Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Wasserlochklamm szurdok – Ausztria túra tipp
Ausztria Wasserlochklamm kiem
Wasserlochklamm szurdok – Ausztria túra tipp

Wasserlochklamm szurdok – Ausztria túra tipp

utazás | Ausztria | túrázás | Wasserlochklamm | szurdok | Palfau | megközelítés

Wasserlochklamm szurdok

Ausztria egyik legnépszerűbb úti célja a Palfau közelében található Wasserlochklamm szurdok. A túra nem túl hosszú (kb. 1,6 km egy irányba), azonban nagyon látványos és meredek. A kalandról egy 65 méter hosszú függőhíd, számos falépcső és fahíd, öt csodálatos vízesés és a Wasserloch körüli rejtély gondoskodik.

A túrát babakocsival nem lehet megtenni, de gyerekbarát! 

A közelben több hosszabb-rövidebb hasonló ösvény is található, például a Nothklamm és a Mendlingtal. A terület egyébként a raftingosok körében is közkedvelt, több magyar túra szervező is található a régióban.

A Grüner See csak 1,5 órányira található Palfautól, így hosszabb tartózkodás esetén érdemes összekötni a két programot.

Wasserlochklamm szurdok

Tartalomjegyzék

Megközelítés

A Wasserlochklamm szurdok Ausztria szívében, Stájerországban, a Gesäuse régióban található.

Wasserlochklamm megközelítése

.

A Wasserlochklamm szurdok Ausztria Stájerország tartományában található. Stájerország további járásokra oszlik, azonban érdemesebb inkább a 11 turisztikai régiót nézni, ha utazásról van szó (nem azonosak).

Távolság:

Budapest – Wasserlochklamm → 430 km

Sopron – Wasserlochklamm→ 190 km

.

Útdíj (2024):

Magyar autópálya matrica → 10 napos – 6,400 Ft

Osztrák autópálya matrica → 10 napos 11,50 € 

Forgalomtól függően két útvonalat szokott felajánlani a navigáció, ha Budapestről indulsz. 

Budapest – Hegyeshalom – Bécs – St. Polten

Budapest – Sopron – Bécsújhely – Mariazell

Megállók, programok útközben:

  • Semmering – 20-Schilling kilátó – rövid séta a parkolótól.
  • Mariazell

Hasznos információk

Belépőjegy árak

Felnőtt 10 €
Gyermek (2009-2018) 7 €
Családi jegy (2 felnőtt + 2 gyermek) 27 €
Kutya 5 €
Belépő online vagy a helyszínen váltható.

Nyitvatartás

ArenaSalza & Wasserlochklamm

2024. március 23-tól október 31-ig minden nap 9:00 órától. Az osztrák nyári szünetben naponta 8:00 órától – A függőhíd és az ArenaSalza nyitvatartási időben ingyenesen látogatható.

Bejárat, jegypénztár

A bejárat (Aréna Salza) a Salza folyó feletti sziklafalon található. A Salza folyó nem csak a természet szerelmeseinek paradicsoma, de a raftingosok és a kajakosok kedvelt célpontja. A bejáratnál egy látogatói platform is található, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a folyóra. Itt szuvenír boltot, éttermet és mosdót is találsz (a túra alatt viszont nem!). 

Parkolás

A parkolás ingyenes (2024)!

Megállni az út szélén kiépített parkolóban tudsz. 

Pontos cím: Hochschwab Str. 70, 8923 Landl, Ausztria

Szállás foglalás

Palfau – szállás keresés és foglalás

Göstling an der Ybbs – szállás keresés és foglalás

Túra a Wasserlochklamm szurdokban

Alap információk

.

Távolság: kb. 1,6 km egy irányba, ebből 900 méter fa ösvényeken, lépcsőkön halad

Szintkülönbség:  325 méter 

Időtartam: kb 1,5-2 óra a Wasserloch-ig 

Felszerelés: masszív lábbeli, ívóvíz és nasi

Keskeny kanyonok, látványos vízesések, és csodálatos kilátás…a Wasserlochklamm mindent tartalmaz, ami egy izgalmas túrához kell.

A túrát babakocsival nem lehet megtenni, de gyerekbarát!

Tériszonyosoknak nem ajánlom!

Túra leírás

.

A jegypénztár után (1-es jelölés a lenti térképen), a túra egy 65 méter hosszú és 21 méter magas függőhíddal kezdődik (3-as). A hídra nyitvatartási időben belépő nélkül is fel lehet menni. A jegy ellenőrzés a híd után, a folyó túlpartján van.

Miután átkeltél a függőhídon, pár száz méter után elkezdődik az emelkedés. Tömör fából épített pallókon, lépcsőkön és fahidakon haladva összesen 5 vízesést érint az ösvény. Az utolsó vízesés (10-es) aljához érdemes lesétálni és megpihenni egy kicsit. Ez után nem sokkal véget ér az épített ‘faösvény’ és erdei úton kell megtenni a fennmaradó távot. Felérve először a fából készült menedékházat fogod megpillantani, ahová rossz idő esetén be lehet húzódni. Innen tényleg már csak pár méter a Wasserloch. A fahídon átkelve, egy meredek lépcsőt megmászva éred el a 2008-ban épült SalzatalBlick kilátópontot (12-es).

Wasserlochklamm szurdok

Wasserloch (víznyelő) rejtélye

.

A forrásbarlang boltozatot alkot egy mély szifon tó felett, amely az évszaktól és az időjárástól függően szabálytalan időközönként ömlik a szurdok mélyére. A vízmennyiség 15 perc alatt akár negyedével is megnőhet. Ezt a rejtélyt Robert Kriz barlangi búvár vezetéséval a Bat Diver csapat számos kalandos merülés során próbálja megfejteni. Hogy mi van a már feltárt 76 méteren túl, az a mai napig rejtély. A csapatnak eddig 76 méter mélyen sikerült feltárni a barlangot, ennél messzebbre még nem jutottak.

A Wasserloch-nak nincs kiszámítható menetrendje, az anyatermészeten múlik, hogy mikor nyílik meg a zsilip. Szerencse kérdése, hogy pont ott vagy-e amikor ez megtörténik. 

Az ösvény története

A 90-es évek előtt ez a csodálatos szurdok még megközelíthetetlen volt. Egy szemlét követően 1985-ben született meg a döntés, hogy a szurdokfal mentén egy stabil és könnyen megmászható fa ösvényt építenek, hogy a titokzatos víznyelőt a kirándulók számára is elérhetővé tegyék. Több tonna fát hordtak, gyalultak, kalapáltak és szereltek össze hét hosszú éven keresztül. Végül 1994. május 14-én nyitották meg az ösvényt a nagyközönség előtt.

A Salza folyó egyszerre gyönyörű és hatalmas, de megmutatta erejét, amikor néhány évvel a megépítése után egy áradást követően lerombolta a Salza-hidat. A híd helyére egy árvízbiztos függőhidat építettek, amely már önmagában is látványossággá vált.

Galéria

Forrás: https://wasserlochklamm.at/en/ és Egyéni Utazó

Képek: Egyéni Utazó

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. partner linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

További bejegyzések

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

További érdekes tartalmakért kövess social media felületeimen is!

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001