Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Egy nap Lisszabonban
Egy nap Lisszabonban - Egyéni Utazó
Egy nap Lisszabonban

Egy nap Lisszabonban

utazás | Portugália| Lisszabon| látnivalók | programok | városlátogatás

Egy nap Lisszabonban

.

Egy nap Lisszabonban – Athén után Lisszabon a legdélebbre fekvő főváros Európában, így még januárban is erőteljesen süt a nap. Lisszabon történelmi látványosságokban gazdag város, több mint 40 érdekes múzeuma van és híres az éjszakai életéről is. Annyi program és látnivaló vár ránk, hogy minden egyes látogatás során új és lenyűgöző részleteket fedezhetünk fel a városban. Kávézhatunk miközben a varázslatos Tagus képe tárul elénk, lenézhetünk a lélegzetelállító panorámával rendelkező városi kilátópontok (Miradouro) egyikéről vagy egyszerűen csak sétálgathatunk a fel-le tekergő utcákon. Lisszabont mindenféleképpen gyalog érdemes felfedezni, de ha elfáradunk felugorhatunk a híres antik villamosok valamelyikére. Miután bejártuk a városközpontot, a vár alatt elterülő régi Alfama-t, az elegáns bevásárló negyedet, a Chiado-t és az éjszakai élet központját jelentő Barri Alto-t, mindenképp látogassunk el a Belém negyedbe is és kóstoljuk meg a Pastel de Belém portugál krémest. Hosszabb látogatás esetén kihagyhatatlan program Sintra, Cascais és a kontinentális Európa legnyugatibb pontja!

Egy nap Lisszabonban - Egyéni Utazó

Egy nap Lisszabonban

Villámlátogatás Portugália fővárosában

Lisszabon Portugália fővárosa és egyben az ország legnagyobb városa, így mindenképp érdemes legalább 2-3 napot szánni a felfedezésére. 

A hét dombon elterülő Lisszabon ad otthont a régi 28-as villamosnak, a figyelemreméltó mór kastélynak, a felfedezések korát idéző, hóbortos Manueline építészetnek, valamint számos kilátópontnak.

Mikor utazzunk? Lisszabonban az év 290 napján süt a nap és a hőmérséklet ritkán esik 15 C fok alá, ezért a két legjobb évszak a látogatásra a tavasz és az ősz, amikor kellemes az idő. A téli hónapokban gyakran felhős idő van vagy esik az eső, nyáron pedig a turisztikai csúcsszezonban a hőmérséklet kellemetlenül meleg lehet.

Ha átutazóban, esetleg üzleti úton vagy és csak 1 napod van Lisszabonra, én az alábbi útvonalat ajánlom. Minden fontos látnivalót, negyedet érint és a napi Carriera tömegközlekedési jeggyel bejárható.

Szállás: az útvonalat érintő szállást keressetek és, ha lehet metró állomás közelében, hogy meg tudjátok venni a 24 órás Carris jegyet.
Tömegközlekedés: 24 órás Carris/Metro jegy, mely érvényes a Carris teljes hálózatára és a metróra (busz, villamos és a siklók is).
24 órás jegy ára: 6,45 € + 0,50 € a kártya díja
Carris menetjegy árak

Ha jó ár-érték arányú szállást keresel, akkor ajánlom figyelmedbe az Alfama negyedben található Santa Luzia B&B – HOrigem szálláshelyet. 

A nemrég felújított panzió ízlésesen és minimalista stílusban berendezett szobákat kínál. Kiváló választás pároknak. Privát parkolási lehetőség nem áll rendelkezésre.  

Pro Tipp!

Ha jól beszélsz nyelveket, vegyél részt a Freetour valamelyik ingyenes városnéző programján! Számtalan túra közül választhatsz, melyeket helyi idegenvezetők tartanak angolul vagy az anyanyelvükön. Az ingyenes túrákat kínálók az esetek túlnyomó többségében független, szabadúszó idegenvezetők. Ha te is szeretnél új emberekkel megismerkedni és betekintést nyerni a helyiek életébe, történelmébe és kultúrájába, ne hagyd ki a lehetőséget!

A programoknak nincs előre meghatározott fix ára, a túra végén borravalóval honorálhatod az idegenvezető munkáját. Nem kötelező, azaz te döntöd el, hogy mennyit ért neked a túra vagy hogy mit engedhetsz meg magadnak.

A lisszaboni túrákról az alábbi linken olvashatsz bővebben:

Freetour – Lisszabon

Egy nap Lisszabonban - részletes útvonal

BELÉM NEGYED

Reggel látogass el a Belém negyedbe busszal vagy villamossal (15E villamos, 728/729-es busz). Útközben jól látszik majd az Április 25-e híd  és a Krisztus király szobor is. Belémben a látnivalók közül a Szent Jeromos kolostor hosszabb program lenne, ezért inkább a Belém toronyba vagy a Felfedezések emlékművébe válts belépőt. Utána ne felejtsd el megkóstolni a híres Pastéis de Belém krémest!
Látnivalók:

Belém torony (Torre de Belém) – 6 €

Felfedezések emlékműve (Padrão dos Descobrimentos) – 6 € kiállítás, kilátó pont

Szent Jeromos kolostor (Mosteiro dos Jerónimos)

Pastéis de Belém cukrászda

Menetrend:
15E – Pç. Figueira – Algés 

729 – Algés-B. Padre Cruz

Belém torony
Egy nap Lisszabonban - Egyéni Utazó

CHIADO NEGYED 

Miután megkóstoltad a híres portugál krémest, a cukrászda előtt pattanj fel a villamosra (Mosteiro Jerónimos megálló). A Cais do Sodré megállónál szállj le, ami a Chiado negyedben helyezkedik el. Ha útközben megéheztél kukkants be a Time out Market piacra (pont előtte szállsz le) és kóstolj meg valami helyi finomságot. A piactól pár perc sétára található az Elevador da Bica sikló, ami átvisz a Chiado negyeden. Ha megvetted a 24 órás jegyet, érvényes lesz a siklóra is. Az állomás bejárata egy ház kapuja mögött van, ezért sokan nehezen találják meg. A sikló felső állomása már a Bairro Alto negyedben található.

Látnivalók:

Time out Market

Elevador da Bica (53E sikló)
Chiado negyed

Menetrend:
53E – Bica Funicular

Egy nap Lisszabonban - Egyéni Utazó
Elevador da Bica

Lisszabon digitális útikalauz!

Szívesen utaznál Lisszabonba, de segítségre van szükséged a szervezésben? Kérd ajánlatomat az utazás megtervezésére vagy szervezd meg egyénileg utazásod a digitális útikalauz segítségével! Az útikalauz több, mint egy szimpla útikönyv, mert naprakész információkat tartalmaz, hogy ne neked kelljen az interneten található átláthatatlan mennyiségű információt felkutatni és összegyűjteni.

BAIRRO ALTO NEGYED

Vágj át a Bairro Alto negyed hangulatos kis utcáin a Miradouro de São Pedro de Alcântara kilátóig. A Bairro Alto napközben álmos helynek számít, néhány üzletet leszámítva minden zárva tart. A legtöbben csak az éjszakai élet miatt látogatnak el ide. A São Pedro de Alcântara egy gyönyörű parkosított terasz a várral szemben és gyönyörű kilátást nyújt az Avenida da Liberdade utcára, a belvárosra és a folyóra. Innen gyalogosan vagy a Glória siklóval jutsz majd le a Restauradores térre. A jegyed a Glória siklóra is érvényes lesz. Mielőtt leülsz a  parkban pihenni, nézd meg a sikló menetrendjét, hogy ne kelljen sokat várnod. A sikló a Restauradores tér észak-nyugati sarkára fog érkezni.

Látnivalók:

Elevador da Glória (51E sikló) 

Bairro Alto negyed

Miradouro de São Pedro de Alcântara kilátó
Menetrend:
51E – Ascensor Glória

Egy nap Lisszabonban - Egyéni Utazó
Bairro Alto
Egy nap Lisszabonban - Egyéni Utazó
Praça do Comércio

BAIXA NEGYED 

A sikló a Restauradores tér észak-nyugati sarkához érkezik. Haladj tovább a Rossio térig, ez már a turisták által nagyon kedvelt Baixa negyed. Sétálj végig az Augusta bevásárló utcán. Ne felejtsd el útba ejteni a Santa Justa felvonót. Ha fel szeretnél menni a tetejére megcsodálni a kilátást, akkor a korábban megvásárolt Carrier jegyed ide is érvényes lesz. A vízhez közeledve a diadalív alatt áthaladva a hatalmas Comércio térre érkezel, mely a Tejo folyó partján fekszik.

Látnivalók:

Restauradores Square
Rossio Square (Praça Dom Pedro IV)
Santa Justa felvonó (54E felvonó) Rua Augusta
Arco da Rua Augusta (diadalív)

Kereskedők tere (Praça do Comércio)
Menetrend:
54E – Santa Justa Lift

Egy nap Lisszabonban - Egyéni Utazó
Praça do Comércio

ALFAMA NEGYED

Ha még bírod, akkor gyalogosan, ha pedig elfáradtál, akkor villamossal (12E vagy 28E) folytasd az utat Lisszabon legrégebbi negyedébe, az Alfama-ba. Szállj le a katedrálisnál és kukkants be, ha szeretnél. Utána sétálj tovább a Santa Luzia kilátópontig (két villamosmegálló). Innen gyalogosan menjetek tovább a várba vagy a Miradouro da Graça kilátóhoz. Utóbbi ingyenes, a várba pedig 10 € a felnőtt belépő. Nagyszerű kilátás tárul elénk mind a két helyről, ezért érdemes átgondolni hol fejezzük be utunkat.

Látnivalók:
Lisszaboni székesegyház (Sé de Lisboa)
Miradouro de Santa Luzia

Szent György vár (Castelo Sao Jorge) Graça kilátó (Miradouro da Graça)

Menetrend:
12E – Martim Moniz / Circulação Castelo

28E – Martim Moniz – Prazeres

Egy nap Lisszabonban - Egyéni Utazó
Szent György vár
Egy nap Lisszabonban - Egyéni Utazó
Rossio tér

 CALÇADA PORTUGUESA

A portugál térkő, a calçada portuguesa Lisszabon egyik védjegye. Óriási szerepet játszik a város különleges légkörének megteremtésében, mivel visszatükrözi a ráeső fényt.
Az ügyes kézművesek által formált és kézzel elhelyezett bazalt vagy mészkő kockák felhasználásával készült egzotikus minták lehetnek geometrikusak, de észrevehetünk a kövezésben pajzsokat, csillagokat, állatokat, madarakat és horgonyokat is.

Hol találunk ilyen burkolatot Lisszabonban?
– szinte mindenhol a városban
– Avenida da Liberdade utca
– Rossio tér
Egy nap Lisszabonban - Egyéni Utazó
Rossio tér

Lisszabon digitális útikalauz!

Szívesen utaznál Lisszabonba, de segítségre van szükséged a szervezésben? Kérd ajánlatomat az utazás megtervezésére vagy szervezd meg egyénileg utazásod a digitális útikalauz segítségével! Az útikalauz több, mint egy szimpla útikönyv, mert naprakész információkat tartalmaz, hogy ne neked kelljen az interneten található átláthatatlan mennyiségű információt felkutatni és összegyűjteni.

Lisszabont mindenféleképpen gyalog ajánlott felfedezni, de egy napos látogatás esetén érdemes felpattanni a híres antik villamosok valamelyikére, hogy időt spóroljunk. A szállás elhelyezkedésétől függően fordítva is teljesítheted a programot. Ha egyenesen a reptérről érkezel akkor a piros (Vm) metróról a zöld (Vd) vonalra kell átszállnod. (metró térkép).

Természetesen a fentieken túl még számos látnivalót és érdekes helyet tartogat számunkra ez a különleges város, ezért ha teheted ne csak egy napot szánj Lisszabon felfedezésére.

Hosszabb látogatás esetén kihagyhatatlan program Sintra, Cascais és a kontinentális Európa legnyugatibb pontja!

Ha nálad is bakancslistás Lisszabon és környéke, ajánlom figyelmedbe az Egyéni Utazó digitális útikalauzt, ami tartalmaz minden hasznos információt, melyre szükséged lehet egy élménydús utazás megszervezéséhez.

Tudtad? Az Egyéni Utazó oldalon keresztül is tudsz szállást keresni és foglalni. Nincs más dolgod, mint az alábbi linkre kattintani, ami aztán rögtön átirányít a foglaló rendszer oldalára. Innentől pedig minden megy a megszokott módon.

A sok hasznos információért cserébe megköszönöm, ha az alábbi linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

Egy nap Lisszabonban - Egyéni Utazó
Pantheon

EGY NAP LISSZABONBAN - TÉRKÉP

Képek: https://www.freepik.com  és  https://unsplash.com

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. partner linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001