Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Sagrada Familia – Barcelona
Barcelona Sagrada Familia
Sagrada Familia – Barcelona

Sagrada Familia – Barcelona

utazás | Spanyolország | Barcelona | városlátogatás | Sagrada Familia | bazilika

Sagrada Familia – Barcelona városlátogatás

.

A Sagrada Familia vitathatatlanul Spanyolország leghíresebb temploma és a világ egyik legismertebb vallási épülete, amit mindenkinek látnia kell, aki Katalónia fővárosába utazik.
A bazilikába viszonylag drága a belépőjegy és mindig tele van turistákkal, de a belső látvány mindent megér. A vibrálóan színes ólomüveg ablakoknak köszönhetően az ember úgy érzi, mintha egy kaleidoszkópban lenne. Véleményem szerint a sokat dicsért és némileg vitatott UNESCO Világörökség templom nem okoz senkinek csalódást.

La Sagrada Familia számokban

 • A Sagrada Familia építése 1882-ben kezdődött, több mint 140 évvel ezelőtt.
 • Eredetileg 2026-ban készült volna el, ami egybeesett volna Antoni Gaudí halálának 100. évfordulójával. A világjárvány azonban visszavetette az építkezést, így a jelenlegi tervek szerint 2032-ban várható a befejezése, 150 évvel azután, hogy letették az alapkövet.
 • Amikor elkészül, a Sagrada Familia legmagasabb tornya eléri majd a 172,5 méteres magasságot. Gaudí szándéka az volt, hogy valamivel alacsonyabb legyen, mint a közeli Montjuic hegy, mert véleménye szerint az ember művének sosem szabadna túlszárnyalni az isten alkotását.
 • Egy 2019-es jelentés szerint évente körülbelül 4,5 millió ember keresi fel a Sagrada Familia-t.

Mielőtt azonban elindulnál felfedezni a bazilikát, van néhány dolog, amit érdemes tudnod a Sagrada Familia-ról.

Tudtad?

A bazilika teljes neve „el Templo Expiatorio de la Sagrada Familia”, ami annyit jelent, hogy „a Szent Család engesztelő temploma”.

Sagrada Familia - Barcelona

Tartalomjegyzék

Sagrada Família elhelyezkedése és megközelítése

Elhelyezkedés

.

Nem meglepő, hogy a Sagrada Familia-ról, amely több háztömbnyi területet foglal el, egy egész környéket neveztek el. A Sagrada Familia negyed Barcelona 2. számú, Eixample kerületében található, néhány háztömbnyire az Avinguda Diagonal sugárúttól.

.

Megközelítés

.

A bazilikához a legkönnyebben metróval juthatsz el. Az L2-es (lila) és L5-ös (kék) metróvonalak Sagrada Familia elnevezésű megállója közvetlenül a bazilika bejárata mellett található.

Ha Antoni Gaudí két leghíresebb alkotását szeretnéd meglátogatni egy nap alatt, akkor könnyedén elsétálhatsz a Sagrada Familia-tól a Güell parkba. Körülbelül 20 perc gyalog, csak sétálj végig a Carrer De Sardenya utcán! Amennyiben utazásod fő célja a fenti két Gaudí alkotás megtekintése, akkor érdemes a környéken szállást foglalni. Erről bővebben a Hol foglaljunk szállást Barcelonában című bejegyzésemben olvashatsz.

Pontos cím: Carrer Mallorca, 401 Barcelona 08013
Bejárat: a Carrer de la Marina utca felöl, 80 méterre a metró megállótól
Kijárat: az ellenkező oldalon azaz, a C/ de Sardenya utcán.

Tudtad? A Születés homlokzatán, ami jelenleg a bejárat, a jászol jelenetet láthatod. Gaudí valódi modellekkel dolgozott, akiket a szomszédságból vagy a saját munkatársai közül választott ki. Belépés előtt ne felejtsd el megtekinteni!

Gaudí terve az volt, hogy a templomba a tenger felöl lehessen belépni. A kapuk már készen vannak és meg is lehet tekinteni, hogyan fognak kinézni, de jelenleg még nem ez a bejárat. A kapun katalán nyelven olvasható a Miatyánk, illetve körülötte az imádság egy mondata látható 50 különböző nyelven.

Sagrada Familia - Barcelona

Barcelona szállás ajánló!

.

A szállás választás során nagyon sok mindent figyelembe kell venni, de azt határozottan kijelenthetjük, hogy az ár és az elhelyezkedés mindenkinél az első helyen áll.

Ha jó ár-érték arányú szállást keresel Barcelona városában, akkor szívből ajánlom az Acta Antibes hotelt. A két csillagos szálloda egyszerűen berendezett, tiszta szobákkal várja a látogatókat. Foglalható önellátással vagy svédasztalos reggelivel. Külön kérésre ügyfeleimnek gluténmentes étkezést is biztosítottak.

A Sagrada Família 5-10 perc sétával érhető el, a legközelebbi metró megálló pedig 200 méterre található.

Előnye, hogy rendelkezik 3 ágyas szobával, ami viszonylag ritka, mert az esetek többségében a harmadik főt pótágyon vagy kanapé ágyon helyezik el.

Különösen pozitív volt számomra, hogy a pandémia miatt elmaradt utazásunkat (ami ki volt fizetve) 3 évvel később is felhasználhattuk. A szálloda minden további nélkül meghosszabbította a kifizetett foglalásunk felhasználási határidejét.

Foglalj szállást az Acta Antibes Hotel-ben az Egyéni Utazó segítésével!

Sagrada Familia nyitvatartás

Mikor tart nyitva a Sagrada Família?

.

 • Novembertől februárig: hétfőtől szombatig 9:00 és 18:00 óra között, vasárnap 10:30-tól 18:00-ig.
 • Márciustól és októbertől: hétfőtől szombatig 9:00-19:00, vasárnap 10:30 és 19:00 között.
 • Áprilistól szeptemberig: hétfőtől szombatig 9:00-20:00, vasárnap 10:30 és 20:00 között.
 • Különleges nyitvatartás: december 25-én és 26-án, valamint január 1-jén és 6-án  9:00 és 14:00 óra között tart nyitva. A nyitvatartási idő a Bazilikán belüli különleges események miatt módosulhat.

Mit viseljünk a Sagrada Família látogatása során?

.

A bazilika látogatóinak be kell tartaniuk az alábbiakat:

 

 • Kalap használata tilos, kivéve, ha vallási vagy egészségügyi jellegű fejfedő
 • A cipő viselése kötelező
 • Átlátszó ruha és fürdőruha viselése nem megengedett
 • A rövidnadrágoknak és szoknyáknak legalább combközépig kell érniük. 

Pro Tipp!

Ha jól beszélsz nyelveket, vegyél részt a Freetour valamelyik ingyenes városnéző programján! Számtalan túra közül választhatsz, melyeket helyi idegenvezetők tartanak angolul vagy az anyanyelvükön. Az ingyenes túrákat kínálók az esetek túlnyomó többségében független, szabadúszó idegenvezetők. Ha te is szeretnél új emberekkel megismerkedni és betekintést nyerni a helyiek életébe, történelmébe és kultúrájába, ne hagyd ki a lehetőséget!

A programoknak nincs előre meghatározott fix ára, a túra végén borravalóval honorálhatod az idegenvezető munkáját. Nem kötelező, azaz te döntöd el, hogy mennyit ért neked a túra vagy hogy mit engedhetsz meg magadnak.

A barcelonai túrákról az alábbi linken olvashatsz bővebben:

Freetour – Barcelona

Sagrada Familia belépőjegy vásárlás és árak

Napjainkig öt nemzedék figyelhette meg a templom fejlődését és ma, több mint 140 évvel az alapkőletétel után, Te is szemtanúja lehetsz a folyamatnak.

Belépőjegy vásárlás és belépés a bazilikába

.

 • Belépőt vásárolhatunk online vagy az applikáción keresztül, melyet belépéskor digitálisan és kinyomtatott formában is elfogadnak.
 • Belépőjegy csak konkrét napra és időpontra váltható, ezért érdemes időben érkezni.
 • A bejáratnál a látogatók táskáit, hátizsákjait, poggyászait és személyes tárgyaikat ellenőrzik. Értelemszerűen veszélyes tárgyakat, ételt vagy italt nem engednek be.
 • A bejáratnál nincs csomagmegőrző! A templomban van egy tároló, de az csak ideiglenes tárolásra szolgál, amíg a látogatók felmennek a tornyokba, mivel biztonsági okokból oda táskát vagy hátizsákot nem lehet felvinni.

Mennyibe kerül a Sagrada Família belépő 2024-ben?

.

Négy féle belépőjegy váltható a Sagrada Família -ba:

.

A bazilika megtekintése audio guide-al (magyar nyelven is!)

(toronylátogatást nem tartalmazza): 

 • felnőtt  26 €,
 • nyugdíjas 21 €, 
 • 30 év alatt és diák 24 €,
 • 11 éven aluli gyermekek, valamint a fogyatékkal élők és kísérőik ingyenesen léphetnek be.

A bazilika megtekintése audio guide-al (magyar nyelven is!) és toronylátogatással: 

 • felnőtt  36 €,
 • nyugdíjas 28 €, 
 • 30 év alatt és diák 34 €,
 • 11 éven aluli gyermekek, valamint a fogyatékkal élők és kísérőik ingyenesen léphetnek be.

Mind a két belépőjegy típus elérhető idegenvezetéssel katalán, spanyol, angol, francia, olasz és német nyelven. Az idegenvezetés időtartama 50 perc. Az árakat a honlapon találod.

Az audio guide magyar nyelven is elérhető, ezért legyen letöltve az applikáció és vigyél magaddal saját füllhallgatót is.

Tudtad? Gaudí életének nagy részét a Sagrada Família építésének szentelte, sőt utolsó hónapjaiban még lakott is benne. Tisztában volt azzal, hogy nem fogja kész állapotban látni, ezért maketteket és rajzokat készített, hogy azok, akik majd követik, megfelelő utasításokkal rendelkezzenek a folytatásához.

Sagrada Familia - Barcelona

Melyik toronyba érdemes felmenni?

.

A bazilikát úgy építették meg, hogy a város minden pontjáról látható legyen. A tornyokból csodás kilátás nyílik Barcelonára és magára a bazilikára is. A látogatók felmehetnek a bazilika két tornyának egyikébe:

 • Nativity torony
 • Passion torony

A Nativity tornyon még személyesen Gaudí dolgozott, ezért talán érdekesebb lehet a látogatók számára. Miután felérünk a homlokzatra a lifttel, a Nativity tornyokat összekötő hídon átsétálva hihetetlen kilátás tárul elénk. Ebből a toronyból a várost és a mögötte húzódó hegyeket láthatjuk. 
Az egyszerűbb építészeti megoldásokat alkalmazó Passion torony magasabb, így onnan jobb a kilátás az óceán felé.

.

A tornyokba lifttel lehet felmenni, de gyalog kell lemenni. A lépcső elég keskeny, sötét és sokszor nagyon zsúfolt. Sokan tartanak a lefelé vezető  szűk csigalépcsőtől, azonban teljesen biztonságos.

A tornyok karbantartás miatt vagy rossz időjárás miatt zárva tarthatnak!

Érdekes tények a Sagrada Familia-ról

Íme néhány érdekes tény a Sagrada Família-ról

.

 • A bazilika jelenleg is építés alatt áll, elkészülte után a világ legnagyobb bazilikája lesz.
 • Kizárólag adományokból és alapítványi felajánlásokból épül.
 • A bazilika első alapkövét 1882-ben rakták le.
 • 2010-ben XVI. Benedek pápa szentelte fel, aki a kis bazilika rangot adományozta neki.
 • Gaudí csak 1883-ban csatlakozott a projekthez. Ekkor 31 éves volt és 1926-ban bekövetkezett haláláig ennek a műnek áldozta az életét.
 • Az épület piramis alakú szerkezettel bír és 3 oldala rendelkezik tornyokkal. Ez a 3 homlokzat Jézus életének egy-egy kulcsfontosságú pillanatát ábrázolja: a születést, a halált és a feltámadást. Egy valóságos kőbe vésett biblia.
 • Összesen 18 tornya lesz, ami fokozza majd a vertikális hatást. Legmagasabb tornya eléri majd a 172,5 métert. 8 torony már elkészült, 2-2 homlokzatán.
 • Gaudí csupán a kriptát és a Születés homlokzatát láthatta elkészülni. Az UNESCO mindkettőt a világörökség részévé nyilvánította.
 • Mivel az építész tisztában volt azzal, hogy nem fogja tudni befejezni a munkát, szerette volna ha ez a rész mintaként szolgál mindazok számára, akik folytatják építését.
 • Minden tornyot egy csúcs koronáz meg, melyek különlegessége a polikróm velencei üvegmozaik és a Gaudí által használt geometriai formák.

Az épület belseje is csodálatos, ezért érdemes belülről is megtekinteni, még akkor is, ha kicsit soknak találjuk a belépő árát. Néhány érdekesség az épület belsejéről…

 • Gaudí úgy képzelte el a belső teret mintha egy hatalmas erdőben járnánk. A természet kulcsfontosságú volt munkásságában.
 • Az oszlopok felül ágszerűen nyílnak szét és elérik a mennyezetet. Valójában ezek tartják a boltozatot, emiatt nincs szükség a külső támasztó elemekre, melyek a középkori székesegyházakra volt jellemző.
 • A fény templomának is nevezik, hiszen bőségesen árad be a nagy ablakokon. A festett üvegek más-más hatást keltenek homlokzatonként. Az egyik oldalon hűvősebb, kék színűek akár a reggeli fény, a másik homlokzaton melegebb, narancsos árnyalatúak, mint a naplemente fényei.
 • A négy vöröses színű oszlop a legmagasabb és legvastagabb, porfirból, egy rendkívül ellenálló anyagból készültek, ezek tartják majd a legmagasabb tornyot.
Sagrada Familia - Barcelona

Mikor készül el a Sagrada Familia?

Lassan, de biztosan halad a Sagrada Familia építkezése. 2022-ben két torony készült el (Márk és Lukács tornya), és további kettő várhatóan 2023 végére (Máté tornya és János torony) fog elkészülni. A bazilika központi tornya 2026-ban lesz kész. Ezzel a bazilika építése véget ér.

Idáig öt nemzedék figyelhette meg a templom fejlődését és ma, több mint 140 évvel az alapkőletétel után, mi is szemtanúi lehetünk a folyamatnak. Ha szeretnéd figyelemmel kísérni az építkezést, akkor a bazilika honlapján megteheted, ahol egy idővonal mutatja az építkezés egyes fázisait.

 Az utazónapló végigvisz az utazásszervezés legfontosabb lépésein, segít céljaid megfogalmazásában és megőrzi mindazt, ami számodra a legfontosabb és legemlékezetesebb volt utazásod során. 136 oldalon át gyűjtheted életre szóló emlékeidet és 4 különböző utazást örökíthetsz meg a tervezéstől az utazáson át a legszebb emlékekig.

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Forrás: https://sagradafamilia.org/en/home és Egyéni Utazó

Képek: https://www.freepik.com  és  https://unsplash.com

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. affiliate linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

További bejegyzések

Barcelona madártávlatból

utazás | Barcelona madártávlatból | inspirációk | fakultatív programok Barcelona madártávlatból – Domborzatának köszönhetően számos olyan pont található Barcelonában, ahonnan megcsodálható a város madártávlatból is. A

Tovább olvasom »
Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001