Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Grüner See – Mikor érdemes a Grüner See-hez látogatni?
Grüner See – Mikor érdemes a Grüner See-hez látogatni?

Grüner See – Mikor érdemes a Grüner See-hez látogatni?

utazás | Grüner See | Ausztria | Stájerország | időjárás | mikor érdemes meglátogatni

Grüner See – Mikor érdemes a Grüner See-hez látogatni?

.

A smaragdzöld Grüner See népszerű úti cél a túrázók körében, mivel viszonylag közel, 380 km távolságra helyezkedik el Budapesttől.

Azonban nem mindegy, hogy a gyönyörű erdővel és hegyekkel körülvett tavat mikor, melyik évszakban látogatjuk meg.  A Grüner See különlegessége, hogy tiszta vizét a környező hegyoldal hóolvadásából nyeri, ezért időjárástól és évszakoktól függően teljesen más arcát mutatja a látogatóknak.

Tavasszal, amikor megtelik a tó, padok és hidak tűnnek el a víz alatt, télen pedig kiszárad, így a fenekén sétálva gyönyörködhetünk a lélegzetelállító hegyi panorámában. 

Májusban és júniusban akár tíz méter is lehet a vízmélység, ezért különösen érdemes ilyenkor is felkeresni a tavat. Ezután a vízszint őszig folyamatosan csökken, télen pedig akár teljesen ki is száradhat a tó. Amint a hó elolvad, a Grüner See ismét megtelik a környező hegyek kristálytiszta vizével.

Tippek:

Kevés turista: ősz, tél

Magas vízszint: tavasz vége, nyár eleje

Túrázás: tavasz, ősz

 

Grüner See - Zöld tó - Ausztria

Grüner See évszakonként

Tavasz - Nyár eleje

Grüner See - Mikor érdemes a tóhoz látogatni?

Nyár vége

Grüner See - Mikor érdemes a tóhoz látogatni?

Ősz

Tél

Grüner See - Mikor érdemes a tóhoz látogatni?

Grüner See - Mikor érdemes a tóhoz látogatni?

TAVASZ - NYÁR

Április – Május eleje

.

Az olvadás miatt ilyenkor kezd emelkedni a vízszint és a turisták száma is. Még a padok, sziklák kilátszanak a vízből és a tó két fele már kezd összeérni, ezért nem minden ösvény járható. Ahol korábban teljesen ki volt száradva a tó, ott most mélyzöld víz látható. Az időjárás még hűvös, kelleni fog a kabát, ha húsvétkor vagy a május 1-jei hosszú hétvégén látogatsz el a Grüner See-hez. A parkoló melletti Hoamat kávézónál ilyenkor állítják a május fát, ami különleges élmény volt számunkra, mert a helyiek bevontak minket is a munkába. 

Június eleje

.

Szikrázó napsütés, magas vízszint és rengeteg turista! Az olvadás miatt ilyenkor a legmagasabb a vízszint és csak a magasabban fekvő ösvények járhatóak. A padok, sziklák teljesen víz alatt vannak, csak az tudja, hol keresse őket, aki már korábban járt a tónál. A tó két fele teljesen összeér, egy nagy tavat alkotva. Ebben az időszakban nagyon sok a turista, a közeli éttermek, hütték tele vannak vendégekkel. 

Július eleje

.

Az időjárás ilyenkor is nagyon meleg, viszont szép fokozatosan kezd csökkenni a vízszint. A padok, sziklák kezdenek előbújni és egyes alacsonyabban fekvő ősvények is járhatóvá válnak. A tó két fele még összeér, de van ahol már át lehet ugrálni a víz fölött. A Grüner See színe csodálatos zöld, viszont rengeteg az alga és a növény a víz felszínén.

ŐSZ - TÉL

Szeptember

.

Nagyon alacsony a vízszint, a padok kilátszanak a vízből és könnyen körbe lehet sétálni a tavat. A tó egy része szinte teljesen ki van száradva, ennek ellenére még ilyenkor is sok a turista. Az időjárás kellemes, ezért tökéletes a környező hegyek felfedezésééhez. Túra tippeket ebben a blog bejegyzésben találsz.

Október vége

.

A vízszint ilyenkor is alacsony, azonban nagyon kevés a turista, így nyugodtan leülhetünk a padok valamelyikére pihenni. A tó fele szinte teljesen ki van száradva, ezért könnyen körbesétálható. Ebben az időszakban nemcsak a víz színe csodálatos, de a környező fák rozsdabarna színe is páratlan látványt nyújt. Az időjárás már hűvösebb, de ki lehet fogni esőmentes, kellemes napokat.

December

.

Imádom a havat, ezért nekem ez volt az egyik kedvenc hónapom a Grüner See-nél. A fehér hó és a gyönyörű smaragdzöld víz csodálatos kontrasztot alkot. Szinte alig van turista teljesen élvezhető a tó körüli séta. A vízszintet nehéz volt pontosan megállapítani, mert  csak a fentebb fekvő ösvények voltak járhatóak a hó miatt. Értelemszerűen az időjárás hűvös, érdemes jól beöltözni és akkor nem lesz gond. Fontos, hogy ilyenkor egyes ösvények a sífutóknak vannak fenntartva, ezeket tábla jelzi. Onnan tudod, hogy rossz helyen jársz, hogy a helyiek csúnyán néznek rád. 

Grüner See hasznos információk

Parkolás

Két parkoló közül választhatunk:

  • Grüner See parkoló és 
  • Jassing parkoló.

A parkolás díja egy napra 6,00 EUR. Fizetni automatánál lehet (van lehetőség pénzváltásra). A parkolókban kempingezni és éjszakázni tilos.

A fenti Jassing parkolónál nincs automata, ezért útközben, a lenti parkolóban kell megvenni a jegyet. A fenti parkoló 4 kilométerrel fentebb található, és minimális parkolóhellyel rendelkezik. Főleg azok veszik igénybe, akik innen szeretnének indulni valamelyik hosszabb túrára.

Étkezési lehetőségek

  • Hoamat – Kaffee (a lenti parkoló mellett)
  • Gasthof Grüner See (tó közelében)
  • Jassing Almhütt´n (4 km-re a tótól északra)

Szállás foglalás

A tó környékén gyorsan elfogynak a szállások, ezért érdemes körül nézni az alábbi városokban is:

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Forrás: https://www.steiermark.com/en/Erzberg-Leoben és Egyéni Utazó

Képek: Egyéni Utazó

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. partner linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

További bejegyzések

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001