Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Dublin, The Old Library – a világ egyik legszebb könyvtára
Dublin Könyvtár - Trinity College - The Old Library - Long Room
Dublin, The Old Library – a világ egyik legszebb könyvtára

Dublin, The Old Library – a világ egyik legszebb könyvtára

utazás | Írország | Dublin | látnivalók | Book of Kells | The Old Library

Dublin, The Old Library –  A régi könyvtár

Kellsi Kódex (Book of Kells)

Dublin, Írország fővárosa számtalan látnivalót és programot kínál a turisták számára, mint például a régi könyvtár. A Liffey -folyó mentén és az Ír-tenger partján elterülő város, barátságos lakóival és hangulatos házaival mindenkit levesz a lábáról.

Az egyik kihagyhatatlan látnivaló Dublinban a Book of Kells, Írország legnagyobb kulturális kincse. A Trinity College az ország legrégebbi egyeteme, amely egy korábbi kolostor épületében kezdte meg működését 1592-ben  Erzsébet királynő parancsára.

Ma a Kellsi Kódex az egyetem 18. századi Old Library épületében található, amely a Long Room-nak is otthont ad. Ezt a 65 méter hosszú termet a világ egyik legszebb könyvtáraként tartják számon. A Long room-ban több, mint 200,000 könyv található, melyeket a mai napig használnak. A könyvek mellett láthatjuk a Brian Boru-t, Írország legrégebbi fennmaradt hárfáját, illetve az Ír Köztársaság kikiáltásának ritka eredeti példányát is.

Itt őrzik a világ legszebb könyvei közé sorolható középkori ír kódexek legértékesebb példányait:

 • Kellsi Könyv (Book of Kells),
 • a 7. századi Durrow-i Könyv (Book of Durrow)  
 • és a 807 körül készített Armagh-i Könyv (Book of Armagh )

Látogasd meg a Dublini Trinity College könyvtárát és nézze meg a Book of Kells megvilágított kéziratát. Ezután fedezd fel a dublini kastély területét és kertjeit egy vezetett séta keretében.

Részletek és foglalás

Dublin Könyvtár - Trinity College - The Old Library - Long Room
Dublin Könyvtár - Trinity College - The Old Library - Long Room

Book of Kells - Kellsi Kódex

A 680 oldalas, latin nyelvű kézirat, mely egy bevezetést és négy evangéliumot tartalmaz.

A mű az egyik leghíresebb középkori kézirat, mivel minden oldala gazdagon illusztrált és hihetetlenül aprólékosan kidolgozott szimbólumok, fraktálos dekoráció jellemzik.

 • A Book of Kells 30,5 cm széles és 25, cm magas. 340 borjúbőrből készült lapból áll. Eredetileg a Kellsi kódex vastagabb és nagyobb volt. Az első kézirat harminc lapja elveszett az évszázadok során, és a meglévő kézirat széleit súlyosan megnyírták a tizenkilencedik századi újrakötés során.
 • A könyv valamikor 800 körül készült, de a tudósok nem tudták pontosan meghatározni, hogy hol. Egyik elmélet szerint a könyvet Iona szigetén kezdték el készíteni és Kellsben fejezték be, de van aki szerint kizárólag Ionán íródott. Egyes tudósok viszont azt állítják, hogy a könyv egyáltalán nem kapcsolódik Ionához, hanem teljes egészében Kellsben készült.

 • Úgy gondolják, hogy a kódex bemutató és szertartásos használatra készült, nem pedig arra, hogy felolvassák. Ennek az az oka, hogy a képek rendkívül kidolgozottak és részletesek, miközben a szöveget hanyagul írták, egész szavak hiányoznak vagy hosszú szövegrészek ismétlődnek.
 • A Book of Kells az úgynevezett hibernó-szász stílusban készült. A hibernó-szász stílus először a hetedik században jelent meg, és az ír-kelta hagyomány íves motívumainak és kidolgozott kezdőbetűinek, valamint az angolszász zoomorf összefűzésnek és élénk színezésnek a keveréke.

 • Megtekintehtő: Dublin – Old Library könyvtár 
Dublin Könyvtár - Trinity College - The Old Library - Long Room

Érdekességek...

A régi könyvtárat Thomas Burgh építész legnagyobb munkájának tartják. Sajnos soha nem láthatta teljes pompájában, mert két évvel a befejezés előtt meghalt. A könyvtár 1732-ben készült el.

A könyvtárban megfordult Oscar Wilde, Samuel Beckett és Bram Stoker is, ír költő, próza- és drámaíró, aki leginkább a Drakula című gótikus horrorregényéről ismert.

1712-ben, amikor letették a régi könyvtár alapkövét, az egyetemre jelentkezők átlag életkora 15 és 16 év között volt, a legfiatalabb diák, pedig csak 12 éves volt. Ma a felvételi korhatár 16 év 8 hónap.

Book of Kells története

i.sz. 800

Book of Kells készítése

A Kellsi könyvet i.sz. 800 körül készítették. A kutatók úgy vélik három írnok és négy művész készítette. Amikor Ionát a vikingek megtámadták, a túlélő szerzetesek egy testvérkolostorba költöztek Kellsben.

1592

Trinity College alapítása

A Trinity College Dublin-t 1592-ben alapította Erzsébet királynő.  Ma a Kellsi Kódex az egyetem 18. századi Old Library épületében található, mely a Long Room-nak  is otthont ad.

1653

A könyv költözése

A Kellsi Kódex 1653-ig Kells városában volt, amikor is Dublinba költöztették, miután a város a 17. századi háborúkban a katonai megszállás során súlyos károkat szenvedett.

1661-1682

Book of Kells átadása

Meath püspöke 1661 és 1682 között átadta a Kells könyvet a Dublini Trinity College-nak megőrzésre és azóta is itt tekinthető meg.

1732

Old Library megnyitása

Az Old Library épületét 1732-ben nyitották meg. A Long Room azóta is működő könyvtár és a mai napig a világ minden tájáról érkeznek diákok és kutatók, hogy tanulmányozzák a benne található köteteket.

1861

Könyvespolcok kialakítása

Az eredeti, lapos Long Room mennyezetéről kiderült, hogy az összeomlás veszélye fenyegeti a növekvő könyvgyűjtemény miatt. Emiatt könyvespolcokat alakítottak ki a felső galérián és egy sötéttölgy hordós boltíves mennyezet került beépítésre, amely a mai napig sértetlen.

2018

Rekord számú látogató

2018-ban rekordszámú, egymillió ember kereste fel a könyvtárat. A könyvtár milliomodik látogatója Cassie Clemans volt, aki férjével Oregonból (USA) érkezett Dublinba.

Pro Tipp!

Ha jól beszélsz nyelveket, vegyél részt a Freetour valamelyik ingyenes városnéző programján! Számtalan túra közül választhatsz, melyeket helyi idegenvezetők tartanak angolul vagy az anyanyelvükön. Az ingyenes túrákat kínálók az esetek túlnyomó többségében független, szabadúszó idegenvezetők. Ha te is szeretnél új emberekkel megismerkedni és betekintést nyerni a helyiek életébe, történelmébe és kultúrájába, ne hagyd ki a lehetőséget!

A programoknak nincs előre meghatározott fix ára, a túra végén borravalóval honorálhatod az idegenvezető munkáját. Nem kötelező, azaz te döntöd el, hogy mennyit ért neked a túra vagy, hogy mit engedhetsz meg magadnak.

A dublini túrákról az alábbi linken olvashatsz bővebben:

Freetour – Dublin

Dublin könyvtár - The Old Library - képek

Dublin Könyvtár - Trinity College - The Old Library - Long Room
Dublin Könyvtár - Trinity College - The Old Library - Long Room
Dublin Könyvtár - Trinity College - The Old Library - Long Room
Book of Kells - Kellsi kódex - Trinity - Old Library

Hasznos információk:

 • Cím: Trinity College Dublin, The University of Dublin
  College Green
 • Megközelítés: a College Green-ről nyílik az egyetem főbejárata. Belépve a belső udvarra szemben lesz velünk egy hatalmas harangtorony. A térről tovább haladva jobbra kell tartani, de táblák is jelezni fogják, hogy merre forduljunk.
 • Nyitva tartás: a hét minden napján
 • Belépőjegy: felnőtt 18 €, last minute 16 €. Nyugdíjas, diák jegy 15 €. Belépőjegy kizárólag online vásárolható, meghatározott időpontra.
 • A belépő tartalmazza az ingyenes audio guide-ot (app letöltése szükséges hozzá)
Ha szeretnél virtuális sétát tenni a könyvtárban, itt megteheted:

Érdekesnek találtad a bejegyzést? Ha igen, olvasd el ezt is: Különleges könyvtárak a nagyvilágból

Szállás keresés és foglalás: Dublini szállások

Book of Kells - Kellsi kódex - Trinity - Old Library

Forrás: https://www.tcd.ie/visitors/book-of-kells/

Képek: https://www.freepik.com, https://unsplash.com és Egyéni Utazó

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. affiliate linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001