Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
TOP 5 túra Madeira szigetén
TOP 5 túra Madeira szigetén

TOP 5 túra Madeira szigetén

utazás | Portugália | Madeira sziget | látnivalók | túra leírás |

Madeira túra lehetőségek!

A Portugáliához tartozó Madeira szigetek két nagyobb és számos kisebb szigetből állnak. A két lakott sziget közül a névadó Madeira lényegesen nagyobb, mint a 37 km távolságra fekvő Porto Santo. Szubtrópusi paradicsomot az örök tavasz szigetének is nevezik. Kiváló földrajzi elhelyezkedésének és hegyvidéki domborzatának köszönhetően, ezeknek a szigeteknek meglepően kellemes az időjárása.
Amikor 1419-ben felfedezték a szigetet babérerdő borította, amiből a neve is ered. A „Madeira” portugálul „fát” jelent. Néhány eredeti babérerdő a sziget északi lejtőin a mai napig fennmaradt, és jelenleg az UNESCO Világörökség része.

Nem véletlen, hogy Madeira szigetének egyik legnagyobb turisztikai látványossága a lenyűgöző tájban rejlik.

Madeira levada túrák!

A levadáknak nevezett csatornák több szinten futva hálózzák be az egész szigetet. A víz szállítására szolgálnak, a sziget hegyvidéki részéről a déli szárazabb mezőgazdasági régiókba. Eredetileg a cukornádültetvények vízellátására építették őket – mai fő szerepük a banánültetvények kiszolgálása. A portugálok a 16. században kezdték építeni a levadákat. Elítélteket és rabszolgákat használták a vízvezetékek és a 25 mérföldes alagutak kivágására. Az összesen mintegy 1400 kilométernyi csatornából 85 kilométernyi megy alagútban. Minden levadának külön neve van, és mindegyik mellett, a vályú peremén fut egy ösvény. Ezek az ösvények káprázatos séta- és túralehetőségeket kínálnak az idelátogató turistáknak. A víz szállítása mellett ma a levadák vízenergiát teremtenek.

Melyik túrát válasszuk?

Madeira szigetén számtalan túra  közül választhatunk, melyeket babérerdők, levadák, kilátópontok és vízesések tarkítanak. Érdemes választani legalább egy Levada túrát és nem szabad kihagyni Madeira legmagasabb csúcsát sem, a Pico Ruivot. A Ponta de São Lourenço a sziget legkeletibb csúcsa, teljesen más jellegű túra, mint az előző kettő, így mindenképp ajánlom.

Ezeket figyelembe véve 3 túra már meg is van!

 • Csúcstámadás –  Pico Ruivo
 • Levada túra
 • Ponta de São Lourenço

TOP 5 Madeira Túra

 1. PR1 Vereda do Areeiro vagy PR1.2 Vereda do Pico Ruivo
 2. PR6- PR 6.1 Vereda das 25 fontes- levada do risco
 3. PR8 Vereda da Ponta de São Lourenço
 4. PR9 Levada do Caldeirão Verde
 5. PR11 Vereda dos Balcões

További ajánlott túrák:

 • PR13 Vereda do Fanal
 • PR Levada do Moinho

További infók: www.visitmadeira.pt

Csúcsok:

 • Pico Ruivo-t (1862 m)
 • Pico das Torres-t (1851 m)
 • Pico do Areeiro-t (1817 m)

Szállás ajánló!

A szállás választás során nagyon sok mindent figyelembe kell venni, de azt határozottan kijelenthetjük, hogy az ár mindenkinél az első vagy a második helyen szerepel a listán.

Természetesen önellátással jelentősen olcsóbban lehet szállást foglalni, azonban vannak olyan helyzetek, amikor érdemes átgondolni a választást. Számunkra ilyen volt a  Sao Martinho településen található Dorisol Buganvilia Studio Hotel ajánlata. Mivel a legtöbben túrázni és kirándulni érkeznek a szigetre, nem feltétlen van kedvük bajlódni a bevásárlással és főzéssel. Ha időben foglalunk  szállást, akkor a Dorisol Hotel nagyon kedvező áron kínál szobákat, kis főzőfülkével és félpanziós ellátással. 

Érdemes utána számolni, hogy önellátással mekkora összeget költenénk vásárlásra, esetleg étteremre és az alapján dönteni. 

Foglalj szállást a Dorisol Buganvilia Studio Hotel -ben az Egyéni Utazó segítésével!

TOP 5 TÚRA MADEIRA SZIGETÉN

PR1 Vereda do Areeiro

#csúcstámadás

 

Nehézségi fok: közepes /nehéz
Távolság: 7 km / 6.1 km (egy irányba)
Időtartam: 3:00 / 3:30 óra
Legmagasabb pont: 1857 m
Legalacsonyabb pont: 1491 m
Indulás: Miradouro do Pico do Areeiro 
Érkezés: Pico Ruivo

Pico Ruivo, Madeira sziget legmagasabb csúcsa, mely 3 útvonalon közelíthető meg. Az egyik legkedveltebb turistaút (PR1) a Pico do Areeiro csúcs tövében álló turistaháztól indul és kétfelé ágazik: az egyik végigvezet a hegylánc észak felé nyúló gerincén, a rövidebb, könnyebben járható ösvény pedig több kivilágítatlan alagúton halad át

Ez a 7 km-es túra (PR1) körülbelül 3-4 órás (egy irányba) és összeköti a Madeira-szigetek legmagasabb csúcsait. Ez egy lenyűgöző séta alagútakat, valamint néhány meredek emelkedőt, lépcsősort tartalmaz, csodálatos kilátással a hegyek szívében. A PR1 túra eléggé megerőltető a szintkülönbség miatt, ezért sokan inkább a PR1.2 útvonalat választják.

egyeni-utazo-madeira-tura-pico-ruivo-4
egyeni-utazo-madeira-tura-pico-ruivo_1
egyeni-utazo-madeira-tura-pico-ruivo_2
egyeni-utazo-madeira-tura-3
egyeni-utazo-madeira-tura-25fontes 6

PR6- PR 6.1 Vereda das 25 fontes – Levada do Risco

#vízesések

Nehézségi fok: közepes
Távolság: 4.3 km (PR 6) +1,5 km (PR 6.1 kitérő a Risco vízeséshez)
Időtartam: 3:00 óra + kb. fél  óra
Legmagasabb pont: 1288 m
Legalacsonyabb pont: 964 m
Indulás: E.R.110 (Rabaçal, Paúl da Serra)

Érkezés: E.R.110 (Rabaçal, Paúl da Serra)

A 25 Fontes az egyik legnépszerűbb levada túra Madeirán. A neve megegyezik a túra végén látható vízesések számával. A vízesések egy medencébe folynak, melyben a túra után vehetünk egy kellemes, hűsítő fürdőt. Egy kis kitérővel megcsodálhatjuk a hatalmas Risco vízesést is. A túra hossza kb 12 km oda-vissza, és 3-4 óra alatt teljesíthető attól függően mennyit időzünk útközben.
A PR 6.1-es ösvény a Levada do Risco mentén halad, 1000 m-rel a tengerszint felett, és egy lenyűgöző vízeséshez vezet. A PR 6 -os ösvényen folytatva utunkat elérjük a 25 vízesést, amelyet a Paul da Serra -ból érkező vizek hoztak létre.

Az első 1,6 km aszfaltozott úton halad a Rabacal Nature Spot Café-ig. Nagyon hangulatos hely, ezért érdemes leülni pár percre, esetleg inni egy kávét. A parkoló és a kávézó között járnak mikrobuszok, ha elfáradnánk visszafelé. 

egyeni-utazo-madeira-tura-25fontes 6

TUDTAD?

 

Makaronézia az Atlanti-óceán északi medencéjében, Dél-Európához, illetve Észak-Afrikához viszonylag közel található szigetcsoportok összefoglaló elnevezése. Ezeket a szigeteket ugyancsak Makaronézia néven önálló flóraterületként, illetve biorégióként is megkülönböztetik. Mind a négy szigetcsoport alapvetően vulkáni eredetű.

Részei: 

 • Azori-szigetek (Portugália),
 • Madeira-szigetek (Portugália),
 • Kanári-szigetek (Spanyolország),
 • Zöld-foki-szigetek (Zöld-foki Köztársaság néven független; korábban portugál gyarmat volt).

PR8 Vereda da Ponta de São Lourenço

#félsziget

 

Nehézségi fok: közepes
Távolság: 3-4 km (egy irányba)
Időtartam: 2:30 / 3:00
Legmagasabb pont: 126 m

Legalacsonyabb pont: 23 m
Indulás:  E.R. 109 (Baía d’Abra – Caniçal)

Érkezés: Casa do Sardinha
Megközelítés: Busz 113 – Caniçal

Madeirán ez az egyik legnépszerűbb túra útvonal nem messze Funchal városától. A félszigeten kiépített parkolóban tudjuk hagyni az autót. Számoljunk az erős napsugárzással és néhol széllökésekkel is. A táv kb. 4 km egy irányba (2,5 óra). A végső kilátópont előtt pár száz méterrel találjuk a pálmafákkal körülvett “Casa do Sardinha” kávézóját (oázis), ahol felfrissíthetjük magunkat, illetve strandolni is tudunk. A Ponta de Sao Lourenço Madeira sziget legkeletibb csúcsa. Ez a vulkanikus eredetű félsziget 9 kilométer hosszan húzódik, melynek végén két kisebb szigetet találunk. 

PR9 Levada do Caldeirão Verde

#levada

 

Nehézségi fok: közepes
Távolság: 8.7 km
Időtartam: 6:30
Legmagasabb pont: 1020 m
Legalacsonyabb pont: 872 m
Indulás: Queimadas Forestry Park
Érkezés: Caldeirão do Inferno
Megközelítés: csak autóval

Ez az ösvény a Queimadas erdészeti parknál kezdődik és a Caldeirão Verde levada sétányán kanyarog végig 980 m magasan, Santana község közelében. A Queimadas erdészeti parkban van egy menedékház (Casa de Abrigo das Queimadas), amely őrzi Santana tipikus házainak eredeti vonásait, beleértve a csodálatos nádtetőt. A túra alatt számos alagúton kell áthaladni, ezért elemlámpát vagy telefont érdemes vinni. Parkolót, kávézót és mosdót is találunk a túra kiindulási pontjánál.

PR11 Vereda dos Balcões

#kilátó

Nehézségi fok: könnyű
Távolság: 1.5 km
Időtartam: 1:30
Legmagasabb pont: 880 m
Legalacsonyabb pont: 870 m
Indulás: E.R. 103 (Ribeiro Frio)
Érkezés: Balcões
Megközelítés: Busz 56,103, 138

A Ribeiro Frio-tól indul ez a rövid séta, ami a Serra do Faial levada mentén halad és elvezet a Balcões kilátóponthoz, ahonnan remek panoráma nyílik a Ribeira da Metade völgyére. Amikor jó idő van, lehet látni a sziget központi hegyláncát, ahol kiemelkednek a sziget legmagasabb csúcsai és a Penha d’Águia sziklaalakzata. A túra után a Ribeiro Frio-nál nézzétek meg a kézműves ajándéktárgyakat és keressétek meg a Ribeiro Frio Fish –  Hatchery szivárványos pisztráng farmot

Amennyiben tetszett a bejegyzés, ne felejts el követni az alábbi felületeken sem!

Foglalj autót és szállást az Egyéni Utazó segítségével!

Booking.com
Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Szívesen utaznál Madeira szigetére egyénileg? Az IRÁNYTŰ útikalauz minden információt tartalmaz, melyre szükséged lehet egy élménydús utazás megszervezéséhez!

Madeira útikalauz!

Az útikalauz tartalmaz minden hasznos információt, melyre szükséged lesz egy élménydús utazás megszervezéséhez, hogy ne neked kelljen az interneten található átláthatatlan mennyiségű információt felkutatni és összegyűjteni. Saját tapasztalataim alapján és hosszas kutató munkát követően rengeteg olyan 1, vagy akár több napos programot gyűjtöttem össze, melyek között mindenki megtalálja a neki valót.

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001