utazás | gasztronómia | Olaszország | tippek | tészta
8 olasz tésztafajta, amiről biztos nem hallottál még!
Ha tészta, akkor Olaszország!
Régiótól függően az olasz tészta lehet vékony vagy vastag, hosszú vagy rövid, csavart vagy egyenes. Azonban a formájától függetlenül határozottan kijelenthetjük, hogy az olasz konyha pótolhatatlan alkotóeleme.
Számos legenda létezik a tészta eredetét illetően azonban egyet biztosan tudunk, mégpedig azt, hogy a tészta Ázsiából származik. Az egyik legismertebb történet Marco Polo nevéhez kapcsolódik, mely szerint ő hozta keletről 1295-ben Olaszországba. Ezt sokan cáfolják, mert állításuk szerint ekkor a szicíliaiak már lelkes makaróni fogyasztók voltak, akikhez az arabokon keresztül jutott el ez a népszerű, de egyszerűen és gyorsan elkészíthető étel. Valójában az első feljegyzések a tészta fogyasztásról Kínából származnak Kr.e. 5000-ből.
Egyes források szerint napjainkban közel 350 féle tészta létezik, mások viszont azt állítják, hogy ez megközelítheti a 600-at is tekintve,
hogy folyamatosan különböző méretű és formájú tésztákat találnak ki. Olaszországban régiónként eltérő, hogy hol milyen tésztát fogyasztanak.
Általában északon a tésztát frissen készítették, délen pedig inkább a szárított tészta volt jellemző. Ennek oka, hogy a déli régió szegényebb volt, emiatt nem engedhették meg maguknak a tojást.
Az első tésztagyárak is itt létesültek, mert szárazon hosszabb ideig volt tárolható és értékesíthető. A szárított tészta egyik központja a Nápoly közelében fekvő, Gragnano, ahol a kitünő légáramnak köszönhetően gyorsan száradt a tészta. Ez a kis városka a hegyek és az Amalfi partok között helyezkedik el, ahol a nap, a szél és a hőmérséklet kombinációja tökéletes a szárított tészta gyártáshoz. Ennek azért volt ilyen fontos szerepe, mert ha túl gyorsan szárad a tészta akkor eltörik, ha pedig túl sokáig nedves bepenészedik.
És akkor íme néhány tésztaféle amiről még biztos nem hallottál
Olaszország tészta
Ditalini
#Campania
Ez a kicsi, cső alakú tészta enyhén diós ízű és kemény állagú. Az olaszországi Campania régióban és Szicíliában is gyakori, melyet főleg levesekhez adnak. Sima és bordázott változatban kapható, ditalini rigati néven. A ditalini név szó szerinti fordításban kis gyűszűt jelent. Gyakran használják tésztasalátákhoz, ezért bizonyos területeken ‘saláta makaróninak’ is nevezik.
Javasolt utazás: Fedezd fel a Sorrentói-félsziget déli oldalán végigfutó Amalfi-part településeit és látogass el a Nápolyi-öböl fölé magasodó Vezúvhoz.
Foglie d’ulivo
#Puglia
Bár ez a tésztafajta Pugliára jellemző, Olaszország más részein is elterjedt, főleg Szicíliában. Ez a nagyon finom, kézzel készített tészta olivafa levél formájú, melyet néha spenóttal színeznek, hogy zöld színű legyen. A foglie d’ulivo-t üregei miatt könnyű szósszal vagy kockára vágott paradicsommal és természetesen olajbogyóval tálalják.
Javasolt utazás: Kezd utazásod a tartomány fővárosában, Bariban, majd látogass el Alberobellóba, mely hírnevét a jellegzetes, fehér épületeinek, a trullóknak köszönheti.
Bucatini
#Róma
Ez a hosszú, keskeny tészta olyan, mint egy vastag lyukas spagetti. A lyukakat általában úgy alakítják ki, hogy a tésztát hagyományos bronzlemezeken préselik át. A lyukas belsejének köszönhetően a tészta egyenletesen fő meg kívül és belül. A bucatini név az olasz ‘buco’ szóból ered, ami lyukat jelent, utalva, annak üreges formájára. Úgy tartják, hogy a bucatini tészta Közép-Olaszországból, Róma környékéről származik. Jól passzol a sűrű, kiadós szószokhoz, különösen a klasszikus amatriciana szószhoz, amelyet paradicsommal és guanciale-val (szalonna) készítenek.
Javasolt utazás: Rómát, Olaszország fővárosát, egyszer mindenkinek látnia kell! Vitathatatlan, hogy Róma mérhetetlenül gazdag történelmi és kulturális örökséggel kápráztatja el a turistákat.
Casarecce
#Szicília
A casarecce szicíliai eredetű olasz tésztaféle, mely összepöndörödött papírlapokra emlékeztet. A tészta rései tökéletesen felfogják a mártást, így tálalhatjuk robusztus, hagyományos és egyszerű szószokkal is. Különféle rakott ételekhez is használható, mert kisebb az esélye annak, hogy a tészta túlságosan kiszárad. A casarecce név jelentése ‘házi készítésű’.
Javasolt utazás: Szicília, a Földközi-tenger legnagyobb szigete, kétségkívül megér egy körutazást. A kihagyhatatlan látnivalók közé sorolják Palermot, Cataniat, Taorminat és természetesen az Etnát is.
Maltagliati
#Emilia-Romagna
A maltagliati szó szerint „rosszul vágott”-at jelent, ami megmagyarázza a tészta egyenetlen alakját és vastagságát. Eredetileg a tagliatelle vagy ravioli gyártásából származó tészta maradékából készítették. Bár a maltagliatit leggyakrabban az Emilia-Romagna régióhoz kötik, manapság egész Olaszországban gyártják.
Liguriában ezt a tésztát martaliainak is nevezik, Pugliában pedig pizzelle néven ismert. Emilia-Romagnában leggyakrabban bableveshez használják, Pugliában pedig gyakran csicseriborsóval tálalják.
Javasolt utazás: Emilia-Romagna központja Bologna, így bőven akad látnivaló. Érdemes ellátogatni Modena és Parma városaiba is.
Pizzoccheri
#Lombardia
Az 1500-as években megszületett hagyományos olasz tésztafajta hajdina és búzaliszt kombinációjából készül. A pizzoccheri Lombardiából, pontosabban a Valtellina-völgyből származik, és hagyományosan burgonyával, káposztával, vajjal és sajttal, például Valtellina Casera-val vagy Parmigiano Reggiano-val párosítják, így létrejön a pizzoccheri alla Valtellinese, a régió jellegzetes étele.
Bár gyakran házi készítésű, a gyári pizzoccheri fajták is gyakoriak.
Gyakran rövid tagliatellének is nevezik. Lapos, széles forma és sötét szín jellemzi.
Javasolt utazás: Lombardia az egyik kedvenc régióm Észak-Olaszországban. Központja Milánó, illetve itt található a Garda és a Como tó is.
Mafaldine
#Nápoly
Ezt a hullámos tésztát állítólag a Savoy Mafalda nevű hercegnő csillogó hajfürtjeiről nevezték el. Hosszú, lapos, fodros szélei a göndör hajhoz hasonlítanak. A tészta másik neve “reginette”, melynek jelentése kis királynő. A Nápoly környékéről származó mafaldint korábban fettuccelle ricce-nek is nevezték. Főzés után, a sima és a fodros részein eltérő állagú lesz, és a felkunkorodott szélei felfogják a szószt. A mafaldinet általában különleges, finom szószokkal tálalják és olyan összetevőkkel párosítják, mint például garnélarák, koktélparadicsom, sajt, kolbász vagy gomba.
Javasolt utazás: Nápoly Olaszország 3. legnagyobb városa, a pizza szülőföldje. Érdemes a városon kívüli látnivalókat is megnézni, úgymint a Vezúv, Pompei, Capri szigete és az Amalfi part.
Corzetti
#Genova
Corzetti valószínűleg az olaszországi Liguria régióban található Genovából származik. A corzetti egy korong alakú olasz tészta, amely lisztből, tojássárgájából, fehérborból és vízből áll. A tésztát általában dekoratív mintákkal és szimbólumokkal látják el, melyek felfogják a szószt. A vékony tésztalapokra egy speciális fa kéziszerszám segítségével nyomják rá a díszítést. Régen a corzettit genovai családi címerrel dekorálták (curzetti stampae). Javasolt ezt a tésztafajtát könnyű szószokkal, sajttal és pestoval párosítani.
Javasolt utazás: Bár Genova Olaszország legnagyobb és legfontosabb kikötője, nem kínál annyi látnivalót mint például a közeli Pisa. Viszont érdemes meglátogatni az 58 km-re található festői Cinque Terre falvait.
Tudtad?
- Thomas Jefferson nevéhez fűződik a makaróni elterjedése az Egyesült Államokban.
- A három legnépszerűbb tészta fajta: penne, spagetti és makaróni.
- A hagyományos olasz tésztafőzési módot „al dente” néven ismerik.
- Az olaszok évente több mint hatvan kiló tésztát esznek fejenként.
- Eredetileg a tésztát kézzel ették és szószok nélkül fogyasztották.
Gondoltad volna, hogy az olyan egyszerű összetevők, mint a liszt, víz, só (és néha a tojás) ilyen gasztronómiai élvezetet nyújtanak nem csak az olaszoknak, hanem az egész világ számára? Ravioli, tagliatelle, fettucine, tortellini, spagetti vagy lasagne, és ez csak néhány az ismertebb fajták közül.
Olaszország 20 régiójának mindegyike sajátos konyhával rendelkezik – részben az éghajlat és a földrajzi adottságok, részben a történelem hatására.
Emiatt sok régió megalkotta saját tészta specialitását, bár származásuk gyakran heves viták tárgyát kézpezik az olaszok körében!
Az olasz filmrendező és forgatókönyvíró, Federico Fellini fogalmazta meg a legjobban: „Az élet a mágia és a tészta kombinációja.”
“La vita è una combinazione di magia e pasta.”
Federico Fellini
Ha szívesen olvasnál még gasztro témában, akkor ez is érdekelhet: Világ körüli lecsózások
Akit pedig kifejezetten az olasz gasztronómia érdekel, az mindenképp látogasson el a TasteAtlas oldalára!
Forrás: https://matadornetwork.com és Egyéni Utazó
Képek: https://www.freepik.com
Foglalj szállást az Egyéni Utazó segítségével!
TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK
Capri – megközelítés, közlekedés a szigeten
utazás | Capri | közlekedés | sikló | busz | taxi | hajó Capri sziget – megközelítés – Capri sziget Olaszországban, a Nápolyi-öböl déli részén,
Capri TOP 12 látnivalók
Capri látnivalók | A nagy kékség | Top 12 látnivaló | Olaszország | sziget Capri látnivalók Capri látnivalók – TOP 12 Giardini di Augusto –
Capri – 1 napos program
utazás | program | Olaszország | Capri | látnivalók Capri szigete Olaszországban, a Nápolyi-öböl déli részén helyezkedik el. Kellemes éghajlatának köszönhetően már a rómaiak korában