Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Tauplitz nyáron – Ausztria túra tipp
Tauplitz nyáron kiemelt kép
Tauplitz nyáron – Ausztria túra tipp

Tauplitz nyáron – Ausztria túra tipp

utazás | Ausztria | túrázás | Tauplitz | látnivalók | programok | megközelítés

Tauplitz nyáron

Tauplitz Ausztriában, azon belül Stájerországban található, Budapesttől körülbelül 450 km-re. Ausztria történelmi tájegységeit tekintve a Salzkammergut része, mely 3 tartományt érint, beleértve Stájerország egy kis területét is. 

Tauplitz közép-Európa legnagyobb tófennsíkja, amely tökéletes úti cél mindenkinek, aki szereti a hegyeket, a természetet és az aktív kikapcsolódást. A lenyűgöző panoráma és a tiszta hegyi levegő mellett nyáron az alpesi virágokkal borított rétek, ősszel az arany színekben pompázó vörösfenyők, télen pedig a sípályák csábítják a látogatókat.

Tauplitz mindenekelőtt lenyűgöző panorámájáról ismert. Az Ennstal felett trónoló hatalmas Grimming, a híres Dachstein-hegység és a Totes Gebirge meredek karsztfalainak csodálatos látványa fogad bármerre is nézel. 

Tauplitz természeti szépsége miatt nagyon népszerű a túrázók körében. Az alpesi tavak környékén lévő ösvények remek lehetőséget kínálnak a környék felfedezésére. A különböző nehézségű túraútvonalak között mindenki megtalálja az edzettségi szintjének megfelelőt, a könnyű sétáktól a kihívást jelentő via ferrata-ig.

Honlap: DieTauplitz

Tauplitz - Großsee

Tartalomjegyzék

Stájerország megközelítése

Tauplitz Ausztria szívében, Stájerországban, az Ausseerland – Salzkammergut régióban fekszik.

Stájerország / Tauplitz megközelítése

.

Távolság:

Budapest – Tauplitz → 465 km

Sopron – Tauplitz → 250 km

.

Útdíj:

Magyar autópálya matrica → 10 napos – 5,500 Ft

Osztrák autópálya matrica → 10 napos 9,90 € 

.

Megállók, programok útközben:

  • Semmering – 20-Schilling kilátó – rövid séta a parkolótól.
  • ASFINAG Rastplatz Gaishorn – pihenőhely – Autsztria egyik legszebb kilátásával rendelkező pihenőhelye közvetlen az autópálya mellett.
  • Burg Strechau – középkori vár, mely megér egy látogatást, ha szeretnél pihenni útközben

Tauplitzalm megközelítése

Tauplitzalm 1650 méteres magasságával Közép-Európa legmagasabb tófennsíkja, ezért az egyik legfontosabb szempont, hogy a városból hogyan tudjuk megközelíteni.
Tauplitzalm

Felvonóval – Tauplitz Quad Chairlift

.

A négyszemélyes felvonó pár perc alatt repít fel minket a Berghof Tauplitzalm Hotel-hez, ami a Großsee és a Tauplitzsee között található.

Menetjegy árak: váltható egyirányú vagy retúr menetjegy. Felnőtt retúr 20 € , gyermek retúr 12 € (16 év alatt), kutya 5 €. Kedvezményes családi vagy páros jegy 31 €. Kerékpár ingyen felvihető. További információkat a menetjegyekről a honlapon találsz.

Dönthetsz úgy is, hogy a lefelé vezető utat nem felvonóval, hanem gyalog teszed meg valamelyik túraútvonalon.

A DieTapulitz oldalán 4 opciót is találsz (Hike to Tauplitz).

Nyitvatartás: 2023. június 24. – szeptember 10. 
 8:30-12.00-ig és 
13.00 -16.30-ig jó időjárási körülmények között.

Cím: Die Tauplitz Bergbahnen,  Tauplitz 71, 8982 Bad Mitterndorf (Bergbahnen feliratú tábla jelöli)

Parkolás: több parkoló is található a felvonó közelében (P1, P2, P3), melyek jól ki vannak táblázva a felvonó felé vezető úton.

Honlap: Die Tauplitz felvonó honlap

Ha valamelyik közeli városban szálltál meg, akkor a 950-es helyi busszal is eljuthatsz a felvonó alsó állomásáig. További infók a busztársaság honlapján!

Autóval – Alpenstraße

.

A 10 km hosszú alpesi út Bad Mitterndorf-ból indul (804 méter) és egészen a Tauplitzalm fennsíkjáig vezet (1586 méter). Már az emelkedőn lenyűgöző panoráma tárul elénk a környező hegyekre, például Dachsteinre és Grimmingre.

Útdíj: személygépkocsi (max 5 fővel) 14 € , lakókocsi 18 €, motor 7 € (van több napos jegy is, ezek árát a honlapon találod)

Nyitvatartás: egész éveben

Cím (fizetőkapu): Thörl 2, 8983 Bad Mitterndorf, Ausztria

Parkolás: az Alpenstraße végén hatalmas parkoló található mosdóval és büfével. A kihelyezett parkoló automata ne tévesszen meg senkit, csak éjszakára kell fizetni. 

Honlap: Alpenstraße honlap

Amennyiben az Alpenstraße-n szeretnél felmenni a hegyre, de nem saját autóval, menetrendszerinti busz is közlekedik. További információkat és menetrendet itt találsz.

Összefoglalva, az Alpenstraße olcsóbban jön ki, még akkor is ha egyedül utazol, de csak abban az esetben ha rendelkezel autóval.

Tauplitz fizetőkapu

Tauplitz - túra tipp

Tauplitz – 6 tó kerülő túra

.

Az egyik legszebb túraútvonal a 6 tó kerülő túra (6-Seen-Wanderung), mely 6 tavat érint: Krallersee, Großsee, Märchensee, Tauplitzsee, Steiersee és a Schwarzensee.

A Tauplitzalm túraútvonalai és a gyalogutak jól karbantartottak, egyes részeken babakocsival is tehetsz egy kisebb sétát. A túra teljesíthető több részletben is, illetve érinthetsz 3, 4 vagy akár 5 tavat, ha hosszúnak találod a teljes sétát. 

Én kétszer jártam a Tauplitz-on, egyszer ősszel, egyszer nyáron. Egyik alkalommal 5 tavat sétáltunk körbe, második alkalommal pedig 4-et, így tulajdonképpen 2 részletben teljesítettük a túrát. Sajnos első alkalommal az időjárás szólt közbe, így a 6. tó körbesétálását el kellett halasztanunk. Tehát az útvonal nincs kőbe vésve, indulhatsz bármelyik irányba, bármelyik ösvényen.

.

Teljes túra:

Időtartam: kb. 5 óra
Távolság: 15-16 km
Szintemelkedés (felfelé /lefelé): 494 m / 489 m

Legalacsonyabb / legmagasabb pontja: 1445 m / 1656 m
Nehézségi fok: könnyű / közepes

Legszebb kilátópont: Steirersee-Bankerl

Kedvenc hütte: Trawenghütte

Mivel rengeteg ösvény kanyarog a tavak körül, nehéz pontosan megmondani a túra teljes hosszát, szinte minden honlapon más adatot találni.

.

Babakocsival aszfaltozott vagy jól karbantartott murvás úton 3 tavat tudsz akadály nélkül megnézni. Ezek sorrendben a Krallersee, Tauplitzsee és a Steiersee (térképen sárgával jelöltem az ösvényt).

.

Túra térképet az alábbi honlapokon vagy az ahhoz tartozó applikációkban találsz: Salzkammergut honlap és Stájerország honlap

.

Webkamara: több webkamera is el lett helyezve a hegyen, ezeket itt tudod megtekinteni. Érdemes a Tauplitzalm Schneiderkogel elnevezésű kameraképet figyelni. Azonban vedd figyelembe, hogy az időjárás gyorsan változik. Ne ijesszen meg egy kis eső, mert előfordulhat, hogy fél óra múlva már szikrázó napsütésben túrázhatsz. 

A honlapon és a népszerű túra applikációkban rengeteg nehezebb / könnyebb túra leírást találsz.

További túra tippek: DieTauplitz honlapján

Tauplitz – szállás ajánló 

.

Kemping – kalandvágyóknak

Im Dörfl anno 1873 – Camping // Hütten // Wirtshaus

Honlap: Im Dörfl honlap

Távolság: 10 km

.

Közeli falvak – a völgyben

Tauplitzszállás keresés és foglalás

Távolság: sétatávolságra vagy rövid autóútra a felvonó alsó állomosától és az Alpenstraße-tól.

Bad Mitterndorfszállás keresés és foglalás

Távolság: rövid autóútra a felvonó alsó állomosától és az Alpenstraße-tól.

.
Tauplitzalm – a hegyen, ha nem szeretnél ingázni

Foglalj szállást a 6 tó közvetlen közelében.

Tauplitzalmszállás keresés és foglalás

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Forrás: https://www.dietauplitz.com/en/ és Egyéni Utazó

Képek: https://www.freepik.com  és Egyéni Utazó

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. partner linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

További bejegyzések

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001