Barion Pixel
Világ körüli lecsózások
Világ körüli lecsózások

Világ körüli lecsózások

utazás | gasztronómia | lecsó | világ körül | receptek

Próbáld ki különböző nemzetek lecsóit!

.

A lecsó hagyományos 20. századi magyar étel, ami a klasszikusok közé tartozik. A magyar nyár egyik legtipikusabb házias és kihagyhatatlan étele, amire mindenkinek megvan a maga tuti receptje. Bárhogy is készítsd, a legfinomabb lecsó pikáns, szaftos és nagyon egyszerűen elkészíthető. Előszeretettel állítjuk, hogy a lecsó igazi hungarikum, de ha szétnézünk a szomszédos országok receptjei között, akkor hamar szembesülünk vele, hogy minden nemzetnek megvan a maga lecsója.

Ha meg akarjuk határozni, hogy a magyar lecsó, melyik korszakból származik, akkor két alapanyagára, a paradicsomra és a paprikára kell gondolnunk. Mivel mindkettő az Új Világból származik, kijelenthetjük, hogy a lecsó határozottan nem ősi magyar recept. Bár a paradicsom és a paprika a törökök által a 16. század körül érkezett Magyarországra, a lecsó receptjére mégis várnunk kellett pár száz évet. A legtöbb forrás szerint a 19. század végén Magyarországon letelepedett bolgár kertészek pörköltet készítettek paprikából és paradicsomból nyílt tűzön, és rajtuk keresztül kezdett a lecsó egyre szélesebb körben ismertté válni.

Ma, ha beírjuk a „lecsó” szót egy magyar gasztro weboldal keresőmezőjébe, több száz lecsó receptet kapunk, amely bizonyítja, hogy szeretünk kísérletezni ezzel a népszerű fogással. Annak ellenére, hogy a magyar lecsó variációk végtelenek, a hazai lecsó zamatát a makói vöröshagyma, a tipikus vékony héjú magyar zöldpaprika (amely igazából sárga) és a finom, kissé csípős magyar fűszerpaprika adja.

A lecsó zöldségragu, tulajdonképpen egyfajta paradicsom-paprika „pörkölt”.

Krúdy Gyula szerint, nyáron paprikát és paradicsomot, télen azonban lecsót kell enni. Magyarországon a legtöbb publikált recept szerint a legáltalánosabb módon elkészített lecsó tartalmaz egy rész makói vöröshagymát (hungarikum), két rész érett paradicsomot és négy rész roppanós, fehér húsú cecei zöldpaprikát (hungarikum). Fehér Béla író megfogalmazása szerint „a lecsó a magyar gasztronómia mezítlábas gyalogosa”

És akkor lássuk a világ különböző lecsóit!

Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

 

A shakshuka alapvetően reggelire kínált étel, mely a falafel és a hummus legnagyobb versenytársa a „legjobb izraeli étel” címért. Továbbra is rejtély a shakshuka története és az, hogy miként lett belőle Izrael egyik kedvenc étele. A shakshuka lényegében azt jelenti, hogy „minden összekeverve” – és ez tényleg így is van. Az étel, amely feltételezhetően Jemenből vagy Tuniszból származik, paradicsom, paprika és hagyma keveréke tojással tálalva, és általában abban a vas serpenyőben szolgálják fel, amiben készült.
Akárcsak a mi lecsónknak, a shakshukának is rengeteg változata van. Általában több paradicsom kerül bele, mint paprika, de sokan padlizsánt is raknak hozzá. Ha szereted a csípőset, a chilit se hagyd ki belőle.
Bármily bizarrul is hangzik ezt serpenyőben készítik, és addig pirítják, amíg a hozzávalók sűrű, édes szósszá nem változnak. A leghíresebb shakshuka-t a régi Jaffa városában, Doktor Shakshuka étteremben szolgálják fel. A nagy líbiai család tulajdonában lévő étterem az antik piac közelében található, egy régi kőboltíves épületben, színes arab csempézett padlóval.

Világ körüli lecsózások - Shakshuka lecsó
Világ körüli lecsózások - Dzsuvecs, a balkán lecsója
fénykép - www.kitchenstories.com

Dzsuvecs, a balkán lecsója

 

A legfinomabb szerb rakott lecsót cserépedényben, rizzsel – és nem ritkán hússal – rétegezve készítik. Ebbe is kerülhet a paprika-hagyma-paradicsom trión kívül padlizsán, sőt zöldbab, zöldborsó is. A bosnyákok birkahússal, a szerbek sertéssel főzik, a bolgárok pedig rizs helyett krumplit tesznek bele. A dzsuvecs eredetileg a balkáni és török konyhában használt különféle cserépedények neve, amelyről számos rakott / pörkölt ételt is elneveztek. Törökországból indult és az egész régióban elterjedt, némi eltéréssel a nevében. Az ex-Jugoszláviában đuveč, bulgáriában gyuvech és a giouvetsi görög étel neve güveç-ből származik, bár ezeket nem mindig agyagedényekben főzik.

Világ körüli lecsózások - Dzsuvecs, a balkán lecsója
fénykép - www.kitchenstories.com

Peperonata, a szegények lecsója

 

Az olaszok peperonata nevű ételét, a hús hiánya miatt szegények lecsójának is nevezik. Lehetőleg több színű kaliforniai paprikából készül, fokhagymával, zellerrel, fehérborecettel és bazsalikommal. A peperonata a legtöbb olasz régióban népszerű étel, amikor eljön a nyár, akár előre elkészítve grillpartira is magukkal viszik. Ízletes, pirított kenyérrel és grillezett húsokhoz tálalva fogyasztják. Bár a recept régiónként változó, a peperonata-t általában kapribogyóval vagy olajbogyóval, mentával vagy bazsalikommal készítik, és melegen vagy hidegen is tálalják. Egyes régiókban inkább a francia lecsóhoz hasonlóan cukkinivel, padlizsánnal készül a peperonata, és kerülhet a hagymához aprítva kapribogyó vagy angol zeller is.

Világ körüli lecsózások - peperonata lecsó
www.wellnessiranytu.hu - Székesfehérvári Lecsófesztivál

Tudtad?

 

Magyarország első lecsófesztiválját Székesfehérvárott rendezték 2004-ben, amely azóta is a legnagyobb ilyen rendezvény az országban. A Fehérvári Lecsófőző Vigasság keretében minden év szeptemberében több mint 600-an készítenek lecsót a több kilométeres hosszúságban lezárt utcákon hömpölygő tömeg közepette. A főzőversenyt színpadi programok és vásári hangulat egészíti ki.

Időpont: Székesfehérvári Lecsófesztivál – Lecsófőző Vigasság –  2021. szeptember (pontos időpont később) 

2005 óta Balatonkenesén is minden év augusztusában tartanak Lecsófesztivált, így ha te is rajongója vagy a magyar lecsónak, érdemes ellátogatni valamelyik fesztiválra.

Tudtad?

 

Magyarország első lecsófesztiválját Székesfehérvárott rendezték 2004-ben, amely azóta is a legnagyobb ilyen rendezvény az országban. A Fehérvári Lecsófőző Vigasság keretében minden év szeptemberében több mint 600-an készítenek lecsót a több kilométeres hosszúságban lezárt utcákon hömpölygő tömeg közepette. A főzőversenyt színpadi programok és vásári hangulat egészíti ki.

Időpont: Székesfehérvári Lecsófesztivál – Lecsófőző Vigasság –  2021. szeptember (pontos időpont később) 

 

2005 óta Balatonkenesén is minden év augusztusában tartanak Lecsófesztivált, így ha te is rajongója vagy a magyar lecsónak érdemes ellátogatni valamelyik fesztiválra.

www.wellnessiranytu.hu - Székesfehérvári Lecsófesztivál

Ratatouille, a legnépszerűbb „külföldi” lecsó

 

Az egyik legismertebb ,,külföldi” lecsó a francia ratatouille, ahol padlizsán és cukkini is kerül az alapba. Kicsit ropogósabbra hagyják a zöldségeket és az ízeket a kakukkfű hivatott megkoronázni. Elsősorban Provence-ban készítik, különösen Nizzában. A valódi ratatouille szaftos és olvadósan kompótszerű. A ratatouille-ban a padlizsán vagy a cukkini a domináns, de sohasem a paprika. A ratatouille készítésének számos verziója létezik. Van, hogy az egyes zöldségeket külön-külön készítik el, a végén egyesítik, s hosszabb-rövidebb ideig még együtt párolják őket. Gyakori az apró kockára vágott zöldség, és az elkészítésben is előfordulnak különböző módszerek. Például van úgy, hogy a paradicsom nyersen vagy félig szárítva kerül bele, a padlizsán pirítva, a cukkini viszont blansírozva, a paprikák sütve és hámozva kevés kakukkfűvel, végül frissen adják hozzá az olívaolajat. Egy másik módszer szerint a zöldségek réteges főzése, azaz a padlizsánt, a tököt és a paprikát vékonyan felszeleteljük, és egy edénybe rétegezzük sütés céljából.
A ratatouille-t általában köretként szolgálják fel, de főételként is fogyasztják rizs vagy kenyér kíséretében. Franciaországban általában halhoz, például tonhalhoz szolgálják fel; gyakran párosítják quiche-vel vagy szufléval is.

Világ körüli lecsózások - Ratatouille lecsó
Világ körüli lecsózások - menemen lecsó
fénykép - www.balkaninfo.hu

Menemen, a törökök lecsója

 

A törökök menemen néven készítik a lecsót. A menemen autentikus török étel, melynek alapanyaga tojás, paradicsom, zöldpaprika és fűszerek, például őrölt bors, só és oregánó. Adható hozzá vöröshagyma, fokhagyma, a beyaz peynir nevű fehér sajt, és olyan felvágottak, mint a sucuk vagy a pastırma, bár ezzel már eltér az eredeti recepttől.  
Törökországban hagyományosan reggeliként fogyasztják és az elkészítése nagyon egyszerű, gyakorlatilag szinte csak össze kell dobálni a hozzávalókat és hagyni megfőni az ételt, majd a sajtot és a zöldeket a végén rakják rá. Ha nem tudtok fehér sajtot beszerezni, ízlés szerint helyettesíthető bármilyen más sajttal is. A menemen nagyon hasonló étel, mint a shakshuka, amely alapvető fontosságú étel az arab és a közel-keleti konyhában. Mivel ugyanazokat az összetevőket használják, egyesek azonos ételként kezelik. Van azonban néhány különbség. A shakshukával ellentétben, ahol a tojásokat buggyantják, a hagyományos menemen recept szerint a tojásokat a zöldségekhez keverik. A shakshukának erősebb íze van, mert intenzívebb fűszereket használnak.
Maga az étel a Menemen törökországi régióról kapta a nevét, ezért logikusnak tűnik, hogy eredeti receptet is ott kell keresni.

Világ körüli lecsózások - menemen lecsó
fénykép - www.balkaninfo.hu

Habár a lecsó balkáni rokonsággal is rendelkező étel, ma a magyar gasztronómia egyik alappillérének tartják. 

Készítsd el otthon te is a fenti lecsó variációk valamelyikét, de ha nem vagy egy konyhatündér vagy csak szívesen kimozdulnál otthonról fedezd fel a nemzetek gasztronómiáját Budapesten – a legjobb büféktől a csúcséttermekig. Szinte nincs olyan nemzet, amely ne képviseltetné magát kis hazánk fővárosában, de azért indulás előtt vessünk egy pillantást az étlapra és az árakra is.


Étterem ajánló:

WE LOVE BUDAPEST

De ha igazán kalandvágyó vagy, akkor irány a nagyvilág és kutasd fel te magad az eredeti recepteket és kóstold meg a helyiek által készített és fogyasztott különböző nemzetek lecsóit!

Érdekesnek találtad? További gasztro témájú bejegyzést itt találsz!

Világ körüli lecsózások - lecsó paradicsom paprika

Képek: https://www.freepik.com  és  https://unsplash.com

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK

Balatonlelle kilátó

Balatonlelle kilátó

utazás | Magyarország | Balatonlelle | kilátó | programok | Kishegy A Balatonlelle kilátó a Balaton déli partján, Budapesttől 136 kilométer távolságra fekszik. Balatonlelle kedvelt üdülőváros és

Tovább olvasom »
Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!