Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
A hagyományos máltai erkélyek
Máltai erkélyek - Málta utazás egyénileg
A hagyományos máltai erkélyek

A hagyományos máltai erkélyek

utazás | máltai erkélyek | Málta | érdekességek | Gozo | történelem

Máltáról dióhéjban

Mielőtt elárulnám, miért olyan különlegesek a máltai erkélyek,  engedjétek meg, hogy pár mondattal bemutassam nektek úti célunkat.

Málta több, mint egy sziget, egészen pontosan egy szigetcsoport a Földközi-tenger közepén. Egy rejtett gyöngyszem és határozottan több kalandot rejt magában, mint ahogy azt a legtöbb ember gondolná. Időjárása egyik legjobb a világon, mindig süt a nap, még télen is, és a hőmérséklet soha nem esik nulla fok alá!
Málta a világ legkisebb és legsűrűbben lakott országai közé tartozik.
A szigetország három UNESCO Világörökségi helyszínnel büszkélkedhet, beleértve a fővárost, Vallettát, a föld alatti sírtemplomot, a Ħal-Saflieni Hypogeumot és a hét csodálatos megalitikus templomot.

Több mint 7000 éves múltjával Málta tökéletes nyaralóhely minden történelm rajongó számára! 

Málta történelme szorosan összefonódott a földközi-tengeri népek, különösen Szicília és Észak-Afrika történetével. A világ legrégebbi templomai, bronzkori kőfejtők, föníciai sírok, római villák emlékeztetnek a sziget régmúltjára. A keresztény, arab, lovagkori és brit örökség pedig a mai máltaiak életét is mélyen meghatározza.

Málta utazás egyénileg - Valletta erkélyek

Miért érdemes Máltára látogatni?

  • Lenyűgöző strandok
  • Kiváló búvárhelyek – Máltán több száz zátony, barlang és ősi roncs található.
  • Máltán vannak a világ legrégebbi épületei
  • A főváros, Valletta igazi gyöngyszem
  • Az isteni máltai gasztronómia
  • A híres máltai fesztiválok
  • Számos forgatási helyszínt látogathatunk meg
  • Comino sziget és a Kék lagúna
  • Gozo, a legendák szigete
  • Szuper kiránduló helyek a drámai sziklaszirtek mentén

Az egyik, ami leginkább lenyűgözött Máltán az a színes erkélyek kavalkádja. Szinte minden városban megtalálhatóak, legyen szó egy forgalmas promenádról vagy egy eldugott kis utcáról. Egyértelműen meghatározó arculati elemei a máltai városképnek.

De mi a történetük?
Miért Máltán jellemzőek ezek a különleges erkélyek?
És miért olyan sokszínűek?

Számos történet, legenda és elbeszélés létezik az erkélyek eredetéről, amelyekről véleményem szerint akár könyvet is lehetne írni. 

 

Szívesen utaznál Máltára, de segítségre van szükséged a szervezésben? Kérd ajánlatomat az utazásod megtervezésére vagy szervezd meg egyénileg a digitális útikalauz segítségével! Az útikalauz több, mint egy szimpla útikönyv, mert naprakész információkat tartalmaz, hogy ne neked kelljen az interneten található átláthatatlan mennyiségű információt felkutatni és összegyűjteni.

Íme néhány érdekes tény Málta gyönyörű erkélyeiről!

Máltai nyelven ezeket az erkélyeket gallarija -nak hívják, ami erkélyt vagy karzatot jelent.

A tervezés eredete nagy valószínűséggel Észak-Afrikából származik. A Muxarabiji néhány Észak-Afrikai arab ház sajátossága. Lényegében egy ablak, amely lehetővé teszi a házban tartózkodó személy számára (főleg háziasszonyok), hogy anélkül nézzen ki az utcára, hogy meglássák őket.

A mai napig nem tudni, hogy pontosan mikor jelentek meg a máltai erkélyek. Málta házai több száz éve rendelkeznek erkéllyel, de a hagyományossá vált, fedett fa zárt erkélyek később jelentek meg. Senki sem tudja pontosan, mikor, de feltehetően a XVII. század végén váltak népszerűvé.

Málta utazás - Máltai erkélyek

máltai erkélyek

Málta utazás - Máltai erkélyek

Sokan úgy vélik, hogy az első zárt erkélyek a vallettai Nagymester-palotán voltak. Bár ez nem biztos de az 1679 -ben épült vallettai palota sarok erkélye valóban fa- és üvegszerkezettel van borítva. Valószínűleg ez indította el azt a tendenciát, hogy az emberek esztétikai okokból zárt erkélyeket kezdtek építeni.

Az erkélyeket praktikus dolgokra is használják mind a mai napig: minden ünnep, azaz „festa” alkalmával zászlókkal, drapériával, fényfüzérekkel és szentek szobraival díszítik, csakúgy, mint az utcákat. Emellett hozzájárulnak a ház szellőzéséshez és a világosításhoz is.

Hosszú éveken keresztül csak az arisztokrácia engedhette meg magának, hogy importálja az erkélyükhöz szükséges faárut. Így a balkonok sokáig társadalmi különbségek jelölését is szolgálták, jelezve, hogy a ház tulajdonosa melyik osztályhoz tartozik.

máltai erkélyek

Néhány erkély nem csak esztétikai hanem gyakorlati okokból is zárt. Ahogy Málta lakossága növekedett, különösen Vallettában, az emberek egyre inkább kifogytak a szabad helyből. Az erkélyek bezárása és az ablakok lesötétítése azt jelentette, hogy az erkélyt is a ház részeként használták, sok esetben mellékhelyiség lett belőle az angol WC bevezetésekor.

Vallettában törvény írta elő, hogy az épületek sarkait is díszíteni kell. Ezt több féleképpen oldották meg. Az épületek sarkát vallási témájú szobrokkal díszítették, párkányokat alakítottak ki vagy zárt erkélyeket építettek. Az utóbbi tendencia terjedt el legkésőbb, mert a kereskedelmi kapcsolatok hiánya és a Földközi-tenger közepén elfoglalt helyzete miatt a fát nehéz volt beszerezni a 19. század előtt Máltán.

Málta utazás - Máltai erkélyek

máltai erkélyek

Autóbérlés – Tipp

Keress és foglalj autót a népszerű kereső portálok valamelyikén és találd meg a számodra legkedvezőbb ajánlatot! Hihetetlen, de sok esetben a keresők jobb árat adnak vagy kedvezőbb kondícióval kínálják az autókat (például korlátlan kilométer használat), mint a kölcsönzők.

Tipp – foglalni bárhol lehet viszont fontos, hogy a kiegészítő biztosítást (ha szeretnél kötni) lehetőség szerint közvetlen a kölcsönzőnél kösd meg!

Az egyik kedvenc kereső oldalam a Discovercars.com, mely magyar nyelven is elérhető. Nagyon jó a szűrője, mert a fizetésre használható bankkártya típusát is kiválaszthatjuk (betéti vagy hitelkártya), illetve a letét összegére és a fizetési feltételekre is tudunk szűrni. 

Az balkonok díszítése túlmutat a színes fa elemeken. Érdemes megfigyelni az erkélyek kőalapzatát, az úgynevezett saljaturi -t. Ezeknek sokféle kialakítása lehet, amelyek közül néhány meglehetősen bonyolult mintázatú és pazar díszítésű.

A máltai erkélyek árát a panelek száma határozta meg. A paneleket purtellának nevezik. Minél szélesebb az erkély, annál több purtellára volt szükség, ezáltal növelve az erkély elkészítésének árát.

Az erkély színe jellemzően a ház ajtajához illeszkedik. Hagyományosan az erkélyek színe a pirostól a sötétkéken át, egészen a világos liláig bármi lehet, a ház tulajdonosától függ. Azonban a zöld, amelyet Vallettában számos helyen láthatunk, „státusz” színnek számít, amelyet a britek vittek a szigetre.

Sajnos az urbanizáció az erkélyekre is hatással volt, de szerencsére napjainkban komoly támogatásokat biztosítanak a tulajdonosoknak a fa erkélyek felújítására. Ezek az intézkedések segítenek a hagyományos “gallariji” megőrzésében. Számos olyan házat láthatunk, melynek alsó emeleteit a máltai erkélyek díszítik, felette pedig egy modern épületet találunk. Remélem ezek az intézkedések még sokáig megőrzik a hagyományos és egyedi erkélyeket az útókor számára és bárki megcsodálhatja őket Málta és Gozo utcáin barangolva.

Ha valamit felfedeztem máltai utazásom során, az az, hogy az erkélyek ugyanolyan színesek és történelemmel teliek, mint maga a máltai kultúra.

Te is szívesen utaznál Máltára, hogy megcsodált ezeket a különleges  erkélyeket? Kérd ingyenes előzetes kalkulációmat az utazásra itt!

További érdekességeket pedig az alábbi oldalon olvashatsz angol nyelven: https://www.visitmalta.com

Szívesen utaznál Máltára, de segítségre van szükséged a szervezésben? Kérd ajánlatomat az utazásod megtervezésére vagy szervezd meg egyénileg a digitális útikalauz segítségével! Az útikalauz több, mint egy szimpla útikönyv, mert naprakész információkat tartalmaz, hogy ne neked kelljen az interneten található átláthatatlan mennyiségű információt felkutatni és összegyűjteni.

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

További bejegyzések

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001