fbpx
Azori-szigetek vagy Madeira?
Azori-szigetek vagy Madeira?

Azori-szigetek vagy Madeira?

utazás | Portugália | szigetvilág | Azori-szigetek | Madeira

Azori-szigetek vagy Madeira?

De melyiket válasszuk? 

Portugáliába szeretnél utazni, de nem vagy biztos benne, hogy melyik szigetet válaszd?

Előszőr is fontos tisztázni, hogy mindkét szigetcsoportnak ugyanaz a kultúrája és nyelve.

Az Azori-szigetek és Madeira két gyönyörű vulkáni eredetű szigetcsoport, melyek Makaronéziához tartoznak.

Makaronézia az Atlanti-óceán északi medencéjében, Dél-Európához, illetve Észak-Afrikához viszonylag közel található szigetcsoportok összefoglaló elnevezése. Mind a négy szigetcsoport alapvetően vulkáni eredetű.
Részei:

 • Azori-szigetek (Portugália),
 • Madeira-szigetek (Portugália),
 • Kanári-szigetek (Spanyolország),
 • Zöld-foki-szigetek (Zöld-foki Köztársaság néven független; korábban portugál gyarmat volt).

Ebben a bejegyzésben Madeirát és az Azori-szigeteket hasonlítom össze, hogy könnyebb legyen számodra a választás. Remélhetőleg most minden kérdésedre választ kapsz!

Egyben azonban már most biztos lehetsz. Végül bármelyiket választod, nem fogsz csalódni, mert mind a két szigetcsoport gyönyörű természettel és számtalan programmal, látnivalóval várja a turistákat.

Azori-szigetek vagy Madeira térkép

Azori-szigetek vagy Madeira?

A két szigetcsoport főbb tulajdonságai:

Azori-szigetek

Açores

Az Azori-szigetek egy Portugáliához tartozó szigetcsoport az Atlanti-óceánon 1500 km távolságra Lisszabontól és mintegy 3900 km távolságra Észak-Amerikától. Adminisztratív központja a Faial szigetén épült Horta, legnagyobb városa a São Miguel szigetén található Ponta Delgada.

Fővárosa: Ponta Delgada

Államforma: autonóm régió

Hivatalos nyelv: portugál

Népesség:  246 746 fő (2011)

Terület: 2333 km²

Szigetek:

A 9 lakott sziget 3 csoportban helyezkedik el: nyugaton Corvo és Flores, középen Faial, Pico, São Jorge, Graciosa és Terceira, keleten São Miguel és Santa Maria. Ezeken kívül van még néhány kis, lakatlan sziget vagy inkább szirt, ezek az úgynevezett ‘hangyácskák’.

Madeira

Ilha da Madeira

A Madeira-szigetek Portugáliához tartozó két nagyobb és számos kisebb szigetből, illetve szirtből álló szigetcsoport az Atlanti-óceánon, Marokkótól mintegy 600 km-rel nyugatra, a Kanári-szigetektől északra, az Azori-szigetektől kelet-délkeletre.

Fővárosa: Funchal

Államforma: autonóm régió

Hivatalos nyelv: portugál

Népesség:  267 785 fő (2011)

Terület: 828 km²

Szigetek:

A két lakott sziget közül a névadó Madeira lényegesen nagyobb, mint Porto Santo. Mindkét sziget körül számos kisebb szirt emelkedik a hullámok fölé. A kisebb szigetek közül a legjelentősebb a Madeirától keletre, észak-déli irányban húzódó Kopár-szigetek (Ilhas Desertas) sora.

A szigetekről röviden

Az Azori -szigetek 9 szigetből áll, melyek mérete, tája és népessége eltér egymástól. A közös nevező bennük a gyönyörű természet. 

São Miguel a legnagyobb sziget, a zöld milliónyi árnyalatával és a legjobb turisztikai infrastruktúrával örvendezteti meg a látogatókat.

Santa Maria szigetét fedezték fel először a portugál tengerészek. Vörös vadonokat rejt a zöld növényzet. Faial sziget a vulkán által faragott földdarab az óceán közepén. A Pico sziget híres Portugália legmagasabb csúcsáról (Pico 2351 m a.s.l.) és száraz boráról. São Jorge ismert egyedi ízű helyi sajtjáról. A Graciosa az egész szigetcsoport leglaposabb szigete, és híres fehérre meszelt vidéki házairól és holland stílusú szélmalmairól. A gyönyörű és vendégszerető Terceira meghatározó szerepet játszott Portugália történetében. Flores, ahol Európa kezdődik és véget ér, könnyű beleszeretni gyönyörű tájaiba. Corvo a szigetek legkisebbje, mindösszesen 17 km2.

Madeira és Porto Santo nagyon különböznek egymástól.

Madeira híres gyönyörű, magas hegyeiről, levadáiról, a természetes lávamedencéiről, a változatos, drámai tájról, egzotikus virágairól és sajnos sötét, általában kavicsos strandjairól. Madeira déli része nagyon fejlett, Funchal meglehetősen nagy város, egyre több szállodával, míg Madeira északi része a túrázók, a béke és a természet rajongóinak ajánlott.

Porto Santo a tengerpart szerelmeseinek paradicsoma. Azonban sokkal kisebb, mint Madeira és nem sok látnivalója van.

A kisebb szigetek közül a legjelentősebb a Madeirától keletre, észak-déli irányban húzódó Kopár-szigetek (Ilhas Desertas) sora.

Közigazgatásilag a Madeira-, de földrajzilag a Kanári-szigetekhez tartozik a Selvagens-szigetek úgyszintén lakatlan, kopár szirtekből álló csoportja. A Selvagens-szigetcsoport a tengeri madárvilág rezervátuma.

Utazás a szigetekre!

Mindkét szigetcsoportra csak átszállássál tudunk repülni Magyarországról. Számos lehetőség közül választhatunk, de a legnépszerűbb (és javasolt) tranzit város Lisszabon.

Utazási idő a szárazföldi Portugáliába:

Budapest – Lisszabon: 3 óra 50 perc

Utazási idő a szigetekre: 

Lisszabon – Madeira: 1 óra 50 perc (Funchal – Cristiano Ronaldo nemzetközi repülőtér)

Lisszabon – São Miguel: 2 óra 20 perc (Ponta Delgada – João Paulo II)

Rengeteg fapados járat közlekedik a szigetekre, de általánosságban elmondható, hogy Madeirára kedvezőbb áron lehet jegyet találni.

Szállást keresésni és foglalni Madeirán itt, Azorin pedig itt tudsz. 

Közlekedés a szigetcsoportok egyes szigetei között

Azori-szigetek vagy Madeira: Hogyan lehet a szigetek között közlekedni? Repülővel vagy komppal? Vajon meg lehet látogatni a szigetcsoportok összes tagját a nyaralásunk alatt?

Azori-szigetek

São Miguel és a többi sziget között!

Az Azori-szigetek 9 szigete három csoportra osztható: keleti, középső és nyugati.

A szigetek között a legjobb repülővel utazni (SATA Azores Airline), a középső csoport szigetei esetén pedig komppal. A jegy árak időről időre változnak, ezért a legjobb ha előre terveztek. Attól függően, hogy mennyi időtök van, a legjobb, ha egyszerre egy vagy legfeljebb két sziget felfedezésére összpontosítotok. 

Repülő: 

Az összes sziget elérhető Ponta Delgada-ból (PDL) viszont egyes szigetek esetében van egy technikai megálló

Komp: több kompjárat közlekedik a szigetek között, viszont az Atlanti-óceán vize durva lehet, ezért, aki tengeribeteg fontolja meg inkább a repülést. 

TUDTAD?

A SATA Azores légitársaság ingyenes repülőjegyet biztosít a szigetek közötti utazáshoz.
fénykép https://www.nit.pt

Madeira és Porto Santo!

Vannak napi repülő járatok, valamint helyi komp.

Repülő: Naponta közvetlen járatok indulnak Funchal és Porto Santo között – általában reggel és délután. Ezeket a Binter Canarias Airlines üzemelteti. A repülés időtartama mindössze 25 perc.

Komp: A Porto Santo Line hajótársaság Porto Santo és Madeira között közlekedik, így mindenképp érdemes meglátogatni mindkét szigetet ugyanazon utazás során. A komp menetideje 3 óra egy irányba.

Porto Santo fő vonzereje a gyönyörű, homokos strand, ezért esős időben nem javasolt az utazás. Ha az időjárás remek, mindenképpen jó ötlet legalább egy éjszakát Porto Santo-n tölteni. Ez azonban nem kötelező, még aznap este visszatérhetsz Madeirára.

Azori-szigetek vagy Madeira

Azori-szigetek

Madeira

Időjárás

A szigetcsoport nagyjából ugyanolyan szélességi fokon terül el, mint a szárazföldi Portugália déli része, ami általában enyhe, óceáni, szubtrópusi éghajlatot eredményez, alacsony évi és napi ingadozással. A keleti szigetcsoportot általában a mediterrán kategóriába sorolják, míg a középső és a nyugati csoportot inkább nedves szubtrópusiba. A nyári hónapokban a hőmérséklet nem haladja meg a 28 °C fokot, télen pedig nem esik 10 °C fok alá. Az Azori-szigeteken az időjárás szeszélyes lehet. Egyik pillanatban még napozunk, a másikban pedig menekülünk az eső elől, hogy aztán egy óra múlva újra élvezzhessük a napsütést. A szigeteket magas páratartalom jellemzi. Februártól novemberig nagyon erős szél fúj, a csapadékmennyiség is magas.

Az utazásra javasolt időszak: május-szeptember.

Madeira az örök tavasz szigete, a természet szinte egész évben zöld. Madeira éghajlata nagyon kellemes, a tél nem hideg, a nyár pedig nem túl forró. Azonban ne felejtsétek el, hogy Madeira egy hegyvidéki sziget, sok mikroklímával és nagy hőmérséklet különbségekkel.

Nyáron (június-augusztus) a hőmérséklet napközben átlagosan 24 °C, éjszaka pedig nem esik 17 °C alá. A nyári szezonban csapadékmennyiség alacsony. Ősszel (szeptember-november) még meleg van, de nagyobb a csapadékveszély. A tél (december-február) utószezonnak számít, annak ellenére, hogy az időjárás még akkor is kellemes. A Golf-áramlatnak köszönhetően az óceán hőmérséklete nyáron 22 °C, télen 16 °C, és nagyjából ilyen meleg a levegő átlaghőmérséklete is.

Strandok

Az Azori-szigeteken homokos, sötét színű strandokat, valamint festői sziklák közé rejtett sziklás partokat találni.

Érdekes alternatíva a forró természetes kénforrások, különösen kellemes hidegebb időben. Az ilyen medencék vizének hőmérséklete 26-39 ° C fok, tehát igazi gyógyfürdő a szabad ég alatt.

Madeira nem a homokos strandjairól híres, csak néhány található belőlük az egész szigeten. Inkább a fekete vulkanikus homok vagy a kavicsos part jellemzi a sziget strandjait. Madeirán sokkal érdekesebb a lávamedencékben úszni, például Porto Moniz-ban. Porto Santo viszont az aranyhomokú tengerpart szerelmeseinek paradicsoma…

Azori-szigetek

Madeira

Túrázás

Az Azori-szigeteken számos csodálatos túraútvonalat található, kezdő és tapasztalt túrázók számára is. A legnagyobb sziget, São Miguel rendelkezik a legjobb túraútvonalakkal. A népszerű túrák közé tartozik a Vista Do Rei ösvény, amely a Sete Cidades két kráter tavára néz vagy a Faial da Terra – Salto do Prego, melynek végén egy gyönyörű vízesés látható. A Pico -szigeten felmászhatunk Portugália legmagasabb pontjára a Pico vulkánra.

Madeira a túrázók paradicsoma. A szigeten jelentős túraútvonal hálózat található, melyek a hegyekben, a tengerpartokon és a levadák mentén húzódnak. A leghíresebb túraútvonalak a Pico do Arieiro és a Pico Ruivo csúcsok között található, valamint a Ponta de São Lourenço-i félszigeten. A levada túrák közül valószínűleg a 25 Fontes és a Risco a legnépszerűbb.

TOP 5 Madeira túráról itt olvashatsz bővebben

Mikor utazzunk?

Az Azori-szigeteken az időjárás kiszámíthatatlan, de általában a legjobb időszak az utazásra júniustól szeptemberig. Az év többi részében nagy mennyiségű eső és hűvösebb hőmérséklet figyelhető meg, bár ha szerencsétek van napsütés is előfordulhat. De a kiszámíthatóbb időjárás miatt a nyári hónapokban javasolt utazni.

Madeira szigetén májustól októberig legmelegebb az időjárás és legkevesebb az eső, de valószínűleg télen is napsütés és kellemes hőmérséklet fogad minket.  Egész évben látogatható, csak öltözködjetek rétegesen és legyen nálatok naptej és esőkabát is.

Azori-szigetek

Madeira

Gasztronómia

Az Azori-szigetek híres tejtermékeiről, a finom vajról, tejről és sajtról (enyhén fűszeres ízű sajt São Jorge szigetéről – Queijo da Ilha São Jorge).

Cozido das Furnas a legegyedibb ételek egyike, mely húsból és zöldségekből áll és a föld alatt a forrásokból származó gőzzel főzik. 

Azori-szigeteken szintén kiemelkedőek a tenger gyümölcseiből készült ételek,  főként az úgynevezett „Lapas” -ok.

São Miguel szigetén két teaültetvény is található – az egyetlenek Európában (Chá Gorreana és Porto Formoso).

Az Azori-szigetek 500 éves múltra tekint vissza a borkészítésben, és az egyik legnagyobb borszállítója Portugália szárazföldjének. Az Azori-szigetek leghíresebb bortermelője az Azori-szigetek Bortársasága, mely szőlőültetvényeit Picon találjuk és a legfinomabb fehérbort állítják elő.

Ami Madeira konyháját illeti, a leginkább ajánlott ételek egyike a banánnal tálalt Espada hal (aphanopus carbo), mely  a szigetek egyik legfontosabb hala. Az Espetada nevű marhanyárs, valamint a Lapas és a Bolo de Caco fokhagymás kenyér szintén helyi étel.

Madeira éghajlata lehetővé teszi a legédesebb trópusi gyümölcsök termesztését. Ezek közé tartozik a banán, mindenféle mangó és maracuja, papaya, avokádó és anonász (cukoralma).

Madeira híres a szeszes italokról, legfőképpen – a Madeira borról és az édes Poncháról. Napjainkban a Madeira szigetén előállított termékek egyike a rum, amelyet cukornádból készítenek. A poncha is ebből a rumból készül.

Madeira legjelentősebb tortája cukornádból és mézből készül, ezért számítsatok  arra, hogy nagyon édes lesz.

Árak

Mind a két sziget viszonylag olcsóbb nyaralóhelynek számít, mint az Atlanti-óceán vagy a Földközi-tenger többi szigete. Azonban sok szempontból az Azori-szigetek olcsóbb, mint Madeira. Az autóbérlés, a szállás és az élelmiszerárak is kedvezőbbek, mint Madeirán. Viszont azzal számoljatok, hogy ha több szigetet szeretnétek felfedezni, akkor a repülő és/vagy komp jegy árak erősen megdobhatják a költségeket. És ha már ott vagytok  érdemes több szigetet is felfedezni.

Madeirán egész évben kellemes időjárás várja a látogatókat, ezért népszerűbb sziget mint az Azori-szigetek, ahol viszont nagyon változékony. Ebből adódóan Madeira számos szempontból drágább sziget. Azonban érdemes a teljes képet nézni, mert az Azori esetében a szigetek közötti utazás erősen megdobhatja a költségeket. Szállás tekintetében Madeirán nagyobb a választék, így nagyobb eséllyel találunk jó ár-érték arányú szállásokat.  

Programok

Ebből a szempontból nehéz különbséget tenni, mert mindkét szigetcsoporton rengeteg a látnivaló és a programlehetőség. Az Azori esetében 9 különböző sziget biztosítja az élményeket, viszont ahhoz utazni is kell…nem keveset.

Madeira előnyősebb helyzetben van, mert a legtöbb látnivaló és programlehetőség a főszigeten, azaz Madeirán található, így nem kell kompra vagy repülőre szállnunk. 

Időjárás

Azori-szigetek

A szigetcsoport nagyjából ugyanolyan szélességi fokon terül el, mint a szárazföldi Portugália déli része, ami általában enyhe, óceáni, szubtrópusi éghajlatot eredményez, alacsony évi és napi ingadozással. A keleti szigetcsoportot általában a mediterrán kategóriába sorolják, míg a középső és a nyugati csoportot inkább nedves szubtrópusiba. A nyári hónapokban a hőmérséklet nem haladja meg a 28 °C fokot, télen pedig nem esik 10 °C fok alá. Az Azori-szigeteken az időjárás szeszélyes lehet. Egyik pillanatban még napozunk, a másikban pedig menekülünk az eső elől, hogy aztán egy óra múlva újra élvezzhessük a napsütést. A szigeteket magas páratartalom jellemzi. Februártól novemberig nagyon erős szél fúj, a csapadékmennyiség is magas.

Az utazásra javasolt időszak: május-szeptember.

Madeira

Madeira az örök tavasz szigete, a természet szinte egész évben zöld. Madeira éghajlata nagyon kellemes, a tél nem hideg, a nyár pedig nem túl forró. Azonban ne felejtsétek el, hogy Madeira egy hegyvidéki sziget, sok mikroklímával és nagy hőmérséklet különbségekkel.

Nyáron (június-augusztus) a hőmérséklet napközben átlagosan 24 °C, éjszaka pedig nem esik 17 °C alá. A nyári szezonban csapadékmennyiség alacsony. Ősszel (szeptember-november) még meleg van, de nagyobb a csapadékveszély. A tél (december-február) utószezonnak számít, annak ellenére, hogy az időjárás még akkor is kellemes. A Golf-áramlatnak köszönhetően az óceán hőmérséklete nyáron 22 °C, télen 16 °C, és nagyjából ilyen meleg a levegő átlaghőmérséklete is.

Strandok

Azori-szigetek

Az Azori-szigeteken homokos, sötét színű strandokat, valamint festői sziklák közé rejtett sziklás partokat találni.

Érdekes alternatíva a forró természetes kénforrások, különösen kellemes hidegebb időben. Az ilyen medencék vizének hőmérséklete 26-39 ° C fok, tehát igazi gyógyfürdő a szabad ég alatt.

Madeira

Madeira nem a homokos strandjairól híres, csak néhány található belőlük az egész szigeten. Inkább a fekete vulkanikus homok vagy a kavicsos part jellemzi a sziget strandjait. Madeirán sokkal érdekesebb a lávamedencékben úszni, például Porto Moniz-ban. Porto Santo viszont az aranyhomokú tengerpart szerelmeseinek paradicsoma…

Túrázás

Azori-szigetek

Az Azori-szigeteken számos csodálatos túraútvonalat található, kezdő és tapasztalt túrázók számára is. A legnagyobb sziget, São Miguel rendelkezik a legjobb túraútvonalakkal. A népszerű túrák közé tartozik a Vista Do Rei ösvény, amely a Sete Cidades két kráter tavára néz vagy a Faial da Terra – Salto do Prego, melynek végén egy gyönyörű vízesés látható. A Pico -szigeten felmászhatunk Portugália legmagasabb pontjára a Pico vulkánra.

Madeira

Madeira a túrázók paradicsoma. A szigeten jelentős túraútvonal hálózat található, melyek a hegyekben, a tengerpartokon és a levadák mentén húzódnak. A leghíresebb túraútvonalak a Pico do Arieiro és a Pico Ruivo csúcsok között található, valamint a Ponta de São Lourenço-i félszigeten. A levada túrák közül valószínűleg a 25 Fontes és a Risco a legnépszerűbb.

TOP 5 Madeira túráról itt olvashatsz bővebben

Mikor utazzunk?

Azori-szigetek

Az Azori-szigeteken az időjárás kiszámíthatatlan, de általában a legjobb időszak az utazásra júniustól szeptemberig. Az év többi részében nagy mennyiségű eső és hűvösebb hőmérséklet figyelhető meg, bár ha szerencsétek van napsütés is előfordulhat. De a kiszámíthatóbb időjárás miatt a nyári hónapokban javasolt utazni.

Madeira

Madeira szigetén májustól októberig legmelegebb az időjárás és legkevesebb az eső, de valószínűleg télen is napsütés és kellemes hőmérséklet fogad minket.  Egész évben látogatható, csak öltözködjetek rétegesen és legyen nálatok naptej és esőkabát is.

Gasztronómia

Azori-szigetek

Az Azori-szigetek híres tejtermékeiről, a finom vajról, tejről és sajtról (enyhén fűszeres ízű sajt São Jorge szigetéről – Queijo da Ilha São Jorge).

Cozido das Furnas a legegyedibb ételek egyike, mely húsból és zöldségekből áll és a föld alatt a forrásokból származó gőzzel főzik. 

Azori-szigeteken szintén kiemelkedőek a tenger gyümölcseiből készült ételek,  főként az úgynevezett „Lapas” -ok.

São Miguel szigetén két teaültetvény is található – az egyetlenek Európában (Chá Gorreana és Porto Formoso).

Az Azori-szigetek 500 éves múltra tekint vissza a borkészítésben, és az egyik legnagyobb borszállítója Portugália szárazföldjének. Az Azori-szigetek leghíresebb bortermelője az Azori-szigetek Bortársasága, mely szőlőültetvényeit Picon találjuk és a legfinomabb fehérbort állítják elő.

Madeira

Ami Madeira konyháját illeti, a leginkább ajánlott ételek egyike a banánnal tálalt Espada hal (aphanopus carbo), mely  a szigetek egyik legfontosabb hala. Az Espetada nevű marhanyárs, valamint a Lapas és a Bolo de Caco fokhagymás kenyér szintén helyi étel.

Madeira éghajlata lehetővé teszi a legédesebb trópusi gyümölcsök termesztését. Ezek közé tartozik a banán, mindenféle mangó és maracuja, papaya, avokádó és anonász (cukoralma).

Madeira híres a szeszes italokról, legfőképpen – a Madeira borról és az édes Poncháról. Napjainkban a Madeira szigetén előállított termékek egyike a rum, amelyet cukornádból készítenek. A poncha is ebből a rumból készül.

Madeira legjelentősebb tortája cukornádból és mézből készül, ezért számítsatok  arra, hogy nagyon édes lesz.

Árak

Azori-szigetek

Mind a két sziget viszonylag olcsóbb nyaralóhelynek számít, mint az Atlanti-óceán vagy a Földközi-tenger többi szigete. Azonban sok szempontból az Azori-szigetek olcsóbb, mint Madeira. Az autóbérlés, a szállás és az élelmiszerárak is kedvezőbbek, mint Madeirán. Viszont azzal számoljatok, hogy ha több szigetet szeretnétek felfedezni, akkor a repülő és/vagy komp jegy árak erősen megdobhatják a költségeket. És ha már ott vagytok  érdemes több szigetet is felfedezni.

Madeira

Madeirán egész évben kellemes időjárás várja a látogatókat, ezért népszerűbb sziget mint az Azori-szigetek, ahol viszont nagyon változékony. Ebből adódóan Madeira számos szempontból drágább sziget. Azonban érdemes a teljes képet nézni, mert az Azori esetében a szigetek közötti utazás erősen megdobhatja a költségeket. Szállás tekintetében Madeirán nagyobb a választék, így nagyobb eséllyel találunk jó ár-érték arányú szállásokat.  

Programok

Azori-szigetek

Ebből a szempontból nehéz különbséget tenni, mert mindkét szigetcsoporton rengeteg a látnivaló és a programlehetőség. Az Azori esetében 9 különböző sziget biztosítja az élményeket, viszont ahhoz utazni is kell…nem keveset.

Madeira

Madeira előnyősebb helyzetben van, mert a legtöbb látnivaló és programlehetőség a főszigeten, azaz Madeirán található, így nem kell kompra vagy repülőre szállnunk. 

TIPP!

Foglalj autót egy helyi autókölcsönző cégtől, melyek az esetek többségében nem kérnek letétet (deposit). Viszont számolj azzal is, hogy a kedvező ajánlatok gyorsan elfogynak.

Azori-szigetek és Madeira képekben!

Azori-szigetek

 • Calderas – belső tavak inaktív vulkánok krátereiben, négy tó van összesen, amelyek színárnyalatai eltérnek egymástól.
 • Fumarolok – olyan nyílások a talajban, amelyek gőzt és gázokat bocsátanak ki
 • Bolos Lêvedos – kenyér cipő, hasonló a madeirai Bolo do Caco -hoz
 • Cozido das Furnas – São Miguel helyi étele, hús és zöldség, amelyeket több órán keresztül főznek a  gejzírbe helyezett edényben
 • Valamint Fajã és a Laurissilva erdők.

Madeira

 • Levadas – Madeira „vízvezetékek”, amelyeket a hegyekből származó víz szállítására építettek, és most gyönyörű túraútvonalakként is használnak
 • Levadeiro – a levadák karbantartásáért, tisztításáért, a zárolás feloldásáért és a Madeira-i vízkezelésért felelős személy
 • Fajã – lapos, termékeny föld, amely a szikla lábánál fekszik, elválasztva a sziget többi részétől
 • Toboggan (szánkó) – a híres közúti fonott szánkó turisztikai attrakció Funchalban
 • Laurissilva – az UNESCO által védett babér erdők

Madeira

 • Levadas – Madeira „vízvezetékek”, amelyeket a hegyekből származó víz szállítására építettek, és most gyönyörű túraútvonalakként is használnak
 • Levadeiro – a levadák karbantartásáért, tisztításáért, a zárolás feloldásáért és a Madeira-i vízkezelésért felelős személy
 • Fajã – lapos, termékeny föld, amely a szikla lábánál fekszik, elválasztva a sziget többi részétől
 • Toboggan (szánkó) – a híres közúti fonott szánkó turisztikai attrakció Funchalban
 • Laurissilva – az UNESCO által védett babér erdők

ÖSSZEFOGLALVA

Válaszd az Azori-szigeteket ha:
 • hosszabb utazást tervezel,
 • szereted a természetet,
 • szívesen letérsz a kitaposott ösvényről és nyugalomra vágysz (sok helyen alig van turista),
 • inkább a fekete homokos strandokat és a vulkánikus természetet részesíted előnyben,
 • nem bánod a hűvösebb időjárást, a felhőket vagy az esőt,
 • ha nem bulizni indulsz.
Válaszd Madeirat ha:
 • szereted a napsütést és kellemes hőmérsékletet,
 • szereted a homokos strandokat (Porto Santo),
 • olyan természeti szépségeket keresel, melyet sehol máshol nem láthatsz,
 • inkább a turisztikai célú üdülőhelyek összes kényelmét  részesíted előnyben
 • nincs időd szuper hosszú utazásra
 • szereted a nyüzsgést, nem zavar helyenként a sok turista
És akkor nézzük meg több szempont szerint:
 • kedvezőbb árak: Azori
 • fine dining és bulizás: Madeira
 • fekete homokos strand: Azori
 • arany homokos strand: Madeira – Porto Santo
 • kellemes időjárás: Madeira
 • nyugalom: Azori
 • népszerűség, nyüzsi: Madeira
 • szálloda komplexumok, resortok (is!): Madeira
 • hegyi túrázás: Madeira
 • hosszabb nyaralás: Azori
 • rövidebb repülőút: Madeira
 • változatosság: Azori
 • szigetek közötti közlekedés: Madeira
Te melyiket választanád szívesebben? Azori-szigetek vagy Madeira? Azt gondolom, ha szereted a gyönyörű természetet és szeretsz túrázni, akkor nincs rossz döntés!
IMG_5104

Azori-szigetek vagy Madeira?

SHARE
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email

Azori-szigetek vagy Madeira?

SHARE
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email

Keress szállást a booking-on az Egyéni Utazó segítségével!

Booking.com

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001