Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Norvégia dióhéjban
Norvégia dióhéjban
Norvégia dióhéjban

Norvégia dióhéjban

utazás | Norvégia | földrajz | időjárás | vikingek és számik | látnivalók

Norvégia dióhéjban

Norvégia a világ egyik legszebb helye a Földön, tele természeti csodákkal, érdekes városokkal, lenyűgöző történelemmel és sok boldog emberrel.
A lélegzetelállító fjordok, csodás vízesések, hatalmas hegyek és a trollok hazája, ezért bármelyik régiójába látogatsz el számos szórakozást és kalandot ígér kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

.

Főbb tények Norvégiáról
 • Államforma: alkotmányos monarchia
 • Kormányfő: Jonas Gahr Støre
 • Király: Az uralkodó jelenleg V. Harald (1991. január 17-e óta)
 • Terület: 385 155 négyzetkilométer
 • Népesség: Több mint 5 millió lakos
 • Főváros: Oslo
 • Nyelvek: norvég bokmål, norvég nynorsk, számi (lapp)
 • Pénznem: norvég korona (NOK)
 • Időzóna: UTC +1 óra (nincs időeltolódás Magyarországhoz képest)

Norvégia zászlaja a többi skandináv országhoz hasonlóan az északi keresztet, vagy skandináv keresztet ábrázolja piros háttérrel.

Norvégia zászlaja

Tartalomjegyzék

Norvégia földrajza

Területe

Norvégia Észak-Európában, a Skandináv-félsziget nyugati részén fekszik. Norvégia területe jóval nagyobb, mint azt elsőre gondolnánk. Annak ellenére, hogy az országnak alig több mint 5 millió lakosa van, a déli Kristiansandtól az északi Hammerfestig 30 óra az út.
Norvégia egy igen hosszú ország, öt fő régióval, melyek mindegyike saját hagyományokkal és kulturális örökséggel rendelkezik.

Gondoltad volna, hogy fjordokkal és szigetek ezreivel erősen tagolt partvonala több mint 25 000 km hosszú? Az országot keleten 2542 km-es szárazföldi határ választja el Svédországtól, Finnországtól és Oroszországtól. Nyugatról és délről a Norvég-tenger, az Északi-tenger és a Skagerrak tengerszoros, északról pedig a Barents-tenger határolja.

.

Norvégiát hagyományosan öt földrajzi régióra tagolják:
 • Észak-Norvégia / Nord-Norge
 • Trøndelag / Midt Norge
 • Nyugat-Norvégia / Vestlandet
 • Kelet-Norvégia / Østlandet
 • Dél-Norvégia / Sørlandet

Az 5 földrajzi régió további 11 közigazgatási régióra vagy megyére oszlik

Szívesen utaznál Norvégiába, de segítségre van szükséged a szervezésben? Kérd ajánlatomat az utazás megtervezésére vagy szervezd meg egyénileg utazásod a digitális útikalauz segítségével! Az útikalauz több, mint egy szimpla útikönyv, mert naprakész információkat tartalmaz, hogy ne neked kelljen az interneten található átláthatatlan mennyiségű információt felkutatni és összegyűjteni.

Norvégia régiói

Észak-Norvégia:

Észak-Norvégia a legnagyobb, de egyben a legritkábban lakott régió az országban. Azonban nem csak a vad természet jellemzi ezt a területet, vannak olyan városok, amelyeket érdemes meglátogatni a természeti és kulturális élmények miatt. Ilyen például Tromsø, Bodø, Alta vagy a Számi kultúra Karasjokban és Kautokeinóban. A régió egyedülálló lehetőségeket kínál az érintetlen természet felfedezésére. Olyan programok közül választhatunk, mint a túrázás, horgászat, a kutya- és motoros szánozás. Sokan azonban kifejezetten, azért látogatnak Észak-Norvégiába, hogy élvezzék az éjféli napot vagy az északi fényt.

Trøndelag:

A közép-norvégiai Trøndelagot gyakran Norvégia történelmi központjának is nevezik. 1030-ban itt zajlott le a norvég történelem egyik legkiemelkedőbb ütközete, a stiklestadi csata. A régió büszke gasztronómiai hagyományaira, nemzeti parkjaira és gyönyörű partvidékére. Trøndelag két fő városa Trondheim és Røros

A változatos tájjal rendelkező Trøndelag régióban nem kevesebb, mint hét nemzeti park található, így nagyszerű választás a természet kedvelőinek.

Dél-Norvégia:

Dél-Norvégia „Norvég Riviéra” néven is ismert, mert sok norvég számára kézenfekvő nyári üdülési célpont, amely a tökéletes tengerpartjáról, a tipikus fehérre festett faházairól, valamint az idilli csónakázó- és fürdőhelyeiről ismert. A külföldi turisták számára még viszonylag felfedezetlen, így aki egy igazi norvég nyári vakációt szeretne átélni, annak ide ajánlott ellátogatni! Dél-Norvégia központja Kristiansand több mint 60,000 lakossal.

Nyugat-Norvégia:

A norvég fjordok az ország nyugati részén találhatóak. A régió tele van gyönyörű természeti látnivalóval, úgymint a Szószék-szikla (Preikestolen) vagy a Kjeragbolten. A hangulatos falvakat  hegyek, gleccserek, vízesések és völgyek veszik körül. Érdemes ellátogatni Bergen, Stavanger és Ålesund városába is, amely híres szecessziós építészetéről. Mivel a régió az Északi-sarkkörtől délre található, itt nem lehet látni az éjféli napot.

Norvégia régiók
Latefossen vízesés - Odda

Kelet-Norvégia:

Kelet-Norvégiában található az ország fővárosa, Oslo. 700,000 lakosával Európa egyik leggyorsabban növekvő városa, mely rengeteg látnivalót kínál. A régió többi részén hatalmas rekreációs területek találhatók nemzeti parkokkal és sípályákkal. Norvégia legmagasabb hegye, a Galdhøpiggen is ebben a régióban fekszik.

Atlanterhavsvegen - Atlantic Road

Norvég Nemzeti Turista utak

A Norvég Nemzeti Turista utak (Nasjonale turistveger) hálózatának összesen 18 szakasza van, ebből 10 a fjordok mentén. Az utak 2136 kilométert tesznek ki, melyek a part mentén, valamint a Fjord, Trøndelag és Észak-Norvégia hegyein húzódnak. Csaknem 20 évbe telt a projekt befejezése, amelynek fejlesztése több száz millió koronába került. A projekt mögött az a gondolat áll, hogy élvezetesebbé tegyék az autós utazást Norvégiában. A két leghíresebb festői útvonal az Atlantic Road és a Geirangerfjord-Trollstigen.

Innovatív építészet, elgondolkodtató műalkotások és érdekes kilátópontok, pihenőhelyek jellemzik az egész hálózatot.

Norvégia időjárása

Időjárás

Norvégia azonos szélességi körön található Alaszkával, Grönlanddal és Szibériával, ennek ellenére a Golf-áramlatnak köszönhetően éghajlata meglepően enyhe.

Bármelyik évszakban utazunk Norvégiába az időjárás gyorsan változhat, különösen a hegyekben. Fontos, hogy mindig vigyünk magunkkal kényelmes lábbelit és meleg ruhát, bármilyen körülmények között is indulunk útnak.
Öltözzünk rétegesen és készüljünk fel napsütésre, esőre, de még a hóra is.
Ha városnézésre indulunk, akkor is legyen nálunk egy esernyő vagy esőkabát. 
Ne felejtsük el a napszemüveget és a fényvédőt sem, mert a fehér hó visszaveri a napfényt, ezért könnyen leéghetünk.
Mindig ellenőrizzük az időjárás előrejelzést, mert lehet mire felöltözünk, az időjárás már meg is változott.

Tavasz

Számos oka van annak, hogy a tavasz miért tökéletes alkalom Norvégia meglátogatására. Ilyenkor a fő turisztikai látványosságok kevésbé zsúfoltak és az árak is kedvezőbbek, ezért érdemes Norvégiába a nyári-téli szezon előtt vagy után ellátogatni. A tavasz a legjobb időszak a gyümölcsfák virágzásának és a lenyűgöző vízesések megtekintésére.

Márciustól májusig hosszabbodnak a nappalok, országszerte melegszik az idő. Az olvadó hó mindenhol természetes vízeséseket hoz létre, a rengeteg virág és a sok mosolygó ember pedig figyelemre méltó élménnyé teszik a tavaszt Norvégiában. Egyes években a tavasz korán jön, máskor későn, néha meleg van, néha pedig hideg, akár még a nyári hónapokban is.

Nyár

Nyáron a hőmérséklet gyakran 25 fok körül alakul, de nem mindenhol. Az északi részeken megcsodálható az éjféli nap és az ország többi részén is szinte éjjel-nappal világos van.

Júniustól augusztusig a nappalok hosszúak, az éjszakák pedig rövidek vagy egyáltalán nem léteznek az Északi-sarkkörtől északra. Mindenki kint van a szabadban, sütkérezik a napon a hosszú és hideg tél után. Az emberek grilleznek a parkokban, a tengerpartokon és élvezik a szabadtéri programokat. De lehet akár gleccser síelni is! Ha az éjféli napot szeretnénk látni, akkor Észak-Norvégiába kell utazni. Minél északabbra megyünk, annál hosszabb ideig látható a jelenség. 

Ősz

Ősszel az időjárás elég változékony, de a táj ilyenkor a legcsodálatosabb. Mind a városi parkok, mind a túra útvonalak arany színben pompáznak.

Évszaktól függetlenül mindig jó ötlet Norvégiába utazni, de a tavasz és az ősz kevesebbé zsúfolt.  Fedezd fel a városokat és a természetet, miközben a levelek színe napról napra változik! Ősszel országszerte rövidülnek a nappalok, hidegebbre fordul az idő. A nyári hőmérséklet egészen szeptemberig kitarthat, a hó pedig akár már októberben hullhat. Norvégiában az éjszakák hosszabbodásával nő az északi fény megtekintésének esélye.

Tél

Az enyhe nyarakkal ellentétben a norvég telek elég hidegek. Remek évszak a havas programok kipróbálására, úgymint a síelés, korcsolyázás, kutyaszánozás és motoros szánozás. A norvégiai síelés fő előnyei a kiváló hóviszonyok és a hosszú, akár április közepéig tartó síszezon.

Lehet, hogy Norvégiában hosszúak a téli éjszakák, de ez nem jelenti azt, hogy állandóan vaksötét lenne! Észak-Norvégia az egyik legjobb és legkényelmesebb hely az Aurora Borealis , azaz északi fény megtekintésére

Kösd meg biztosításod az egyéni utazó segítségével!

Tudtad? A bankkártyához tartozó utasbiztosítások sok esetben nem nyújtanak megfelelő fedezetet utazásunkhoz, sőt az is előfordulhat, hogy a biztosítás területi hatálya nem terjed ki az úti célunkra. Annak érdekében, hogy egy váratlan esemény ne tegye tönkre a régóta várt nyaralásodat, köss utas- és útlemondási biztosítást Magyarország egyetlen kifejezetten utasbiztosításokra specializálódott biztosítójánál!

Az EUB utasbiztosítását gyorsan és egyszerűen online, a nap 24 órájában, bankkártyás fizetéssel is megkötheted.​
Ha esetleg változnak az utazási terveid akkor sincs gond, mert teljes összegű díjvisszatérítést kérhetsz a kockázatviselés kezdetét megelőzően.

Vikingek és számik

viking-helmet-2

A harcias vikingektől a kalandvágyó sarkkutatókon át a mai számi lakosságig az utazás során megismerhetjük Norvégia színes kulturális örökségét. 

Számik (lappok)

A számik Norvégia, Svédország, Finnország és Oroszország őslakosai.  A számik (vagy lappok) a Lappföld nevű területen élnek elszórtan.

Bár a lapp név terjedt el a legtöbb európai nyelvben, ajánlatos a „számi” név használata, mert a „lapp” nevet a nép tagjai megalázónak érzik. Ők maguk sohasem használták a lapp nevet, ők sámit vagy sábmelaš („számi testvér”) néven emlegetik saját magukat.

A norvégiai közösség a legnagyobb, a világ 80,000 számi lakosságának körülbelül a fele. Norvégia őslakos számi népe az ország különböző részein még mindig gyakorolja hagyományos életmódját. Ennek köszönhetően rengeteg lehetőségünk van a számi életmód megismerésére. A látogatók hagyományos lavvóban (számi sátorban) táborozhatnak, rénszarvasokkal találkozhatnak, joikokat (számi népdalokat) hallgathatnak és számi művészeti kiállításokra is ellátogathatnak.

A számik fővárosa Karasjok, 3,000 lakossal és csaknem 60,000 rénszarvassal. Itt található a számi parlament, valamint a Sapmi Kulturális Park látogatóközpont, ahol találkozhatunk a számikkal, kipróbálhatjuk a számi ételeket és hallgathatunk hagyományos „joik” zenét.

Program lehetőségek:

 • rénszarvas- vagy kutyaszánozás
 • motoros szánozás
 • szállás egy lavvuban (számi sátor)
 • Sapmi Kultúrpark
 • számi fesztiválok

Programajánló – Tromsø: Rénszarvas szánhúzás és etetés egy szamii túravezetővel

Norvégia - Gudvangen viking falu
Gudvangen - viking falu - Photo by redcharlie on Unsplash

A vikingek

A vikingek Norvégiából és Skandinávia más részéről (Svédország és Dánia) származtak. A viking korszakban rettenetes hírük volt, rémületet terjesztettek Európában és azon túl is. Ugyanakkor sok pozitív tulajdonságuk is volt. Szakképzett fém- és faiparosként fantasztikus csónakokat, gyönyörű ékszereket és egyéb műtárgyakat készítettek, amelyek egy része a mai napig fennmaradt. Kiváló történetmesélők is voltak, a skandináv történetek továbbra is lenyűgözik a modern közönséget.

Viking élmények – Számos hely van Norvégiában, ahol többet megtudhatunk a norvég vikingekről. 

Gasztronómia

Minden régiónak saját védjegye és jellegzetes ételei vannak, melyek a rendelkezésre álló helyi alapanyagokból készülnek. Egyes régiók a tenger gyümölcseire, mások a húsra helyezik a hangsúlyt, de vannak melyek a tejtermékek területén jeleskednek.

Tipikus hozzávalók és egyedi norvég ételek:
 • Tenger gyümölcsei: tőkehal, lazac, szárított tőkehal, garnélarák, kagyló
 • Húsok: bárány, jávorszarvas, rénszarvas, szarvas, nyírfajd
 • Sajtok: különösen népszerű a tipikus barna kecskesajt és a díjnyertes Kraftkar kéksajt
 • Friss bogyós gyümölcsök: leginkább az áfonya
 • Vadgombák, különösen a rókagomba
Amit nem szabad kihagyni – norvég ételek:
 • Fenalår – szárított és sózott báránycomb
 • Fårikål – bárány párolt káposztával és egész borssal
 • Norvég Bacalao
 • Lefse – burgonyás laposkenyér
 • Rakfisk – félig erjesztett pisztráng
 • Rømmegrøt – tejfölös zabkása
 • Gofri lekvárral és tejszínhabbal vagy szeletelt barna sajttal
Legnépszerűbb gasztrófesztiválok:
 • Trøndelag ételfesztivál (Trondheim, augusztus)
 • Gladmat (Stavanger, július)
 • Matstreif (Oslo, szeptember)
 • Bergeni ételfesztivál (Bergen, szeptember)
 • Norvég Rakfisk Fesztivál (Fagernes, november)
Minőségi tenger gyümölcseinek egyedülálló választéka

A Golf-áramlat, amely meleg vizet szállít a Mexikói-öbölből egészen az Atlanti-óceánon keresztül, a norvég partok északi részén folyik az Északi-sark tiszta, jéghideg vizébe. Ez tökéletes feltételeket teremt egy hihetetlenül gazdag tengeri ökoszisztéma számára.  Egyes fajok a hideg, nyílt tengert részesítik előnyben, mások pedig a csendes, mély fjordokban élnek, amelyeket szigetek és sziklaszirtek (skjer) védenek. Az ebből a környezetből származó tenger gyümölcseinek sokfélesége egyedülálló a világon. Ez az egyik fő oka annak, hogy Norvégia a második legnagyobb tenger gyümölcsei exportőr a világon. 

Tudtad?

A norvég skjer, azaz sérsziget a kainozoikumi eljegesedés idején kialakult apró sziget, sziklaszirt. A sérek a fjordokkal egy időben, a jégkorszakban keletkeztek. Ezek az igen apró, part közelében fekvő kerekded szigetek főként Skandinávia és Kanada partvidékén fordulnak elő. 

Autóbérlés – Tipp

Keress és foglalj autót a népszerű kereső portálok valamelyikén és találd meg a számodra legkedvezőbb ajánlatot! Hihetetlen, de sokszor a „gyűjtő oldalak” jobb árat adnak vagy kedvezőbb kondícióval kínálják az autókat (például korlátlan kilométer használat), mint a kölcsönzők.

Tipp – foglalni bárhol lehet viszont fontos, hogy a kiegészítő biztosítást (ha szeretnél kötni) lehetőség szerint közvetlen a kölcsönzőnél kösd meg!

Az egyik kedvenc kereső oldalam a Discovercars.com, mely magyar nyelven is elérhető. Nagyon jó a szűrője, mert a fizetésre használható bankkártya típusát is kiválaszthatjuk (betéti vagy hitelkártya), illetve a letét összegére és a fizetési feltételekre is tudunk szűrni. 

Nem szeretnél autót bérelni? Foglalj egész vagy fél napos szervezett programokat a GetYourGuide oldalán. Érdemes olyan programot választani, amely sok értékeléssel rendelkezik és ingyenesen lemondható.

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Norvégia kiemelkedő látnivalói

A kulturális élvezetektől a természeti csodákig!

Norvégiában a természet és a kultúra szorosan összefonódik, ezért könnyen lehet ötvözni őket egyetlen utazás során.

Míg a főbb városok, úgymint Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim és Tromsø, élénk kulturális színtérrel rendelkeznek, addig a természet olyan látnivalókkal kápráztat el bennünket, mint a fjordok és a Lofoten-szigetek.

A világörökség részét képező fjordok, a 2000 méter feletti hegycsúcsok, a tájat formáló gleccserek és a hatalmas vízesések rengeteg szabadtéri programot kínálnak a látogatóknak.

Norvégiában 46 nemzeti park található, amelyek a szárazföldi Norvégia körülbelül 10%-át teszik ki és ingyen látogathatóak.

Akik a vadvilág miatt utaznak Norvégiába, azok sem fognak csalódni, mert rengeteg vadszafari közül válogathatnak. Találkozhatunk bálnával, pézsmatulokkal, különféle halakkal és rétisassal is.

Sokan azonban kifejezetten, azért utaznak Észak-Norvégiába, hogy megnézzék az aurora borealis-t, azaz északi fényt.

Norvégia Latefossen vízesés
Tudtad?

Tudtad, hogy a világ 30 legmagasabb vízesése közül 10 Norvégiában található? Az ország legmagasabb, szabadon eső vízesése a  275 méteres Vettisfossen, a leglátogatottab pedig a Vøringfossen, amely 2006-ban Norvégia legnépszerűbb turisztikai látványossága volt.

Forrás: visitnorway.com

Képek: https://www.freepik.com és https://unsplash.com

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. partner linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

 Az utazónapló végigvisz az utazásszervezés legfontosabb lépésein, segít céljaid megfogalmazásában és megőrzi mindazt, ami számodra a legfontosabb és legemlékezetesebb volt utazásod során. 136 oldalon át gyűjtheted életre szóló emlékeidet és 4 különböző utazást örökíthetsz meg a tervezéstől az utazáson át a legszebb emlékekig.

További bejegyzések

Trolltunga

Trolltunga túra

utazás | Norvégia | Trolltunga | túra | program | megközelítés Trolltunga túra . A Hardangervidda fennsík nyugati szélén található a Trolltunga, Norvégia egyik leglátványosabb

Tovább olvasom »
Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001