Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Morskie Oko túra – Zakopane
Morskie Oko túra – Zakopane

Morskie Oko túra – Zakopane

utazás | Lengyelország | kirándulás | Zakopane | Morskie Oko | túrázás | parkolás | megközelítés

Morskie Oko túra - Zakopane

Zakopane és a Morskie Oko túra egyre népszerűbb úti cél a túrázók és a természet szerelmesei körében. Sajnos ez a turisták számán is meglátszik, ami sokszor már zavaró lehet nemcsak a városban, de a túra útvonalakon is. Személyes tapasztalatom, hogy a 2. és 3. látogatásom közt eltelt 5 évben nem csak a látogatók száma sokszorozódott meg, de az árak is jelentősen megemelkedtek, illetve sok helyen vezettek be különböző belépőket és díjakat.

A Morskie Oko, (magyarul Halas-tó) Lengyelország területén a Tátra Nemzeti Parkban található. A gleccsertó 1393 méteres magasságban terül el néhány kilométerre a lengyel-szlovák határtól. Ez a Tátra legnagyobb és egyben leghíresebb tava, melynek területe nagyjából 34 hektár, mélysége 51 méter.

A Morskie Oko-hoz vezető túra népszerűségét annak köszönheti, hogy megfelelő öltözetben akár télen is teljesíthető (kivéve kedvezőtlen hóviszonyok között). Bár viszonylag hosszú túrának számít, de a szintkülönbség nem jelentős, így kisebb gyermekekkel is érdemes elindulni. Mivel a túra nagy részén nyáron lovas kocsik, télen pedig lovas szánok közlekednek, azok is neki vágnak az útnak, akik nem kifejezetten a kirándulás élménye miatt érkeznek. Ez zavaró lehet azok számára, akik szívesebben élveznék a békés, hegyi tájat.

Morskie Oko - Zakopane

Tartalomjegyzék

Zakopane és a Morskie Oko túra megközelítése

Zakopane megközelítése:

Budapest – Parassapuszta – Besztercebánya – Zakopane → 320 km (kb. 5 óra)

Kilométerben rövidebb, de végig (sokszor kanyargós) országúton kell haladni. Besztercebányánál van egy pár kilométeres szakasz (R1-es út), mely fizetős, de ezt el lehet kerülni a Szliácsi repülőtér felé.

.

Budapest – Miskolc – Kassa – Zakopane → 435 km (kb. 5 óra)

Jóval hosszabb, de autópályán halad Magyarország és Szlovákia területén is. Értelemszerűen útdíjat kell fizetni az autópályán, de egyenletesen lehet haladni, így ha nem bírod a hegyi, kanyargód utakat, inkább ezt ajánlom.

Morskie Oko megközelítése

A túra kiindulási pontját, azaz a parkolót, autóval vagy busszal lehet megközelíteni Zakopane városából.

Autóval – Zakopane központjából kb. 22 km, két nagyobb fizetős parkoló áll rendelkezésre.

Busszal – A busz Zakopane vasútállomásról indul és több helyen is megáll, ahol fel lehet szállni. A teljes menetidő kb. 40 perc, végállomás neve: Palenica Białczańska. Menetjegy vásárolható online, meghatározott napra és időpontra. A foglalás során ki kell választani, melyik megállóban szeretnél felszállni.

Menetjegy – 15 PLN – Online vásárlás

Morskie Oko túra parkolás és nemzeti park belépő

Morskie Oko parkolás

Két nagy parkoló áll rendelkezésre, melyek közel 1000 férőhelyesek. Elsőre soknak tűnhet, de nagyon gyorsan megtelnek a rengeteg turista miatt. Erősen ajánlott online parkolójegyet venni, mert a helyszínen csak a szabad helyek függvényében engednek megállni (kártyás fizetés). A hivatalos honlap szerint lehetőség van készpénzes jegyvásárlásra is a Zakopane-i Turisztikai Információs Ponton (ul. Chałubińskiego 44).

Ennek ellenére én mindenkinek azt javaslom, hogy vegye meg online a parkoló jegyet és érkezzen időben! 

Nincs lehetősége a parkolóhely kiválasztására, a parkolás helyét az érkezés sorrendje határozza meg. Az autókat a személyzet először Palenica Białczańska parkolóba, majd a Łysa Polana felé irányítja.

.

Palenica Białczańska

Google – Parking TPN – Morskie Oko – najbliżej szlaku 

Ez a túra kiindulási pontjához közelebb eső parkoló, innen indulva rövidebb a táv. Itt lehet megvenni a Tátra Nemzeti Park belépőt is! Ha lovas kocsival vagy szánnal szeretnéd megtenni a túra nagy részét, akkor arra is itt tudsz felszállni. A reggeli órákban gyorsan megtelik ez a parkoló, ezért érdemes időben érkezni. Ha már nincs több hely a közelebbi parkolóban, lezárják az utat és mindenkit a távolabbi Łysa Polana parkolóba irányítanak. 

.

Łysa Polana határátkelő

Google – Parking TPN Morskie Oko (Łysa Polana)

Ez a lenti, azaz távolabbi parkoló, közvetlen a lengyel-szlovák határátkelő mellett. Ha megtelik a fenti parkoló, már csak itt lehet megállni. A két parkoló közötti távolság kb. 1,5 kilométer, ami azt jelenti, hogy innen ennyivel hosszabb lesz a túra táv. A két parkoló között buszok is közlekednek, ha jól emlékszem 4 PLN volt a menetjegy. 

.

Parkolás napi díja – 35-75 PLN

(személygépkocsik esetén)

Ahogy fent is említettem a parkoló jegyet hivatalosan csak online lehet megvásárolni. A honlapon látni fogod, hogy a rendelkezésre álló közel 1000 parkolóhelyből mennyi szabad. A parkolás díja attól függ, hogy mikor és milyen napra  foglalod le. Aznapra, illetve hétvégén drágább szokott lenni. Minél korábban foglalod le annál olcsóbb. Szezononként változik az ár.

Online jegyvásárlás

A lefoglalt hely egész nap a rendelkezésedre áll, akkor is ha például délután 15 órakor érkezel. Azonban érdemes minél korábban érkezni, lehetőleg 8 óra előtt, mert napközben, különösen főszezonban, nagy dugók alakulhatnak ki a bekötőúton, ami jelentősen megnöveli az utazási időt. A már megvásárolt jegy időpontjának megváltoztatására nincs lehetőség (például rossz időjárás miatt).

Morskie Oko - Zakopane

Nemzeti Park Belépő

A túrához szükséged lesz Tátra Nemzeti Park belépőre is, amit online vagy a felső parkolóban (Palenica Białczańska) található jegypénztárban tudsz megvásárolni.

Online jegyet adott napra lehet vásárolni, melyet be kell mutatni, mikor elhaladsz a jegypénzt mellett. A lefedettség nem mindig megfelelő a Nemzeti park területén, ezért a biztonság kedvéért legyen lementve a telefonodra. Ez érvényes az online vásárolt parkolójegyre is!

 

Nemzeti Park belépőjegy ára

1 napos 9 PLN (kedvezményes 4,5 PLN),

7 napos 45 PLN

Online vásárlás

Megjegyzés, saját tapasztalat: mi előző este láttuk, hogy még több száz szabad hely van, ennek ellenére szerettük volna lefoglalni a parkolót. Sajnos valamiért az online fizetés nem működött, ezért bíztunk abban, hogy másnap még lesz helyünk. Kb. fél 11-kor érkeztünk és már csak a lenti (távolabbi) parkolóban volt hely. Az autók folyamatosan érkeztek, akinek volt online jegye, annak leolvasták és már állhatott is be a parkolóba. A hivatalos információkkal ellentétben a helyszínen is lehetett parkoló jegyet venni, viszonylag gyorsan haladt a sor. Szerintem, ha fél órával később érkeztünk volna, már a lenti parkolóban sem tudtunk volna megállni. Mindenkinek azt javaslom, hogy vegye meg online a parkoló jegyet és érkezzen időben! Foglalás nélkül csak a szabad helyek esetében van lehetőség parkolásra.

Morskie Oko - Zakopane

Morskie Oko túra – költségek

Tehát az alábbiakra mindenképp szükséged lesz a túra megtételéhez:

  • retúr buszjegy Zakopane-ból vagy napi parkoló jegy
  • Tátra nemzeti park belépő 

Opcionális: transzfer busz a két parkoló között és lovas kocsi / szán díja, ha nem szeretnél sokat túrázni.

Szerencsére minden egy helyen lefoglalható és online megvásárolható (kivéve lovas kocsi)!

Online jegy vásárlás

Morskie Oko túra térkép

Kirándulás a Morskie Oko tóhoz

Általános információk

Viszonylag könnyű, DE hosszú túra főleg, ha csak a lenti parkolóban tudsz megállni. Az út végig aszfaltos (télen havas, jeges), enyhén és egyenletesen emelkedik. Időjárástól függően lovas kocsik vagy szánok közlekednek a Polana Włosienica-ig. Téli körülmények között sem nehéz túra, azonban fontos a jó lábbeli és meleg ruházat (esetleg egy zseblámpa, mert korán sötétedik). Érdemes azt is ellenőrizni, hogy mikor indulnak az utolsó lovaskocsik Włosienicából a parkoló felé, valamint a buszok Zakopaneba.

A tó neve egyébként sokszor kavarodást okoz, mert a Morskie Oko szó szerinti fordításban Tengerszemet jelent, ennek ellenére a magyar neve Halas-tó. 

.

Túra táv: kb. 8 km + 1,4 km a lenti parkolóból

(egy irányba a Morskie Oko tóig) 

.
Menetidő: kb. 5-6 óra + megállók, esetleg a tó megkerülése
.
Szintkülönbség: kb. 400 méter
.
Turistajelzés: piros sáv
.
Kiindulási pont: Palenica Białczańska

(ha itt nincs hely a parkolóban, akkor Łysa Polana)

.

Lovas kocsi vagy lovas szán: Palenica Białczańska parkolótól indulnak és egészen a Polana Włosienica-ig közlekednek. Ez kb. 6-7 km, így a tó partján található turistaházig még kb. 1,5 kilométert kell megtenned. A lovas kocsik fordulójánál található büfé és mosdó is. A lovas kocsi ára felfelé kb. 100 PLN, szezontól és a turisták számától függően előfordulhat, hogy lehet alkudni is. 

Morskie Oko - Zakopane

Túra leírása

A túra hivatalosan a fenti parkolótól indul (Palenica Białczańska) a Morskie Oko felé. Itt tudsz belépőt venni a Nemzeti parkba és felszállni a lovas kocsira vagy szánra, ha azzal szeretnél felmenni.

Bár könnyű túrának számít ne felejtsd el, hogy 16-18 kilométert (oda-vissza) kell megtenned, attól függően, hol sikerült leparkolnod!

Elhagyva a parkolót, az információs táblákat és a sorakozó lovas kocsikat, egy a forgalom elől elzárt aszfaltos úton kell végig haladnod. Maga a túra nem túl izgalmas, inkább a környező hegyek nyújtanak gyönyörű látványt.

Kb. 3 kilométer után éred el a Tátrai Nemzeti Park (TPN) információs pontját és a Mickiewicz-vízesést, mely a Roztoka-patakból alakult ki. A vízesés felett átívelő híd után vannak mobil vécék és egy nagyobb kiépített piknikező hely, amit télen sokszor hó borít. Tovább haladva a túra felénél (Wanta erdészház) az aszfaltos út élesen kanyarog tovább, ezért itt lehetőség van ‘levágni’ a hajtűkanyarokat és rövidíteni egy keveset a távon. 

Morskie Oko - Zakopane

Télen ezek a szakaszok nagyon csúszósak lehetnek, ezért érdemes átgondolni melyik utat választod. Ezt követően éred el a lovas kocsik fordulóját (Polana Włosienica). Itt található egy bisztró és mellékhelyiség is. Innen már mindenkinek gyalogosan kell tovább haladnia, kb. 1,4 km van még hátra a túrából. Leküzdve az utolsó szakaszt érkezel meg a turistaházhoz és a tóhoz. A turistaház előtt állva csodálatos kilátás nyílik magára a Halas-tóra és a tó fölé tornyosuló hegyekre. Télen a tavat általában hó borítja (lásd a képen), illetve rossz idő esetén sajnos nem sokat látni belőle, így csalódás érhet.

Mielőtt tovább haladnál vagy úgy döntenél, hogy megkerülöd a tavat, mindenképp vess egy pillantást az órádra. Télen gyorsan besötétedik, ezért ha nem indulsz el időben visszafelé előfordulhat, hogy már sötétbe kell befejezned a túrát. Amennyiben lovas kocsival és / vagy busszal szeretnél visszamenni Zakopane-ba indulj el időben, hogy le ne késd az utolsó járatot.

A turistaháztól a piros jelzés mentén meg lehet kerülni a tavat egy kövekből kirakott ösvényen. Aki komolyabb kihívásra vágyik folytathatja a túrát a Tengerszem felé (Czarny Staw).

Étkezési lehetőségek, mosdók:
  • a fenti parkolóban van büfé és mosdó is
  • a lovaskocsik fordulójánál (Włosienica) található egy bisztró, ahol hideg-meleg ételeket, italokat szolgálnak fel. Fizetős mosdó is rendelkezésre áll.
  • a túra végén, a tó partján fekszik a Halastavi turistaház. Egész évben nyitva tart, szintén hideg-meleg ételeket és italokat kínálnak. Általában nagyon sokan vannak, hosszú sorban állásra kell számítani, ha fogyasztani szeretnél valamit. A mosdó itt is fizetős. Schronisko PTTK Morskie Oko honlap 

Zakopane szállás ajánló

Egyéni Utazó - Osada Kościelisko

Többször jártam az elmúlt években Zakopanen a családommal vagy nagyobb baráti társasággal. Minden alkalommal Zakopanen kívül, valamelyik kisebb faluban foglaltunk apartmant vagy önálló házat. Kivétel nélkül, mindegyikkel meg voltunk elégedve, nem kellett bajlódni a parkolással és árban is kedvezőek voltak.

.

Poronin

Tatrzańska Kryjówka Premium Chalets Zakopane

3 hálószobás önálló házak 7 km-re Zakopanetól, ingyenes parkolással, grillezési lehetőséggel. 6 fő esetén ideális választás, mivel két fürdőszobával rendelkeznek a házak, ami nagyobb társaság esetén fontos szempont lehet (tapasztalatból mondom).

Szállás megtekintése és foglalás

.

Kościelisko

Osada Kościelisko

1, 2 és 3 hálószobás apartmanok Kościelisko-ban, Zakopanetól 6 km-re. Ingyenes parkolással és hegyekre nyíló kilátással. Az apartmanok egy fürdőszobával rendelkeznek, de kárpótol érte a mesés kilátás.

Szállás megtekintése és foglalás

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Forrás: Egyéni Utazó és https://tpn.pl/zwiedzaj/e-bilety

Képek: https://www.freepik.com  és Egyéni Utazó

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. partner linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

További bejegyzések

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001