Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Toplitzsee – Ausztria program tipp
Toplitzsee kiem
Toplitzsee – Ausztria program tipp

Toplitzsee – Ausztria program tipp

utazás | Ausztria | kirándulás | Toplitzsee | látnivalók | programok | megközelítés

Toplitzsee

Toplitzsee egy igazán különleges úti cél Ausztriában, mert olyan érzése van az embernek, mintha a fjordokban csónakázna. Három tavat találunk egymás mellett, Grundlsee, Kammersee és Toplitzsee, melyek felfedezésére érdemes legalább egy hosszú hétvégét szánni.

A felszínről nézve a Toplitzsee nagyon sötétnek és titokzatosnak tűnik… ez egy szokatlan természeti jelenség, amelyet a különböző vízrétegek okoznak. A tavat vízesések, valamint a Kammersee egy föld alatti mellékfolyója táplálja, de a tó egyik titka a felszín alatt rejlik: ugyanis a tó vize körülbelül 20 méteres mélységben elveszíti oxigéntartalmát, és enyhe sótartalma kimutatható. Ez a két réteg okozza azt, hogy a víz a beeső fényt „elnyeli”, ezért tűnik feketének a tó.

A Toplitzsee festői szépségével és titkaival is lenyűgözi a látogatókat!

Gazdag történelmének szereplői között van Habsburg–Lotaringiai János főherceg és Anna Plochl szokatlan szerelmi története, amely 1819-ben a Toplitzsee-nél kezdődött. 

Természetesen a romantika mellett, rejtélyekben sincs hiány. A legenda szerint a II. világháború vége felé rengeteg lőszert, titkos dokumentumot és több mint 100 láda aranyat süllyesztettek el a tóban. A háború után megindult a kutatás a kincsek után, mindent bevetettek, még a Titanicot feltérképező amerikai csapat is beszállt a kutatásba. Sajnos eddig aranyat nem találtak, csupán néhány láda hamisított angol fontot hoztak felszínre. Ettől függetlenül néhány önkéntes kincskeresőben még mindig él a remény. 

Ha Te is titkok nyomába erednél, akkor a Grundlsee-től egy könnyű sétával tudod megközelíteni a tavat. Amint megérkezel látni fogod, hogy sűrű növényzet, szikla szirtek és erdők veszik körül, emiatt nem lehet körbesétálni.

Toplitzsee - Ausztria

Toplitzsee számokban:

 • 1,9 km hosszú
 • 400 méter széles
 • 103 méter a max. mélység
 • 54 hektár területű
 • 718 méter tengerszint feletti magasság

Tartalomjegyzék

Toplitzsee története

1943 és 1944 között a Toplitzsee-nél egy haditengerészeti kísérleti állomás volt. A legenda szerint a II. világháború vége felé fegyvereket, robbanóanyagokat, lőszereket, feljegyzéseket, valamint rengeteg láda aranyat süllyesztettek el a több mint 100 méter mély hegyi tóban.

A háború után megindult a kutatás, mindent bevetettek, hogy felszínre hozzák a rejtélyes kincseket. 

1959-ben a Stern című magazin nagyszabású keresési és helyreállítási akciót indított. A kutatás során hamis angol bankjegyekkel teli dobozokat, dokumentumokat, titkos aktákat, illetve SS-ügynökök bevetési parancsait találták meg. Majd az akciót megmagyarázhatatlan okokból hirtelen leállították.
1963 októberében 3 férfi ismét szerencsét próbált, de sajnos egyikük egy balesetben életét vesztette. Az osztrák belügyminisztérium, hogy  véget vessen az illegális kincskeresésnek és az arany mítoszának, nagyszabású kutatást indított.

Lezárták a Toplitzsee környékét és megkezdték a keresést. A kutatás során hamis pénzt, nyomdai blokkokat, lövedékeket, rakétavezérlőket, laboratóriumi berendezéseket, fegyvereket és robbanóanyagokat találtak. 

A műveletet 1983-ban lefújták és az ezt követő sajtótájékoztatón bejelentették, hogy az egész tavat átkutatták és mindent felszínre hoztak. A nagyszabású művelet ellenére a búvárok nem adták fel és további ládákat, lőszereket, robbanóanyagokat fedeztek fel a tóban.

2000 júniusának elején az amerikai Oceaneering búvár- és mentőcég (amely a Titanic-ot is megtalálta) a CBS médiaóriás és a Los Angeles-i Simon Wiesenthal Központ megbízásából nagyszabású és bonyolult kutatási és mentési akcióba kezdett a Toplitzsee-ben. Azonban nekik is csalódniuk kellett, mert

egy köteg angol hamis fonton kívül nem sok mindent találtak

A hamis pénzt azzal a céllal készítették, hogy maradandó károkat okozzanak a brit gazdaságnak.

Mivel a tó feneke rendkívül nehezen látható át, a belehullott fatörzsek, sziklák és iszap miatt, némely kitartó kincskeresőben még mindig él a remény. 

A biológusok azonban hasznot húztak az alapos és kitartó keresésből, mert egy teljesen új, addig ismeretlen féregfajt fedeztek fel, mely csak itt, a Toplitzsee-ben él. A tó vize 20 méter mélység alatt nem tartalmaz oxigént, de találtak olyan baktériumokat és férgeket, amelyek oxigén nélkül is képesek élni.

Grundlsee - Toplitzsee megközelítése, parkolás

.Távolság:

Budapest – Toplitz → 495 km

Sopron – Toplitz → 280 km

.

Útdíj:

Magyar autópálya matrica → 10 napos – 5,500 Ft

Osztrák autópálya matrica → 10 napos 9,90 € 

.

Megállók, programok útközben:

 • Semmering – 20-Schilling kilátó – rövid séta a parkolótól.
 • ASFINAG Rastplatz Gaishorn – pihenőhely – Autsztria egyik legszebb kilátásával rendelkező pihenőhelye közvetlen az autópálya mellett.
 • Burg Strechau – középkori vár, mely megér egy látogatást, ha szeretnél pihenni útközben

A tó megközelítése, parkolás:

A Toplitzsee kizárólag gyalog, a Grundlsee-től közelíthető meg.

Elvileg Bad Aussee felöl fogsz érkezni, a Grundlseer Straße-n. Amikor felbukkan előtted a tó, a főút balra kanyarodik és a tó északi partján halad tovább. Itt már lesz több parkolóhely, de még ne állj meg, hanem menj végig a tó partján egészen a Gasthaus Rostiger Anker étteremig (a legegyszerűbb ha már ezt írod be a navigációba). Az étterem mellett lesz egy parkoló, ahol meg tudsz majd állni.

 

Májustól október végéig a Grundlsee környékén a parkolás díjköteles. A parkoló díjat automatánál tudod kifizetni, 1 / 2 órára, vagy egész napra. A tó partján több helyen is meg tudsz állni, de a Toplitzsee-hez legközelebb eső parkoló a Gasthaus Rostiger Anker étterem mellett található:

Parkoló – google link

Toplitzsee térkép

Kirándulás a Toplitzsee tóhoz

A Topliztsee több ösvényen is megközelíthető, így könnyedén tehetsz akár egy körsétát is. Minimális különbség van a távolságok között, ezért én azt javaslom, hogy odafelé menj az erdőn keresztül (weg 3 vagy weg 4), visszafelé pedig a Gössler Wand sziklafal mellett (weg 1). 

A Reithweg egy tipikus erdei ösvény enyhe emelkedővel. A tűlevelű és lombhullató fákkal körülvett úton információs táblákat találsz a helyi növény- és állatvilágról. Az út elején, egy kis kitérővel meg tudod nézni a Ranftlmühle vízimalmot is (weg 4), majd az út visszatér a Reitweg ösvényre. 

Miután kiérsz az erdőből jobb kéz felöl találod János főherceg és Anna Plochl emlékszobrát (Gedenkstein Erzherzog Johann & Anna Plochl) és egy csónakházat. Itt azonban neked balra kell fordulnod és át kell menned a fahídon (Wunschbrücke). A híd utáni elágazásnál balra fordulva vissza tudsz térni a faluba (majd arra kell menned később), jobbra pedig a Toplitzsee éttermet és a csónakokat találod. Innen fog indulni a hajókirándulás, ha részt szeretnél venni rajta. Nincs konkrét menetrend, de kb. 30-40 percenként indul a két egymáshoz kötött hajó. Érdemes rögtön megvenni a jegyet és sétálni egy kicsit a tó parton, amíg elindul a túra. 

Visszafelé NE menj át a fahídon, hanem haladj tovább egyenesen a sziklafal felé. Nem sokkal a híd után le tudsz menni a patak partjára (weg 2) vagy tovább tudsz haladni a murvás úton közvetlen a Gössler Wand sziklafal mellett (weg 1). Mi az utóbbit választottuk. Ahogy a térképen is látod, mindkettő a parkolónál ér véget. Miután elhaladtál a sziklafal előtt, beérsz a faluba és szebbnél szebb házak és panziók mellett fogsz elhaladni. Egyszer csak feltűnik egy bájos kápolna (Raphael Messkapelle Gössl) és szembe vele a virágokkal borított Haus Bischof vendégház. Innen már nincs messze a Grundlsee partja és a parkoló.

.Étke

Étkezési lehetőségek

A kirándulás során a parkoló melletti Gasthaus Rostiger Anker étteremben vagy a Toplitzsee melletti Die Fischerhütte am Toplitzsee étteremben van lehetőség enni. A hütte terasza közvetlenül a Toplitz-tó partján található.

Grundlsee prospektus

Toplitzsee csónakázás

Miután megérkeztél a Toplitz-tóhoz egy lenyűgöző hajókirándulásra indulhatsz a vidékre jellemző hagyományos fahajóval, a Plätten-nel.

A Plätten, egy hagyományos hosszú, fából készült csónak, amely a velencei gondolához hasonlít és a Salzkammerguts kultúrájának részét képezi.  A Toplitzsee átkelése a Plätten-nel az egyetlen módja annak, hogy a titkos Kammersee tóhoz látogass. Négy ilyen hagyományos csónak üzemel, amelyeket külső motorral hajtanak. 

A hajókirándulás az étterem előtt található stégtől indul. Konkrét menetrend nincs, főszezonban kb. 30-45 percenként indulnak a hajók.

A Toplitzsee, azért olyan különleges, mert a sűrű növényzet és a meredek sziklafalak miatt teljesen érintetlen a partvonala.
A tavat vízesések, valamint a Kammersee egy föld alatti mellékfolyója táplálja. A kirándulás során természetesen megtekintheted a vízeséseket, illetve a Kammersee-t is. Az út felénél van egy 20 perces megálló a tó túlpartján. Ezidő alatt lehetőséged van elsétálni a Kammersee-hez (lépcsőzni kell) és megnézni a teljesen elszigetelt tavat. A Kammersee a legkisebb a három tó közül és az egyetlen, amelyen nem lehet csónakázni. Kizárólag a Plätten csónakokkal lehet megközelíteni a Toplitzsee hajókirándulás részeként.

A csónakázás közben a ‘kapitány’ érdekes információkat oszt meg velünk a tóról és annak történetéről (németül).

A kutyusokat is szívesen látják a fedélzeten! A tömegközlekedési eszközökhöz hasonlóan, szájkosár és póráz használata kötelező.

.

Hasznos információk:

Jegyvásárlás: a helyszínen, fizetés kártyával vagy készpénzzel.

Menetjegy ára: felnőtt 12,50 €, gyermek 7,5 € 

Ha szeretnél a Grundlsee tavon is hajózni, akkor érdemes úgynevezett 3-Seen-Tour jegyet váltani. Ez két hajókirándulást tartalmaz, mely három tavat érint (Grundlsee, Toplitzsee és Kammersee.

3-Seen-Tour menetjegy: felnőtt 30 € , gyermek 18 € 

Honlap: Grundlsee hajókirándulások – honlap

Grundlsee prospektus

Toplitzsee szállás ajánló

egyeni-utazo-toplitzsee-11
Haus Bischof
Kemping – kalandvágyóknak

Camping Gößl Grundlsee

Honlap: Camping Gößl Grundlsee

Távolság: Grundlsee 0 km, Toplitzsee 2 km

.

Haus Bischof 

Távolság: sétatávolságra vagy rövid autóútra a felvonó alsó állomosától és az Alpenstraße-tól.

Honlap: Haus Bischof honlap

.

Forsthaus Toplitzsee

Távolság: közvetlen a Toplitzsee partján.

Forsthaus Toplitzsee foglalás

.

További szállások:

.

Gößl faluban a Toplitzsee-hez közel – szállás keresés és foglalás

Grundlsee partjánszállás keresés és foglalás

Bad Aussee 5 km-re a Grundlsee-től – szállás keresés és foglalás

Programok a Toplitzsee környékén

 • Gyalogtúrák: Fedezd fel a környező erdőket és hegyeket gyalogosan. Számos túraútvonal közül választhatsz, ahol lenyűgöző kilátásokban lehet részed.
 • Nárciszfesztival – Bad Aussee: Ha május végén látogatsz a Toplitzsee-hez érdemes lehet részt venni a Bad Aussee-i nárciszfesztiválon. Honlap: Nnarzissenfest honlap
 • Sóbánya látogatás: Az Ausztriában található sóbányák lenyűgözőek és a Toplitzsee-hez közel is találhatsz néhányat, például a Salzwelten Altaussee-t. Egy ilyen látogatás során mélyebben megismerheted a só bányászat történetét. Honlap: Salzwelten honlap
 • Grundlsee: Ha időd engedi, mindenképp fedezd fel a szomszédos Grundlsee-t is.
 • Termálforrások: Látogass el a közeli Narzissen Bad Aussee termálfürdőhöz és pihenj meg egy hosszú nap után. Honlap: Narzissen Vital Resort Bad Aussee hotel
 • Tauplitz: Tauplitz közép-Európa legnagyobb tófennsíkja, amely tökéletes úti cél mindenkinek, aki szereti a hegyeket, a természetet és az aktív kikapcsolódást.
Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Forrás: http://www.toplitzsee.at és https://schifffahrt-grundlsee.at/de/ és Egyéni Utazó

Képek: https://www.freepik.com  és Egyéni Utazó

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. partner linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

További bejegyzések

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001