Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Kéz Kilátó – túra leírás
Magyarország-belföld-Kéz-kilátó-Hollókő
Kéz Kilátó – túra leírás

Kéz Kilátó – túra leírás

utazás | Magyarország | Kéz kilátó | túra leírás | programok | Hollókő

Hollókő és Felsőtold határán, a Cserhát vonulatai között található az “Isten tenyere”, azaz a Kéz Kilátó. Festői szépségű, vadregényes táj és csodás panoráma fogad minket ameddig a szem ellát. A kilátóról nem sok információ található, a nyomtatott turista térképek még egyáltalán nem jelölik, ennek ellenére nagyon népszerű úti cél lett az elmúlt hónapokban. A kilátópont tökéletes pihenőként szolgál az Országos Kéktúra ezen szakaszán kirándulóknak. A 2020-ban átadott kilátó Csíkszentmihályi Benjámin alkotása, amelyet a Farkaskútvölgy csapata álmodott meg.

A kilátó mind a két helység felől megközelíthető egy viszonylag könnyű és látványos útvonalon a kék jelzést követve.
Az utóbbi időben elég sok helyen lehetett olvasni a pár éve átadott, hivatalosan felsőtoldi kilátóról, így hétvégén elég sok a turista. Ha mégis valamelyik pihenőnapon keltek útra, akkor érdemes inkább reggel vagy a délelőtti órákban indulni. A világörökség részét képező Hollókő nem egész 100 km-re található Budapesttől, az M3 autópályán indulva.

Kéz kilátó túra útvonal Magyarország Hollókő

Kéz Kilátó túra leírás

Kéz kilátó - Hollókő - Felsőtold

Kéz kilátó túra útvonal:

.
Hollókő felől

A falu központját elhagyva parkoljunk le a Küszöb információs irodánál.

A parkolás díja 400 Ft/ óra, 3 órát meghaladó várakozási időn túl a napi jegy személyautó és motorkerékpár esetében 1200.- Ft. Itt található a Holló Jankó mesejátszótér is, így ha gyerkőccel érkezünk a túra előtt vagy után van lehetőség egy kis játékra. Az információs iroda mellett egy széles, murvás úton induljunk el, melyet tábla is jelez “vár” felirattal. Itt már találkozhatunk a Vártúra tanösvény tájékoztató tábláival is. Kb. 5 perc sétát követően egy Y-elágazáshoz érünk, ez lesz a Hollókő vári letérő. Jobbra fordulva már láthatjuk a várat amit érdemes megnézni, mivel csak pár száz méterre fekszik az elágazástól. A kilátó felé viszont itt tartsunk balra a kék jelzést követve, s rövidesen felérünk a Szár-hegy gerincére. Utunk során elhaladunk a vízművek lekerített területe mellett is, de ez ne zavarjon össze benneteket.

A túra maga nem hosszú, oda-vissza a várral együtt 6 km, néhol rövid meredekebb szakaszokkal tarkítva így babakocsival nem ajánlott. 

.

Felsőtold felől 

Felsőtold irányából a barokk haranglábnál érdemes leparkolni, s szintén a kék jelzést követve egy kb. 2,5 km hosszú túrával érhetjük el a kilátót. 

Kéz kilátó túra leírás Hollókő Magyarország
KÜSZÖB információs iroda
Kéz kilátó túra leírás Hollókő Magyarország
Hollókő vári letérő
Kéz kilátó túra leírás Hollókő Magyarország
Letérő balra
Kéz kilátó túra leírás Hollókő Magyarország
Túra
Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéb programok

Hollókői vár

2021-ben, a Vár felújítás miatt zárva tart.
Jövőre megújultan, kibővült szolgáltatásokkal, élményekkel várja vissza a látogatókat.
Bármerre járunk Hollókő környékén, a település híressége, a szikla csúcsára épített vár mindig felbukkan előttünk. Kényelmes sétával a faluközpontból és a parkolóból is gyorsan, egy rövid sétával elérhető.

A körülbelül 400 méter magas sziklán lévő vár a természeti adottságok miatt szabálytalan alakzatban épült. A levegőből a vár olyan, mint egy csigaház, amelynek központja az ötszögletű öregtorony.

Bár az elmúlt kétszáz évben falainak egy részét építőanyagnak elhordták, még így is Hollókő a megye legépebben megmaradt, a középkori építkezés jegyeit is tükröző vára. A régészek 1966–69 között tárták fel, 1970-ben kezdték restaurálni. A vár és a község környékét 1977-ben tájvédelmi körzetté nyilvánították. 1996-tól látogatókat is fogadnak.

Az Ófalu

Az Ófaluban számos múzeum és kézművesház várja az idelátogatókat. A téli időszakban sokuk zárva tart, de ettől függetlenül érdemes ilyenkor is ellátogatni erre a csodahelyre, mert ilyenkor kevés a turista és maga a környezet is lenyűgöző, mintha egy időutazáson vennénk részt.
Egy kis kedvcsináló: Csalogató Táncház, Kalácsos Pékség, Guzsalyas (hollókői népviselet készítésével, történetével ismerkedhetnek meg a látogatók), Fazekasház, Gazduram Sajtboltja, Falumúzeum, Kézműves Nyomdaműhely (nyomdász szakmatörténeti kiállítás és interaktív bemutató), Oskolamester háza, Palóc Babamúzeum, Postamúzeum, Szövőműhely, Palóc játszóház, Bőrműves Műhely (Palócműhely), Pajtakert, Kosaras, Szatócsbolt.

Az én személyes kedvencem a Kosaras bolt volt, ahol gyönyörű kézműves termékek széles skálájával és nagyon kedves kiszolgálással várják a kedves vendégeket.

Kéz kilátó Hollókő - Ófalu Magyarország

Ha szeretsz túrázni, akkor irány Madeira szigete!

Szívesen utaznál Madeirára, de segítségre van szükséged a szervezésben? Kérd ingyenes előzetes kalkulációmat vagy szervezd meg egyénileg utazásod a digitális útiklalauz segítségével! Az útikalauz több, mint egy szimpla útikönyv, mert naprakész információkat tartalmaz, hogy ne neked kelljen az interneten található átláthatatlan mennyiségű információt felkutatni és összegyűjteni.

Hollókő tanösvények

Az 1977 óta védett Hollókői Tájvédelmi Körzet tanösvény hálózata a Világörökség részét képező palóc táj természeti és kulturális örökségébe ad betekintést. A Vártúra tanösvény a parkolótól a hollókői várig, majd onnan az Ófaluig (Tájházak) vezeti az idelátogatókat. A föld mélyéről egykoron felszín felé törő magma megdermedt anyagán vezet az út. A vár is ezen az andezit sziklán áll, legendáját történelmi események színesítik, melyet a várban 3 dimenziós vetítés szemléltet. A várat megkapó kultúrtáj övezi, hagyásfás legelője különleges érték. Az Ófalu előtti leágazást Holló ösvénye érinti, mely a várhegyet körülölelő 4,4 km hosszú biológiai ösvényként vezet vissza a parkolóig.
Hollókő-Ófalutól nyugatra a rimóci út mellett található az Ipoly Erdő Zrt. Hollókői tanösvénye és erdei játszótere, tornapályája. A tanösvényre egy 30 m-es fahíd vezet át a völgyön, mely önmagában is látványos turisztikai elem. A tanösvény előjelző táblái már az Ófalu nyugati végében irány mutatást adnak a kirándulóknak.

Kéz kilátó Hollókő Felsőtold Magyarország

Hollókő tanösvények

Hollókőn több tanösvény is működik, melyek kiváló lehetőségeket kínálnak azoknak, akik a vidék természeti adottságait szeretnék felfedezni. Az Ófalu bejáratától 800 méterre található a Vár-alja tanösvény, ami a környék élővilágába enged bepillantást. A tájékoztató táblákkal az információszerzést szeretnék megkönnyíteni, az erdei játszó-és tornaeszközök segítségével pedig a gyermekek számára is érdekesebbé válik a túra. A Kertek-alja tanösvény pedig a falu gazdálkodását és a kenderfeldolgozás hagyományait szemlélteti kedves vendégeinkkel.
A 14 állomásból álló Biológiai tanösvény a Vár-hegyet és az azt körül ölelő hagyásfás legelőt járja be. A 4,5 km hosszú ösvényen a Cserhát jellemző típusos élőhelyeit ismerhetjük meg. A tanösvény keresztezi a Vár-alja tanösvény útvonalát, mely vissza vezet a várba, illetőleg az Ófalu irányába is.

egyeni-utazo-magyarorszag-holloko-var-tura

Kéz kilátó – Küszöb Információs Iroda

.

Az iroda a hét minden napján nyitva tart, a nagy parkolóban, az Ófalu bejáratától kb. 100 méterre.

A parkolás díja 400 Ft/ óra, 3 órát meghaladó várakozási időn túl a napi jegy személyautó és motorkerékpár esetében 1200.- Ft.

.

Elérhetőségek:

e-mail: info@holloko.hu
Tel: + 36 32 579 010
Mobil:+36 20 568 0545
Skype: holloko.info
Facebook: www.facebook.com/IloveHolloko

.

Hasznos oldalak:

Hollókő honlapja
Kék túra OKT-19 szakasz

Kéz Kilátó - galéria

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001