Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Terceira – Angra do Heroísmo és Monte Brasil
Terceira sziget pano
Terceira – Angra do Heroísmo és Monte Brasil

Terceira – Angra do Heroísmo és Monte Brasil

utazás | Portugália | Azori-szigetek | Terceira | Angra do Heroísmo | szigetvilág | Monte Brasil

Terceira Angra de Heroísmo dióhéjban

Angra do Heroísmo – Ha Azori-szigetekre utazol, akkor kulturális szempontból Terceira a legjobb választás, hiszen itt található Angra do Heroísmo, mely szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Ebben a középkori városkában a legelevenebbek a néphagyományok, a leggyakoribbak a fesztiválok, és itt dívik a híres azori bikaviadal, a tourada á corda.

Az Azori-szigeteknek három régiós központja van, Ponta Delgada (São Miguel-szigeten), Horta (Faial-szigeten) és Angra do Heroísmo. Minden város a kormányzat más-más ágáért felelős, Angra például a legfelsőbb bíróságnak ad otthont, illetve itt lakik az Azori-szigetek érseke is.

Az 1980-as pusztító földrengés követően a várost újjá építették és jelenleg is színes birodalmi épületek labirintusa, melyet macskaköves utcák kereszteznek. Nem csoda, hogy 1983 óta az UNESCO Világörökség része.

Az 1478-ban alapított Angra történelmileg az Azori-szigetek egyik legjelentősebb városa volt, sőt még Portugália fővárosaként is szolgált a liberális háborúk idején.

Az “angra” portugál szó jelentése „öböl”, a “do Heroísmo” fordítása pedig „hősiesség”. Utóbbi címet II. Mária portugál királynő adományozta a városnak, annak emlékére, hogy polgárai sikeresen megvédték a szigetet a miguelisták támadásaival szemben 1829-ben.

Érdekes tény, hogy Angra do Heroísmo (vagy csak egyszerűen Angra) egykor Portugália fővárosa volt… ráadásul kétszer is! Ez volt az afrikai, valamint a kelet- és nyugat-indiai útvonalak flottáinak kötelező megállóhelye az Európából induló útjaik során.

Terceira Angra do Heroísmo város
Terceira Angra do Heroísmo - fénykép @egyeniutazo

A város történelmi központja a déli part mentén található, és magában foglalja a középkori várost és a Monte Brasil félszigetet.

Rossz idő esetén rengeteg múzeum, galéria és egyéb beltéri látnivaló várja a látogatókat, de ha kisüt a nap, egyszerűen csak barangolj a macskaköves tereken és a szűk utcákon különösebb cél nélkül.

Angra meglátogatására jó időpont a júniusban tartandó Sanjoaninas ünnepek.

Azori-szigetek digitális útikalauz!

Szívesen utaznál az Azori-szigetekre, de segítségre van szükséged a szervezésben? Kérd ajánlatomat az utazás megtervezésére vagy szervezd meg egyénileg a digitális útikalauz segítségével! Az útikalauz első fele választ ad a szigetcsoporttal kapcsolatban általánosan felmerülő kérdésekre (utazás időpontja és módja, közlekedés, időjárás, szállás választás, stb.), a második felében pedig összegyűjtöttem minden fontos információt, programot és látnivalót São Miguel szigetével kapcsolatban.

Tartalomjegyzék

Terceira Angra do Heroísmo város
fénykép @egyeniutazo

Az 1980-as földrengés

Angrát 1980. január 1-jén súlyos földrengés sújtotta, mely jelentős károkat okozott a város történelmi központjában és Terceira szigetének sok más részén. Az Azori-szigeteken a történelem előtti idők óta számos földrengés és vulkánkitörés volt tapasztalható, de az 1980-as esemény valószínűleg a legsúlyosabb volt a tizennyolcadik század óta. A természeti csapás Terceira, Graciosa és São Jorge szigetein súlyos károkat okozott, de Pico és Faial szigetét is megrázta. Helyi jelentések szerint Terceira házainak nagyjából 70%-át teljesen lerombolta, beleértve a sziget fővárosának, Angra do Heroísmonak a történelmi negyedét.

A városban keletkezett károkat négy éven belül helyreállították és újjáépítették. 1983-ban Terceira Angra do Heroismo történelmi központját az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították.

Terceira Angra do Heroísmo város
fénykép @egyeniutazo

Terceira - Angra do Heroísmo - látnivalók

Terceira Angra do Heroísmo – ingyenes parkoló

Parque de Estacionamento do Relvão (térképen jelölve). 

Relvão Városi Park
Parque Municipal do Relvão

Közvetlen a parkoló szomszédságában található a Relvão Városi Park és a São João Baptista erőd bejárata. A park területén sporteszközöket és játszóteret is találunk. Innen a Estrada Gaspar Corte-Real utcán juthatunk el a központba.

Irgalmas templom
Igreja da Misericórdia

Ez a vízpartra néző kék templom a 15. században épült. Az épület előtti téren Vasco Da Gama felfedező szigeten való tartózkodásának tiszteletére állított szobor látható. 

Homokos strand
Zona Balnear da Prainha

Pár méterre a templomtól, a város közepén található egy hangulatos kis homokos strand, ha csobbanni szeretnénk a városnézést követően. 

Régi tér
Praça Velha

Az óváros szívében elterülő Praça Velha tér a helyiek fő találkozási pontja. Itt található a Városháza (Paços do Concelho) 1886-ból.

Katedrális
Sé Catedral de Angra do Heroísmo

Az Azori-szigetek fő temploma Angra do Heroísmo belvárosában található. A monumentális Katedrálist vagy Salvador-székesegyházat (1568-1618) az 1980-as földrengés és az 1984-es tűzvész után szépen felújították. Érdemes meglátogatni, hiszen gyönyörű homlokzata van valamint  érdekes kiállítással büszkélkedhet, ami szakrális műkincseket mutat be.

Terceira Angra do Heroismo város
Igreja da Misericórdia - fénykép @egyeniutazo
Terceira Angra do Heroismo város
Igreja de Nossa Senhora do Carmo - fénykép @egyeniutazo
Capitães-Generais palota
Palácio dos Capitães Generais

Ez a palota egykor az főparancsnok hivatalos rezidenciájaként szolgált, aki korábban az Azori-szigetek igazgatásáért volt felelős. Királyi palotaként is működött, amikor az uralkodók meglátogatták ezt a gyönyörű szigetet. Jelenleg múzeumként üzemel, amely a portugál monarchia történetének fontos darabjait, valamint a 17. század egyik legfontosabb holland csempegyűjteményét tartalmazza. Az épület előtt áll Boldog João Baptista Machado bronzszobra és Camões mellszobra.
A palota mellett található a sárga-fehér Igreja de Nossa Senhora do Carmo.

Senhora da Conceição kolostor
Santuário Nossa Senhora da Conceição

A gyönyörű homlokzatú Rua da Guarita utca végén található a 17. századi Senhora da Conceição kolostor.

Termelői piac
Duque de Bragança

Látogass el a helyi termelői piacra Angra do Heroísmo belvárosában. A piac elsősorban gyümölcsök, zöldségek és egyéb helyi friss élelmiszerek értékesítésére szolgál. Érezd a friss alapanyagok csábító illatát és találkozz a helyi termelőkkel!

Silveira természetes medencék
 Zona Balnear da Silveira

A természetes medencék a Caracol Hotel szomszédságában találhatóak, de Terceira Mar Hotel is csak két lépésre van ettől a lenyűgöző helytől! A kiváló vízminőség mellett a Monte Brazilra nyíló kilátás is hihetetlenül gyönyörű.

Terceira Angra do Heroismo város
Igreja de Nossa Senhora do Carmo - fénykép @egyeniutazo

Azori-szigetek digitális útikalauz!

Szívesen utaznál az Azori-szigetekre, de segítségre van szükséged a szervezésben? Kérd ajánlatomat az utazás megtervezésére vagy szervezd meg egyénileg a digitális útikalauz segítségével! Az útikalauz első fele választ ad a szigetcsoporttal kapcsolatban általánosan felmerülő kérdésekre (utazás időpontja és módja, közlekedés, időjárás, szállás választás, stb.), a második felében pedig összegyűjtöttem minden fontos információt, programot és látnivalót São Miguel szigetével kapcsolatban.

Jardim Duque botanikus kert
Jardim Duque de Terceira

Ha elfáradtál városnézés közben, látogass el a közeli kolostor buja kertjébe, mely egy zöld oázis Terceira fővárosának szívében. A sziget egyik legikonikusabb kilátójához, az Alto da Memória-hoz is felsétálhatsz a kertből. Az Azori-szigetek egyik legérdekesebb kertjének tartják, több tucat növényfajt láthatunk a világ minden tájáról, a kövezetet pedig híres emberek, például Almeida Garrett figurái díszítik.

Alto da Memória kilátó
 Memória a D. Pedro IV

Innen nyílik a legszebb panoráma az Azori-szigetek egyetlen UNESCO Világörökség részét képező városára. A helyszínen lévő obeliszket I. D. Pedro király tiszteletére emelték, amikor a király látogatást tett a szigeten. Különösen jó hely a naplemente megtekintésére!

Angra do Heroísmo Múzeum
MAH – Museu de Angra do Heroísmo

1969 óta a São Francisco-i kolostor ad otthont a múzeumnak, mely nagyszerű gyűjteménnyel rendelkezik. Bemutatja az Azori-szigetek felfedezésének történetét és Angra városának fontosságát. A múzeumon kívül, a régi kolostorban található az Igreja de São Francisco templom, más néven Igreja de Nossa Senhora da Guia, ami a 17. századi vallási építészet gyönyörű példája.

São Gonçalo-i kolostor és templom
Igreja do Covento de São Gonçalo

A város legnagyobb és legrégebbi kolostorának, valamint a szigetcsoport legnagyobb zárdájának tartják. Egykoron több mint száz apácának adott otthont. Az oktatás és a képzőművészet neves központja lett, több száz diák járt ide zenei, ének-, rajz-, festő- és bölcsészórákra.

Jardim Duque de Terceira
Jardim Duque de Terceira - fénykép @egyeniutazo
Jardim Duque de Terceira
Jardim Duque de Terceira - fénykép @freepik

Terceira számos kalandot kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt, ezért érdemes minimum 2-3 napot eltölteni a szigeten. A látnivalók és programok teljes listáját és leírását az alábbi bejegyzésben találod. 

Terceira - Monte Brasil - látnivalók

Monte Brasil

Az Angra do Heroísmo mellett található, óceánba nyúló Monte Brasil félszigetet egy vulkánkitörés hozta létre. Autóval is eljuthatunk a Monte Brasil tetejére, de gyalogosan, a hivatalos túra útvonalat követve is felfedezhetjük a félszigetet.

A kilátópontokról csodálatos panoráma nyílik az óceánra és a városra. Itt található a São João Batista erőd és templom (Fortaleza de São João Baptista, Igreja de São João Baptista), valamint a hihetetlenül kedves és bátor őzikék.

Az erődöt a 16. században tervezték, és Terceira szigetének spanyol megszállása idején építették

Mivel jelenleg is katonai támaszpontként üzemel, érdemes látogatás előtt megtekinteni a pontos nyitvatartást.

A Monte Brasil tetején egy nagy emlékkereszt is található (Miradouro do Pico das Cruzinhas), amely a sziget 1432-es felfedezésének állít emléket. Illetve itt áll Estátua D. Afonso VI szobra és néhány leszerelt tüzérségi ágyú a közeli São João Baptista erőd jóvoltából.

A helyiek kikapcsolódni, sétálni, kocogni járnak ide vagy családi pikniket tartanak az erre kialakított területeken.

Miradouro do Pico Zimbreiro és Miradouro do Pico da Quebrada – Vigia da Baleia kilátópontokról még Sao Jorge és Pico szigetét is látni.

Terceira Angra do Heroismo város
Monte Brasil - fénykép @egyeniutazo

Tudtad?

VI. Alfonz Portugália második Bragança-házi uralkodója volt, aki 13 évesen került trónra. Betegsége miatt alkalmatlan volt az uralkodásra, ezért 1662-ig anyja kormányozta az országot. Majd Castelo Melhor gróf segítségével kolostorba száműzték anyját. Afonz uralkodása alatt, 1668-ban ismerte el Spanyolország Portugália függetlenségét. Időközben betegsége miatt elhagyta felesége és érvénytelenítették házasságukat, majd Alfonz 1667-ben lemondott a trónról. Haláláig gyakorlatilag fogságban tartották az Azori-szigeteken és Sintrában. 1683-ban, 40 évesen hunyt el.

Terceira Angra do Heroismo város
Monte Brasil - @egyeniutazo

Monte Brasil hivatalos túra útvonal

Monte Brasil – Terceira PRC04 TER
Típus – Körtúra
Nehézség – Közepes
Távolság – 7.4 km
Időtartam – 2 óra 30 perc

Kilátópontok:

 • Miradouro do Pico das Cruzinhas és Estátua D. Afonso VI szobra
 • Miradouro do Alto da Caldeira
 • Farol da Ponta do Monte Brasil
 • Miradouro do Pico Zimbreiro – itt találkoztunk az őzikékkel
 • Vigia da Baleia – Miradouro do Pico da Quebrada – bálnaleső hely
 • Miradouro do Pico do Facho

Az Azori-szigetek honlapjáról letölthetőek a túra leírások és térképek!

Terceira Angra do Heroismo város
Monte Brasil - @egyeniutazo

Kézműves és tradicionális boltok

Azori hímző bolt

Bordados dos Açores Shop

Irány a Rua da Rocha Angra belvárosa, ahol bepillantást nyerhetsz Terceira hagyományos hímzéseinek gazdag kultúrájába. Meg fogsz lepődni a helyi hímzők munkájának minőségén és első kézből láthatod mindazok lenyűgöző odaadását, akik életben tartják a sziget egyedülálló hímzési hagyományait.

São Bento fazekasműhely

Olaria de S.Bento

Angra do Heroísmo belvárosától egy rövid autóútra található a São Bento fazekasüzlet, ahol lehetőséged nyílik közelről is bepillantást nyerni a sziget jellegzetes alcatra agyagedényeinek készítésébe!

Basilio Simoes élelmiszer bolt

Látogass el a Basili Simoes élelmiszerboltba, ahol olyan érzésünk van mintha megállt volna az idő. Széles redőnyei, mennyezetig érő fapolcai és az üzletből kiáramló intenzív fűszer illat felkelti mindenki figyelmét. A bolt 1860-as alapítás óta nemzedékről nemzedékre öröklődött. Azóta hat generáció telt el és az üzlet még mindig António Pedro Simões családja kezében van, akik hűen őrzik a ház és az üzlet történetét.

Kápolnák Angra do Heroísmo-ban

Terceira szigetén lépten nyomon színes kis kápolnákba botlunk, melyek mindig megállásra késztetik az embert. Minden épület külsejét élénk, vidám színek díszítik, a tetejére császári koronát erősítettek. A kápolna belsejében egy selyemborítású oltár, egy ezüst korona és egy jogar található.

Körülbelül 70 ilyen kápolna található a szigeten, ezek közül legalább egy tucat pedig Angra do Heroísmo városában.

Imperio do Divino Espirito Santo…

 • da Rua Nova
 • da Caridade
 • dos Remedios
 • da Rua do Conde
 • de São João de Deus
 • dos Quatro Cantos
 • de São Carlos
 • da Rua de Baixo de São Pedro

Sok egyéb tulajdonság mellett ezek a kápolnák teszik Terceira szigetét olyan különlegessé és egyedivé!

Angra do Heroísmo - TOP 10

TOP 10 lista az Egyéni Utazó ajánlásával!

1. Miradouro do Pico Zimbreiro (Monte Brasil)
2. Dona Amélia sütemény
3. Monte Brasil félsziget és az őzikék
4. Jardim Duque de Terceira
5. Sé Catedral de Angra do Heroísmo
6. Barangolj Angra macskaköves utcáin
7. A mindenhol megbújó színes kápolnák
8. Igreja da Misericórdia (kék-fehér templom)
9. Alto da Memória kilátó – Memória a D. Pedro IV
10. Hajókirándulás az öbölben vagy a Ilhéus das Cabras szigetekhez

Terceira sziget számos kalandot kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A látnivalók és programok teljes listáját és leírását az alábbi bejegyzésben találjátok. 

Tudtad? Az Egyéni Utazó oldalon keresztül is tudsz szállást keresni és foglalni. Nincs más dolgod, mint az alábbi linkre kattintani, ami aztán rögtön átirányít a foglaló rendszer oldalára. Innentől pedig minden megy a megszokott módon.

Képek: https://www.freepik.com  és  https://unsplash.com

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. partner linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

Terceira Angra do Heroismo
Angra do Heroísmo - fénykép @egyeniutazo

Terceira és Angra do Heroísmo térkép

Terceira Angra do Heroismo város
fénykép @freepik

Angra do Heroísmo öböl víz alatti Régészeti Park

Parque Arqueológico Subaquático da Baía de Angra do Heroísmo

Angra do Heroísmo-öböl nyugodt, tiszta vizében rejtélyek és kincsek rejtőznek, melyek egészen a szigetek felfedezéséig vezethetők vissza. Ez a park egy igazi víz alatti múzeum, amely 2006 óta nyitva áll a nagyközönség számára és olyan leleteket őriz, melyek igazolják Angra évszázadok óta fennálló stratégiai jelentőségét. Sokan nem is tudják, hogy ez a misztikus öböl meglehetősen szerencsétlen hely volt a tengerjáró hajók számára. Valójában 1552 óta a jelentések szerint 74 hajó szenvedett hajótörést itt, és sem a vitorlás hajókat, sem a fedélzeten lévő kincseket nem találták meg soha!

Program ajánló: Tegyél egy órás utazást az Angra do Heroísmo-öböl történetébe! Az üveg fenékkel felszerelt hajó nagyszerű kilátást nyújt ezekre a víz alatti csodákra. Látogasd meg a „Lidador” helyszínét, egy 270 láb hosszú hajót, amely 1878-ban süllyedt el, valamint a több száz kincset, melyek szétszórva fekszenek az öbölben!

“Archaelogical Boat Tour” 

Terceira Angra do Heroismo város
fénykép @freepik

További bejegyzések

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

További érdekes tartalmakért kövess social media felületeimen is!

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001