Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Oslo – látnivalók és programok Norvégia fővárosában
Egyéni Utazó - Oslo kiem
Oslo – látnivalók és programok Norvégia fővárosában

Oslo – látnivalók és programok Norvégia fővárosában

utazás | Oslo | Norvégia | városlátogatás | látnivalók | programok | szállás

Oslo Látnivalók

.

Oslo egy modern és sokszínű, folyamatosan fejlődő város.  A kompakt városközpontot könnyű felfedezni, akár gyalog, akár kerékpárral vagy tömegközlekedéssel.

Az Oslofjord legvégén fekvő Oslo, egy 700.000 lakosú, zöld és modern város. Oslo történelme 1000 évre nyúlik vissza, de Norvégia fővárosa csak az 1814-es alkotmány kikiáltása után lett.

Területének több mint felét erdők és parkok borítják, ami Oslót nyáron zöld várossá, télen pedig vonzó úti céllá teszi.  A város felfedezését érdemes a Bjørvika negyedben, a kikötői sétányon kezdeni. Itt található a MUNCH múzeum, a város központi könyvtára (Deichman Bjørvika) és a modern Opera épülete. Nyugatabbra, az Aker Brygge-nél található a Nemzeti Múzeum – az északi régió legnagyobb művészeti múzeuma. Oslóban az izgalmas street food-tól kezdve a hagyományos norvég ételeken át a világszínvonalú gourmet éttermekig mindent megtalálható. Gondoltad volna, hogy tavaly Oslo öt új Michelin-étteremmel bővült?

Oslo látnivalók - Opera

Tartalomjegyzék

Oslo reptéri transzfer

Flytoget Airport Express vonat

Oslo–Gardermoen repülőtér, ahová a Norwegian légitársaság járatai is érkeznek, kb. 50 kilométerre található a városközponttól. A városba busszal és helyi vonattal is be lehet menni, de a leggyorsabb út az oslói repülőtérről a Flytoget gyorsvonat, mely Oslo központjában több állomáson is megáll.

A Flytoget Airport Express vonatai gyakorlatilag egész nap tízpercenként indulnak és mindössze 19 perc alatt érnek be az Oslo központi pályaudvarára. A Flytoget express vonatot ezüstszürke megjelenéséről könnyű felismerni, mindig a 3-as vágányról indul.

Vásárolhatsz jegyet online, vagy letöltheted a Flytoget alkalmazást. Fizethet készpénzzel vagy kártyával a jegykiadó automatában. Érdemes retúrjegyet vásárolni, ezek 90 napig érvényesek, így szabadon választhatod ki, melyik indulás felel meg neked a legjobban.

A menetjegy ára egy irányba, mind a három osloi állomásra 240 NOK (~8000 Ft). 16 éves kor alatt ingyenes. Kedvezményes félárú jegy vásárolható 16-20 éves kor között, illetve 67 év felett.

Központi pályaudvar – Oslo sentralstasjon

Ha vonattal érkezel az oslói repülőtérről a központi pályaudvarra, akkor itt át tudsz szállni a metróra, buszra vagy villamosra. Ha vasúton szeretnél továbbutazni Norvégia más városaiba, akkor is jó választás, mert innen indulnak vonatok délre (Halden és Göteborg irányába) és nyugatra (Skien, Stavanger vagy Bergen irányába).

Nationaltheatret megálló

A Nationaltheatret állomás Oslo központjában található, sétatávolságra a királyi palotától és olyan területektől, mint Aker Brygge és Tjuvholmen. 

Szállj fel egy Drammenbe vagy Stabekkbe közlekedő repülőtéri gyorsvonatra, ha a Nationaltheatret-nél szeretnél leszállni.

Skøyen megálló

Skøyen a Flytoget útvonal harmadik állomása a repülőtérről. A gyorsvonat menetideje 29 perc az oslói repülőtérről Skøyen állomásra. Skøyen fontos városi csomópont, illetve számos nagyvállalat telephelye található az állomás közvetlen közelében.

Villámlátogatás Oslo városában

Fél vagy 1 napos program

(múzeum látogatások nélkül, lenti térképen jelölve)

 1. Akrobaten híd
 2. Barcode épületek
 3. MUNCH Múzuem épülete (hosszabb tartózkodás esetén a múzeum megtekintése)
 4. Opera és Balett épület
 5. SALT – Art & Music
 6. Akershus erőd és kastély
 7. Városháza
 8. Aker Brygge
 9. KIrályi Palota
 10. Karl Johans gate sétáló utca
 11. Oslo katedrális
 12. The Tiger

A fenti lista még számos programmal kiegészíthető, ha hosszabb időre érkezel. A Vigeland szoborpark, a Bygdø félsziget vagy az Oslofjord szintén megér egy látogatást.

Városnézés az Oslo Pass-szal

A város múzeumainak és látnivalóinak felfedezéséhez egy egyszerű és megfizethető módja az Oslo Pass. Az Oslo Pass 30 múzeumba és látnivalóhoz biztosít belépést, és magában foglalja a busz-, vonat-, villamos-, metró- és kompjegyeket, valamint kedvezményeket  éttermekben, a városnézéseken és a programokon.
Az Oslo Pass megvásárolható az Oslo Pass telefonos alkalmazásban, valamint az Oslo Látogatóközpontban, a Ruter’s ügyfélközpontban és számos oslói szálláson. Az Oslo Pass Oslo 1. és 2. zónájában az összes tömegközlekedési eszközre érvényes.

Megéri az Oslo Pass?

..

Hasznos linkek:

Oslo Pass árakat itt találod

Ingyenes látnivalók listája Oslo Pass-szal

Letölthető prospektus 

Oslo térkép

Olso látnivalók

Oslo fő látnivalói és programok

Bjørvika városrész

Bjørvika egy városrész Oslo Sentrum kerületében, ezért az Oslo látnivalók listáját ezzel kezdeném. A terület a belső Oslofjord egyik öble, amely Gamlebyen és az Akershus erőd között helyezkedik el. Az elmúlt néhány évben sok minden változott a városfejlesztésnek köszönhetően. Nem is olyan régen Bjørvika még a forgalmas konténerkikötőjéről és egy jelentős autópálya-csomópontról volt ismert. Mostanra az autópálya a föld alá került, a konténerek eltűntek, a vízpartot pedig megnyitották, és új élet lengi be a fjord melletti területet. Ha elkészül, a Bjørvika negyed Oslo új kulturális és városi központja lesz. A Bjørvikában található a Nemzeti Opera, az oslói közkönyvtár és a Munch múzeum is.

Központi pályaudvar

.Østbanehallen

A Karl Johan Gate, Oslo központi sétálóutcájának végén található a történelmi Østbanehallen. Az egykori régi állomásépület ma Oslo közepén található és népszerű találkozóhely azok számára, akik a városban élnek vagy oda utaznak. Itt számos étterem, bár, kávézó és üzlet található, köztük az Oslo Visitor Center és a Comfort Grand Hotel Central.

Akrobaten gyalogos híd

Akrobaten bru

Az Akrobaten („az akrobata”) egy 206 méter hosszú gyalogos híd, amely az oslói központi pályaudvar vágányain húzódik át, és a két területet, Grønlandot és Bjørvikát köti össze. 

A szerkezet acélból és üvegből készült, élvonalbeli építészeti megoldásokkal, amelyek fotó- és filmforgatások kedvelt helyszínévé tették. A hídról nagyszerű kilátás nyílik Oslo új házaira és a Barcode-ra.

Barcode

A Bjørvika Barcode tizenkét keskeny, különböző magasságú és szélességű magas épületből áll. Az épületek úgy épültek, hogy közöttük némi tér van, így együttesen egy vonalkódra hasonlítanak. A Barcode vezető nemzeti és nemzetközi vállalkozásoknak ad otthont, és naponta 10.000 ember dolgozik itt. Az épületekben 4.00 lakás és egy bölcsőde is található. Az utcaszinten éttermek, üzletek, galériák és egyéb szolgáltatók változatos és vonzó választékát találjuk.

A BARCODE koncepció alapján a tizenkét épületet különböző építészirodák tervezték. Az általános formán kívül az épületek nagyon különböznek egymástól. Minden épületnek sajátos karaktere van, ennek köszönhetően az élvezetes építészeti részletek és furcsaságok a Barcode-ot a megszokottól eltérő építészeti élménnyé teszik.

Szívesen utaznál Norvégiába, de segítségre van szükséged a szervezésben? Kérd ajánlatomat az utazás megtervezésére vagy szervezd meg egyénileg utazásod a digitális útikalauz segítségével! Az útikalauz több, mint egy szimpla útikönyv, mert naprakész információkat tartalmaz, hogy ne neked kelljen az interneten található átláthatatlan mennyiségű információt felkutatni és összegyűjteni.

MUNCH Múzeum

Munch Museet

A múzeumban megtekinthető MUNCH gyűjteménye, amelyet maga a művész hagyott Oslo városára, festményekből, grafikai nyomatokból és rajzokból áll. Ez a legnagyobb gyűjtemény, amely egyetlen művész alkotásaiból áll. Edvard Munch egyedülálló helyet foglal el az északi festők között, és az expresszionizmus úttörőjének tekintik.

A 13 emeletes épületben Munch művészete mellett világszínvonalú kortárs művészeti alkotások is megtekinthetők.  A MUNCH naptárában művészeti és kulturális események is szerepelnek.

Honlap: Munch Múzeum honlapja

Norvég Opera és Balett

Den Norske Opera & Ballett

Az Opera és Balett intézet Norvégia legnagyobb zenei és előadóművészeti intézménye. Amellett, hogy két különböző színpadon operát, balettet és koncerteket tekinthetünk meg, sétálhatunk az épületet tetején, vagy megtekinthetjük a gyönyörű előcsarnokot.
Vannak vezetett túrák, melyek során bemutatják az Operát, és betekintést nyújtanak abba, hogy mi történik a színpad mögött, mielőtt a függöny felgördülne.
Honlap: Norvég Operaház honlapja

Operastranda

Az Operastranda egy 100 méter hosszú strand Oslo belvárosában. Közvetlenül a város világhírű operaháza mellett található, és egy zöld park szegélyezi. A strand vize sekély, így különösen alkalmas a kisebb gyerekekkel érkező családok számára. 

Oslo könyvtár

Deichman Bjørvika

A Deichman egy fő fiókból és 24 helyi könyvtárból áll. A könyvtár fő épülete a Bjørvika városrészben helyezkedik el. A könyvtár a több ezer könyv mellett mozit, nyitott műhelyeket, kávézókat és bőséges teret kínál pihenésre és olvasásra. A legfelső emeletről remek kilátás nyílik az oslói fjordra. Itt található a Jövő Könyvtára is, egy művészeti projekt, ahol 100 nemrég írt könyvet tárolnak 100 évig. A könyveket csak 2114-ben fogják kinyomtatni és kiadni.

Tudtad?

A Nobel-békedíj egyike a hat Nobel-díjnak, melyeket a svéd iparmágnás és feltaláló, Alfred Nobel hagyatéka révén osztanak ki. Míg a fizikai, kémiai, fiziológiai-orvostudományi és irodalmi Nobel-díjat Stockholmban, addig a Béke-díjat Norvégia fővárosában, az oslói Városháza nagy csarnokában adják át.

Városközpont

A városközpontban üzletek, szép szállodák és történelmi épületek találhatók, a Karl Johans gate főutcán és környékén pedig rengeteg kávézó és étterem található. Oslo belvárosa egy éjszakai szórakozásra is kiválóan alkalmas terület, függetlenül attól, hogy szeretsz-e klubokba vagy koncertekre járni.

Az Akershus erőd és a Karl Johans gate közötti Kvadraturen negyed a téglalap alakú utcák mintázatáról kapta a nevét. Ez Oslo történelmi központja, amely 1624-ig nyúlik vissza. Ma Oslo legrégebbi épületeinek otthona, ahova sok galéria és múzeum költözött az elmúlt években. A Kvadraturenből csak egy rövid séta a fjord, ahol lehűtheted magad a vízben, vagy gyönyörködhetsz a gyönyörű építészetben a kikötői sétányon. Ha Oslo központjának egy másik oldalát szeretnéd megismerni, akkor sétálj fel a Torggata utca körüli divatos negyedbe, ahol számos kis étterem, üzlet és bár található.

Nemzeti Múzeum

Nasjonalmuseet

A Nemzeti Múzeum az északi országok legnagyobb művészeti múzeuma. Itt régebbi és modern, valamint kortárs művészetet is találunk egy épületen belül.

Edvard Munch néhány leghíresebb festménye, köztük A sikoly (1893) és a Madonna (1894) a Nemzeti Múzeum Munch-termében található. Olyan művészek alkotásait is megtekinthetjük, mint Harriet Backer, Harald Sohlberg, Christian és Oda Krohg, valamint Gustav Vigeland szobrait. Olyan nemzetközi művészek alkotásait is láthajuk, mint Claude Monet, Paul Gauguin, Auguste Renoir, Paul Cézanne és Pablo Picasso.

Honlap: Nemzeti Múzeum honlap

Nobel Béke Központ

Nobels Fredssenter

A Nobel Béke Központ kiállításokon, konferenciákon és digitális élményeken keresztül mutatja be Alfred Nobel, a Békedíj és a békedíjasok érdekes történeteit. A múzeum központi helyen, az oslói Rådhusplassen mellett található.

Az évente megrendezett kiállítás a legutóbbi Békedíjas, Narges Mohammadi megragadó történetét mutatja be. 2024 szeptemberéig Yoko Ono kreatív művészeti univerzumát, a YOKO ONO – PEACE is POWER című kiállításon ismerhetjük meg. Nyáron minden péntek délben a bejárat feletti ablakból békegalambot eresztenek ki, amely jó hírt hoz.

Honlap: Nobel Peace Center honlap

Karl Johans Gate

A Karl Johans Gate Oslo városának főutcája. Az utcát III. János Károly király tiszteletére nevezték el, aki egyben Svédország királya is volt.

A Karl Johans Gate több régebbi utca összevonása, amelyek korábban különálló főutcák voltak. A szélesebb nyugati szakasz az 1840-es években épült, amely a norvég királyi palotát a város többi részével köti össze. 1852-ben az elhunyt király tiszteletére Karl Johans Gate-nek nevezték el. Amikor 1866-ban elkészült a norvég parlament épülete a két, korábban különálló utca találkozásánál, a két utcát egyesítették, és teljes hosszában a Karl Johans kapu nevet kapta.

Vikaterrassen

A Vikaterrassen egy sétálóutca a városközponttól nyugatra. Üzletek, éttermek, kávézók találhatóak itt, de kulturális programokat is kínál. A Vikaterrassen a történelmi Vika negyed szívében található, és 2018-ban nyílt meg egy autómentes városi térként, amelyet történelmi épületek szegélyeznek. 

Oslo városháza

Oslo rådhus

Az 1950-ben felavatott oslói városháza a város közigazgatási szerve és a városi tanács székhelye. Az épület a norvég történelem, kultúra és munka világának gyönyörű motívumaival van díszítve. Itt adják át december 10-én a Nobel-békedíjat is.

Nyáron az oslói városháza harangjai reggel 7 órától éjfélig minden órában megszólalnak. A harangok a klasszikus daraboktól a legújabb popzenéig mindent játszanak. Bizonyos napokon a városháza zárva tart a látogatók előtt. Erről bővebb információt az önkormányzat honlapján találsz.

A harangjátéknak 49 harangja van. A legnagyobb harang 4000 kilogrammot nyom, a legkisebb pedig 14 kilogrammot. A carilloneur júniusban, júliusban és augusztusban minden vasárnap 15 órakor élő koncertet ad.

Honlap: Városháza honlapja – harangjáték

Központi pályaudvar

.Østbanehallen

A Karl Johan Gate, Oslo központi sétálóutcájának végén található a történelmi Østbanehallen. Az egykori régi állomásépület ma Oslo közepén található és népszerű találkozóhely azok számára, akik a városban élnek vagy oda utaznak. Itt számos étterem, bár, kávézó és minőségi üzlet található, köztük az Oslo Visitor Center és a Comfort Grand Hotel Central.

Az oslói főpályaudvar előtt álló tigris Oslo egyik legtöbbet fényképezett „lakója”, és az egyik első dolog, ami az oslói főpályaudvarra érkező látogatót fogadja.

Amikor Oslo 1000 éves évfordulóját ünnepelte 2000-ben, az Eiendomsspar meg akarta ajándékozni a várost.

Miért egy tigris?
Oslo azért akart egy tigrist, mert a város beceneve Tigerstaden („Tigrisváros”), amelyet a legtöbb norvég ismer. A nevet valószínűleg Bjørnstjerne Bjørnson norvég költő használta először. Az 1870-ben írt „Sidste Sang” című verse egy ló és egy tigris közötti harcot ír le; a tigris a veszélyes várost, a ló pedig a biztonságos vidéket jelképezi. Azóta Oslót „A tigris városa” néven emlegetik, de manapság ez nem feltétlenül negatív értelemben értendő. A „Tigrisváros” lehet izgalmas és eseménydús hely is, nem pedig veszélyes.

Oslo Katedrális

Oslo domkirke

Az oslói székesegyház a Norvég Egyház oslói egyházmegyéjének főtemploma, amelyet a norvég királyi család és a norvég kormány esküvőkre és temetésekre használ. A templomban hétköznapokon norvég nyelvű misét, vasárnaponként pedig főmisét tartanak, és rendszeresen koncerteket is rendeznek benne. A szószék, az oltárkép és az akantuszfaragványokkal díszített orgonafront eredeti. A nagy mennyezeti falfestményeket Hugo Lous Mohr festette 1936 és 1950 között, az ólomüveg ablakok pedig Emanuel Vigeland alkotásai.
A déli oldalon lévő kápolnát Arnstein Arneberg építész tervezte, és 1950-ben készült el. A székesegyházat körülvevő „bazárcsarnokok” 1841-1858 között épültek.

Oslo látnivalók - Királyi palota
Királyi palota

Királyi Palota

Det kongelige slott

A kastély a legfontosabb királyi rezidencia, amelyet 1849-ben adtak át.
Az épület a Karl Johans Gate tetején található és jelenleg V. Harald király és Sonja királyné otthona.

Az épület neoklasszicista stílusú, homlokzata stukkós téglából készült.
A Palota parkja minden oldalról körülveszi az épületet, és füves területeket, fenséges fákat, kis tavakat és szobrokat tartalmaz. Brynjulf Bergslien szobrászművész lovas szobrát 1875-ben állították fel a királyi palota előtt. 

Nyáron látogatható, norvég és angol nyelvű idegenvezetéssel. Jegyek a www.ticketmaster.no oldalon keresztül kaphatók. A fennmaradó helyeket a bejáratnál árusítják. Őrségváltás minden nap 13:30-kor. A nyári szezonban néhány napon látható a királyi gárda előadása.

SALT – Art & Music

A SALT egy Nomád művészeti projekt szemben a híres opera házzal. 12 szauna, különböző ételstandok, több bár, színpad és kulturális programok várják a látogatókat minden nap.

Akershus Erőd és kastély

Akershus erőd és kastély

Akershus Festning és Akershus slott

Az Akershus erőd remek hely Oslo történelmének felfedezésére. A kastély és erőd építését 1299-ben kezdték el V. Håkon király idején. Az 1300-as években elkészült középkori vár stratégiai helyen, a hegyfok legvégén helyezkedett el, és az idők során számos ostromot állt ki. IV. Keresztély király (1588-1648) korszerűsíttette a várat, és reneszánsz kastéllyá és királyi rezidenciává alakíttatta át.

Az 1299-ből származó középkori vár és királyi rezidencia 1592-ben erőddé alakult, majd 1637 és 1648 között reneszánsz kastéllyá építették át. Az Akershus-kastélyban ma banketttermek, a királyi mauzóleum és a kormány fogadótermei találhatók, kis történelmi temploma pedig a királyi szarkofágoknak ad otthont.

Az erődítményt nyáron szervezett idegenvezetéseket kínál, melyek az erőd látogatóközpontjától indulnak. Az Akershus erőd remek hely arra, hogy megismerkedj Oslo történelmével, vagy egyszerűen csak sétálj egyet a festői történelmi környezetben. 

Belépő: A vár területére ingyenes a belépés, azonban a kastély megtekintéséhez belépőjegyet kell váltani.
Honlap: Akershus erőd honlap

Fegyveres Erők Múzeuma

Forsvarsmuseet

Az oslói Fegyveres Erők Múzeuma egy katonai múzeum, amelynek kiállításai végigvezetnek a norvég hadtörténelmen a viking kortól a 21. századig. A múzeum az Akershus erőd területén helyezkedik el, közvetlenül a városközpontban. A kiállítások egyedi tárgyak széles választékát tartalmazzák, és érdekes betekintést nyújtanak Norvégia kiterjedt katonai történelmébe. A múzeum egész évben változatos programokat és rendezvényeket kínál gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Honlap: Forsvarsmuseet honlap

Norvég Ellenállási Múzeum

Norges Hjemmefrontmuseum

Szintén az Akershus erődben található a Norges Hjemmefrontmuseum Múzeum, amely Norvégia második világháborús belföldi történelmét dokumentálja az 1940-1945-ös évektől. A kiállítások a megszállás öt évét képeken, dokumentumokon, plakátokon, tárgyakon, maketteken, eredeti újságmásolatokon és hangfelvételeken keresztül elevenítik fel.

Oslo - Akershus erőd

Aker Brygge és Tjuvholmen

Az Aker Brygge, ami a ‘Sentrum’ területének része, mólójáról és parti sétányáról ismert, ahol éttermek szabadtéri asztalainál fogyaszthatjuk az északi és a francia konyha remekeit, vagy olyan egyszerű ételeket, mint a hamburger és a steak. Közvetlenül a sétány mögött lévő hangulatos bevásárlóutcákban pedig rengeteg ruházati üzlet található. Sétálj végig a nyüzsgő sétányon, ha pedig megéheztél egyél egy jót, élvezve az Oslofjordra nyíló kilátást.

Egy híd köti össze Aker Brygge-t és Tjuvholmen-t („a tolvajsziget”). Tjuvholmen nem csak Oslo egyik legújabb városrésze, de a design és az építészet szerelmeseinek is kötelező látnivaló. A terület gazdag, építészeti sokszínűségéről és a házak között található számos művészeti installációról ismert. Tjuvholmenen számos galéria is található, valamint az AstrupFearnley Múzeum, amely a sziget legkülső csücskében helyezkedik el.

Astrup Fearnley Múzeum

Astrup Fearnley Museet

Az Astrup Fearnley Múzeum az északi országok egyik legjelentősebb kortárs művészeti múzeuma. A múzeum a kiterjedt Astrup Fearnley-gyűjteményt őriz, és időszakos kiállításokat mutat be a gyűjteményből származó művekkel és a világ minden tájáról érkező művészek új alkotásaival.
A Tjuvholmen túlsó végén elhelyezkedő múzeumépület már önmagában is egy látványosság. Az épületet Renzo Piano olasz építész tervezte, és a fjordra néző Tjuvholmen szoborpark veszi körül.

Honlap: Astrup Fearnley Múzeum honlap

Oslo nyugati városrészei

A Királyi Palota mögött, a Vigeland szoborpark felé haladva fekszik a Majorstua negyed a Bogstadveien és a Hegdehaugsveien utcákkal. Az éjszakai élet központja illetve népszerű bevásárló negyed ahol exkluzív márkák üzeleteit is megtalálod. Nyugatabbra Frogner, Briskeby és Bygdøy területei fekszenek. Ezeket a városrészeket díszes házak, művészeti galériák és régiségkereskedők jellemzik. Ez a terület ínyenc éttermeiről és a hangulatos kávézóiról is ismert. A St. Hanshaugen park egy nagy domb, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra, és amely tökéletes a piknikezésre és a romantikus nyári estékre.

Frogner Park

Frognerparken

Frogner a legnagyobb park Oslo közepén, amely a város lakóinak kedvelt pihenőhelye. A parkon belül található a Vigeland szoborpark, Oslo egyik legnépszerűbb látványossága.

Jó idő esetén a park tele van emberekkel, itt lehet futni, kutyát sétáltatni, piknikezni vagy grillezni, tollaslabdázni vagy csak élvezni a napsütést. A Frogner Parkban található Norvégia legnagyobb rózsagyűjteménye, összesen 14.000 növény 150 különböző fajból. A Frogner Stadion és a Frognerbadet szabadtéri medence a park Majorstua felé eső sarkában található. A Frogner plass melletti sarokban található a Frogner-kastély és az Oslói múzeum (Bymuseet). A parkban kávézó és étterem is található, a gyerekek pedig Norvégia legnagyobb játszóterén (Frognerborgen Lekeplass) játszhatnak, amely a főbejárat közelében található.

Vigeland szoborpark

Vigelandsparken

A szoborpark a Frogner parkban kapott helyet. Gustav Vigeland (1869-1943) több mint 200 bronzból, gránitból és öntöttvasból készült szobrát tekinthetjük meg, köztük A dühös fiú (norvégul Sinnataggen), A monolit (Monolitten) és Az élet kereke (Livshjulet). Vigeland volt a felelős a park tervezéséért és építészeti vázlatáért is, amely Norvégia egyik legjelentősebb turisztikai látványossága, évente több mint egymillió látogatóval.

A parkba ingyenes a belépés, és egész évben, a nap 24 órájában nyitva van.

További látnivalók

 • Oslói Múzeum – Bymuseum
 • Vigeland múzeum – Vigelandmuseet
 • Uranienborg templom
 • IBSEN Museum & Teater

Bygdøy félsziget

Bygdøy vagy Bygdøy félsziget Oslo nyugati oldalán található. Bygdøy népszerű rekreációs terület, Norvégia legdivatosabb lakónegyedei közé tartozik, ahol az egész ország legdrágább ingatlanai találhatók. A félsziget öt nemzeti múzeumnak és egy királyi birtoknak is otthont ad. A gyönyörű tájakkal, erdőkkel, zöld mezőkön legelésző jószágokkal, ösvényekkel, strandokkal, kávézókkal és számos múzeummal büszkélkedő település könnyen megközelíthető a városközpontból komppal, busszal, kerékpárral vagy autóval. 

Látnivalók és programok a félszigeten:
Megközelítés
.
Komp

A nyári szezonban a városközpontból a fjordon keresztül 15-20 perc alatt eljuthatunk Bygdøybe komppal

Kerékpár

Bygdøy félszigetre tömegközlekedés nélkül is eljuthatsz, csak pattanj fel egy városi kerékpárra és kövesd a kikötői sétányt Frognerkilen felé. Az utazás körülbelül 20 percet vesz igénybe az Oslo központi pályaudvartól.

Busz

A 30-as busz számos járattal egész évben elvisz Bygdøybe. A busz az összes múzeumnál megáll, és az út mindössze 15 percet vesz igénybe a városközpontból. 

Szívesen utaznál Norvégiába, de segítségre van szükséged a szervezésben? Kérd ajánlatomat az utazás megtervezésére vagy szervezd meg egyénileg utazásod a digitális útikalauz segítségével! Az útikalauz több, mint egy szimpla útikönyv, mert naprakész információkat tartalmaz, hogy ne neked kelljen az interneten található átláthatatlan mennyiségű információt felkutatni és összegyűjteni.

Holmenkollen

A Holmenkollen egy erdős, dombos terület Oslo északnyugati részén. A városközpontból 20-30 perc alatt érhető el, a dombra felfelé vezető úton a metróból nyíló kilátás önmagában is megéri az utat! A Holmenkollen a város egyik legnépszerűbb szabadidős területe. Tryvann és Frognerseteren remek kiindulópontok túrázáshoz és kirándulásokhoz nyáron és télen egyaránt. A gyönyörű tájakon kívül itt található Oslo legfőbb látványossága is, a Holmenkollen Símúzeum és síugróterep. 

Holmenkollen Nemzeti Síaréna

A Holmenkollen egy korszerű sífutó, biatlon és síugró aréna síugrósáncokkal, sístadionnal, ajándékbolt és síszimulátorral.

A síugrósáncok világkupa-versenyeknek ad otthont. A Holmenkollen Norvégia egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága. A torony tetején található kilátóterasz a nagyközönség számára is nyitva áll, ahonnan panorámás kilátás nyílik Oslora és a környező erdőkre. A Holmenkollent először az 1800-as évek végén használták síugráshoz, és többször átépítették. A jelenlegi síugrósáncot a dán JDS Architects cég építette. A sánc 1000 tonna acélból készült, és körülbelül 60 méter magasra emelkedik a levegőbe.

Honlap: Holmenkollen honlap

Símúzeum
Skimuseet i Holmenkollen

A Símúzeumot 1923-ban alapították, és 1951 óta Holmenkollenben található. A múzeum rendelkezik a világ legnagyobb síléc- és téli felszerelésgyűjteményével. Az ezeréves sílécek mellett kiállításokat láthatunk a sarkkutatókról, és megtudhatjuk, hogyan kerültek be a sílécek a norvég történelembe, és hogyan váltak a norvég identitás központi részévé.

Egyéb programok és látnivalók:
 • Emanuel Vigeland Museum
 • Bogstadvannet tó
 • Holmenkollen kápolni
 • Rose Castle

Szabadtéri programok

Nyáron
.
Hegymászás

A Skimore Oslo és az Oslo Klatrepark nagy hegymászó parkok 30 percre Oslo belvárosától. Mindkét parkban számos, minden szinthez és korosztályhoz igazodó pálya, valamint több száz méteres kötélpálya található.

.

Kerékpározás

Az Oslo Bike Rental kölcsönzőben kerékpárt bérelhetsz az egész család számára, míg az Oslo Bysykkel városi kerékpárok egyszerű és megfizethető alternatíváját kínálják a város felfedezésének. Ha a városközpontból az természetbe szeretnél kimozdulni, érdemes a Skimore Oslo kölcsönzőtől kerékpárt bérelni.

.

Hajókirándulások

Az Oslofjordot legjobban egy hajókirándulással lehet megismerni. A városközponttól menetrend szerinti hajóval mindössze néhány perc alatt számos sziget elérhető, amelyeken remek fürdőzési és piknikezési lehetőségek vannak. A Bygdøy kompokat a város néhány múzeumának felfedezésekor is érdemes igénybe venni.

Hajókirándulások – foglalás

.

Gyalogtúrák a városban és a környező erdőkben

A kikötői sétány az Oslo-fjord mentén húzódik Sørenga és Frognerkilen között. Az Akerselva folyó mentén tett séta egyszerre kínál természetet, történelmet és kultúrát. A várost körülvevő erdőkben (Sognsvann vagy a Frognerseteren) pedig népszerű túra útvonalak várják a természet szerelmeseit.

Télen
 
Alpesi síelés, snowboard és sífutás

A városközponton kívül található Skimore Oslo, egy nagy síközpont 18 pályával és 11 felvonóval, amely novembertől húsvétig tart nyitva. Az Oslót körülvevő erdőkben 2700 kilométernyi előkészített sífutópálya található, csodálatos túralehetőségekkel mind a kezdők, mind a tapasztalt síelők számára.
A legközelebbi pályák mindössze 30 percre vannak Oslo belvárosától. Síléc és felszerelés bérelhetők a Skimore Oslo-ban.

.

Szánkózás és korcsolyázás

A Korketrekkeren Oslo legnagyobb és legnépszerűbb szánkópályája – két kilométer hosszú, esési magassága pedig egészen szédítő 255 méter. Szánkókat a Skimore Oslo-ban és az Akeforeningenben lehet bérelni. Oslóban számos nagyszerű jégpálya is található. 

Egész évben
 
Szaunázás

A városi szaunakultúra Oslót is meghódította. A városközpontban több helyen is van lehetőség arra, hogy a szaunázást a fjordban való frissítő fürdőzéssel kombináld akár egész évben! Keresd a SALT Art & Music, a Mad Goats, a KOK Oslo vagy az Oslo Badstuforening szaunákat a kikötői sétány mentén.

.

Téli sportok egész évben

Lørenskogban, az oslói központi pályaudvartól 17 percre található a SNØ, egy nagy, fedett téli aréna, ahol egész évben snowboardozhatsz, alpesi síelhetsz és sífuthatsz, vagy kipróbálhatod a jégmászást a Mammut-falon. A létesítményben felszerelés és ruházat bérelhető.

Powered by GetYourGuide

Múzeumok Oslo városában

Az Olso látnivalók listája természetesen nem lehet teljes a város múzeumai nélkül Íme a legnépszerűbbek…

Viking Planet

Ha szeretnéd teljesen új módon felfedezni a viking kort látogass el a Viking Planet-be. 2019 júniusában nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt Oslóban, és ezzel a világ első digitális viking kori múzeuma lett. 
Az oslói Viking Planet egy digitális portál, mely egyedülálló élmények és kiállítások széles választékát kínálja a látogatóknak. A kiállítás középpontjában természetesen a viking kor áll.

Honlap: The Viking Planet honlap

Oslói Múzeum
Bymuseum

Oslo saját múzeuma változatos kiállításokon keresztül mutatja be a város gazdag történelmét. A hónap első csütörtökén ingyenes a belépés. A múzeumhoz közel található a Frogner-kastély, amelynek pompás termei és belső terei 1750-1900 körülről származnak. Ez 1909-ig a jómódú polgárok nyaralója volt, ahol nagyszabású partikat rendeztek. 

Honlap: Oslo Múzeum honlap

TBS Galéria
TBS Gallery

A TBS Galéria TORE BJØRN SKJØSSVIK művésznek szánt múzeum, galéria és kultúrális központ.  A 2019 tavaszán megnyílt galériában állandó kiállítás található Tore Bjørn Skjølsvik több mint 200 műalkotásából. A TBS Gallery koncertek, előadások és egyéb kulturális tevékenységek színtere is.

Honlap: TBS Galéria honlap

Történeti múzeum
Historisk Museum

A VIKINGR kiállításon megtekintheted  a viking korból származó gyönyörű tárgyak gyűjteményét. Merülj el a gazdag történelemben és a viking korszak kultúrájában a gyönyörű tárgyakon és a kézműves mesterségeken keresztül. A Történeti Múzeumban található Norvégia legnagyobb régészeti és néprajzi gyűjteménye is – a kőkorszaktól, a viking koron és a középkoron át egészen a legújabb időkig.

Honlap: Historisk Museum honlap

MUNCH Múzeum
Munch Museet

A múzeumban megtekinthető MUNCH gyűjteménye, amelyet maga a művész hagyott Oslo városára, festményekből, grafikai nyomatokból és rajzokból áll. Ez a legnagyobb gyűjtemény, amely egyetlen művész alkotásaiból áll. Edvard Munch egyedülálló helyet foglal el az északi festők között, és az expresszionizmus úttörőjének tekintik.

A 13 emeletes épületben Munch művészete mellett világszínvonalú kortárs művészeti alkotások is megtekinthetők.  A MUNCH naptárában művészeti és kulturális események is szerepelnek.

Honlap: Munch Múzeum honlapja

Tudományos és Technológiai Múzeum
Teknisk Museum

A Tudományos és Technológiai Múzeum Norvégia nemzeti technológiai, ipari, természettudományi és orvosi múzeuma. Itt izgalmas kiállításokat és programokat, egy nagy játékboltot és egy kávézót találsz Oslo központjától rövid távolságra.

Honlap: Teknisk Museum honlap

Nemzeti Múzeum
Nasjonalmuseet

A Nemzeti Múzeum az északi országok legnagyobb művészeti múzeuma. Itt régebbi és modern, valamint kortárs művészetet is találsz egy épületen belül.

Edvard Munch néhány leghíresebb festménye, köztük A sikoly (1893) és a Madonna (1894) a Nemzeti Múzeum Munch-termében található. Olyan művészek alkotásait is megtekinthetjük, mint Harriet Backer, Harald Sohlberg, Christian és Oda Krohg, valamint Gustav Vigeland szobrait. Olyan nemzetközi művészek alkotásait is láthajuk, mint Claude Monet, Paul Gauguin, Auguste Renoir, Paul Cézanne és Pablo Picasso.

Az épület kialakítása visszafogott és minimalista, és jól illeszkedik a környezetébe. A tetőteraszról teljesen egyedülálló kilátás nyílik a belső Oslofjordra. A múzeum előtti teret városi találkozóhelyként alakították ki, szabadtéri ülő- és pihenőhelyekkel.

Honlap: Nemzeti Múzeum honlap

Vigeland múzeum
Vigelandmuseet

A Vigeland Múzeum Gustav Vigeland (1869-1943) szobrászművész műtermében és otthonában található szobrászati múzeum, mely nem messze helyezkedik el a parktól. Az épületet a neoklasszikus építészet egyik legszebb példájaként tartják számon Norvégiában. A múzeum gyűjteménye Vigeland korai munkáit, portréit és emlékműveit, valamint a Vigeland parkban található szobrok gipszmodelljeit tartalmazza. A múzeum harmadik emeletén található Gustav Vigeland lakása, ahol Vigeland 1924-től 1943-ban bekövetkezett haláláig élt. Felújították, és úgy néz ki, mint a művész idejében. Vigeland tervezte a lakás belső berendezésének nagy részét, többek között a gyertyatartókat, lámpákat és textíliákat. 

Honlap: Vigeland Múzeum honlapja

Astrup Fearnley Múzeum
Astrup Fearnley Museet

Az Astrup Fearnley Múzeum az északi országok egyik legjelentősebb kortárs művészeti múzeuma. A múzeum a kiterjedt Astrup Fearnley-gyűjteményt őriz, és időszakos kiállításokat mutat be a gyűjteményből származó művekkel és a világ minden tájáról érkező művészek új alkotásaival.
A Tjuvholmen túlsó végén elhelyezkedő múzeumépület már önmagában is egy látványosság. Az épületet Renzo Piano olasz építész tervezte, és a fjordra néző Tjuvholmen szoborpark veszi körül.

Honlap: Astrup Fearnley Múzeum honlap

Szállás választás Oslo városában

Első látogatás alkalmával érdemes a városközpontban szállást foglalni, mert közel vannak a látnivalók, így nem lesz szükséged tömegközlekedésre.

Ha fontos számodra az éjszakai élet, akkor a városközpont Aker Brygge területe a legjobb választás, ahol vásárlási lehetőségek, bárok és csúcskategóriás éttermek várják a látogatókat. Viszont nem ez a legolcsóbb  környék a városban, ezért jó mélyen a zsebedbe kell majd nyúlni.

Ha az úgynevezett ‘Sentrum-ot’ túl drágának találod, akkor Grønland jó alternatíva. A legjobb környék, ha szereted a nemzetközi hangulatot és ízeket. Pakisztáni élelmiszerboltok, indiai ruhaboltok és keleti cukrászdák találhatók a kerületben. Mi a külvárosban  parkoltunk le, ezért át kellett rajta sétálnunk és teljesen rendben volt. Közel van a központhoz, de mégis kedvezőbb áron juthatsz szálláshoz, és megtapasztalhatod, hogyan élnek a helyiek.

A Grünerløkka az egyik legmenőbb hely Oslóban, távol a turistáktól és a város üzleti negyedeitől. A Sentrumtól kissé északra található, így még mindig közel van a város legjobb látnivalóihoz. 

Majorstuen polgári negyede közvetlenül a városközpont szélén található. Egy csendesebb, helyi jellegű városrész, így remekül alkalmas kisgyermekes családok számára, akiknek nyugalomra és csendre van szükségük az alváshoz.

A Frogner városrész a Sentrumtól nyugatra található (kb. 25 perc gyalog), és csodálatos kilátás nyílik az oslói vízpartra. Családok és természetkedvelők számára is az egyik legjobb környék.

2-4 fő részére ajánlott szállodák:

Kiváló elhelyezkedésű, egyszerű 3 csillagos, sok értékeléssel rendelkező hotelek

.

Comfort Hotel Xpress Youngstorget***

Smarthotel Oslo***

K7 Hotel Oslo***

Citybox Oslo***

.

2-4 fő részére ajánlott  apartmanok:

Maya Apartments – Thorvald Meyers gt. 38

Frogner House – Bygdøy Allé

Anker Apartment – Grünerløkka

Anker Hostel

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Forrás: internet és Egyéni Utazó

Képek: https://www.freepik.com,  https://unsplash.com, https://www.canva.com/ és Egyéni Utazó

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. partner linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

További bejegyzések

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

További érdekes tartalmakért kövess social media felületeimen is!

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001