Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Zanzibár időjárás – Mikor utazzunk Zanzibárra?
Zanzibár időjárás
Zanzibár időjárás – Mikor utazzunk Zanzibárra?

Zanzibár időjárás – Mikor utazzunk Zanzibárra?

utazás | Tanzánia | Zanzibár | időjárás | mikor utazzunk | óceán

Zanzibár időjárás

.

Zanzibár Tanzániához tartozó szigetcsoport az Indiai-óceánon, közvetlenül Tanzánia keleti partjainál. Éghajlatát az Egyenlítőhöz és az Indiai-óceánhoz való közelségének köszönheti. Zanzibáron hűvösebb az időjárás, mint a szárazföldön, mivel víz veszi körül, ahonnan hűsítő szelek fújnak.

Az utazni vágyók körében gyakran felmerül a kérdés,

.

hogy mikor érdemes Zanzibárra utazni?

.

A válasz nem olyan egyértelmű, mert leginkább attól függ, hogy mit szeretnél csinálni, azaz mi az utazásod célja, mennyire zavar a turisták hada, illetve mekkora büdzsével rendelkezel. Értelemszerűen a főszezonban minden sokkal drágább és rengeteg a turista. Ha hajlandó vagy kompromisszumra, akkor akár utazhatsz elő- vagy utószezonban is.

Szívesebben utaznál szervezett program keretében vagy utazási irodával? Böngéssz hazai és külföldi utazásszervezők kínálata között. 

Zanzibár időjárás

Zanzibár időjárás, éghajlat

Sajnos az éghajlatváltozás miatt az időjárási minták Afrikában, valamint a világ más részein is, egyre zavarosabbak. Bár korábban az eső szezonalítása meglehetősen kiszámítható volt Kelet-Afrikában, ma már egyre nehezebb megjósolni, hogy mikor kezdődik és mikor ér véget a hosszú esős időszak. Ettől függetlenül érdemes előre tájékozódni, és megnézni mikor milyen időjárásra számíthatunk Zanzibáron. Afrikában a száraz és az esős évszakok folyamatosan váltakoznak, így Zanzibáron is erre lehet számítani.

Zanzibár trópusi éghajlattal rendelkezik, négy különböző évszakkal:

  • két száraz évszak (egy rövid, egy hosszú) és
  • két csapadékos évszak (egy rövid és egy hosszú). 

Általánosságban elmondható, hogy február a legmelegebb hónap, a ‘leghűvősebb’ pedig a július. A legcsapadékosabb hónap április, átlagosan 400 mm esővel. A tengerben való úszásra a legjobb hónap március. 

Szívesen utaznál Zanzibárra, de segítségre van szükséged a szervezésben? Szervezd meg egyénileg utazásod a digitális útikalauz segítségével! Az útikalauz több, mint egy szimpla útikönyv, mert naprakész információkat tartalmaz, hogy ne neked kelljen az interneten található átláthatatlan mennyiségű információt felkutatni és összegyűjteni.

Zanzibár időjárás - évszakok

Forró évszak

december közepétől márciusig

.

Ez az időszak kiváló alkalom a sziget meglátogatására azok számára, akik szeretik a meleg/forró időjárást. Ezek a legmelegebb és legnépszerűbb hónapok, főleg az európai turisták körében, mivel ilyenkor utazhatunk télből a nyárba. Esőre nem igazán számíthatunk, csak nagyon ritkán, pár percre eleredhet. A hőmérséklet megközelítheti a 40 fokot és a páratartalom is magas. Ez a szelek fő szezonja, ami miatt a Paje-hoz hasonló helyek rendkívül népszerűek a kite szörfösök körében. Értelemszerűen ilyenkor a legtöbb a turista és ez az árakban is megmutatkozik.

.

Átlag hőmérséklet: 28-30 °C
Csapadékmennyiség: minimális
Óceán átlag hőmérséklete: 29 °C
.
Ajánlott utazni! 
Zanzibár Paje
Zanzibár időjárás

Hosszú esős évszak

márciustól júniusig

.

Ez az „igazi” esős évszak, a monszunok időszaka. Bár ebben az évszakban sok az eső, márciusban akár szerencsénk is lehet és előfordulhat, hogy nem esik a teljes nyaralás alatt. Azonban ilyenkor is le lehet égni! Áprilisban és májusban semmiképp sem érdemes utazni az elviselhetetlen páratartalom miatt. Ez idő alatt sok üdülőhely bezár, mivel hetekig tartó, özönvízszerű felhőszakadások vannak. Az átlaghőmérséklet valamivel alacsonyabb, viszont egyáltalán nem hideg, a nyaralásunkat inkább az eső keserítheti meg.

.

Átlag hőmérséklet: 25-26 °C
Csapadékmennyiség: ilyenkor a legtöbb
Óceán átlag hőmérséklete: 28 °C
.
Áprilisban, májusban nem ajánlott utazni!

.

Szállás az Egyéni Utazó ajánlásával!!

.

Egy nyaralás során nagyon fontos a megfelelő szállás kiválasztása. Rengeteg szempontot kell figyelembe venni, úgy mint elhelyezkedés, ellátás, szolgáltatások és természetesen az ár se utolsó szempont.

A fentieken túl Zanzibáron van még egy fontos tényező amivel számolnod kell, ez pedig az árapály jelenség! Ha nem zavar a víz ingadozása és a sziget egy nyugodtabb szegletében keresel hotelt, akkor válaszd a világ egyik legszebb korallos strandját Matemwe-t.  Sokkal nyugodtabb, mint az északi rész, kevesebb a szálloda és nem annyira zsúfolt. A Matemwe strand nem olyan hatalmas és híres, mint Kendwa, Nungwi vagy Paje strandjai, ennek ellenére vonzza az amatőr és profi búvárokat és sznorkezésre is tökéletesen alkalmas.

Ha nem luxus szállodát keresel, akkor szívből ajánlom a 4 csillagos Villa Kiva Boutique Hotelt. Gyönyörű kerttel, kedves személyzettel és hangulatos bungalókkal várja vendégeit. Imádtam minden ott töltött percet, apálykor felfedeztük az óceán élővilágát, sétáltunk a végtelen hosszú fehér homokos parton vagy csak pihentünk a medence mellett. Ha egy kis pihenésre és nyugalomra vágysz, akkor tökéletes választás. Azonban ne feledd, ha a nap 24 órájában fürdeni szeretnél az óceánban és nyüzsire vágysz, akkor nem ez a legjobb választás.

Foglalj szállást a Villa Kiva Boutique Hotelben az Egyéni Utazó segítésével!

Hosszú száraz évszak

júniustól októberig

.

Közvetlenül a viharos évszak után, júniustól kezdődik a másik szezon. Az évnek ebben az időszakában “hűvösebb” az időjárás és szinte alig van csapadék. Népszerű, mivel ez idő alatt sokan ellátogatnak a Szerengetibe, hogy szemtanúi legyenek a nagy vándorlásnak. Ha ezt az időszakot választod az utazásra, akkor inkább őszre időzítsd a nyaralást, mert a hőmérséklet akkor már melegebb (akár 30 °C) és csapadékmentes. Ez az úgynevezett száraz időszak, napsütéssel és tökéletes vízviszonyokkal. Mivel ilyenkor pár fokkal alacsonyabb az átlaghőmérséklet, Zanzibár kevésbé zsúfolt ebben az időszakban, mint a rövid száraz évszakban, azaz januárban és februárban.

.

Átlag hőmérséklet: 24-26 °C
Csapadékmennyiség: minimális
Óceán átlag hőmérséklete: 25-26 °C
.
Ajánlott utazni!

.

Zanzibár időjárás
Zanzibár időjárás

Rövid esős évszak

november és december

.

A rövid esős évszak a „mwaka”, amikor többször előfordulhat eső, de meg sem közelíti az áprilisi csapadék mennyiséget. Ez a november, decemberi időszak. Novemberben többször eshet az eső, de csak rövid ideig, a ragyogó napsütés ilyenkor garantált. Ez nem befolyásolja igazán a nyaralást, mivel az esőt gyorsan gyönyörű napsütés követi. A hőmérő 30 °C-ot mutat, viszont a páratartalom nagyon magas. A sokszor kiszámíthatatlan időjárás ellenére, ekkor már sok turista látogat a szigetre és tölti ott a szilvesztert. 

.

Átlag hőmérséklet: 24-26 °C
Csapadékmennyiség: minimális
Óceán átlag hőmérséklete: 25-26 °C
.
Kompromisszumokkal ajánlott utazni!

.

eSIM – roamingolj bárhol a világon

Egy tengerentúli vagy EU-n kívüli utazás esetén fontos kérdés, hogy hogyan fogjuk használni a telefonunkat a nyaralás során például tájékozódáshoz. Mindenki szeretné elkerülni a magas roaming díjakat, ezért egyszerű, gyors és megfizethető megoldást keres. Ahelyett, hogy fizikai SIM kártyát vásárolnál a helyszínen és bajlódnál annak beüzemelésével, válaszd az Airalo digitális SIM kártyáját.

Az Airalo a világ első eSIM (digitális SIM) áruháza, mely  több mint 200 országában érhető el megfizethető áron. Választhatsz helyi, regionális vagy globális kártyát.

Az eSIM-mel az Airalo appon keresztül vásárolhatsz mobiladat-csomagot, amelyet egy QR-kóddal, manuális letöltéssel, de akár közvetlenül is telepíthetsz eSIM-kompatibilis eszközödre.

Fontos! Az itthoni szolgáltatóknál a kiegészítő roaming csomagok (Világ Napi jegy, Világutazó net) nem tartalmazzák Tanzániát, így Zanzibárt sem! 

Honlap: Airalo.com (magyar nyelvű oldal)

Zanzibár időjárás - Összefoglaló

Ha kánikulára és meleg óceánra vágysz akkor a január – február – március hónapok a legideálisabbak, de ne feledd ilyenkor a legtöbb a turista és legdrágábbak a szállások.

Ha megelégedsz a 30 fokkal, akkor a szepetember-október időszak is jó választás és még az őszi szünet is beleesik. Azért ideális mert, ez a száraz évszak vége, a hőmérséklet folyamatosan melegszik, de még nem kezdődik el a rövid esős időszak.  

Egy azonban biztos, a hosszú esős évszakban, azaz áprilisban és májusban, nem javasolt utazni.

Legmelegebb hónapok: január, február, március
 
Legcsapadékosabb hónap: április, május
 
Leghidegebb hónap: június, július és augusztus
 
Legmagasabb napsütéses órák száma: szeptember, december, január
 
Legmagasabb a víz hőmérséklete: március

Repülőjegy keresés

Böngéssz a Pelikan.hu akciós repülőjegyei között, ahol a világ több mint 800 légitársaságának ajánlata közül választhatsz, beleértve a diszkont légitársaságokat is. Az online repülőjegy értékesítő portálok közül én a Pelikan.hu-t szoktam ajánlani személyes tapasztalatok alapján. 

 Az utazónapló végigvisz az utazásszervezés legfontosabb lépésein, segít céljaid megfogalmazásában és megőrzi mindazt, ami számodra a legfontosabb és legemlékezetesebb volt utazásod során. 136 oldalon át gyűjtheted életre szóló emlékeidet és 4 különböző utazást örökíthetsz meg a tervezéstől az utazáson át a legszebb emlékekig.

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Képek: https://www.freepik.com és Egyéni Utazó

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. partner linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001