Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Madeira látnivalók, programok
Madeira látnivalók kiemelt kep
Madeira látnivalók, programok

Madeira látnivalók, programok

utazás | Portugália | Madeira | látnivalók | programok | Funchal

Madeira látnivalók 

.A Portugáliához tartozó vulkáni eredetű Madeira-szigetek két nagyobb és számos kisebb szigetből áll az Atlanti-óceán közepén. A két lakott sziget közül a névadó Madeira lényegesen nagyobb, mint a 37 km távolságra fekvő Porto Santo.

.

A szubtrópusi paradicsomot az örök tavasz szigetének is nevezik.

.

Funchal hangulatos óvárosa, a csodás parkok és botanikus kertek minden korosztályt lenyűgöznek. Az aktív kikapcsolódást kedvelők se fognak csalódni, mivel Madeira a túrázok paradicsoma. A buja zöld növényzet, a tengerparti szirtek és a vízelvezető csatornák hálózata egyedülálló látványt nyújtanak. Bár Madeira szigetét az Atlanti-óceán veszi körül, sajnos a partok többsége nem alkalmas fürdőzésre vagy napozásra.

Madeira szigetén a látnivalók listája szinte végtelen, ezért igyekeztem a főbb programokat összegyűjteni az alábbi bejegyzésben. 

Madeira szállás

Madeira digitális útikalauz!

Szívesen utaznál Madeirára, de segítségre van szükséged a szervezésben? Kérd ajánlatomat az utazás megtervezésére vagy szervezd meg egyénileg utazásod a digitális útikalauz segítségével! Az útikalauz több, mint egy szimpla útikönyv, mert naprakész információkat tartalmaz, hogy ne neked kelljen az interneten található átláthatatlan mennyiségű információt felkutatni és összegyűjteni.

Madeira látnivalók, programok bővebben

Funchal, a főváros

#főváros

.

Funchal Madeira legnagyobb városa, amely csodálatos történelmi központtal, szép kikötővel, valamint éttermek, bárok és üzletek széles választékával várja a turistákat. Funchalban (és általában Madeirán) kevesebb a megtekintésre érdemes műemlék, illetve múzeum, mint más nagyvárosban. A fő látnivaló a sziget elképesztően dús növényvilága, amivel több botanikus kertben és nyilvános parkban is megismerkedhetünk. Több épületen a sajátos, portugál gótika, az ún. mánuel stílus jellegzetességeit figyelhetjük meg. Az óváros macskaköves utcáin sétálva mindenképp ejtsd útba Sé katedrálist, látogass el a Mercado dos Lavradores piacra és fedezd fel az elhagyott épületek ajtaját díszítő művészeti alkotásokat. Monte és Funchal botanikus kertjei szintén Madeira kihagyhatatlan látnivalói közé tartoznak. 

Madeira látnivalók - Funchal
Madeira látnivalók - botanikus kert

Botanikus kertek és felvonók

#növényzet

.

Madeira elképesztő dús növényvilágával több botanikus kertben és nyilvános parkban is megismerkedhetünk. Olyan növények élnek Madeira szigetén, amelyek a világon sehol másutt nem találhatóak meg. A sziget szubtrópusi éghajlata és gazdag vulkanikus talaja tökéletes körülményeket kínál a több, mint 2500 egzotikus növény számára. Több botanikus kertet felvonóval lehet megközelíteni, melyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy madártávlatból is megcsodálhassuk a fővárost és felette elhelyezkedő Monte-t.
Legnépszerűbb botanikus kertek:

 • Monte Palace Tropical Gardens – TIPP! – honlap megtekintése
 • Parque Leite Monteiro vagy Monte Municipal Garden
 • Jardins do Palheiro
 • Madeira Botanical Garden – Jardim Botânico da Madeira – TIPP! – honlap megtekintése
Madeira látnivalók - botanikus kert
Madeira szállás - Dorisol Hotel
photo: Dorisol Hotel

Szállás az Egyéni Utazó ajánlásával!

São Martinho

Én a São Martinho településen található Dorisol Buganvilia Studio Hotelt ajánlom, amely egy Clean & Safe tanúsítvánnyal rendelkező szálloda.
Mivel a legtöbben túrázni és kirándulni érkeznek a szigetre, nem feltétlen van kedvük bajlódni a bevásárlással és főzéssel. Ha időben foglalunk szállást, akkor a Dorisol Hotel nagyon kedvező áron kínál szobákat, kis főzőfülkével és félpanziós ellátással. Sajnos 2022. óta fizetni kell a szálloda területén a parkolásért, de még így is az egyik legjobb ár-érték arányú hotel Funchal vonzáskörzetében.
Érdemes egy gyors költségvetést készíteni (félpanzió vs önellátás) és az alapján dönteni. 

Szállás ajánló: Dorisol Buganvilia Studio Hotel

Turismo de Portugal létrehozta a „Clean & Safe” tanúsítványt, hogy megkülönböztesse azokat a turisztikai szolgáltatókat, amelyek megfelelnek a higiéniai és tisztasági követelményeknek. 
Madeira szállás - Dorisol Hotel
photo: Dorisol Hotel

Levadák és babérlombú erdők 

#természet

.

Madeira szigetének egyik legnagyobb turisztikai látványossága a lenyűgöző tájban rejlik. A levadáknak nevezett csatornák több szinten futva hálózzák be az egész szigetet. A csatornák a víz szállítására szolgálnak, a sziget hegyvidéki részéről a déli, szárazabb mezőgazdasági régiókba. Minden levadának külön neve van és mindegyik mellett, a vályú peremén fut egy ösvény. Ezek az ösvények káprázatos séta- és túralehetőségeket kínálnak az idelátogató turistáknak. A víz szállítása mellett ma a levadák vízenergiát is termelnek.

Portugália területéről eddig tizenhét helyszín került fel az UNESCO világörökségi listára, köztük a madeirai „Laurisilva”, azaz a babérlombú erdő. Jelenleg körülbelül 15 000 hektárnyi területet foglal el Madeirán, ami a sziget 20%-ának felel meg. Ez a szubtrópusi esőerdő főként Makaronéziában endemikus fajokból áll. Ez a hatalmas ökoszisztéma, változatos állat- és növényvilágot rejt magában.

Legnépszerűbb levada túrák:

Vereda das 25 fontes –  Levada do Risco, Levada do Caldeirão Verde, Vereda dos Balcões, Levada do Moinho, Levada do Rei

Madeira látnivalók levada
Madeira látnivalók strandok - Sixal természetes medence

Természetes medencék

#fürdőzés

.

Madeira szigetén a főbb látnivalók listájáról nem hiányozhatnak a lávamedencék sem. Határozottan kijelenthetjük, hogy Porto Moniz és Seixal természetes medencéi Madeira ikonikus helyszínei közé tartoznak. Dagálykor az óceán hullámai töltik fel a vulkánok kitörésekor kialakult természetes medencéket. Tökéletes hely egy biztonságos úszáshoz a természet szívében. Közel 4000 m2 természetes úszómedence található Porto Monizban. A gyermekek számára sekélyebb medence és játszótér biztosított.  Van fizetős rész és ingyenes terület is. A fizetős részek nagyon szépen kiépítettek, a fürdőzők rendelkezésére állnak mosdók, zuhanyzók, éttermek és napozóágyak.

Érdemes Seixal-ba is ellátogtani, mert a Clube Naval természetes medencéit tökéletesen kiegészíti a fekete homokos strand és a környező táj szépsége.

Madeira látnivalók strandok - Sixal természetes medence

 Az utazónapló végigvisz az utazásszervezés legfontosabb lépésein, segít céljaid megfogalmazásában és megőrzi mindazt, ami számodra a legfontosabb és legemlékezetesebb volt utazásod során. 136 oldalon át gyűjtheted életre szóló emlékeidet és 4 különböző utazást örökíthetsz meg a tervezéstől az utazáson át a legszebb emlékekig.

Pico Ruivo

#hegycsúcs

.

A Pico Ruivo Madeira legmagasabb csúcsa, ezért határozottan a kiemelkedő látnivalók listáját erősíti. A csúcs négy túra útvonalon közelíthető meg

 • PR 1 Vereda do Areeiro 6,1 km / 7 km
 • PR 1.1 Vereda da Ilha 8,2 km
 • PR 1.2 Vereda do Pico Ruivo 2,8 km
 • PR 1.3 Vereda da Encumeada 11,2 km

A két legnépszerűbb túra útvonal a PR1 és PR 1.2 .
A PR1 nehezebb és jóval megerőltetőbb túra, míg a PR 1.2 könnyebb és rövidebb, ezért a turisták nagy része ezt választja. A PR1 kiindulási pontja a Pico do Areeiro, Madeira 3. legmagasabb csúcsa. A túra egy ponton elágazik, majd újra összeér a két ösvény. A rövidebb szakasz számos alagúton vezet keresztül, ezért legyen nálad elemlámpa vagy telefon, amivel tudsz világítani.
A PR1.2 túra útvonalon érkezik a turisták nagy része, ezért jóval zsúfoltabb jó idő esetén. Kiindulási pontja a Parking PR1.2 Achada do Teixeira.
A túrák a csúcs alatti Casa de Abrigo do Pico Ruivo büfénél érnek össze. Itt van mosdó, vízvételi lehetőség és enni, inni is lehet a bárban.

Madeira látnivalók - Pico Ruivo túra

Bérelt autóval kénytelen vagy ugyanazt az utat megtenni oda és vissza is, mert egyirányúak és nem körtúrák. Válassz egyet a két túra közül vagy teljesíted mindkettőt külön-külön (PR1 vagy PR1.2)! Ha kombinálni szeretnéd a kettőt transzferre lesz szükséged, mert nincs tömegközlekedés a két túra végpontja között. További részleteket, térképet és túra leírást a Madeira digitális útikalauzban találsz!

Vízesések és kilátópontok

#kilátás

.

Madeira álom úti cél azok számára, akik imádják a vízeséseket. A szigeten végtelen mennyiségű zuhatag vár felfedezésre, gyakran nem is kell keresnünk őket, mert szembe jönnek velünk útközben. Ne feledd, hogy nyáron sok vízesés kissé kiszáradhat, így a novembertől márciusig tartó időszak a legjobb alkalom arra, hogy Madeira szigetének legszebb zuhatagait megismerjük. Természetesen más hónapokban is láthatjuk őket, viszont a téli időszakban a legbővizűbbek.

Madeira szigetén nem csak lenyűgöző vízeséseket, hanem káprázatos kilátópontokat is találunk. A magas hegyek, buja völgyek és a lenyűgöző sziklák lépten nyomon megállásra kényszerítik az embert. Az összes kilátót és vízesést természetesen képtelenség felkeresni utazásunk során, ezért a Madeira digitális útikalauzban összegyűjtöttem nektek a  legkülönlegesebbeket. 

Jelenleg a Cabo Girão sziklán,  590 méter magasan fekvő üveg aljú platform az egyik legnépszerűbb kilátópont (Cabo Girão skywalk).

Digitális útikalauz

és

Szívesen megszerveznéd utazásod, de gondot jelent az utazási időpont vagy a programok kiválasztása? Nem tudsz dönteni a szállás elhelyezkedését illetően? Vagy kíváncsi vagy milyen dátumra foglalható a legkedvezőbb áru repülőjegy? Olvasd végig a digitális útikalauzt és beszéljük át közösen a felmerülő kérdéseidet!

Santana házai

#hagyomány

.

Santana a hagyományos háromszög alakú nádfedeles házak helyszíne, amelyek minden Madeira képeslapon láthatóak. Madeira lakossága korábban ehhez hasonló házakban élt, meredek tetővel, hogy távol tartsa a zord téli időjárást. Santanának nem sok látnivalója van a nádfedeles házak és a gyerekeknek szóló tematikus parkon kívül, de ha Madeira összes nevezetességét meg akarjuk nézni, akkor természetesen ide is el kell látogatni.  Az UNESCO által „bioszféra-rezervátumnak” nyilvánított Santana település értékes természeti és kulturális örökséget őriz.

Érdemes összekötni más programokkal, mint például a PR9 Levada do Caldeirão Verde túra vagy São Jorge romjai. Sajnos az itt található Rocha do Navio felvonó jelenleg nem üzemel.

+ programok, fesztiválok

.

Áttekintve a fenti listát, egyértelmű, hogy a programok és események nagy része is a természethez és aktív kikapcsolódáshoz köthető. Íme a legnépszerűbb események és programok listája Madeira szigetén:

 • túrázás
 • kajakozás
 • canyoning – foglalás
 • delfin és bálna les – foglalás
 • tobogán 
 • szörfözés, sup – foglalás
 • hajókirándulás – foglalás
 • borkóstoló
 • virág és farsangi fesztivál
 • MIUT – Madeira Island Ultra Trail

Tudtad?

Madeira a világ egyik legjobb canyoning célpontja!

Madeira a világ egyik legjobb canyoning célpontja, mivel számos helyen mély völgyek, vízesések, természetes medencék és hatalmas sziklák tarkítják a tájat.
Rendkívül nehéz útvonalak találhatóak a sziget északi oldalán, de a legtöbb látogató a Ribeira das Cales folyó (Parque Ecológico do Funchal), Ribeiro Frio (Parque Natural do Ribeiro Frio) vagy Ribeira do Lajeado mentén halad.

Pörgesd fel az adrenalin szintedet egy Canyoning során!


Canyoning – foglalás

Forrás: visitmadeira.com és Egyéni Utazó

Képek: https://www.freepik.com,  https://unsplash.com és Egyéni Utazó

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. affiliate linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

További érdekes tartalmakért kövess social media felületeimen is!

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001