZNOS INFÓK

Parkolás
 

Stavanger: az óváros környékén csak rövid időre lehet megállni viszont a ‘külvárosban’ vannak olyan utcák ahol ingyenes a parkolás. A város méretéből adódóan kb. 5-10 perces sétával el lehet érni a centrumot. Szállás foglalás előtt mindenképp tájékozódjatok a szállás oldalán vagy airbnb esetén a szállásadónál a parkolási lehetőségekről.

Pulpit Rock és Kjeragbolten: mind a két helyen kiépített parkolókban tudjuk hagyni az autót, melynek díja 250-300 NOK. Nem olcsó mulatság de sajnos más lehetőség nincs amennyiben autóval közelítjük meg a két túra útvonalat.

Szervezett programok
 

Abban az esetben ha nem vagy jártas a szervezésben vagy csak egyszerűen nem szeretnél autót bérelni, akkor szervezett utakkal, transzfer szolgáltatásokkal is el lehet jutni a különböző programok helyszínére. Erről bővebben az egyes menüpontok alatt találtok bővebb információkat.

LYSEFJORD TÉRKÉP

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK

Stavanger látnivalók

Stavanger látnivalók

utazás | Stavanger látnivalók | fjordok | fakultatív programok | túrázás Ha először utazol Stavanger városába, akkor valószínűleg az első és legfontosabb kérdés, hogy melyek

Tovább olvasom »

Kjerag túra

utazás | látnivalók | Lysefjord | Stavanger régió | Kjerag | túrázás Kjeragbolten a Lysefjord déli partján helyezkedik el, nem messze Lysebotn városától. A két

Tovább olvasom »
Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

További érdekes tartalmakért kövess social media felületeimen is!

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001