Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Balatonlelle kilátó
Balatonlelle kilátó
Balatonlelle kilátó

Balatonlelle kilátó

utazás | Magyarország | Balatonlelle | kilátó | programok | Kishegy

Balatonlelle kilátó a Balaton déli partján, Budapesttől 136 kilométer távolságra fekszik. Balatonlelle kedvelt üdülőváros és keresett fürdőhely a déli parton, szinte már az első tavaszi napsugarakkal feltűnnek Lelle partján a strandolók, és még szeptemberben is találkozhatunk a víz és a hajózás szerelmeseivel.
A városnak több mint 4 km hosszú part szakasza van, ahol a lassan mélyülő víz minden korosztály számára kellemes fürdőzést biztosít, az igényesen felszerelt strandokon gondtalanul, kényelmesen pihenhetnek a turisták.

A Balatonlellétől 3 kilométerre található Kishegy a környék egyik legkiválóbb bortermelő vidéke. A hangulatos pincékkel szegélyezett Kishegy a Dél-balatoni Borút része és nagy számban vonzza a borkedvelő turistákat.
Ez a környék egyik legszebb helye, tele pincékkel, vendéglátó helyekkel, valamint egy barokk kápolnával.

egyeni-utazo-magyarorszag-balatonlelle-kilato-kishegy-12

Balatonlelle kilátó

Balatonlelle kilátó megközelítés

A hegy lábánál egy öreg gémeskutat találunk. Ennyi maradt a 1417 után elnéptelenedett Al- és Felgamás falvakból. Innen már gyalog érdemes menni, elhagyva a Csengős keresztet fel egészen a kápolnáig. A kápolnát Szent Donátnak, a szőlősgazdák védőszentjének tiszteletére emelték. Az 1758-ban felszentelt barokk kápolna belső berendezésével, a késő barokk faoltárral, mint egy kis ékszer díszíti a hegyet. A vele szemben található Majtényi présházba betérhetünk enni-inni, ráadásul a déli partról a legszebb panorámában gyönyörködhetünk. Érdemes néha megpihenni a kaptatós úton és visszatekintve megcsodálni a kilátást. Utunk során olyan ismert borászatok mellett haladunk el mint a Garamvári szőlőbirtok vagy a Konyári pincészet.
A Balaton évszakonként, napszakonként különböző arcát mutatja. Hol mélyzöld, hol mint a gyöngyház, olykor pedig olyan kék hogy nem tudni hol végződik a víz és hol kezdődik az ég. A Kishegy másik nevezetessége a Parkerdő.

Ha nem szeretnénk a városközponttól gyalogolni akkor az autót letehetjük a Csengős keresztnél vagy a kápolna mellett is.

Megközelítés:
– városközponttól kb 5 km – Szövetség utca –  Kishegy út – Csengős keresztnél tarts balra (Kishegy telep) –  Szent Donát kápolna és Majtényi présház –  utána jobbra tarts –  az erdőbe beérve kb 100 méter után ismét jobbra

A Parkerdőbe érve, egy rövid sétát követően szinte a semmiből bukkan elő a kilátó és a kék ezer árnyalatában pompázó Balaton vize. 

Az erdő szélén került kialakításra a fából épített, legyező alakú 20 négyezetméteres panoráma- és pihenőterasz, ahonnan káprázatos kilátás nyílik a Balatonra. A túlsó partot

Badacsonytól Tihanyig láthatjuk,

s előtte a mindig más színét mutató tavat. A kilátón állva a lábunk alatt terülnek el a szépen rendezett, végtelennek tűnő szőlősorok, melyek szinte belefutnak a Balatonba.

A széles ösvényen fa információs táblák, bicikli tárolók lettek telepítve és egy csodás kilátással rendelkező játszóteret és tűzrakó helyet építettek a kilátó közvetlen közelébe. A játszótér csúszdáján lecsúszva szinte olyan érzésünk van mintha a Balatonba érkeznénk. 

A Parkerdőben jelenleg is felújítások zajlanak.

egyeni-utazo-magyarorszag-balatonlelle-kilato-kishegy-6

Balatonlelle Kilátó - galéria

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK

Garamszegi fatemplom

utazás | Szlovákia | Garamszegi fatemplom | programok Garamszegi fatemplom Szlovákia területén több mint 40 egyedülálló szakrális faépítményt található, amelyek közül 2008-ban a nyolc legértékesebb

Tovább olvasom »
Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001