Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Utasbiztosítás kötés – Minden amit tudni érdemes!
Utasbiztosítás kötés – Minden amit tudni érdemes!

Utasbiztosítás kötés – Minden amit tudni érdemes!

utazás | utasbiztosítás kötés | sztornó biztosítás | hasznos infók | tippek

Utasbiztosítás és sztornó biztosítás kötés – Minden amit tudni érdemes!
A munkám során sokszor tapasztalom, hogy az utazni vágyok nem kötnek utasbiztosítást. Ennek több oka lehet, de sajnos az is előfordul, hogy a sok teendő mellett csak elfelejtik elintézni, pedig az online utasbiztosítás kötés mindössze pár percet vesz igénybe és akár az indulás napján is megköthető.

.
Mielőtt döntést hoznál az utasbiztosítással kapcsolatban nézzünk meg néhány gyakran felmerülő kérdést és tévhitet.

.

 • Miért érdemes utazbiztosítást kötni?
 • Mire nyújt fedezetet a Európai Egészségbiztosítási Kártya (EHIC)?
 • Mire nyújt fedezetet a bankkártyához tartozó utasbiztosítás?
 • Milyen típusú biztosítások köthetőek?
 • Mikor nem nyújt fedezetet egy utasbiztosítás?
 • Mire kell kiemelten figyelni a biztosítás kötés során?
Egyéni Utazó utasbiztosítás kötés

Tartalomjegyzék - Utasbiztosítás kötés

Utas- és sztornó biztosításokról érthetően

Miért érdemes utasbiztosítást kötni?

Az utas- és sztornó biztosításoknak számos előnye van amivel sajnos, vagy inkább szerencsére, csak akkor szembesülünk, amikor megtörtént a baj. Ha szóba kerül az utasbiztosítás kötés kérdése, tipikus válasz szokott lenni, hogy “minek kössek, úgyse történik soha semmi baj”.

Pedig az utasbiztosítások számos olyan esetben nyújtanak fedezetet, amire nem is gondolnál.

 • A poggyászbiztosítás nagyon fontos eleme a szolgáltatásnak, de ezek a károk elenyészőek szoktak lenni egy baleset vagy megbetegedés költségeihez képest. Emellett egy gondosan kiválasztott utasbiztosítás nem csak a költségeket fedezi, de további szolgáltatásokat is nyújt, úgymint tolmácsolás vagy jogvédelem.
 • A döntés meghozatala során érdemes utitársaidra és családtagjaidra is gondolni – főleg ha gyermekkel utazol – hiszen egy kórházi tartózkodás esetén az ő szállás- és hazautazási többletköltseit is megtérití a biztosító.
 • Az utóbbi években a világjárvány miatt mégnagyobb jelentősége lett az utasbiztosítás kötésnek, ezért határozottan kijelenthetjük, hogy a gondtalan és élménydús nyaralás elengedhetetlen kelléke.
 • Ha pedig teljesen be szeretnéd magad biztosítani, akkor ne felejtkezz meg a sztornó biztosításról sem, amely az utazás előtti és az utazás megkezdését követően bekövetkezett váratlan eseményekre nyújt fedezetet.
Egyéni Utazó utasbiztosítás
Összefoglalva:

Előre nem látható események miatt elengedhetetlen a megfelelő utasbiztosítás megkötése! 

Az EUB utasbiztosítást gyorsan és egyszerűen online, a nap 24 órájában, bankkártyás fizetéssel is megköthetsz.​

Az EUB Magyarország egyetlen kifejezetten utasbiztosításokra specializálódott biztosítója.

Ha esetleg változnak az utazási terveid akkor sincs gond, mert teljes összegű díjvisszatérítést kérhetsz a kockázatviselés kezdetét megelőzően.

Mire nyújt fedezetet a Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Napjainkban már sokan rendelkeznek Európai Egészségbiztosítási Kártyával (EHIC*), ezért úgy gondolják, hogy nincs szükségük utasbiztosításra.

Ez sajnos nem így van, mert számos esetben nem, vagy csak meghatározott feltételek mellett tudjuk csak használni az itthon kiváltott kártyánkat.
Ezzel a kártyával a magyar egészségbiztosítás terhére vehetünk igénybe egészségügyi szolgáltatások, de minden esetben a kezelőorvos bírálja el, hogy az ellátás orvosilag valóban szükséges-e. Az orvosilag szükséges ellátások köre tagállamonként eltérő és emiatt előfordulhat, hogy bizonyos típusú ellátások esetén a kártyát nem fogadják el. Emellet fontos tisztában lenni azzal is, hogy bizonyos országokban visszatérítéses rendszer működik, azaz meg kell előlegeznünk az egészségügyi ellátások és gyógyszerek költségeit.

Egyéni Utazó utasbiztosítás

Fontos! – az Európai Egészségbiztosítási Kártya:

 • Az EGT tagállamokban és más országokban vehető igénybe orvosilag szükséges ellátások esetén (az országok listáját itt találod).
 • Nem jogosít fel magánfinanszírozású egészségügyi ellátás igénybevételére, pedig sajnos sok népszerű üdülőhelyen vagy síparadicsomban csak magánrendelők találhatóak.
 • A kártyával nem fedezhetőek az olyan költségek, mint például a visszaútra szóló repülőjegy, betegszállítás vagy az ellopott/elveszített vagyontárgyak értéke.
 • Nem garantál ingyenes szolgáltatásokat! Miután az egyes országok egészségügyi rendszere más és más, ezért előfordulhat, hogy azok a szolgáltatások, amelyekért hazánkban nem számolnak fel pénzt, egy másik országban igen.
 • Nem tartalmaz poggyászbiztosítást, gépjármű-asszisztenciát, sztornó biztosítást, illetve a jogvédelem- és felelősségbiztosítás sem része.

*EHIC = European Health Insurance Card 

Összefoglalva

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem helyettesíti az utasbiztosítást, mert csak az orvosilag szükséges ellátásokat fedezi, és nem tartalmaz például poggyász- és felelősségbiztosítást!

Mire nyújt fedezetet a bankkártyához tartozó utasbiztosítás?

Szinte már mindenki rendelkezik dombornyomott bankkártyával, amihez a legtöbb esetben jár úgynevezett „beépített biztosítás” . 

De vajon tisztában vagy vele, hogy

 • melyik biztosító nyújtja számodra a fedezetet?
 • milyen telefonszámot kell felhívnod baj esetén?
 • milyen desztinációkra érvényes az utasbiztosításod?
 • mire és milyen mértékben nyújt fedezetet?

Ha ezekre a kérdésekre NEM tudod a választ, akkor azt javaslom mindenképp szánj rá pár percet és kérdezz rá a részletekre a bankodnál vagy a vele szerződésben lévő biztosítónál.

Sajnos az esetek többségében a beszélgetés végére kiderül, hogy olyan alap szintű utasbiztosításról van szó, ami nem nyújt megfelelő fedezetet utazásunkhoz. Ez azt jelenti, hogy a kártyába épített utasbiztosítás

 • alapszintű védelmet nyújt, azaz egy komolyabb betegség vagy baleset esetén kimerülhet a biztosítási fedezet, így neked kell állni a kezelés költségeinek egy részét.
 • De az is előfordullhat, hogy például Európán kívűl nem érvényes az utasbiztosítás vagy nagyon alacsony a szolgáltatási limit. Sőt, valamelyik bank csak akkor nyújt fedezetet, ha használod is a kártyát a kinttartózkodás ideje alatt.
 • Az átlagos bankkártyás utasbiztosítás nem terjed ki a műszaki cikkekre, vagy csak nagyon alacsony limitig, de ez érvényes például az orvosi és mentési költségekre is. Hiába van biztosításod, ha a negyedét se fedezi a felemrülő költségeknek és a végén ki kell fizetned több százezer forintot.
Egyéni Utazó utasbiztosítás kötés

Sokszor nehéz információt találni a bank honlapján (ezt saját tapasztalatból mondom), ezért én azt javaslom, hogy ha kiderítetted a biztosító nevét, vedd fel vele a kapcsolatot. Nagy eltérések tapasztalhatók a kártyákhoz kínált utasbiztosítások között, jellemzően csak a felsőkategóriás banki ügyfelek számára nyújtanak kellő fedezetet, sőt sok esetben a Classic vagy Standard kártyákhoz nem is jár úgynevezett “beépített biztosítás”.

.

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a bank bármikor módosíthatja a biztosítási terméket (változhat pl. a kínált szolgáltatások köre, a limitek, stb.), sőt még biztosítót is válthat a bank, amiről Téged nem értesítenek.

TIPP! Utazás előtt ne felejtsd el megkérdezni bankodat a kártyához tartozó utasbiztosítás aktuális feltételeiről.

Összefoglalva

Mindenképp vedd fel a kapcsolatot a bankoddal és / vagy a biztosítóval, mert nagy eltérések tapasztalhatók a kártyákhoz kínált “beépített” utasbiztosítások között, illetve az is előfordulhat, hogy a Te kártyádhoz nem tartozik utasbiztosítás.

Te tudod milyen biztosítóval van szerződésban a bankod?

Íme egy kis segítség (2023. július) a teljesség igénye nélkül

 • CIB Bank – Aegon Biztosító vagy Genertel (számlanyitás dátumától függően)
 • Erste Bank – UNION Biztosító
 • K&H Bank – K&H Biztosító
 • MBH Bank – UNION Biztosító vagy CIG Pannónia Biztosító (számlanyitás dátumától függően)
 • OTP Bank – Groupama Biztosító
 • Raiffeisen Bank – UNIQA Biztosító
 • UniCredit Bank – Allianz Biztosító

Számomra meglepő volt, hogy miközben a fenti információkat kerestem a bankok honlapján, kiderült, hogy több bank esetében csak az üzleti-, prémium- és hitelkártyához jár beépített biztosítás.

Milyen típusú biztosítások köthetőek?

Kétféle biztosítást köthetünk, annak érdekében, hogy egy nem várt esemény miatt az utazásunk ne váljon rémálommá.

 • Klasszikus utasbiztosítás
 • Sztornó biztosítás

A két biztosítás külön-külön, de együtt is megköthető!

Utasbiztosítás

A klasszikus utasbiztosítás fedezete alapvetően 4 csoportra osztható:
– baleset- és betegségbiztosítás,
– poggyászbiztosítás,
– jogvédelem, felelősségbiztosítás,
– asszisztenciaszolgáltatás illetve egyéb kiegészítő és segítségnyújtási szolgáltatások.
Az utasbiztosítás kötés során általában több módozat közül választhatsz, illetve kérhetsz extra kiegészítő szolgáltatásokat is. Ha megnézed a biztosítási termékismertetőket, akkor láthatod, hogy a fő különbség általában a fedezeti összegben és a szolgáltatások körében van.
A fedezeti összegnél fontos számításba venni, hogy milyen messze utazol és milyen értékeket viszel magaddal. Értelemszerűen egy drágább drónt, fényképezőgépet vagy esetleg laptopot nem fog fedezni egy alapszíntű biztosítás.
A szolgáltatások körét is érdemes gyorsan átfutni és megnézni, hogy, ami számodra prioritást élvez benne van-e a csomagban. Ilyen lehet például a sportfelszerelés vagy a tolmácsszolgáltatás. Ha nem beszélsz jól idegen nyelveket, akkor az utóbbi nagyon jól jöhet.

Egyéni Utazó utasbiztosítás kötés

Sztornó vagy útlemondási biztosítás

A sztornó vagy útlemondási biztosítás az utazás kezdete előtti, illetve az utazás megkezdését követő váratlan esemény, utazásképtelenség esetén nyújt térítést. Ez lehet betegség, baleset, haláleset, munkaviszony megszűnése, sikertelen érettségi vizsga, váratlan terhesség, de sokszor még a válás is szerepel a bitosítási események között.
Ez azt jelenti, hogy a Biztosító megtéríti a Szolgáltatás kezdetét megelőzően kifizetett, igénybe nem vett szolgáltatások időarányos ellenértékét. A sztornó biztosítás a legtöbb esetben védelmet nyújt a biztosított házastársának, élettársának, gyermekének, testvérének, szüleinek, illetve útitársának betegsége, balesete vagy halála esetére is.
Itt is érdemes megnézni a szerződési feltételeket vagy a termékismertetőt, mert az önállóan kötött sztornó biztosításnál szokott lenni önrész (jellemzően 20%), azonban, ha utasbiztosítással kombináltan kötöd meg, akkor az önrész mértéke sok esetben 0%.
A sztornóbiztosítás köthető utazási irodában vagy magánúton vásárolt szolgáltatásokra is.
Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy ha meggondoljuk magunkat és nincs kedvünk elutazni, akkor nem fizet a biztosító.

Mikor és mire köthető?
Mikor? Az utazás kezdete előtti 30. napig általában a foglalástól számítva két heted van megkötni a sztornó biztosítást. Az EUB Biztosítónál azonban nincs ilyen kikötés, így ha megfelejtkeztél róla, akkor bármikor megkötheted.

Fontos azonban, hogy 30 napon belül csak a foglalás napján, vagy az azt követő napon van lehetőséged sztornó biztosítást kötni. 
Mire? Olyan szállásra, repülőjegyre, vonatjegyre, hajóutakra, belépőjegyekre (kulturális programok, sportesemények) is köthető, amely lemondás esetén nem visszatérítendő, ráadásul nem szükséges a rokonsági kapcsolat a kötvényen szereplők között.

Összefoglalva

Ha nem szeretnéd, hogy egy váratlan esemény tönkretegye a régóta várt nyaralásodat, akkor köss utas- és útlemondási biztosítást már a foglalás napján!

Utas- és sztornó biztosítás lemondása – Tudtad?

Ha változnak az utazási terveid, akkor  lemondhatod utasbiztosításod a kockázatviselés előtti nap éjfélig és teljes díjvisszatérítést kapsz. Feltétele, hogy az erre vonatkozó kérelem legkésőbb a kezdet előtti napon írásos formában beérkezzen a Biztosítóhoz.

Sztornó biztosítás törlésre is van lehetőséged, de csak abban az esetben ha külön megadtad a kockázatviselés kezdetének dátumát. Ellenkező esetben a kötés napján indul a kockázatviselés, így csak részleges (időarányos) visszatérítés jár.

Például májusban lefoglalsz egy szállást augusztusra, mely június 31-ig lemondható. Ebben az esetben a június 31-ei dátumot kell megadnod a kockázatviselés kezdetének, így ha előtte kényszerülsz törölni a biztosítást teljes visszatérítést kapsz.

Mikor nem nyújt fedezetet egy utasbiztosítás?

❌ Ha a járványhelyzettől függetlenül – pl. biztonsági okok (háborús helyzet, zavargás) vagy természeti katasztrófa miatt a Konzuli Szolgálat nem javasolja az utazást,  akkor nem nyújt fedezetet a biztosítás. Ilyen például jelenleg Ukrajna vagy Oroszország és Fehéroroszország.
❌ Szintén kizáró ok a jogellenes vagy súlyosan gondatlan magatartás, súlyosan ittas állapot vagy kábítószer hatása.
❌ Általában a kizáró okok közé tartozik a versenysport és az extrém sportok is. Ezekre lehetőségünk van kiegészítő szolgálatásokat kötni.
❌ A betegségbiztosítás nem fedezi az utazás előtt már meglévő betegség külföldi kezelését, illetve a terhesgondozást és a szükségessé váló szülészeti ellátást sem (a terhesség biztosító által meghatározott hetét követően).
❌ A poggyászbiztosításnál is vannak kizárások, ilyenek például a nagy értékű tárgyak, úgymint nemesfémek, drón, gyűjtemények stb.

Egyéni Utazó utasbiztosítás
Összefoglalva

Abban az esetben, ha a konzuli szolgálat oldala a Covid-19 járvány miatt nem javasolja a külföldre utazást, utasbiztosításod érvényes lesz, azaz fedezetet nyújt!

Pro tipp!

Soha ne hagyd őrizetlenül értékeindet, mert hiába van utasbiztosításod, ebben az esetben nem nyújt fedezetet a biztosító! Ide tartozik például az autóban hagyott értéktárgy is.

Mire kell kiemelten figyelni az utasbiztosítás kötés során?

 • A világjárvány miatt talán még nagyobb jelentősége van a gondosan kiválasztott utasbiztosításnak, ezért első lépésként ellenőrizzük, hogy tartalmaz-e Covid-19 fedezetet.
 • Ma már rengeteg biztosítási termék közül választhatunk, ezért fontos, hogy mindig a számunkra legmegfelelőbbet kössük meg. Például ha síelni indulunk, akkor sporttevékenységkere is kiterjedő biztosítást kössünk.
 • Látogass el a konzuli szolgálat honlapjára mert, a szerződések területi hatálya nem terjed ki azokra az országokra illetve térségekre, amelyeket a magyar Külügyminisztérium a járványügyi helyzettől függetlenül is veszélyesnek minősít, és a beutazást nem javasolja. Amennyiben bizonytalan vagy abban, hogy úti célodra kitejed-e az utasbiztosítás, kérj segítséget a biztosító telefonos vagy online ügyfélszolgálatán!
 • Repülős utaknál – főleg ha fapados légitársasággal utazol – a járat- és poggyászkésésre vonatkozó feltételeket is érdemes megnézni.
 • Szívesen viszed magaddal háziállatodat is a nyaralásra? Mindenképp keresd meg a kisállatok ellátására vonatkozó részt is!
 • Egyes úticélok esetén elég lehet a legolcsóbb módozat, de távolabbi úti céloknál érdemes olyan biztosítást választani, ahol magasabb a limitösszeg.
 • A fapados légitársaságoknak köszönhetően ma már számos távolabbi úticél is elérhető megfizethető áron. Azonban ne felejtkezzünk el róla, hogy ezek sok esetben Európán kívűli desztinációk. Győződj meg róla, hogy az utasbiztosítás megfelelő fedezetet nyújt Európán kívüli, például amerikai, kanadai vagy izraeli egészségügyi ellátásra is.
 • Utolsó lépésként pedig ne felejtsd el elmenteni a telefonodba a választott biztosító 0-24 órában hívható telefonszámát.

EUB utasbiztosítás, melyet gyorsan és egyszerűen online, a nap 24 órájában, bankkártyás fizetéssel is megköthetsz.​

Az EUB Magyarország egyetlen kifejezetten utasbiztosításokra specializálódott biztosítója.

Ha esetleg változnak az utazási terveid akkor sincs gond, mert teljes összegű díjvisszatérítést kérhetsz a kockázatviselés kezdetét megelőzően.

Forrás: https://eub.hu/ és Egyéni Utazó

Képek: Freepik és Egyéni Utazó

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. partner linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

További bejegyzések

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

További érdekes tartalmakért kövess social media felületeimen is!

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001