Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Solymári vízesés és vár, Rózsika-forrás – Kirándulás tipp
Solymári vízesés kiemelt kép
Solymári vízesés és vár, Rózsika-forrás – Kirándulás tipp

Solymári vízesés és vár, Rózsika-forrás – Kirándulás tipp

utazás | Magyarország | kirándulás | Solymár | vízesés | Rózsika-forrás | Solymári vár | megközelítés

Solymári vízesés és vár

A Budai-hegységben található Jegenye-völgy alsó szakaszán a Paprikás-patak mentén halad ez a könnyű turista út érintve a Solymári vízesést.  A Jegenye-völgy a Les-hegy és a Felső-patak-hegy lábainál húzódik. A szűk szurdokvölgyben a patak meglehetősen kacskaringósan halad, ami miatt a völgyben haladó ösvény számos ponton keresztezi a vízfolyást, hangulatos kialakítású fahidakkal. Sajnos a hidak egy része már leszakadt, ezért a patakban elhelyezett pallókon és vastagabb faágakon kell átkelni. A kirándulás fénypontja a Budai-hegység legmagasabb zuhatagának számító Solymári vízesés, a Rózsika-forrás és a Solymári vár (vagy másnéven Szarkavár).

A Solymár határában található könnyű és rövid séta nagyon népszerű a budapestiek körében, viszonylag sokan látogatnak ide hétvégente. Az alacsony szintkülönbség miatt gyerekekkel is könnyen teljesíthető. Sajnos a leszakadt hidak miatt babakocsival már kalandosabb az út, de nem lehetetlen.

A kirándulásról találsz egy rövid videót a TikTok oldalamon – Egyéni Utazó Tiktok 

Solymári vízesés, vagy másnéven Jegeny-völgyi vízesés

Solymári vízesés megközelítése

Autóval

.

  • Széll Kálmán tér felöl: Szilágyi Erzsébet fasor → Hűvösvölgyi út → Hidegkúti út
  • Árpád híd felöl: Bécsi út → 10-es út → Auchan áruháznál Solymár felé kell kanyarodni

Parkolás: ha a lenti túra leírás szerint szeretnél haladni, akkor Solymáron a Shell benzinkútnál az út szélén. Ha a várnál szeretnéd kezdeni a kirándulást, akkor a vár alatt a Petneházy Lovardánál (itt mosdót is találsz, de télen zárva van).

Tömegközlekedéssel

.

  • Széll Kálmán térről: 56A villamos → 64 / 164 / 264 busz
  • Árpád hídtól: 830 / 831 / 832 volánbusz
  • Nyugati pályaudvarról: S72 / Z72 vonat

Megállók: a Hűvösvölgy felöl érkező buszról több helyen is leszállhatsz. A Kökörcsin utcai megállótól fogom bemutatni a túra útvonalat. Ha egyenesen a várhoz mennél, akkor a Községházánál kell leszállnod. A vasútállomáson megáll a vonat és a volánbusz is. Az állomás kb. 10 perc sétára található a vártól.

Térkép

Túra leírás - Jegenye-völgyi turista út

Túra adatai

.

Távolság: kb. 5,6 km (körtúra)

Szintkülönbség: 90 m

Időtartam: 1,5 – 2 óra

Indulás: Solymár, Shell benzinkúttal szemben, az utolsó ház mögött

Érintett látnivalók: Solymári vízesés (Jegenye-völgyi vízesés), Rózsika-forrás, Solymári vár.

A turista út bemutatását a Shell benzinkúttól fogom kezdeni, de ha vonattal vagy volánbusszal érkezel, kezdheted a várnál is.

Túra leírás

.

Budapestről érkezve, amint elhagyod a benzinkutat, jobb oldalon, az utolsó ház után indul az ösvény. Egy kisebb lejtővel kezdődik a séta, majd ezt követően a Paprikás patak mentén kell haladni. Az ösvény többször keresztezi a patakot, amelyen hidak és a vízben elhelyezett farönkök segítségével lehet átkelni.

.

Solymári vagy Jegenye-völgyi vízesés

5-10 perc séta után érjük el az első látnivalót, az 5 méter magas Solymári vagy Jegenye-völgyi vízesést. Az ösvény bal oldalán, egy kis kitérővel könnyen megközelíthető a felső szintje, de a legjobb ‘kilátást’ lentről nyújtja. Ehhez át kell kelni a patakon és lesétálni a lenti ösvényre. Ezen az úton pár száz métert tovább haladva található egy kisebb kőgát és a Kocsis-Tóth zúgó. Az 1930-as években az akkori solymári körzeti orvos kezdeményezésére egy strandfürdőt hoztak létre, egy íves kiképzésű völgyzáró gát építésével. A strand működésének a második világháború vetett véget, ma már csak a gát romjai láthatók a vízesés közelében. 

.

Visszatérve az eredeti ösvényre, egy rövid séta után egy nagy homokkőfalhoz érünk, mely a gyerkőcök kedvelt ‘játszótere’. Itt tábla segít az eligazodásban, illetve egy pad is található, ahol a szülők le tudnak ülni, amíg a gyerekek játszanak a mészkőfalon.

Rózsika forrás

Következő megálló a Rózsika-forrás lesz, melynek vize a Paprikás-patakba ömlik. Szintén az ösvény bal oldalán lesz látható, miután elhagytuk a kis fa menedékházat. A forráshoz vezető a fahíd már nem áll, így nem lehet megközelíteni (2024. február). A forráskifolyás fölött látható, korsós lányt ábrázoló domborművet 2002 őszén helyezték el. A forrás vize sajnos a vízgyűjtő területének szennyezettsége miatt már az 1980-as évek óta nem iható, erre kis kőtábla is figyelmezteti a turistákat.

.

Innen néhány perc sétára, a sorompó után, egy nagy tisztásra érkezünk. Szép időben turisták lepik el, mert kiváló piknikező hely. Solymár önkormányzata itt szokta tartani a hivatalos községi majálist is, minden év május 1-jén, erre a tisztás közepén álló május fa emlékeztetni a túrázókat. Itt a turista út elágazik, a tábla jobbra fordulva mutatja a várat. A fenti térképen jól látszik, hogy ez egy körtúra, így mindkét irányból meg lehet közelíteni. Mi itt egyenesen haladtunk tovább a tisztás bal oldalán (nem fordultunk jobbra, ahogy a tábla mutatja). A vár meglátogatását követően ide fogunk visszatérni a jobboldali ösvényről érkezve.

Solymári vagy Szarkavár

A tisztáson egyenesen tovább haladva a Petneházy Lovarda kerítése mellett vezet az ösvény, ahonnan már jól látható a Mátyás-dombon emelkedő vár őrtornya. A Lovarda bejáratánál van egy parkoló és egy kulcsos ház nyilvános mosdóval (nyitvatartása megegyezik a váréval). Amennyiben csak a várat szeretnéd meglátogatni, itt kényelmesen le tudsz parkolni.

Miután elérted a parkolót, a lovardánál jobbra kell kanyarodnod a vár felé (tábla segít az eligazodásban). Pár méter után az út meredeken balra kanyarodik a középkori várhoz. Ehhez az elágazáshoz kell majd visszatérned a várlátogatás után. Felérve a dombra a nagy fa kapu előtt kell belépőjegy váltani. A bejáratnál nagyon alacsony a kőfal, így nyitvatartási időn kívül sokan bemásznak a vár területére.  A itt található őrtoronyból mesés kilátás nyílik a környező budai hegyekre.

2005–2006 során a Solymári vár nagyszabású felújításon esett át, ennek köszönhetően nyerte el jelenlegi állapotát a kőfal, a torony, a várkapu és a várkút. A vár történelméről a hivatalos honlapon olvashatsz bővebben:

Solymári vár honlap

Solymári vár belépőjegy árak (2024)

Felnőtt 300 Ft, gyermek (14 év alatt) és nyugdíjas 200 Ft

Nyitvatartás 

Március 15-től április 30-ig: péntek vasárnap 10-18 óráig

Május 1-től szeptember 30-ig: kedd – vasárnap 10-18 óráig

Október 1-től október 31-ig: péntek vasárnap 10-18 óráig

November 1-től március 15-ig: Zárva

Visszatérés az Alsó-Jegenye-völgybe

A várlátogatás után térj vissza az eredeti ösvényre és folytasd az utat a zöld jelzésen. Pár perc séta után egy nagy szántóföldre érkezel, itt balra kell fordulnod. A földút enyhén emelkedik felfelé. A séta során ne felejts el néha visszatekinteni és megcsodálni a kilátást. Ha gondolod tehetsz egy kis kitérőt a Motocross pálya felé, ahol egy sziklaszirt tetejéről kiváló panoráma nyílik a solymári kőbánya bányatavára.

A szántóföldet egy idő után jobbról erdő fogja határolni. Itt figyeld majd a zöld jelzést, mert az út élesen jobbra kanyarodik be az erdőbe. A következő kereszteződésnél ismét jobbra kell fordulni a zöld+ jelzést követve. Ez a turista út visszavezet a Paprikás-patak völgyébe, a nagy tisztáshoz. Innen már ismerős lesz az út visszafelé.

.

Összefoglaló

A túra rövid és minimális szintkülönbséget tartalmaz, ezért gyerekekkel is könnyen teljesíthető. A várdomb előtt van egy kisebb emelkedő, de ez csak pár száz méter. A túra megállók nélkül kb. 1,5 óra alatt teljesíthető, azonban számolj több megállóval is. Például a vízesésnél és a várnál érdemes hosszabban időzni. 

Az ösvény mentén található fa hidak egy része leszakadt vagy rossz állapotban van. Emiatt néhol farönkökön kell átkelni a patakon, ami a gyerkőcöknek izgalmas lehet, azonban az idősebb korosztálynak kihívást jelenthet. Remélem a közeljövőben felújítják ezeket a fa hidakat és javítanak a turista út állapotán.

Ha tetszett a bejegyzés, segíts nekem azzal, hogy  terjeszted az oldal jó hírét, mesélsz barátaidnak és ismerőseidnek az Egyéni Utazóról. Amennyiben kíváncsi vagy további tartalmakra, ne felejts el feliratkozni hírlevelemre vagy követni a közösségi oldalakon is.

Forrás: Egyéni Utazó és wikipedia

Képek:  Egyéni Utazó

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. partner linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

További bejegyzések

Balatonlelle kilátó

Balatonlelle kilátó

utazás | Magyarország | Balatonlelle | kilátó | programok | Kishegy A Balatonlelle kilátó a Balaton déli partján, Budapesttől 136 kilométer távolságra fekszik. Balatonlelle kedvelt üdülőváros és

Tovább olvasom »
Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001