Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Pilis tető és Dera-szurdok egy kicsit másképp
Pilis tető és Dera-szurdok - túra Magyarország
Pilis tető és Dera-szurdok egy kicsit másképp

Pilis tető és Dera-szurdok egy kicsit másképp

Dera-szurdok | Pilis | utazás | Magyarország | túra | látnivalók

Pilis tető és Dera-szurdok egy kicsit másképp!

A Pilis tető és a Dera-szurdok rendkívül nagy népszerűségnek örvend a túrázók körében. Ez részben annak köszönhető, hogy karnyújtásnyira találahatóak a fővárostól, mindösszesen 30 kilométert kell autóznunk Budapestről ahhoz, hogy a Pilis hegység szívében találjuk magunkat.
Mind a két túra útvonal nagyon látványos és könnyen teljesíthető, akár gyerekekkel is.

Azonban, ha komolyabb kihívásra vágytok, akkor érdemes összekötni a kettőt. Ha szívesen túráztok társasággal és szeretnétek megspékelni a kalandot egy kis kultúrával akkor mindenképp csatlakozzatok a Kultourvándor által szervezett  túra valamelyikéhez.

Mi a Pilisbe látogattunk el a Kultourvándor kis csapatával és fedeztük fel közösen a régió rejtett kincseit. A társaság évek óta jár Zolival, a túravezetővel kirándulni, ami nem véletlen, hiszen Zoli helyismerete és tudása minket is lenyűgözött.

Pilis tető - Dera-szurdok

KALAND VAGY KULTÚRA?

Kaland és kultúra!

Letenyei Zoltán, a Kultourvándor megálmodója.

“Talán a legfontosabb tanulság az volt utazásaim során, hogy ha valaki szervezett keretek között készül utazni, azt két lehetőség elé állítják. VAGY non stop túrázás VAGY non stop városnézés. Nyilván mindkettőnek megvan a közönsége,  de mi van azokkal, akik nem szeretnének választani a kaland és a kultúra között, a természeti és az épített értékek között? Pont nekik szól a blogom, nekik szervezem a túráimat, az utazásaimat! Tartsatok velem kultourvándorlásaim során!”

Miért válaszd ezt a túrát?

  • Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan teltek az állandó harckészültségben tartott pilisi katonák mindennapjai,
  • ha még nem láttál olyan turistaházat, ahol szívesen eltengetnéd home-office-os mindennapjaidat,
  • ha még nem kalandoztál a Dera-szurdok hídjain és szikláin,

akkor tarts Zolival a Pilis legmagasabb és legmélyebb pontjait érintő túráján!

Pilis tető Dera-szurdok

Pilis tető és Dera-szurdok
A Pilis-tetőről a Dera-szurdokba túra leírása

A Pilisi-medencéből hirtelen 756 méterig nyújtózkodó Pilis-tető grandiózus falai magasztos megjelenést biztosítanak a Pilis és egyúttal a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontjának. Az egykor megközelíthetetlen csúcs évtizedekig a rakétadandár tüzelőállásaként volt besorozva, amire a mai napig emlékeztetnek a “brutális minimalizmus” jegyében épült vasbeton épületek. Manapság azonban, aki csúcstámadásra adja a fejét, az ország egyik legvarázslatosabb és minden kanyarban jobbnál-jobb kilátást biztosító túraútvonalán szerpentinezhet fel a hegytetőre, ahol a kiválóan elhelyezett Boldog Özséb Kilátó biztosítja a 360 fokos, hibátlan panorámát. Tiszta időben a Gerecsétől a Mátráig térképként terül szét előttünk hazánk központi hegyvidéke. A Pilis-tető árnyékában bújik meg Pilisszentkereszt, ahol évszázadokig egy messzi földön híres, festői, gótikus kolostor állt. Templomában talált végső nyughelyére a Bánk bánból ismert Gertrúd királyné, aki nem messze, a Pilis rengetegeiben esett merénylet áldozatául. A falu másik oldalán a képeslapra kívánkozó Dera-szurdok hívogat magához, hogy majd a Som-hegyi kulcsosháznál megpihenve, Pilisszántóra visszaérkezve fejezzük be túránkat.

–  Kultourvándor  –

Pilis tető és Dera-szurdok túrák

Dera-szurdok

 

A Dera, vagy másnéven Kovács – patak mélyítette szurdokvölgy a Pilis mészkőszirtjeit és a Visegrádi-hegység vulkanikus kőzeteit elválasztó törésvonal mellett található. A meredek szurdokvölgyet a patak alakította ki, amely ma búvópatak jelleggel hol eltűnik, hol újra feltör. A szurdokon fahídakon és köveken lépdelve könnyedén átkelhetünk, ezért érdemes a visszafelé utat már a szurdok felett megtenni, ahonnan csodás kilátás nyílik a Pilis tetőre, tiszta időben még a Boldog Özséb-kilátó is látható. A szurdok felső részénél (már a falu közelében) néhány romos, egykori mészégető kemencét találunk.
Parkolás: Pilisszentkereszt előtt kb. 2 km-re balra ágazik le egy aszfaltút a szurdok alsó végénél lévő parkolóhoz (N47 41.090 E18 55.187). Itt található  kiépített pihenő- és tűzrakóhely és egy nagyobb tisztás.
Túra: kb. 1 km (egy irányba)

Időtartam: 30-40 perc
Turista út: kék jelzés
Családbarát: igen, viszont babakocsival nem járható illetve egészen kicsi gyermekkel sem ajánlott

Pilis tető és Dera-szurdok
Pili tető - Boldog Özséb kilátó

Pilis tető – Boldog Özséb-kilátó

 

A Pilis tető a 756 méteres magasságával a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontja, mely fokozottan védett természetvédelmi terület. A 80-as években itt katonai bázis állt, melynek maradványai a mai napig megtalálhatóak a területen.

A kilátó tetején található kör alakú, fedett teraszról 360 fokos kilátásban részesülhet az idelátogató. 

Megközelítése több irányból is lehetséges, de csak gyalogosan, illetve kerékpárral!

Túra 1.
Parkolás: Pilisszentkereszt – Kékbükkfa-nyereg

Túra: kb. 4.9 km (egy irányba)
Turista út: a zöld háromszög jelzést kell követni az aszfaltos úton

Szintkülönbség: 170 m

Túra 2.
Parkolás: Pilisszántó – buszforduló vagy a mellette lévő parkoló

Túra: kb. 4.6 km (egy irányba)
Turista út: a piros, majd zöld jelzést kell követni. A szerpentin fölötti réten jobbra kell fordulnunk a zöld háromszög jelzésre

Szintkülönbség: 480 m

A második túra nehezebb a szintkülönbség miatt, viszont sokkal látványosabb mint a Kékbükkfa-nyeregtől induló betonút.

Pili tető - Boldog Özséb kilátó
Pilis tető és Dera-szurdok

Tudtad?

Pilis és Gertrúd királyné…

Kevesen tudják, de a mindenki által ismert Bánk bán című dráma legtöbb mozzanata Pilisszentkereszten a cisztercita kolostor területén játszódik. A sokak által gyűlölt Gertrúd királyné, férje távollétében itt tartott ünnepséget az országba látogató osztrák herceg tiszteletére, amire a legfőbb méltóságok is hivatalosak voltak. A déli végek urai azonban a kínálkozó alkalmat arra használták fel, hogy a királynét és kíséretét tőrbe csalják. A merényletet követően Gertrúdot az apátságban helyezték örök nyugalomra. Szarkofágjának töredékei a mai napig megtekinthetőek a Nemzeti Galériában.

Idegenvezetéssel egybekötött gyalogtúra a Pilisben!

Találkozó: Pilisszántó, buszforduló

Túra táv: 20 km

Túra idő: 8 óra

Szint: 610 m fel / 630 m le

A túra pilisszántói parkolóból indult. Első megállónk az Orosdy-kastély és a Trézsi forrás volt, ahol rengeteg információt kaptunk az épület történetéről, illetve azt is megtudtuk, hogy az 1900-ban épült kastély víz-és áramellátását is a forrás vize biztosította. Innen egy meredekebb szakaszon folytattuk utunkat a Pilis tetőn található Boldog Özséb-kilátóhoz.

Tiszta időben a  panoráma lélegzetelállító,

így 360 fokban tekinthettük meg hazánk jelentősebb hegyvonulatait. Túravezetőnk a kilátón körbesétálva részletesen elmondta, hogy hol mit látunk pontosan. Miután a kilátó lábánál elfogyasztottuk a szendvicseinket a Vaskapu völgyön keresztül közelítettük meg a Klastrom-forrást és a Ciszterci apátság romjait. Itt egy pár perces pihenőt tettünk, és szájtátva hallgattuk a maradványok történetét. Megérkezve Pilisszentkeresztre egy süti és egy kávé társaságában pihentük ki az addig megtett 13 km fáradalmait. Újult erővel indultunk a mesés Dera-szurdokba, ahol már érezhető volt a hétvégi kirándulok rohama. Mivel a szurdok maga mindösszesen egy kilóméter, gyorsan magunk mögött hagytuk a kirándulók hadát és egy csodás turistaházat vettünk célba. Ezt követően tértünk vissza kiindulási pontunkra a kitűzött időpont előtt egy órával.

Kultourvándor elérhetőségei:
Kapcsolat: Letenyei Zoltán
Honlap: http://kultourvandor.hu
Facebook: https://www.facebook.com/kultourvandor.hu
Események: http://kultourvandor.hu/events/
Pilis tető és Dera-szurdok

Szívesen olvasnál további bejegyzéseket magyarországi úti célokról?

Nézz körül a Blog menüpont alatt vagy látogass el a Kultourvándor oldalára!

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK

Balatonlelle kilátó

Balatonlelle kilátó

utazás | Magyarország | Balatonlelle | kilátó | programok | Kishegy A Balatonlelle kilátó a Balaton déli partján, Budapesttől 136 kilométer távolságra fekszik. Balatonlelle kedvelt üdülőváros és

Tovább olvasom »
Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001