Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Grüner See – túra tippek, programok
Grüner See - Zöld tó - Ausztria
Grüner See – túra tippek, programok

Grüner See – túra tippek, programok

utazás | Grüner See | Ausztria | Stájerország | látnivalók | túrák | megközelítés

Grüner See

.

Grüner See vagy magyarul Zöld tó, a Hochschwab hegységtől délre, a stájerországi Tragöß-Sankt Katharein-ben található.

A gyönyörű erdővel és hegyekkel körülvett hely misztikus és meseszerű hatást kelt, ezért gyakran a világ legszebb tavai közé sorolják. A karszttó tiszta vizét a környező hegyoldal hóolvadásából nyeri. Smaragdzöld színének köszönhetően népszerű úti cél a túrázók körében. 

A Grüner See különlegessége, hogy időjárástól és évszakoktól függően teljesen más arcát mutatja a látogatóknak. Tavasszal, amikor megtelik a tó, padok és hidak tűnnek el a víz alatt, télen pedig kiszárad, így a fenekén sétálva gyönyörködhetünk a lélegzetelállító hegyi panorámában. 

Májusban és júniusban akár tíz méter is lehet a vízmélység, ezért érdemes ilyenkor is felkeresni a tavat. Ezután a vízszint őszig folyamatosan csökken, télen pedig akár teljesen ki is száradhat a tó. Amint a hó elolvad, a Grüner See megtelik a környező hegyek kristálytiszta vizével és ismét varázslatos látványt nyújt smaragdzöld színével.

2015. október 8-án a tragößi turisztikai egyesület megtiltotta a búvárkodást és minden vízzel kapcsolatos tevékenységet a tavon az üledék felkavarodásának negatív hatása miatt. 

Grüner See - Zöld tó - Ausztria

Tartalomjegyzék

Grüner See hasznos információk

Megközelítés

Autóval:

Budapest – 380 km

Sopron – 160 km

Graz – 80 km

Tömegközlekedéssel:

Vonat: Budapest – Bécs – Bruck an der Mur

Steiermark 175 busz: Bruck an der Mur – Tragöß

Parkolás

Két parkoló közül választhatunk:

 • Grüner See parkoló és 
 • Jassing parkoló.

A parkolás díja egy napra 6,00 EUR. Fizetni automatánál lehet (van lehetőség pénzváltásra). A parkolókban kempingezni és éjszakázni tilos.

A fenti Jassing parkolónál nincs automata, ezért útközben, a lenti parkolóban kell megvenni a jegyet. A fenti parkoló 4 kilométerrel fentebb található, és minimális parkolóhellyel rendelkezik. Főleg azok veszik igénybe, akik innen szeretnének indulni valamelyik hosszabb túrára.

Étkezési lehetőségek

 • Hoamat – Kaffee (a lenti parkoló mellett)
 • Gasthof Grüner See (tó közelében)
 • Jassing Almhütt´n (4 km-re a tótól északra)

Népszerű túrák

 • Grüner See – tó kerülő séta
 • Klamm
 • Jassingalm
 • Marienklamm
 • Hiaslegg
 • Pribitz és Messnerin

Szállás foglalás

A tó környékén gyorsan elfogynak a szállások, ezért érdemes körül nézni az alábbi városokban is:

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Programok a Grüner See környékén

Rengeteg program és látnivaló van a régióban, de ha csak pár napra érkezel, akkor bőven találsz elfoglaltságot a Grüner See közvetlen közelében is. 

 • túrázás és kerékpározás
 • Alpaka, láma és teve farm: ismerkedj meg ezekkel a pihe-puha állatokkal és sétálj velük a réteken vezetett túra keretében. A farmra a belépés ingyenes, a programokért kell csak fizetni (pl.: kirándulás az állatokkal)  
 • Freizeitsee Zenz: strandolás, vizisportok és horgászás
 • Abenteuer Erzberg: kalandtúra Európa legmodernebb külszíni bányájában
 • Burg Oberkapfenberg vára: a várlátogatás mellett, kiállításokkal, programokkal és koncertekkel várják a látogatókat.
 • Der Wilde Berg Mautern Vadaspark: közel 300 alpesi állat és rengeteg kaland várja a látogatókat. Vezetett séta az állatgondozókkal, ragadozómadár bemutató, etetés, fedett és kültéri játszótér, függőhidak, alagútcsúszda, hegymászás, állatsimogató.
 • Graz városnézés

Grüner See túra térkép

Forrás: www.erzberg-leoben.at prospektus

Túrák

Grüner See – tó kerülő séta 

#könnyű

.

Távolság: 3,6 km

Szintkülönbség: 38 m

Típus: körtúra

Túra: A parkolóból indulva egy jól jelzett ösvény vezet a tó felé. Az út elhalad az idilli „Kreuzteich”  és a „Pfarrerteich” tavak mellett, melyek a Grüner-See-vel ellentétben egész évben állandó vízállásúak, mert forrásokból táplálkoznak. Erdei ösvényeken sétálhatunk vízállástól függően közvetlenül a part mentén vagy felette, a szélesebb ösvényen. Érdemes megállni útközben a Gasthof Seehof-nál vagy a parkoló melletti Hoamat étteremben. Számtalan kis ösvény halad a tó környékén, ezért tetszés szerint variálhatjuk az útvonalat.

Tipp: Május közepétől június végéig a legszebb a Grüner See. Ahhoz, hogy elkerüljük a látogatók tömegét a kora reggeli vagy esti órákban, illetve hétköznap érdemes felkeresni. Nyáron és ősszel a vízszint folyamatosan csökken, ezért jóval kevesebb a turista.

Parkolás: Grüner See parkoló 

További részletek: túra leírás és térkép

Klamm szurdok

#közepes

.

Távolság: 5,2 km (egy irányba)

Szintkülönbség: 369 m

Típus: lineáris

Túra: A túra kiindulópontja a Grüner See parkoló. A tó felé kell indulni, majd pár száz méter után egy tábla jelzi hol kell lekanyarodni. Szerencsére az ösvény végig jól ki van táblázva, így minden gond nélkül el lehet igazodni. Erdei ösvényen haladunk a „Fruehstueckstein” pihenőig, majd tovább haladva elérünk egy kereszteződésig. Ha felfelé nézünk innen gyönyörű kilátás nyílik a Messnerinnenlochra, mely egy szabályos lyuk a hegy tetején. Tovább haladva az erdei úton, a „Klammhöhe”-n és a Klause-n keresztül érjük el a tényleges szurdokot. Ez nem túl hosszú, de a csobogó hegyi patak és a kétoldalt magasodó sziklafalak különleges élménnyé teszik a túrát. Ezt követően érjük el „Klammboden”-t, mely egy gyönyörű alpesi rét. Tökéletes hely egy kellemes pihenésre.

Megjegyzés: A „Klammboden” területére nem vihetők be kutyák a legeltetési időszakban.

Tipp: A „Klammboden”-től folytathatjuk a túrázást a „Sonnschien”-ig.

Parkolás: Grüner See parkoló 

További részletek: túra leírás és térkép

Jassingalm 

#könnyű

.

Távolság: 5 km (egy irányba)

Szintkülönbség: 181 m

Típus: lineáris

Túra: A Jassingalm felé vezető túra a Grüner See parkolóból indul. A túra során elsétálunk a Grüner See és a Gasthof Seehof mellett is. A tó után kb. 500 méterrel jobbra fordulunk a régi Jassing útra. Az ösvény erdős területen vezet keresztül, és érinti a Wetterloch-t, mely egy kisebb mélyedés a sziklában. A legenda szerint ha bedugjuk a kezünket a lyukba és hideg van, szép lesz az idő. Ha meleg a levegő, akkor rossz idő lesz. Az impozáns, meredek falak lábánál halad tovább az ösvény Pfarrerlam felé. Körülbelül másfél óra elteltével elérjük az úti célt – a Jassingalmot.

Tipp: Tegyél egy pihenőt a túra végén található Jassing Almhütt’n-ben.

Parkolás: Grüner See parkoló 

További részletek: túra leírás és térkép

Marienklamm

#könnyű

.

Távolság: 2,7 km (egy irányba)

Szintkülönbség: 145 m

Típus: lineáris

Túra: A Haringbach-patak évezredek alatt egy keskeny, helyenként csak néhány méter széles szurdokot hozott létre, melynek falai akár 20 méter magasak is lehetnek. A túra kiindulási pontja a Grüner See parkoló. Innen az ösvény Tragöß-Oberortba vezet, majd az aszfaltos úton északra a Haringgraben felé fordul. Egy rövid séta után a szurdok bejáratánál találjuk magunkat. Az úton, kicsit feljebb, egy magas hídon keresztül is le lehet ereszkedni a Marienklammba. A keskeny szurdok mintegy 300 méter hosszan húzódik és egyedülálló növényzettel rendelkezik a magas páratartalom és a fényhiány miatt.

Parkolás: Grüner See parkoló 

További részletek: túra leírás és térkép

Több nehezebb, kihívást jelentő túra is található a Grüner See környékén, ezek részletes leírását túra applikációkban találjátok meg (például komoot app): Pribitz – 1579 m, Messnerin – 1835 m. Mi mindkettőt teljesítettük, de most az előbbiről fogok nektek leírást adni. Több útvonalon is meg lehet közelíteni a csúcsot, én a legrövidebbet fogom részletezni.

Pribitz

#nehéz

.

Távolság: 6,8 km

Szintkülönbség: 680 m

Típus: körtúra

Túra: A túra kiindulópontja a Jassing hütte előtti parkoló (Pfarreralm). A túra maga nem olyan hosszú, viszont jelentős szintkülönbséggel kell számolni. Odafelé kizárólag felfelé, hegymenetben halad az ösvény, ezért a megfelelő kondíció elengedhetetlen. Sok helyen nem egyértelmű az útvonal jelölés, ilyenkor mindenképp kövessük az applikáció szerinti ösvényt. Nincs mindenhol térerő, ezért ha van rá lehetőség használjuk offline üzemmódban az app-ot, hogy ne tévedjünk el. Egyes szakaszok veszélyes helyeken haladnak, meredek sziklafalak, szakadékok mellett kell elmennünk. Tériszonyban szenvedőknek nem ajánlott! Van ahol csak láncok, kapaszkodók segítségével lehet leküzdeni a szintkülönbséget, cserébe csodálatos panorámában lehet részünk. A Pribitz csúcson egy kereszt és padok jelzik, hogy elértük úti célunkat. Letekintve a Grüner See-t és Tragöß-Oberort falvakat láthatjuk.

Megjegyzés: a túra során nincs hütte és semmilyen vízvételi lehetőség. A megfelelő lábbeli erősen ajánlott.

Tipp: Aki hosszabb túrára vágyik, indulhat a Grüner See parkolóból is. Ebben az esetben plusz 10 km-rel kell számolni (Grüner See Parkoló – Jassing parkoló táv 2×5 km)

Parkolás: Jassing parkoló 

További részletek: túra leírás és térkép

Stájerország Iron Trail

Hosszú távú túrák Stájerországon keresztül

Szereted a hosszú távú túrákat? Ha igen, akkor íme egy kihívás! A Styrian Iron Trail lehetővé teszi, hogy a túrázók 10 szakaszban fedezzék fel az Erzberg Leoben régiót. Az út több mint 200 kilométeren és 14 községen keresztül vezet. A könnyű sétától a kihívást jelentő túráig minden megtalálható a táv során.

 • 10 nap
 • 10 szakasz
 • 200 kilométer
 • 66 óra túrázás
 • és összesen 9000 méter szintkülönbség

Szezon: Májustól októberig minden szakasz könnyen megközelíthető, bár a 6. és 7. szakaszt (Sonnschienhütte zárva) szeptember 15-től október 15-ig el kell kerülni a vadászati ​​tilalom miatt. A kiindulópont St. Micheal-ban van, ami vonattal is megközelíthető.

Az információs központokban kérhetünk tájékoztató füzetet (styrian iron trail wanderbuch), amiben találunk térképet, túra leírásokat és vezetni is tudjuk a megtett távokat. 

Ha Te is szívesen neki vágnál a túrának, írj nekünk és postán küldünk egy füzetet (német nyelvű).

Térkép - Grüner See és környéke

Ha van egy szuper túra tipped küld el nekünk az infokukacegyeniutazo.hu email címre!

Ha az aktív kikapcsolódás híve vagy, akkor irány Madeira szigete!

Szívesen utaznál Madeirára, de segítségre van szükséged a szervezésben? Kérd ingyenes előzetes kalkulációmat vagy szervezd meg egyénileg utazásod a digitális útikalauz segítségével! Az útikalauz több, mint egy szimpla útikönyv, mert naprakész információkat tartalmaz, hogy ne neked kelljen az interneten található átláthatatlan mennyiségű információt felkutatni és összegyűjteni.

Forrás: https://www.steiermark.com/en/Erzberg-Leoben és Egyéni Utazó

Képek: https://www.freepik.com, https://unsplash.com és Egyéni Utazó

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. partner linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

További bejegyzések

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

További érdekes tartalmakért kövess social media felületeimen is!

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001