Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Sintra látnivalók, közlekedés
Sintra látnivalók
Sintra látnivalók, közlekedés

Sintra látnivalók, közlekedés

utazás | Portugália | Sintra | látnivalók | közlekedés | Lisszabon

Sintra látnivalók és közlekedés

.

Sintra, ahol a művészet, a szépség, a természet és az egzotikum elbűvölő módon kapcsolódik egymáshoz. Határozottan az egyik legnépszerűbb célpont Lisszabonból, ha egynapos kirándulásra indulunk.

A fővárostól rövid autóútra, magasan a hegyekben található az UNESCO Világörökség részét képező város. A hegytetőre épült Sintra leginkább palotáiról és kastélyairól ismert

Sok más európai városhoz hasonlóan a hegyvidéki terep miatt választották kastélyainak helyszínéül, így védekezve a betolakodók ellen. A Sintra-hegység valójában Lisszabonból tiszta napon látható.

Sintra hűvösebb hőmérséklettel büszkélkedhet, mint a környező területek, ezért a királyi udvar nyári rezidenciája is itt található. A nagy paloták, a ködös hegyek, a mohos kertek, a titokzatos erdők és a régi udvarházak nagy hatással vannak minden látogatóra.

Tartalomjegyzék

Sintra megközelítése

Autóval, vonattal vagy szervezett program keretében

Autóval

.

Csak abban az esetben ajánlom, hogy autóval utazz Sintrába, ha körutazáson vagy és egyébként is rendelkezel bérelt autóval. Kevés a parkolóhely, az óvárosba nem lehet behajtani gépjárművel, illetve főszezonban dugó szokott kialakulni.  Mivel a paloták a hegyen találhatóak (és nem szabad autóval behajtani), erősen ajánlott a helyi buszok használata miután leparkoltál. Erről a következő fejezetben olvashatsz bővebben.

Ha van rá mód, érkezz korán ezzel elkerülheted a sorban állást, a dugót és könnyebben találsz parkolóhelyet is.

TIPP! Ha mégis autóval érkezel Sintrába, akkor mindenképp látogass el a következő helyekre is: Cabo da Roca, Ursa Beach, Cascais és Azenhas do Mar.

Parkolás: Sintra parkolás

Szervezett program keretében

.

Fedezze fel Sintra palotáit, valamint Cabo da Roca és Cascais lenyűgöző partvonalait egy egész napos lisszaboni kirándulás során.

Foglalás

Vonattal Lisszabonból

.

Ha autó nélkül tartózkodsz Lisszabonban, akkor a vonat a legjobb és legegyszerűbb megoldás.

Comboios de Portugal (CP) vonat – urban train

Indulás: Rossio állomás vagy Oriente állomás (abban az esetben, ha a repülőtérről szeretnél Sintrába utazni, akkor az Oriente pályaudvart válaszd!)

Menetidő: kb. 40-45 perc.

Menetjegy: Nem lehet előre online jegyet váltani (csak az állomáson jegypénztárban vagy automatánál), ezért főszezonban számolj sorban állással. Szükséged lesz a “Via Viagrem” kártyára. De! Csak üres kártyára lehet a CP jegyet feltölteni. Ha maradt rajta fel nem használt Carris összeg, akkor új kártyát kell kiváltani, melynek díja 0,5 €. Az utasoknak a vonatra való felszállás előtt érvényesíteniük kell a jegyüket vagy bérletüket.  

Letölthető menetrend: részletes vagy egyszerűsített

CP honlap: Comboios de Portugal honlap

Sintra állomástól a történelmi központ kb. 1,5 km-re található.

Közlekedés Sintrában

434 és  435 busz, tuktuk, taxi, uber

Közlekedési lehetőségek

Akár vonattal akár autóval érkezel Sintrába mindenképp szükséged lesz valamilyen közlekedési eszközre, hogy meg tudd nézni a legnépszerűbb látnivalókat.

Fontos! A Pena Palota (Palácio da Pena) és a Mór kastély (Castelo dos Mouros) a Sintra hegyen (Serra de Sintra) található, ezért az óvárostól egy elég megerőltető és hosszú séta feljutni különösen a nyári melegben. A helyi buszra felszállhatsz a városközpontban vagy a vasútállomáson is.

Sintra központja viszont könnyen bejárható gyalogosan is, számos kávézó, étterem, pékség és fagylaltozó várja a pihenni vágyókat.

Nem a legköltséghatékonyabb megoldás, de próbáljátok ki egyszer a tuktukot is!

A 434-es busz (térképen narancssárgával jelölve) egy körjárat és érinti a Sintra pályaudvart, a Pena Palotát, a Mór kastélyt és a történelmi központot. Érdemes ezt választani.

Menetjegy típusok 

Vásárolhatunk egy vagy két irányú jegyet a 434-es buszra, amely elvisz a fenti palotákhoz, illetve 24 órás jegyet is (Hop On Hop Off All Buses 24 Hours), amely korlátlan utazást tesz lehetővé Sintrában minden Scotturb járaton a vásárlás napján. Ez nem csak a 434-es buszt foglalja magában, hanem a 435-ös buszt is például a Monserrate palotához.

Az árak szezononként változnak.

Menetjegy árak

Aktuális menetrend

Sintra látnivalók - busz térkép

Sintra busz térkép
https://scotturb.com/en/mapa-discover-sintra/

Lisszabon digitális útikalauz!

Szívesen utaznál Lisszabonba, de segítségre van szükséged a szervezésben? Kérd ajánlatomat az utazás megtervezésére vagy szervezd meg egyénileg a digitális útikalauz segítségével! Az útikalauz több, mint egy szimpla útikönyv, mert naprakész információkat tartalmaz, hogy ne neked kelljen az interneten található átláthatatlan mennyiségű információt felkutatni és összegyűjteni.

Sintra látnivalók - TOP 5 kastély

Ha csak egy nap áll rendelkezésedre, akkor azt javaslom, hogy legfeljebb 2-3 kastélyba válts belépőt. Sintra tele van lenyűgöző történelmi épületekkel, de ezek meglátogatása több időt vesz igénybe. Amennyiben az összes sintrai kastélyt, palotát és a történelmi várost is szeretnéd felkeresni, akkor tervezz legalább két nappal.

1. Pena Palota

Palácio da Pena
Építészeti szempontból a gótikus, mánuel, arab-szerű, reneszánsz és barokk stílusok egyvelege jellemzi ezt a 19. századi palotát. Szinte mindenből találunk egy keveset, tornyok, kupolák, alagutak, csipkézett falak, felvonóhíd, melyeket élénk színűre festettek. A belső tér pont úgy néz ki mint, amikor a királyi család elhagyta 1910-ben, ugyanis a forradalom estéjén menekülniük kellett. A hatalmas kőormot, ahol a palota fekszik, egy vad és buja erdő veszi körül a világ minden tájáról származó, évszázados fákkal.

A palota 1995 óta az UNESCO Világörökség része és Portugália hét csodájának egyike. A Portugál Köztársaság elnöke és más kormányzati tisztviselők állami alkalmakra is használják az épületet. Kétségkívűl Portugália egyik leglátogatottabb műemléke.

Megközelítés: 434-es Scotturb busz

Honlap – belépő jegy árak: Palacio da Pena honlap

A sorban állás elkerülése érdekében vásárolj online jegyet – online belépő vásárlás

Sintra látnivalók
Sintra - Pena Palota

2. Mór kastély

Castelo dos Mouros

A Pena palota közelében található Mór kastély a 434-es busz első állomása. A kastélyt a 9. században a mórok építették, így figyelemmel tudták kísérni a lisszaboni tengerpartot. Ezáltal még fontosabb szerepe volt, mint a lisszaboni Szent György várnak. A középkorban a kastély falai között Canaferrim Szent Péter tiszteletére román stílusú templomot építettek, romjaiban ma régészeti feltárások során gyűjtött tárgyakat láthatunk. A látogatás során sétálhatunk a várfalakon, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a városra és a Pena palotára. 
Megközelítés: 434-es Scotturb busz
Honlap – belépőjegy árak: Castelo dos Mouros honlap

Foglalj online jegyet és kerüld el a sorbanállást – online belépő vásárlás

Pro Tipp!

Ha jól beszélsz nyelveket, vegyél részt a Freetour valamelyik ingyenes városnéző programján! Számtalan túra közül választhatsz, melyeket helyi idegenvezetők tartanak angolul vagy az anyanyelvükön. Az ingyenes túrákat kínálók az esetek túlnyomó többségében független, szabadúszó idegenvezetők. Ha te is szeretnél új emberekkel megismerkedni és betekintést nyerni a helyiek életébe, történelmébe és kultúrájába, ne hagyd ki a lehetőséget!

A programoknak nincs előre meghatározott fix ára, a túra végén borravalóval honorálhatod az idegenvezető munkáját. Nem kötelező, azaz te döntöd el, hogy mennyit ért neked a túra vagy hogy mit engedhetsz meg magadnak.

A túrákról az alábbi linken olvashatsz bővebben:

Freetour – Lisszabon 

Freetour – Sintra

3. Quinta da Regaleira

Quinta da Regaleira

A rejtélyes és mesebeli Quinta da Regaleira udvarház Mánuel-szerű stílusban épült a portugál milliomos António Carvalho Monteiro számára. A híres szabadkőműves és okkultista Carvalho egy mágikus kertet is építetett, ahol ő és barátai megtarthatták rituáléikat. A titokzatos kert egész területén szobrok, kőoltárok, földalatti járatok, tavak, grottók és szökőkutak vannak. A köveket gazdagon díszítették, viszont a quinta beltere kissé egyhangú. Külseje csöpög a Mánuel vonásoktól – furcsa gyümölcsök, kötelek, hálók, békák és sárkányok láthatóak rajta. Ne hagyd ki a kertben található kutat, a többszintű kőspirált, ahol egy keskeny lépcsőn sétálhatsz le egészen az aljáig!

Megközelítés: 435-ös Scotturb busz
Honlap – belépő jegy árak: Quinta da Regaleira honlap

4. Monserrate Palota

Palacio de Monserrate

Amikor Francis Cook, egy gazdag, 19. századi brit iparos és nagy műgyűjtő ellátogatott Sintrába, elbűvölte a hely szépsége. Ebből a szenvedélyből alakult ki a romantika egy remeke, a Monserrate park és palota. A kertek kialakítása során a hegyek egyedülálló mikroklímáját használták ki, hogy egy csodálatos parkot hozzanak létre, melyben ma is több, mint 3000 egzotikus faj látható. Ennek a bájos helynek a történetét azonban sokféle viszontagság jellemzi.

A portugál kormány 1947-ben vásárolta meg a palotát és a 2000-ben elvégzett jelentős felújítások után mára nyitva áll a nagyközönség számára. Annak ellenére, hogy Sintra egyik legszebb épületéről van szó, kevesebb embert vonz, így ha szeretnéd elkerülni a tömeget válaszd ezt a palotát.
Megközelítés: 435-ös Scotturb busz
Honlap – belépő jegy árak: Monserrate Palota honlap

Bár kevesebb látogatót vonz, érdemes online megvásárolni a jegyet – online belépő vásárlás

5. Sintra Nemzeti Palota

Palácio Nacional De Sintra

Ez a legkönnyebben megközelíthető palota, mivel közvetlenül a történelmi városközpontban található. A palota leginkább kúpos kéményeiről, festett mennyezeteiről és gyönyörű csempéiről ismert. Városi palotának, azaz Palácio da Vila-nak is nevezik. A 14. században I. João király hivatalos otthona lett és egyike azon kevés középkori palotáknak a világon, amelyek a mai napig gyakorlatilag érintetlenül maradtak fenn. A portugál királyi család a monarchia végéig, 1910-ig használta, bár addigra a király inkább a Pena palotában szállt meg. Kívül és belül egyaránt a középkori, gótikus, mánuel és reneszánsz építészet keveréke. Konyhájának gigantikus, 33 m magas kúpos kéményei, melyeket az 1300-as években építettek, Sintra ikonjaivá váltak. Itt látható az ország egyik legfontosabb barokk csempe gyűjteménye is.

Megközelítés: 435-ös Scotturb busz
Honlap: Sintra Nemzeti Palota honlap

Itt is van lehetőséged online jegyet vásárolni

Sintra - Nemzeti palota
Sintra - Nemzeti palota
Powered by GetYourGuide
Powered by GetYourGuide
Powered by GetYourGuide

További látnivalók Sintra városában és környéken

 • Palácio Nacional e Jardins de Queluz – fényűző királyi rezidencia
 • Chalet e Jardim da Condessa d’Edla – Elise Friederike Hensler operaénekesnő alpesi stílusú faháza
 • Convento dos Capuchos – a ferences kolostor puszta egyszerűségével tűnik ki a többi palota közül
 • Vila Sassetti – Sintra egyik legszebb és legkevésbé ismert rezidenciája
 • Palácio dos Seteais – jelenleg luxusszállodaként üzemel
 • Casa Piriquita – pékség a városközpontban
 • Cabo da Roca – a szárazföldi Európa legnyugatibb pontja

Sintra látnivalók - 1 napos program és szállás

1 napos program vonattal
 1. Lisszabon Rossio állomás → Sintra pályaudvar: indulás egy korai vonattal, az út kb. 40-50 perc
 2. Sintra pályaudvar → séta a történelmi központba (Centro Historico), 20 perc

 3. Sétálj Sintra történelmi központjában (Rua das Padarias utca, Ferraria kilátópont)

 4. Központ → 2-3 választott kastély vagy palota (434-es vagy 435-ös busz)

 5. Térj vissza az állomásra (434-es vagy 435-ös busz)

 6. Sintra → Lisszabon Rossio állomás, kb. 40-50 perc.

Szállás keresés és foglalás

Szeretnél több napot eltölteni Sintrában?

.

1. Ha vonattal érkezel foglalj szállást Sintra központjában!

Sintra – szállás keresés és foglalás 

2. Abban az esetben ha például körutazáson vagy és autóval érkezel, akkor foglalj szállást az óceán parton. 

Az én személyes kedvencem, ahol jártam már korábban, az Azen Cool House. Gyönyörű környezetben, pár perc sétára helyezkedik el az óceántól. Kültéri medence és ingyenes parkolóhely áll a vendégek rendelkezésére.

Foglalás itt!

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Képek: https://www.freepik.com

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. partnerlinket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

További bejegyzések

Egy nap Lisszabonban - Egyéni Utazó

Egy nap Lisszabonban

utazás | Portugália| Lisszabon| látnivalók | programok | városlátogatás Egy nap Lisszabonban . Egy nap Lisszabonban – Athén után Lisszabon a legdélebbre fekvő főváros Európában,

Tovább olvasom »
Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001