Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Roaming – Utazz gondtalanul! Mobilinternet külföldön
Roaming – Utazz gondtalanul! Mobilinternet külföldön

Roaming – Utazz gondtalanul! Mobilinternet külföldön

utazás | roaming | mobilinternet | hasznos információk | e-sim | barangolás

Roaming – mobilinternet külföldön

.

Akár üzleti útra, akár egy hétvégi kiruccanásra vagy tengerparti nyaralásra indulsz, fontos kérdés, hogy hogyan fogod használni a telefonodat külföldön. Itt nem feltétlen a közösségi oldalak használatára gondolok, hanem arra, hogy hogyan fogsz például tájékozódni vagy, hogyan tartod a kapcsolatot a szállásoddal vagy az otthoni hozzátartózóiddal.

Először is fontos tisztázni, hogy mi is az a roaming.
Ha külföldre utazol és más ország mobilhálózatára csatlakozva használod a mobilodat, akkor roaming szolgáltatást veszel igénybe.

De mi a különbség a roaming és a nemzetközi hívás között?
Ha külföldre utazol roaming hívásnak számít minden olyan hívás, melyet EU-ból (nem belföldről) indítasz magyar vagy EU-s számra. Ezzel ellentétben nemzetközi hívás minden magyarországi, azaz belföldi hálózatból indított külföldre (nemzetközi számra) irányuló hívás, még akkor is, ha az EU-ba irányul. EU-n kívüli roaming esetén a nemzetközi díjzónák szerinti díjat számítanak fel. Tehát, ha Magyarországról telefonálsz külföldre, az EU-ba, vagy más országba, akkor az nemzetközi hívásnak minősül, más díjak, feltételek vonatkoznak rá. Tehát:

EU hálózat → Magyarországi és EU hálózat  = EU roaming

Magyarországi hálózat →  EU és EU-n kívüli hálózat = nemzetközi hívás

Roaming - Barangolj gondtalanul

Roaming EU-n belül

Barangolj gondtalanul

.

EU-n belül könnyű dolgunk van, mert nem kell többletdíjat fizetnünk, azaz a belföldivel azonos árakon és feltételekkel vehetjük igénybe a roaming mobilszolgáltatásokat.  Ez azt jelenti, hogy az igénybe vett adatforgalmi szolgáltatásokért (böngészés a weben, zene- és videólejátszás) ugyanannyit kell fizetnünk, mint saját hazánkban. Az országok listáját tekintve van egy-két kivétel, mert nem csak az Európai Uniós, vagy földrajzilag Európához tartozó országokban használhatsz EU díjzónás tarifákat, hanem például Nagy-Britanniában, Izlandon, Monacóban vagy Norvégiában (az 1-es roaming díjzóna országainak teljes listáját a szolgáltatók oldalán találod).
Fontos! Néhány népszerű európai úti cél, úgymint Albánia, Montenegró vagy Svájc, nem EU-s tagországok így, ha a határ közelében tartózkodsz figyelj rá, hogy telefonod ne csatlakozzon fel az adott ország hálózatára.
TIPP! Ha szeretnéd elkerülni, hogy mobilod véletlenül külföldi hálózatra álljon át, akkor készülékeden az Automatikus hálózatkeresést állítsd át Kézi hálózatválasztásra.

Roaming - Barangolj gondtalanul

Az EU Rendelet szerint a hazai díjakon való roamingolás lehetősége csak az Előfizető életvitelszerű magyarországi tartózkodása esetén, időszakos utazásokra vonatkozik (pl. nyaralás, síelés, üzleti út). Tehát NEM állandó vagy életvitelszerű külföldi tartózkodás esetére.

A három legnépszerűbb hazai szolgáltató roaming szabályzatát és árait itt találod.

Roaming EU-n kívül

Hogyan kerüld el a magas roaming díjakat

.

Ahogy fent már tisztáztuk, az 1-es roaming díjzónába történő időszakos utazás esetén a Szabályozott Európai roaming díjszabás vehető igénybe. Azonban mi van akkor, ha EU-n kívülre szeretnél utazni, például az Amerikai Egyesült Államokba vagy Zanzibárra?

Egy külföldi utazás esetén mindenki szeretné elkerülni a magas roaming díjakat, ezért egyszerű, gyors és megfizethető megoldást keres.
Több megoldás is létezik, azonban nem mindegyik felel meg a fent leírtaknak. Nézzük sorban a lehetőségeket és azok előnyeit, hátrányait.

1. Ingyenes wifi

A legtöbb szálláson, vendéglátóhelyen és középületben már van ingyenes wifi, amit bárki, bármikor használhat egy gyors regisztráció vagy az e-mail címe megadása után. Ez a legolcsóbb megoldás mindközül, azonban van egy-két hátránya is. Helyhez kötött, azaz nem tudod bármikor és bárhol használni, mindig előre kell gondolkoznod. Eldugottabb helyeken nem biztos, hogy találsz ingyenes wifi-t, illetve érdemes óvatosan bánni a kétes wifihálózatok használatával. 

Roaming - Barangolj gondtalanul
2. Kiegészítő nemzetközi adatjegy vásárlása a szolgáltatódnál

Ez tűnhet a legkézenfekvőbb megoldásnak, azonban sajnos nem a legolcsóbb. Mindenképp azt javaslom, hogy első körben egyeztess a szolgáltatóddal, mert nem minden országban lehet használni ezeket a csomagokat (például Tanzániaban, így Zanzibáron sem). Másik hátránya, hogy egyes szolgáltatók rövid időre kínálják a nemzetközi adatcsomagokat, pedig EU-n kívülre általában hosszabb időre utazunk. A díjak országtól, régiótól és időtartamtól függően változhatnak.

3. Helyi fizikai SIM kártya vásárlása:

A helyi SIM kártya költsége nagyon változó, illetve nem a legkényelmesebb megoldás. Először is be kell fáradnod egy üzletbe, megvásárolni és beüzemelni a SIM kártyát. Jó esetben segíteni fognak neked a boltban, de ez korántsem biztos. Itt nagy előny, ha van egy kis nyelvtudásod, nehogy olyan kártyát válassz, ami végül nem fog működni. Helyi fizikai SIM esetén szükséged lesz egy tartalék (kártya független) telefonra vagy a sajátodat kell használnod és kicserélni benne a kártyát.

4. eSIM kártya vásárlása:

Ahelyett, hogy fizikai SIM kártyát vásárolnál a helyszínen vagy kiegészítő adatjegyet igényelnél a szolgáltatódnál, válaszd az Airalo digitális SIM kártyáját. Alapfeltétel, hogy a telefonod e-SIM kompatibilis legyen, de ezt pár gombnyomással ellenőrizheted. Az Airalo a világ első eSIM (digitális SIM) áruháza, mely  több mint 200 országában érhető el megfizethető áron. Választhatsz helyi, regionális vagy globális kártyát. Több országot érintő körutazás esetén, akár több adatcsomagot is letölthetsz és váltogathatsz köztük út közben. A mobiladat-csomagot megvásárolhatod az Airalo appon keresztül vagy a honlapjukon is. Tehát egyszerűen és gyorsan megvásárolható és beüzemelhető.

Jól látható, hogy számos módja van az őrült magas roaming díjak elkerülésének, de jó hír, hogy nem kell kizárólag egyet választanod a fentiek közül, akár kombinálhatod is őket. 

Íme 2 tipp, ha szeretnéd elkerülni a magas roaming díjakat vagy a fölösleges mobilinternet használatot:

  • Automatikus alkalmazásfrissítés kikapcsolása: érdemes utazás előtt kikapcsolnod készüléked az automatikus alkalmazásfrissítést a beállítási között.
  • Mobilinternet tiltása: ha nem szeretnéd külföldön használni a mobilinternetet, vagy csak szeretnéd elkerülni a véletlen adatforgalmazást, akkor kapacsold ki készülékeden az adatroaming-ot, vagy a teljes mobil adatforgalmat.

eSIM – roamingolj bárhol a világon

Egy tengerentúli vagy EU-n kívüli utazás esetén fontos kérdés, hogy hogyan fogjuk használni a telefonunkat a nyaralás során például tájékozódáshoz. Mindenki szeretné elkerülni a magas roaming díjakat, ezért egyszerű, gyors és megfizethető megoldást keres. Ahelyett, hogy fizikai SIM kártyát vásárolnál a helyszínen és bajlódnál annak beüzemelésével, válaszd az Airalo digitális SIM kártyáját.

Az Airalo a világ első eSIM (digitális SIM) áruháza, mely  több mint 200 országában érhető el megfizethető áron. Választhatsz helyi, regionális vagy globális kártyát.

Az eSIM-mel az Airalo appon keresztül vásárolhatsz mobiladat-csomagot, amelyet egy QR-kóddal, manuális letöltéssel, de akár közvetlenül is telepíthetsz eSIM-kompatibilis eszközödre.

Honlap: Airalo.com (magyar nyelvű oldal)

Blog: Airalo eSIM – minden, amit tudni érdemes

Összefoglaló

.

Tehát, ha EU-n belül (+ néhány Európai Unión kívüli országba) utazol, akkor nincs különösebb dolgod. Utazás előtt mindig ellenőrizd, hogy van-e elég adatkereted! Nem mindenki rendelkezik korlátlan adatcsomaggal, így könnyen előfordulhat, hogy a hónap második felében már nem lesz elég adatkereted.

Egy tengerentúli utazás esetén is számos lehetőséged van, érdemes végiggondolni számodra melyik a legjobb megoldás. Ne feledd azonban, hogy az ingyenes wifi tökéletes arra, hogy felhívd a szeretteidet vagy posztolj a social media felületeken, de napközben a tájékozódáshoz vagy vészhelyzet esetén nem fogod tudni használni.

Roaming - mobilinternet külföldön

Kösd meg biztosításod az egyéni utazó segítségével!

Tudtad? A bankkártyához tartozó utasbiztosítások sok esetben nem nyújtanak megfelelő fedezetet utazásunkhoz, sőt az is előfordulhat, hogy a biztosítás területi hatálya csak Európára terjed ki. Annak érdekében, hogy egy váratlan esemény ne tegye tönkre a régóta várt nyaralásodat, köss utas- és útlemondási biztosítást Magyarország egyetlen kifejezetten utasbiztosításokra specializálódott biztosítójánál!

Az EUB utasbiztosítását gyorsan és egyszerűen online, a nap 24 órájában, bankkártyás fizetéssel is megkötheted.​
Ha esetleg változnak az utazási terveid akkor sincs gond, mert teljes összegű díjvisszatérítést kérhetsz a kockázatviselés kezdetét megelőzően.

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Ha tetszett a bejegyzés, segíts nekem azzal, hogy  terjeszted az oldal jó hírét, mesélsz barátaidnak és ismerőseidnek az Egyéni Utazóról. Amennyiben kíváncsi vagy további tartalmakra, ne felejts el feliratkozni hírlevelemre vagy követni a közösségi oldalakon is.

Forrás: internet és és Egyéni Utazó

Képek: https://www.freepik.com  és Egyéni Utazó

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. partner linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

További bejegyzések

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001