Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Pico Ruivo túra – Madeira
Pico ruivo túra
Pico Ruivo túra – Madeira

Pico Ruivo túra – Madeira

utazás | Portugália | Madeira | Pico Ruivo | túrázás | hegycsúcs

Pico Ruivo túra

.

A Pico Ruivo 1862 méteres magasságával Portugália harmadik legmagasabb pontja és Madeira legmagasabb csúcsa.

Jó időjárási körülmények között a Pico Ruivo-ról látható Porto Santo szigete és a Desertas-szigetek csoportja is.

Növényvilágát főként magashegyi cserjék jellemzik, valamint monumentális méretű és a felhők fölé emelkedő sziklaképződmények uralják a tájat. Ezen kívül gyakran megtalálhatók itt olyan madarak is, mint a madeirai királyka (Regulus ignicapus madeirensis), az erdei pinty (Fringilla coelebs) vagy a kenderike (Linaria cannabina).

A sziget hegygerincei és völgyei fölé magasodó Pico Ruivo remek hely a naplemente és a napfelkelte megtekintésére. A csúcsra több különböző útvonal vezet, de a legegyszerűbb és leggyorsabb az Achada do Teixeira-tól indul (a túra kb. 6 kilométer oda-vissza). Az útvonal nem túl meredek, mindössze 260 méter a szintkülönbség, így könnyű teljesíteni a sötétben is, napkelte előtt vagy napnyugta után.

A másik legkedveltebb turistaút a Pico do Areeiro csúcs tövében álló turistaháztól indul. A Pico do Areeiro  Madeira harmadik legmagasabb hegycsúcsa, amely szintén népszerű helyszín a napfelkelte megtekintésére.

Tartalomjegyzék

Autóbérlés – Tipp

Keress és foglalj autót a népszerű kereső portálok valamelyikén és találd meg a számodra legkedvezőbb ajánlatot! Hihetetlen, de sokszor a „gyűjtő oldalak” jobb árat adnak vagy kedvezőbb kondícióval kínálják az autókat (például korlátlan kilométer használat), mint a kölcsönzők.

Tipp – foglalni bárhol lehet viszont fontos, hogy a kiegészítő biztosítást (ha szeretnél kötni) lehetőség szerint közvetlen a kölcsönzőnél kösd meg!

Az egyik kedvenc kereső oldalam a Discovercars.com, mely magyar nyelven is elérhető. Nagyon jó a szűrője, mert a fizetésre használható bankkártya típusát is kiválaszthatjuk (betéti vagy hitelkártya), illetve a letét összegére és a fizetési feltételekre is tudunk szűrni. 

További tippeket és konkrét kölcsönzőket a Madeira digitális útikalauzban találsz. A kisebb helyi kölcsönzők jellemzően nem kérnek hitelkártyát illetve teljeskörű biztosítással kínálják autóikat.

Nem szeretnél autót bérelni? Foglalj egész vagy fél napos szervezett programokat a GetYourGuide oldalán. Érdemes olyan programot választani, amely sok értékeléssel rendelkezik és ingyenesen lemondható.

Pico Ruivo túrák - hasznos információk

A Pico Ruivo Madeira legmagasabb csúcsa, amely négy túra útvonalon közelíthető meg. A két legnépszerűbb választás a PR1 és PR 1.2.
A PR1 nehezebb és jóval megerőltetőbb túra, míg a PR 1.2 könnyebb és rövidebb, ezért a turisták nagy része ezt választja. A PR1.1 és PR1.3 túrák a hosszúságuk miatt nem olyan népszerűek.

Madeira csúcsok

 • Pico Ruivo-t (1862 m)

 • Pico das Torres-t (1851 m)

 • Pico do Areeiro-t (1817 m)

Pico Ruivo túra útvonalak

 • PR 1 Vereda do Areeiro 6,1 km / 7 km
 • PR 1.1 Vereda da Ilha. 8,2 km
 • PR 1.2 Vereda do Pico Ruivo. 2,8 km
 • PR 1.3 Vereda da Encumeada 11,2 km

(A távolságok egy irányba értendők.)

PR1 és PR1.2 túrák összehasonlítása

.

A PR1 túra kiindulási pontja a Pico do Areeiro, Madeira 3. legmagasabb csúcsa. A parkoló Funchaltól kb. 20 km és 40 perc alatt közelíthető meg. Ez nehezebb és jóval megerőltetőbb, mint a PR1.2 mivel érinti Madeira 3 legmagasabb csúcsát. Edzettségi szinttől függően én közepes / nehéz kategóriába sorolnám.
A PR1.2 túra útvonalon érkezik a turisták nagy része, ezért jóval zsúfoltabb jó idő esetén. Kiindulási pontja a Parking PR1.2 Achada do Teixeira, mely Funchal-tól kb. 50 km / 1 óra távolságra található. Jóval könnyebb és rövidebb túra, minimális szintkülönbséggel.
A túrák a csúcs alatti Casa de Abrigo do Pico Ruivo turistaháznál érnek össze. Itt van mosdó, vízvételi lehetőség és enni, inni is lehet a büfében.

Alapadatok - Pico Ruivo túrák

PR 1 Vereda do Areeiro

Nehézségi fok: közepes / nehéz
Távolság: 7 km – VE / 6,1 km – VO (egy irányba)

Időtartam: 3:00 / 3:30 óra
Legmagasabb pont: 1857 m
Legalacsonyabb pont : 1491 m

PR1.2 – Vereda do Pico Ruivo

Nehézségi fok: közepes

Távolság: 2.8 km (egy irányba)

Időtartam: 1:30 óra

Legmagasabb pont: 1857 m

Legalacsonyabb pont: 1582 m*

*a hivatalos túra térképen és a visitmadeira.com honlapon el van írva, viszont a szintkülönbséget mutató grafikon helyes.

Túrák megközelítése és kombinálása

 • Bérelt autóval kénytelen vagy ugyanazt az utat megtenni oda és vissza, mert egyirányúak és nem körtúrák. Ebben az esetben vagy választasz egyet a két túra közül vagy teljesíted mindkettőt külön-külön (PR1 vagy PR1.2).
 • Amennyiben transzfert foglalsz, akár kombinálhatod is a kettőt. A legtöbb cég Funchal-ban veszi fel az utasokat és a PR1 kiindulási pontjánál teszi ki őket. (Pico Areeiro). Majd a nap végén PR1.2-nél veszi fel a túrázókat (Achada do Teixeira) és viszi őket tovább Funchal-ba. Véleményem szerint ez a legjobb megoldás, mert mindkét ösvény csodálatos. Bérelt autóval sajnos ez nem kivitelezhető, mert nincs tömegközlekedés a két végpont között.

Pico Transfer – foglalás

Érdemes előre online foglalni, mert gyorsan betelnek a helyek.

Tehát az útvonal: Funchal → Pico Areeiro → 6,1 km → Pico Ruivo → 2,8 km → Achada do Teixeira → Funchal

Kösd meg biztosításod az egyéni utazó segítségével!

Tudtad? A bankkártyához tartozó utasbiztosítások sok esetben nem nyújtanak megfelelő fedezetet utazásunkhoz, sőt az is előfordulhat, hogy a biztosítás területi hatálya nem terjed ki az úti célunkra. Annak érdekében, hogy egy váratlan esemény ne tegye tönkre a régóta várt nyaralásodat, köss utas- és útlemondási biztosítást Magyarország egyetlen kifejezetten utasbiztosításokra specializálódott biztosítójánál!

Az EUB utasbiztosítását gyorsan és egyszerűen online, a nap 24 órájában, bankkártyás fizetéssel is megkötheted.​
Ha esetleg változnak az utazási terveid akkor sincs gond, mert teljes összegű díjvisszatérítést kérhetsz a kockázatviselés kezdetét megelőzően.

Pico Ruivo túrák - térkép

Madeira digitális útikalauz!

Szívesen utaznál Madeirára, de segítségre van szükséged a szervezésben? Kérd ajánlatomat az utazás megtervezésére vagy szervezd meg egyénileg utazásod a digitális útikalauz segítségével! Az útikalauz több, mint egy szimpla útikönyv, mert naprakész információkat tartalmaz, hogy ne neked kelljen az interneten található átláthatatlan mennyiségű információt felkutatni és összegyűjteni. Gondoltad volna? A digitális útikalauz mindössze annyiba kerül mint 1,5 pizza vagy két koktél. 

Pico Ruivo túrák - részletes leírás

PR 1 Vereda do Areeiro

#nehéz

.

A PR1 a Pico Areeiro-ról indul, majd a Pico das Torres (1851 m) felé halad, és a szigetcsoport legmagasabb csúcsán, a Pico Ruivo-n (1862 m) ér célba.

.

Nehézségi fok: közepes / nehéz
Távolság: 7 km – VE / 6,1 km – VO (egy irányba)
Időtartam: 3:00 / 3:30 óra
Legmagasabb pont: 1857 m
Legalacsonyabb pont: 1491 m
Indulás / Érkezés: Miradouro do Pico do Areeiro / Pico Ruivo

Megközelítés: autóval vagy transzfer szolgáltatással – foglalás itt

Parkolás: Parque de Estacionamento Pico do Areeiro

Részletek: PR1 – visitmadeira oldal és túra térkép letöltése

Bár gyorsan változik az időjárás érdemes ránézni a webkamerára.

A PR1 túra a Pico do Areeiro csúcs tövében álló turistaháztól indul, ahová végig aszfaltozott út vezet. Itt kiépített parkoló, mosdó, büfé és szuvenír bolt várja a turistákat. A több mint 6 kilométeres túra  körülbelül 3-4 óra egy irányba és

összeköti Madeira legmagasabb csúcsait.

A Ninho da Manta kilátó néhány méterre található a Vereda do Areeiro  kezdő pontjától. Igazán lenyűgöző túra útvonal, amely alagutakat, valamint néhány meredek emelkedőt, lépcsősort és létrát tartalmaz csodálatos kilátással a hegyek szívében. Tériszonyosoknak gondot okozhat a néhol szűk, több oldalról szakadékkal határolt ösvény.  

TIPP! A túra első 1 kilométere a legikonikusabb, azaz itt található a gerinc mentén húzódó korlátokkal és láncokkal határolt lépcsősor. Ha nem érzed magad eléggé edzettnek a teljes túrához, akkor is indulj el és fordulj vissza a Ninho da Manta kilátónál!

A PR1 túra egy ponton kétfelé ágazik (VE és VO): az egyik végigvezet a hegylánc észak felé nyúló gerincén, a rövidebb, könnyebben járható ösvény pedig több kivilágítatlan alagúton halad át (legyen nálad elemlámpa vagy telefon). 

Ez a túra másik legizgalmasabb szakasza, mivel alagutakon kell átkelni, illetve egyes részeket szó szerint a hegyből faragtak ki. Egyik oldalról korlát , a másik oldalról pedig a hegy határolja a keskeny ösvényt.

Ahhoz, hogy elérd a Pico Ruivo-t, meg kell másznod a Pico das Torres csúcs körüli sziklába vájt meredek lépcsőket, majd újra le kell ereszkedned és utána jön az ösvény legnehezebb része, a Pico Ruivo menedékházhoz vezető emelkedő. 

A gondolat, hogy elérjük a sziget legmagasabb pontját segít abban, hogy ne adjuk fel menet közben a megerőltető túrát. 

A csúcs alatt egy menedékházat (Casa de Abrigo do Pico Ruivo), mosdót és büfét is találsz. Innen már csak 10-15 perc séta felfelé. Mind a két irányban az utolsó 2 kilométer a legnehezebb.

A Pico Ruivo menedékház közelében található a PR 1.2 túra útvonal, amely Achada do Teixeira felé vezet. Ez a legrövidebb a 4 lehetséges útvonal közül. A PR1 túra eléggé megerőltető a nagy szintkülönbség miatt (kb. 1000 méter), ezért sokan inkább a PR1.2 útvonalat választják.

Madeira szállás - Dorisol Hotel
photo: Dorisol Hotel

Szállás az Egyéni Utazó ajánlásával!

São Martinho

Én a São Martinho településen található Dorisol Buganvilia Studio Hotelt ajánlom, amely egy Clean & Safe tanúsítvánnyal rendelkező szálloda.
Mivel a legtöbben túrázni és kirándulni érkeznek a szigetre, nem feltétlen van kedvük bajlódni a bevásárlással és főzéssel. Ha időben foglalunk szállást, akkor a Dorisol Hotel nagyon kedvező áron kínál szobákat, kis főzőfülkével és félpanziós ellátással. A kis teakonyha tökéletes arra, hogy elkészítsünk pár szendvicset a túrákra.  Sajnos 2022 óta fizetni kell a szálloda területén a parkolásért, de még így is az egyik legjobb ár-érték arányú hotel Funchal vonzáskörzetében.
Érdemes egy gyors költségvetést készíteni (félpanzió vs önellátás) és az alapján dönteni. 

Szállás ajánló: Dorisol Buganvilia Studio Hotel

Turismo de Portugal létrehozta a „Clean & Safe” tanúsítványt, hogy megkülönböztesse azokat a turisztikai szolgáltatókat, amelyek megfelelnek a higiéniai és tisztasági követelményeknek. 

PR1.2 – Vereda do Pico Ruivo

#könnyű

.

Ez a másfél órás túra lehetővé teszi, hogy rövidebb útvonalon, Achada do Teixeira-tól indulva juss el a sziget legmagasabb csúcsára, a Pico Ruivo-ra.

.

Nehézségi fok: könnyű/közepes (edzettségi szinttől függően)
Távolság: 2.8 km (egy irányba)
Időtartam: 1:30 óra
Legmagasabb pont: 1857 m
Legalacsonyabb pont: 1582 m*
Indulás / Érkezés: Achada do Teixeira / Pico Ruivo
Megközelítés: csak autóval vagy transzfer szolgáltatással – foglalás itt

Parkolás: Parking PR1.2 Achada do Teixeira

Részletek: PR1.2 – visitmadeira oldal és túra térkép letöltése
*a hivatalos túra térképen és a visitmadeira.com honlapon el van írva, viszont a szintkülönbséget mutató grafikon helyes.

Ez a 2,8 km hosszú és másfél órás túra lehetővé teszi, hogy rövidebb útvonalon, Achada do Teixeira-tól indulva juss el a sziget legmagasabb csúcsára, a Pico Ruivo-ra. A kiindulási pontnál, a turistaház mögött, megtekintheted a Homem em Pé bazaltképződményt is.

Santanatól egészen a parkolóig aszfaltozott út vezet. Mosdót és büfét is találsz a parkoló mellett. Jó idő esetén láthatod a távolban a Pico Areeiro tetején elhelyezkedő hatalmas, fehér gömb alakú radar állomást (a képen is jól látni). 

Az ösvény a Faial és Santana szikláit elválasztó gerinc mentén halad

és kiváló kilátást nyújt a Ribeira Seca völgyre, a Pico das Torres csúcsra, háttérben a Pico do Areeiro-val. Közeledve a túra végéhez, bal oldalon a távolban feltűnik a PR1-es túra útvonal is, melyet főleg a színes ruhát viselő túrázokról fogsz felismerni.  

Vereda do Pico Ruivo mentén több menedékházat is építettek, melyekben meghúzódhatsz rossz idő esetén. A csúcs alatt egy nagyobb menedékház (Casa de Abrigo do Pico Ruivo), mosdó és büfé is található. Innen már csak 10-15 perc séta felfelé. Itt érnek össze a fent említett túra útvonalak. 

Az ösvény jól karbantartott és kiépített, alacsony a szintkülönbség, ezért alkalmas idősebb túrázóknak, családoknak és kutyáknak.

A Vereda do Pico Ruivo a Natura 2000 hálózat része.

Amennyiben transzfert foglalsz, akár kombinálhatod a PR1 és PR1.2 túrákat. Részletek fentebb.

Napfelkelte a Pico Areeiro-n

#tipp

.

Ha megkérdezel a szigeten egy helyi lakost arról, hogy mit nem szabad kihagyni Madeira szigetén, biztos a napfelkeltét fogja mondani. Rengeteg olyan úti cél van, ahol érdemes korán kelni egy csodás napfelkelte miatt, azonban Madeira szigetére ez különösen igaz.

A Pico do Areeiro (1810 m) Madeira harmadik legmagasabb hegycsúcsa és határozottan az egyik legnépszerűbb helyszín a napfelkelte megtekintésére.

Megközelítés: Funchal városából kb. fél óra alatt érhető el. A 19 kilométeres út szinte végig szerpentinen vezet, így érdemes előbb indulni és érkezni, hogy biztos ne csússzunk le a pillanatról, mikor felbukkan a nap a felhők közül.

Tömegközlekedés nincs! Ha nem rendelkezel bérelt autóval, transzfert kell foglalnod.

Parkoló: Parque de Estacionamento Pico do Areeiro
Kilátópontok: több kilátópontról is nézheted a napfelkeltét, szezontól függően kisebb ‘tömeggel’ számolj.  Készülj meleg ruhával és takaróval a szél miatt!

 • Miradouro do Pico do Areeiro
 • Miradouro do Juncal
 • vagy Miradouro do Pico do Areeiro 

Ha nagyon sokan vannak a fenti kilátóknál, indulj el a PR1 útvonalán, amíg el nem éred a Miradouro do Ninho da Manta kilátóteraszt. Kb. 1,2 kilométer a parkolótól, ezért biztos jóval kevesebben lesznek.

Ha nem rendelkezel bérelt autóval csatlakozz valamelyik Funchal-ból induló ‘Sunrise Tour’-hoz. Nézd meg a lenyűgöző napfelkeltét a Pico do Areeiro csúcsán egy svédasztalos reggeli mellett! Ezután a program Camachában folytatódik, ahol tehetsz egy kellemes sétát a Paradise Valley területén. A kirándulás Funchal-ban zárul.

Szállás az Egyéni Utazó ajánlásával!

São Martinho

Amennyiben az önellátás mellett döntenél, szintén személyes tapasztalat alapján ajánlom a következő két hálószobás apartmant. Kiváló választás gyermekes családok számára vagy baráti társaságoknak. Felszerelt konyhával, gyönyörű kilátással és ingyenes zárt parkolóval rendelkezik. Az apartmanhoz egy nagy erkély is tartozik, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik az óceánra és a Cabo Girão feletti naplementére. Az apartman kiváló helyen, biztonságos és csendes övezetben található. A „Doca do Cavacas” természetes medencéi 5 perces sétára, a Formosa strand pedig 15 perces sétára van az apartmantól. Szupermarket, étterem és egy nagy bevásárlóközpont is elérhető 5-10 perc sétával. A szállásadó nagyon segítőkész és rugalmas, könnyű volt vele a kommunikáció. Egyelőre kevés, de mesés értékeléssel rendelkezik, mi mindennel meg voltunk elégedve.
Szállás ajánló: Madeira – Sunset Sea View of Cabo Girão

Forrás: visitmadeira.com, booking.com és Egyéni Utazó

Képek: https://www.freepik.com,  https://unsplash.com és Egyéni Utazó

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. partner linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

 Az utazónapló végigvisz az utazásszervezés legfontosabb lépésein, segít céljaid megfogalmazásában és megőrzi mindazt, ami számodra a legfontosabb és legemlékezetesebb volt utazásod során. 136 oldalon át gyűjtheted életre szóló emlékeidet és 4 különböző utazást örökíthetsz meg a tervezéstől az utazáson át a legszebb emlékekig.

További bejegyzések

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001