Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Zanzibár fűszer túra
Zanzibár fűszer túra

Zanzibár fűszer túra

utazás | Tanzánia | fűszer farm | látnivalók | programok

Zanzibár fűszer túra!

Zanzibár Tanzániához tartozó szigetcsoport Afrika keleti partjainál. Mindössze két szigetből áll: Unguja és Pemba. 

Zanzibárt sokszor „fűszerszigetnek” is nevezik és ez nem véletlen!
A korai telepesek hamar felismerték, hogy a sziget kiválóan alkalmas különféle fűszerek termesztésére, ennek eredményeként a szigeten rengeteg fűszerfarm található.
A túra átlagosan fél napot vesz igénybe transzferrel együtt, így érdemes összekötni más programokkal, pl.: Stone Town.

 

A fűszer túra kihagyhatatlan program, ha valaki Zanzibár szigetén jár!

 

A fűszerfarmok Zanzibár városától északra, kb. 20 km-re találhatóak. 

Látogass el egy helyi ültetvényre és less be a „kulisszák mögé”! Nézd meg hogyan termesztik és dolgozzák fel a világ legjobb fűszereit. 

Zanzibar fűszer farm

Zanzibár - a fűszer története a szigeten

Egy kis történelem...

A fűszer termesztés Zanzibár egyik fő iparága, annak ellenére, hogy a Zanzibáron termesztett fűszerek többsége nem őshonos a szigeten. Egykor a világ legnagyobb szegfűszeg termelője volt, ma a világ szegfűszegének mindössze csak 7% -át látja el. Nem csoda, hogy Zanzibárt a szegfűszeg és a vanília szigetének is nevezik. De ezzel a párossal még koránt sincs vége – az ideális klíma és a termékeny talaj kombinációja tökéletes feltételeket teremt más fűszerek termesztéséhez is. 

Zanzibárra a fűszereket az Indiai-óceánon áthaladó tengeri kereskedők hozták be. A sumérokkal, asszírokkal és egyiptomiakkal kezdődött, mielőtt a kínaiak, indiaiak és perzsák a szigetre érkeztek. Később a telepesek (arabok, a portugálok és a britek) különféle növényeket hoztak a szigetre hazájukból. A portugálok voltak azok, akik leginkább hatással voltak Zanzibár ‘fűszerszigetté’ válásához. Amikor Vasco da Gama és csapatai megérkeztek a szigetre, egyetlen csatakiáltásuk ez volt: „Krisztusért és a fűszerekért!”

1832-ben Seyyid Said, az ománi szultán áthelyezte birodalma fővárosát Stone Townba, hogy szegfűszeget termeszthessen, amely akkoriban ugyanolyan értékes volt, mint az arany. Emellett a fűszereket a gazdagság szimbólumának is tekintették, mivel csak távoli, ismeretlen vidékről lehetett beszerezni őket és nem mindenki juthatott hozzá. Ezenkívül fűszereket, például szegfűszeget használtak a húsok pácolására és tartósítására, mielőtt a hűtőszekrényt feltalálták volna.

A fűszerek iránti kereslet Európában megnőtt, ami kemény versenyhez vezetett a vezető kereskedelmi hatalmak között, hogy megszerezzék az irányítást a tengerentúli hajózási útvonalak felett. Ám az európaiak erősebbek voltak, így nem sokkal később átvették az uralmat a fűszerkereskedelem fölött az araboktól, akik akkoriban már sátrat vertek Zanzibáron. A sziget fő kereskedelmét, a rabszolgaságot eltörölték és a fűszerkereskedelem a nemzetközi kereskedelem központjává vált.

Zanzibár fűszer farm - Maganga Spices farm

Népszerű fűszerfarmok

A túra során megtudhatod azt is, milyen hatalmas bizniszt jelent a szegfűszeg az állam számára, a szultán idején, többet kerestek ezzel az apró fűszerrel, mint a rabszolga kereskedelemmel.

A szigeten számos fűszerfarm található, minden utazásszervező más fűszerfarmmal dolgozik együtt, de nagyjából mindegyik ugyanazt kínálja. Mindannyian ugyanazokat a fűszereket és gyümölcsöket termesztik, ezért nagyon hasonló a túrák felépítése is.

Népszerű fűszerfarmok Zanzibáron: Kizimbani Spice farm, Tangawizi fűszerfarm, Maganga Spice Farm, Kidichi Spice Farms, Big Body Spice Farm, Zanzibar Spices and Heritage Centre

A túra ára változó, attól is függ, hogy saját autóval érkezünk vagy kérünk-e transzfer szolgáltatást. Stone Town-ból általában 15-20 $ körül mozog a program ára ha irodánál foglaljátok.

Utazásunk során, mi a Maganga Spices Farmra látogattunk el.

Zanzibár - a fűszerekről bővebben

Rengeteg fűszernövényt és gyümölcsöt láttunk, szagoltunk és kóstoltunk a túra során: kardamon, fahéj, bors, szerecsendió, jack fruit, papaja, piros banán, avokádó, citromfű, szegfűszeg, henna, kávé, lime, ananász, carry (nem curry), mérges fa (angry tree), mangó, mamaja, csillag gyümölcs (karambola) , pomeló, gyömbér, kávé, vanília…

A túra során vezetőnk folyamatosan tesztelt minket, hogy melyik fűszert vagy gyümölcsöt ismerjük fel. Szerencsére volt velünk egy ‘szakértő’, így majdnem mindenre tudtuk a választ.

Induláskor kaptunk pálma levélből készült kis kosarat, amelybe gyűjteni tudtuk az utunk során kapott leveleket, terméseket.

Lipstick tree

#annato

Egyik legérdekesebb növény volt számunkra a lipstick tree (annato), melynek termését étel színezésre és testfestésre használják, például esküvőkön. A festésre szolgáló port a viaszos magjából nyerik ki.

Kapok fa

#angry tree

Egy másik érdekes növény az “angry tree’ vagy kapok fa, melynek törzséből tüskék állnak ki. A termése gyapot szerű, amit párna és matrac töltésre használnak. Annyira értékes, hogy illegális kereskedelmét súlyosabban büntetik, mint a marihuána fogyasztást és birtoklást.

Fahéj

#cinnamon

A fahéjat a fűszerek királynőjének tartják, a szegfűszeget pedig a királyának. A fahéjnak minden elemét felhasználják, a levelét, a törzsét és a gyökerét is. A leveléből teát készítenek, a törzséből fűszert, a gyökeréből pedig gyógyszert. A fa ágait levágják, majd 2 napig áztatják. Ezután a külső kérget lehámozzák, amíg a belső részt el nem érik. A belső kérget ezután kis szeletekre vágják, így száradás közben összekunkorodik.

Zanzibár fűszer túra - fűszer farm - lipstick tree termése
lipstick tree termése
Zanzibár fűszer túra - fűszer farm - szerecsendió
szerecsendió

Szerencsendió

#nutmeg

A szerecsendió, az elnevezése ellenére, valójában nem a diófélék családjába tartozik. A magját egy vörös színű magköpeny veszi körül. Természetesen az illatáról rögtön felismertük, azonban az újdonság volt számunkra, hogy kis mennyiségben alkalmazva támogatja az emésztést és az álmatlanságot, de nagy mennyiségben bódító hatású. A szerecsendió túladagolása eszméletvesztéshez és halálhoz is vezethet. A muszlim nők főzetet készítenek belőle, mivel nem ihatnak alkoholt.

Kardamom

#cardamom

A gyömbérfélék családjába tartozik és az akár 2-3 méter magasra megnövő növény világoszöld termését használják fel. A kardamont sokszor rágják a lehelet felfrissítése érdekében. Három féle fűszer létezik – zöld, fehér és fekete. A zöld kardamom a legdrágább fűszerek közé tartozik. 

Citromfű

#lemongrass

A citromfű Dél-Indiából és Srí Lankáról származik. A növény szárai a zanzibári konyha gyakori alapanyaga, illetve teát is főznek belőle. Ennek a fűszernek számos jótékony hatása van, beleértve az emésztést, fokozza az anyagcserét, szabályozza a vérnyomást, valamint gyógyítja az influenzát és a megfázást.

Zanzibár fűszer túra - fűszer farm - szerecsendió
szerecsendió

Szívesen utaznál Zanzibárra, de segítségre van szükséged a szervezésben? Kérd ingyenes előzetes kalkulációmat vagy szervezd meg egyénileg utazásod a digitális útikalauz segítségével! Az útikalauz több, mint egy szimpla útikönyv, mert naprakész információkat tartalmaz, hogy ne neked kelljen az interneten található átláthatatlan mennyiségű információt felkutatni és összegyűjteni.

Vanília

#vanilla

A vanília az egyetlen gyümölcstermő növény az orchideák családjában.  Egy élősködő  és azért olyan drága, mert a termesztéséhez igen nagy szakértelem, odafigyelés és munka szükséges. Mivel egy kizárólag Mexikóban őshonos méhfaj képes beporozni, mai napig fáradságos munkával, kézzel végzik ezt a műveletet. Eredetileg zöld színű, majd leszüretelik félérett állapotban, szárítják, aztán hat-nyolc hónapig dobozokban érlelik mielőtt elnyeri utánozhatatlan aromáját és a boltok polcaira kerül.

A vanília a világ legdrágább fűszere a sáfrány után.

Szegfűszeg

#clove

A szegfűszeg talán a leghíresebb és legkönnyebben beszerezhető fűszer Zanzibár szigetén. Valójában Zanzibár volt a világ legnagyobb szegfűszeg exportőre, mielőtt Indonézia képbe került volna. A fűszerek királyaként ismert, és egyedülálló, eugenol nevű olajjal rendelkezik, amely tartósító hatású. Ha az egészségügyi előnyökről van szó, a szegfűszeg gyulladásgátló és fertőtlenítő hatású.

Bors

#pepper

A feketebors mindenki számára ismert, azonban itt sokkal intenzívebb az íze. Mint megtudtuk a fekete és fehérbors ugyanabból a termésből készül, csupán a szárítási eljárás tér el.

Zanzibár fűszer túra - fűszer farm - vanília
vanília

Gyümölcsök

Zanzibar fűszer farm - Jack fruit
jack fruit

Jack fruit

#jackfruit

A jackfruit egy nagyon különleges gyümölcs, én személy szerint még nem kóstoltam korábban. Ez a legnagyobb fán termő gyümölcs a Földön. Állaga rostos, íze pedig a banán és az ananász keveréke. Kiváló salátákhoz illetve a vega konyhában húshelyettesítőként használják. Itthon konzerves kiszerelésben kapni. Zanzibáron mi is vásároltunk egy útszéli árustól, mindösszesen 4000 shillingért, ami kb 2 dollárnak felel meg.

Ananász

#pineapple

Az ananász valójában nem igényel sok bemutatást, de számos egészségügyi problémára jó hatással van, beleértve az ízületi gyulladás tüneteinek enyhítését. A növény virágzása után még 5-6 hónap mire a gyümölcs megérik, ezért termesztése hosszú távú befektetés. Egy növény egy gyümölcsöt hoz, azonban nem igazán drága mivel könnyű szaporítani, csak el kell ültetni a tetejéről levágott zöldet, ami a mag is egyben.

Maracuja

#passion fruit

A maracuja (passiógyümölcs) egy másik gyakori gyümölcs, amelyet szintén nem kell bemutatni. A trópusi éghajlatnak és a sziget termékeny talajának köszönhetően a gyümölcsök jól érzik magukat a szigeten. A maracuja tele van C-vitaminnal, alfa-karotinnal és béta-kryptoxantinnal.

A fentieken túl még rengeteg fűszert és gyümölcsöt kóstoltunk, de nem szerettem volna minden kulisszatitkot elárulni, ezért a többi legyen meglepetés…

Zanzibar fűszer farm - Jack fruit
jack fruit

Tudtad?

A történelem legrövidebb háborúja Zanzibáron zajlott. Az angol-zanzibári háború az Egyesült Királyság és a zanzibári szultánság között 1896. augusztus 27-én zajlott le. Ez volt a történelem legrövidebb háborúja: Zanzibár 38 perc alatt megadta magát.

ZANZIBÁR - FŰSZER TÚRA

A növények megtekintése után messze nem ért véget a túra. Részt vehettünk egy gyümölcskóstoláson és kaptunk pálma levélből, hibiszkusz virágból készült karkötőt és nyakláncot is, melyet a túra során, menet közben fontak nekünk a kísérők.

.

A túránk végén egy bemutató keretében azt is láthattuk hogyan gyűjtik be a kókuszt a fákról. Egy rövid kötél segítségével, majomszerű mozdulatokkal másznak fel a fára és közben énekelnek, hogy felhívják magukra a figyelmet és ne essen senki fejére a zuhanó kókuszdió.

.

Majd a túrát azzal zártuk, hogy vásároltunk néhány fűszert, ízesített teát és kávét.

Vannak olyan programok, melyek ebédet is tartalmaznak. Ezek egyszerű, de ízletes ételek, melyeket a farmon látott fűszerek felhasználásával készítenek, mint pl.: pilau rizs, chapati (indiai étel), grillcsirke, curry, hal és különféle zöldségek.

TIPP – vásárlás

Természetesen fűszereket itt is vehetsz, ezzel támogatva a farmot, de Stone Town-ban is beszerezhetőek ugyanezek a termékek nagyon kedvező áron.

Programszervezés

Szeretnéd előre lefoglalni a programot? Nézz körül itt!

Ha viszont inkább szeretnéd helyi idegenvezetőre bízni a programszervezést kérd ajánlatunkat itt!

Szívesen utaznál Zanzibárra, de segítségre van szükséged a szervezésben? Kérd ingyenes előzetes kalkulációmat vagy szervezd meg egyénileg utazásod a digitális útikalauz segítségével! Az útikalauz több, mint egy szimpla útikönyv, mert naprakész információkat tartalmaz, hogy ne neked kelljen az interneten található átláthatatlan mennyiségű információt felkutatni és összegyűjteni.

Képek: https://www.freepik.com  és  https://unsplash.com

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. affiliate linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001