Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Stavanger látnivalók
Stavanger látnivalók
Stavanger látnivalók

Stavanger látnivalók

utazás | Stavanger látnivalók | fjordok | fakultatív programok | túrázás

Ha először utazol Stavanger városába, akkor valószínűleg az első és legfontosabb kérdés, hogy melyek a legfontosabb látnivalók, illetve milyen kirándulási lehetőségek vannak a közelben.

Nekünk kétszer is volt szerencsénk a városban járni, egyszer nyáron szemerkélő esőben és egyszer télen gyönyörű napsütésben. 

Stavanger Norvégia délnyugati partján fekszik, az ország harmadik legnagyobb városa, ami már a 12. század óta lakott terület. Élénk kereskedelmi élete van, sokan járnak ide feltöltődni és pihenni is a közeli tavakhoz. Éghajlata enyhe, mérsékelt óceáni, nyáron is kellemes a hőmérséklet. Kulturális élete sem unalmas, hiszen itt rendezik meg minden májusban a MaiJazz és augusztusban a nemzetközi kamarazenei fesztivált is. A nyári hőség elől érdemes Stavangerbe “menekülni”, mert a nyári maximális átlaghőmérséklete csak 18 fok. Emellett Stavangert Norvégia kulináris fővárosának is tartják, ahol Michelin csillagos éttermet is találunk. Sétálhatunk az óváros fehérre festett házai között ahol számos galéria és kézműves bolt várja a turistákat. 

Stavanger óváros

Szívesen utaznál Norvégiába, de segítségre van szükséged a szervezésben? Kérd ajánlatomat az utazás megtervezésére vagy szervezd meg egyénileg utazásod a digitális útikalauz segítségével! Az útikalauz több, mint egy szimpla útikönyv, mert naprakész információkat tartalmaz, hogy ne neked kelljen az interneten található átláthatatlan mennyiségű információt felkutatni és összegyűjteni.

STAVANGER LÁTNIVALÓK

Stavanger óváros

Gamle Stavanger

Ha csak néhány órád van Stavangerre, akkor az óvárost semmiképp sem szabad kihagyni. Ez a terület eredetileg a szardínia konzervipar munkásainak otthona volt. Több mint 170 gyönyörűen felújított fehér faház található itt, melyeket színes virágok és jól karbantartott kis kertek díszítenek. A keskeny macskaköves utcákon sétálva a régimódi utcai lámpákkal és az üres padokkal úgy érzi magát az ember, mintha visszautazna az időben, és majdnem elfelejtené, hogy ma is élnek itt …Stavanger valójában Európa legnagyobb „faház gyűjteményével” büszkélkedhet, és több díjat is kapott az óváros védelméért. Régi Stavanger népszerű lakónegyed, és a galériák és kézműves üzletek mellet itt található a Stavangeri Tengerészeti Múzeum és a Norvég Konzerv Múzeum is. Ha régi Norvégia autentikus hangulatára vagy kíváncsi, akkor valószínűleg az egyik legjobb hely, arra hogy ezt megtapasztald.
A Gamle Stavanger a régi Vagen kikötő nyugati részén található, pár perces sétára a Strandkaien hajótermináltól.

Stavanger látnivalók - Fargegaten

Stavanger rakparti házai

Stavanger kikötője mentén mintegy 60 tengeri épület található. A 18. század végén és a 19. század elején épültek, korábban hering, só, rönk és egyéb áruk raktáraként üzemeltek, valamint más iparágak számára használták. E házak másik oldalán, a tulajdonos lakóhelye volt az utcára való kijárattal. Ezeket mostanra irodákká, éttermekké, lakásokká és más vállalkozásokká alakították.

egyeni-utazo-stavanger-latnivalok-view-2

Byparken Park és Breiavatnet tó

A Breiavatnet egy kis tó a Byparken park közepén, Stavanger központjában, egy rövid sétatávolságra az óvárostól és a székesegyháztól. 

A tó vizét a Kannikbekken-patakból nyeri, amely a Mosvatnet-tóból ered és végigfut a városon. Dekoratív szökőkutat telepítettek a tó közepére 1924-ben. A tó különféle madarak otthona, például hattyúk, sirályok, kacsák és verebek. Alig van hal a vízben, és a környékről származó régi történet szerint csak a Stavanger-i székesegyház igazgatója jogosult halászni Breiavatnetbe (bár ez csak legenda).

Piac

Torget

A Torget nem más, mint Stavanger piactere, ami mindig is fontos szerepet játszott a város történetében. A 24 ezer négyzetméteres területen fekvő téren standok vannak, ahol mindenféle terméket beszerezhetünk. Itt látható Alexander Kielland szobra is, amit Magnus Vigrestad szobrászművész készített (1928). Szintén itt a téren látható az ún. Sjøfartsmonumentet, ami a tengerészeknek állít emléket és Arnold Haukeland nevéhez fűződik.

Kongsgård

Az egykori püspöki palota közelében – Breiavatn tó északi partján – fekszik Kongsgård, ami szintén érdemes megnézni, ha a városban járunk. A palota alapjának a helyén épült a Kongsgård Skole, ami jelenleg egy gimnáziumnak ad otthont. A Stavanger Katedralschool rendelkezik Norvégia legrégebbi iskolaszínházával, amelyet 1886-ban alapítottak. A közelben található az 1300-as években épült Bispekapellet, azaz a püspök kápolnája, amit nagyon szépen restauráltak.

Valberg torony

Valbergtårnet

Stavanger egyik legjobban megőrzött épülete a Valbergtårnet, ami a piactól északra, Vågen és Østre Havn között található a Holmen-félszigeten. 1853-ban építették ezt az tűztornyot a város legrégebbi részén és legmagasabb pontján, hogy védje a várost. Természetesen gyönyörű innen a kilátás és egy kis múzeum is üzemel benne, amit érdemes meglátogtani.

Stavanger látnivalók - Fargegaten

Øvre Holmegate

Norvégia legszínesebb utcája

A helyiek által Fargegaten (jelentése: színes utca) néven emlegetett utca, azaz Øvre Holmegate korábban egy ugyanolyan kis utca volt Stavanger bevásárló negyedében mint az összes többi.  Azonban 2005-ben Tom Kjørsvik, egy helyi fodrász mester elhatározta, hogy egy különlegesen vibráló környezetet hoz létre a fodrászata és a szomszédos boltok vendégei számára. Az utca mindkét oldalán színesre festették a házakat Craig Flanagan, skót művész javaslatára, akit a Miami Vice inspirált. Nemcsak a színek teszik különlegessé az utcát hanem azok színkombinációja is mivel minden ház, ablak és ajtókeret színe össze van hangolva a szomszédjáéval. Meglepő lehet, hogy projekt ötlete nem az önkormányzattól származott, aki végül jóváhagyta a terveket hanem az épületek tulajdonosaitól.

Kösd meg biztosításod az egyéni utazó segítségével!

Tudtad? A bankkártyához tartozó utasbiztosítások sok esetben nem nyújtanak megfelelő fedezetet utazásunkhoz, sőt az is előfordulhat, hogy a biztosítás területi hatálya nem terjed ki az úti célunkra. Annak érdekében, hogy egy váratlan esemény ne tegye tönkre a régóta várt nyaralásodat, köss utas- és útlemondási biztosítást Magyarország egyetlen kifejezetten utasbiztosításokra specializálódott biztosítójánál!

Az EUB utasbiztosítását gyorsan és egyszerűen online, a nap 24 órájában, bankkártyás fizetéssel is megkötheted.​
Ha esetleg változnak az utazási terveid akkor sincs gond, mert teljes összegű díjvisszatérítést kérhetsz a kockázatviselés kezdetét megelőzően.

Stavanger Katedrális

Domkirke

Stavanger katedrálisa a város szívében fekszik, a 12. században épült és Reinald püspök nevéhez fűződik. A háromhajós templom román stílusban építették, majd az 1272-es tűz után kórusát gótikus stílusra alakították át és a 19. században teljes renováláson ment keresztül. Barokk szószéke (1658) figyelemre méltó, de mindenképpen nézzük meg az Újtestamentum történeteit ábrázoló ólomüveg ablakot is az épület keleti részén. Ez az egyetlen olyan norvég székesegyház, amelyet 1300 óta folyamatosan használnak.

Egyéni utazó - Norvégia - Stavanger látnivalók
Kőolaj múzeum

Botanikus kert

A stavangeri botanikus kert az Ullandhaug-toronytól nyugatra fekszik, és gyönyörű kilátást nyílik a Jærenre, Hafrsfjordra és az Északi-tengerre. A kertet keletről a Sørmarka erdeje, délről pedig a Stavanger Egyetem védi. Az Ullandhaugi biogazdaság és a Jeranldergården farm pedig az északi részén fekszik. A stavangeri botanikus kert a város egy részének színes és érdekes látnivalókban gazdag szeglete. A parkban található gyógynövénykert, veteményeskert, fűszernövények, évelő ágyások, és egy alpesi gyűjteményt is. A kert mindig nyitva van és ingyenesen látogatható.

Norvég Kőolaj Múzeum

Nork Oljemuseum

A kőolaj múzeumban amellett, hogy rengeteg hasznos információt tudhatunk meg magáról az olajról,  betekintést nyerünk a kőolajipar fontos szerepébe Norvégiában. Az ország, amely egyszer a szegénység szélén állt, a világ egyik leggazdagabb országává vált az olajnak köszönhetően. A múzeumban találhatóak olajpajzsok, hajók, vészhelyzeti csúszdák, és még egy menekülési helyiség is, ahol megtapasztalhatjuk, milyen lenne, ha megpróbálnánk evakuálni egy égő berendezésről.
Kőolaj Múzeum honlap

Norvég Konzerv Múzeum

Ha csak egy múzeumot van időd meglátogatni Stavanger-ben, akkor legyen az óvárosban található konzervmúzeum. Nem csak megismerhetjük a konzervipar fontos szerepét, de betekinthetünk a gyár működésébe illetve, hihetetlenül kreatív címkék ezreit csodálhatjuk meg, melyekből még a legjobb marketing-guruk is tanulhatnak. Ráadásul ez a múzeum valóban interaktív, számos szórakoztató programot kínál gyereket és felnőttek számára is.

Konzerv Múzeum honlap

Stavanger Tengerészeti Múzeum

Nedre Strandgate

A tengerészeti múzeumban megismerhetjük, hogy Stavanger élete milyen szorosan kötődik össze a tengerrel.
Tengerészeti Múzeum honlap

egyeni-utazo-norvegia-stavanger-lysefjord-2

Lysefjord

 

A Ryfylke norvég festői út a Lysefjord torkolatától indul. Ezt a 40 kilométer hosszú fjordot és lenyűgöző hegyeit a jégkorszak során a földet borító hatalmas gleccserek alkották. A Lysefjord nagyon impozáns és vitathatatlanul a legkülönlegesebb fjord Rogaland megyében. A hegyek több kilométer hosszan tornyosulnak a fjord fölé, és a legmagasabb szinten elérik a 3000 láb tengerszint feletti magasságot. A ‘lysefjord’ név világos fjordot jelent, melyet állítólag az oldalán húzódó világos színű gránit kőzetekről kapta. A Lysefjord különlegessége, hogy nagyon egyenes. Számos ismert túra és kilátópont  található itt úgy, mint a

Preikestolen, Kjerag, Bratteli és Flørli,

melyek mindegyike csodálatos kilátást nyújt a fjordra. A fjord Lysebotn felöli végén található a hajtűkanyarokkal tűzdelt 

Lysevegen szerpentin. 

A nehezen megközelíthető, hegyvidéki terep miatt a fjord csak kevéssé lakott, hosszában pedig csak két falu található – Forsand és Lysebotn, amelyek a fjord két ellentétes végén helyezkednek el. A fjord északi partján, nagyjából félúton található egy kis mezőgazdasági terület, Songesand. Ez a tanyasi terület Årdal falutól északra, a hegyek felett érhető el közúton. Ezen kívül van még néhány nagyon kicsi, szétszórt település a fjord mentén, de ezek csak csónakkal érhetők el. A fjord mentén nincsenek utak, mivel a fjord oldalai túl meredekek az utakhoz.

Egy hajókirándulás a fjordon szintén emlékezetes élmény, ahol hatalmas hegyeket, vízeséseket, fókagyarmatokat, kecskefalkákat és eldugott gazdaságokat tekinthetünk meg.

Városnéző sétahajók indulnak Stavangerből, a Forsandból.

A kompok Stavangerből, Lauvvikból, Forsandból, Songesandból és Lysebotnból indulnak. A komppal Lysebotnba Songestadot érintve csodálatos oda-vissza út tehető a fjordon és hegyi tájakon menten.

Street Art

A norvégiai Stavanger a Street Art városa. A világ legbefolyásosabb művészeinek alkotásai Stavangerben is megtalálhatók. Az alkotásokkal a legelképesztőbb helyeken találkozhatunk, így különleges élmény úgy felfedezetni Stavanger városát, hogy közben e művekre vadászunk.

Kardok a sziklában

Sverd i fjell

A három magas sziklába ékelt kard a 872-es Hafrsfjord-i csata emlékére lett állítva.  A kardok tetején elhelyezkedő három korona Norvégia három korábbi kerületét jelképezi, amelyek Harald Hårfagre királysága alatt lettek egyesítve. Az emlékművet Fritz Røed készítette, Olav király 1983-ban leplezte le.

A kardok a Møllebukta öbölben helyezkednek el, mely népszerű kiránduló hely, kis strandjaival és füves piknikező területeivel.

Megközelítés: az emlékmű a városközpontból a 16-os busszal közelíthető meg.

STAVANGER TOVÁBBI PROGRAMOK

Stavanger egyéb látnivalók

Parkolás

 

A szállás foglalás során mindenképp győződjünk meg róla, hogy van-e ingyenes parkolási lehetőség a szállás környékén.

A parkolási lehetőségekről itt tudtok tájékozódni

Stavanger parkolás

Programok

  • NUART fesztivál: A NUART egy utcai művészeti fesztivál, amelyet évente rendeznek – szeptember
  • Mai:Jazz:S tavanger régió egyik legfontosabb visszatérő kulturális eseménye – május
Egyéni utazó - Norvégia - Stavanger látnivalók

3 vagy több NAPOS PROGRAM

Stavanger tökéletes kiindulási pont egy vagy akár több napos túrához, kiránduláshoz.

Autóval…

  • Stavanger
  • Szószék szikla / Preikestolen túra
  • Kjerag túra
  • Manafossen vízesés
  • Florli 4444
  • Sola Beach: Stavanger régió egyik legnépszerűbb strandja, tökéletes szél- és vízi sportok számára. A tengerpart déli végén háborús szerkezetek nyoma látható

Høgsfjorden

Høgsfjorden délkeletre fekszik Stavangertől. Ha hajóval utazunk Stavanger-ból Lysefjord felé, akkor a Høgsfjorden keresztül halad utunk.  A Høgsfjordenen át Lauvvik és Oanes között autóbusz közlekedik az Rv 13-on óránként kétszer. Oanes a Ryfylke norvég festői turistaút déli kiindulópontja.

RE-NAA étterem

2016-ban a RE-NAA volt az első Oslón kívüli olyan étterem, amely Michelin-csillagot kapott a Skandináviában. A csillagot 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is megtartotta, sőt 2020-ban a RE-NAA újabb csillagot kapott így az egyetlen két csillagos étterem egész Norvégiában. 

http://www.restaurantrenaa.no

STAVANGER LÁTNIVALÓK - TÉRKÉP

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Forrás: https://wwwvisitnorway.com és https://www.fjordtours.com

Képek: https://www.freepik.com  és  https://unsplash.com

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. affiliate linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK

Stavanger látnivalók

Stavanger látnivalók

utazás | Stavanger látnivalók | fjordok | fakultatív programok | túrázás Ha először utazol Stavanger városába, akkor valószínűleg az első és legfontosabb kérdés, hogy melyek

Tovább olvasom »

Kjerag túra

utazás | látnivalók | Lysefjord | Stavanger régió | Kjerag | túrázás Kjeragbolten a Lysefjord déli partján helyezkedik el, nem messze Lysebotn városától. A két

Tovább olvasom »
Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001