Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Hogyan keressünk szállást
Hogyan keressünk szállást

Hogyan keressünk szállást

utazás | szállás keresés | tippek | hasznos tanácsok

Hasznos tippek és tanácsok szállás kereséshez!

Szállás keresés – Ezúttal néhány hasznos tanácsot hoztam nektek, azzal kapcsolatban, hogy hogyan és milyen paraméterek mentén keressünk szállást.
Egy utazásnak 3 fontos alappillére van: maga az utazás, a szállás és a program tervezés.

Ha ebből a három tényezőből valami nem úgy alakul, ahogy terveztük, akkor az nagyon meg tudja keseríteni a régóta várt nyaralásunkat. Gondolok itt például arra, hogy első osztályon utazunk, szuper szállást foglalunk, de mikor megérkezünk azt se tudjuk merre induljunk vagy kihagyunk egy olyan programot, amit később megbánunk. De az is előfordulhat, hogy kifogunk egy szuper árú repülőjegyet, összeállítjuk álmaink utazásának a programját és a szállás minősíthetetlen. A kevésbbé átgondolt szervezéssel értékes időt is veszíthetünk.

Szóval véleményem szerint, ha ez a három tényező jól át van gondolva és lefoglalva, akkor már tényleg csak egy nem várt esemény teheti tönkre a nyaralást.

Talán a szálláskeresés az egyik legtöbb időt felemésztő folyamat, mert nagyon sok tényezőt kell figyelembe vennünk. Az alábbiakban nem szuper olcsó szállásokat fogok ajánlani nektek, hanem megosztom veletek az évek alatt szerzett tapasztalataimat.

Szállás keresés tippek - Hogyan keressünk szállást!

És akkor lássuk melyek azok a dolgok, melyekre mindenképp oda kell figyelni a szállás kiválasztásánál!

Első ránézésre ezek banális dolgoknak tűnhetnek, de érdemes végigolvasni, mert sok bosszúságtól kímélhet meg!
Első ránézésre ezek banális dolgoknak tűnhetnek de érdemes végigolvasni, mert sok bosszúságtól kímélhet meg!

1. Értékelés

Bármilyen oldalon keress szállást a szűröknél mindig állítsd be az értékelést. Lehet, hogy nagyon jól néz ki maga a szoba, de a szállás elhelyezkedése, tisztasága vagy a személyzet nem megfelelő. Bár az esetek többségében a szállást alvásra használjuk, mert egész nap csavargunk vagy a strandon fekszünk, de nagyon meg tudja keseríteni a pihenést egy kényelmetlen ágy. Ez különösen fontos, ha kifejezetten ‘nyaralni’ megyünk, vagyis az időnk nagy részét a medence partján vagy a szálláson töltjük. Egy 10-es skálán például 8-as értékelés alá ne menj, még akkor se ha csodaszép képek vannak feltöltve a szállás oldalára! Illetve az utolsó pár értékelést, amit a közelmúltban írtak javaslom elolvasni!

Ne felejts el értékelést írni a szállásról!

Ez különösen fontos mind a szállásadónak, mind az utazni vágyóknak.

Hajlamosak vagyunk csak akkor véleményt alkotni, ha az negatív. Abban az esetben is írj pár kedves szót, ha mindennel meg voltál elégedve, hiszen te is mások értékelése alapján döntesz. Én fenntartásokkal kezelem az olyan véleményeket, hogy “kényelmetlen volt az ágy”, mert ez például teljesen szubjektív, mindenkinek más és más kényelmes. Vagy például zanzibári szállásoknál gyakran olvasom negatívumként, hogy nem lehetett fürdeni az óceánban az ár-apály jelenség miatt. Ez nem a szállás hibája, ez egy természeti jelenség, amin senki sem tud változtatni, el kell fogadni. Ha emiatt csalódás ér, akkor az azt jelenti, hogy nem készültél fel kellőképpen az úti céloddal kapcsolatban.

Szóval vannak csalóka vélemények, ezért legyünk tényszerűek az értékelések megfogalmazása során, például “kiállt a rugó az ágyból” (ez gondolom senkinek sem kényelmes) vagy nem volt kávé a reggelihez.

Ha egy negatívum több értékelés során is előjön, akkor annak valóban hihetünk. A lényeg, hogy ne egy ember szubjektív véleménye alapján döntsünk.

2. Ingyenes lemondás

Napjainkban különösen fontos, hogy ingyenesen lemondható vagy módosítható legyen a foglalás. Előfordulhat, hogy különböző oldalak más más feltételekkel és árakon kínálják ugyanazt a szállást. Tájékozódj mielőtt rányomsz a foglalás gombra, mert bármi előfordulhat. Itt nem feltétlen megbetegedésre gondolok, az is lehet, hogy közben szembejön egy kedvezőbb ajánlat vagy csak más városban, városrészben szeretnél megszállni. Ha előbb foglaljuk le a szállást és utána állítjuk össze az útitervet könnyen előfordulhat, hogy menet közben rájövünk, hogy számunkra nem a legjobb a lefoglalt szállás elhelyezkedése (ettől függetlenül lehet, hogy másnak igen!).

3. Felszereltség

A keresés során mindenképp érdemes átfutni az első körben kiválasztott szállás felszereltségét is. Itt két fontos tényezőt emelnék ki: konyha és saját fürdő. Előbbinél gyakori, hogy egy mikrót és vízforralót már „konyhasarokként” tűntetnek fel. Ha reggeltől estig úton vagyunk és csak egy kávét iszunk indulás előtt, ez is tökéletesen megfelelhet, azonban ha főzni is szeretnénk, akkor már komoly gondot okozhat. A másik fontos szempont a fürdőszoba. Sokan evidensnek gondolják, hogy van saját fürdőszoba (mert hát a képeken is látni), azonban nagyobb városokban több féle szobát kínálnak a hotelek, hostelek. Ne essünk abba a hibába, hogy lefoglaljuk a legolcsóbb szobát és kiderül, hogy közös fürdőszobán kell osztoznunk. Természetes sokaknak ez nem okoz problémát, de érdemes azért ránézni. A felszereltségnél még zárójelben megemlíteném a wifit is, mivel vannak szállodák, ahol csak a hall-ban van wifi, a szobában viszont nincs. Ha nem is lógunk folyamatosan a neten, de a másnapi programtervezéshez kellhet. Vannak olyan desztinációk, ahol jellemzően az apartmanokban nincs ágynemű / törölköző vagy csak külön díj ellenében biztosítanak. Ezt mindenképp ellenőrizd foglalás előtt.

4. Szállás típusa

Szinte minden portálon a helyszín és a dátum megadását követően kérik a létszámot is. Mindenki el tudja maga dönteni, hogy apartmant vagy szállodát keres, ezért itt inkább pár ötletet adnék a továbbiakhoz. 2 fő esetén legkönnyebb a választás, de azt fontos figyelembe venni, hogy vannak olyan apartmanok, melyek 4-6 fő befogadására is alkalmasak így két főre árban nem feltétlenül lesznek kedvezőbbek, mint egy szállodai szoba. 3-4 fő esetén, amit a legfontosabb megnéznünk a szoba/ágy elosztás. Általában hiába jelöljük be a külön szobát, a nappalit is számításba fogja venni a kereső, így amíg 2 fő külön hálóban alszik a többiek a nappaliban. Ez sokszor elég kényelmetlen tud lenni, ha nem egyszerre fekszünk és kelünk. Ha ezt el szeretnénk kerülni, akkor figyeljünk arra, hogy fel legyen tüntetve például  “2 hálószobás apartman”. A keresők szeretik ilyenkor felajánlani a családi szobákat/apartmanokat/lakosztályokat is. Ha úti társainkkal vagyunk olyan viszonyban, hogy ez nem probléma, akkor ezzel járhatunk a legjobban.

5. Elhelyezkedés

Az úti céltól és az utazás jellegétől függően más-más elhelyezkedés lehet ideális a szállás kiválasztásánál. Városlátogatás során értelemszerűen központi helyet keres mindenki, de sokszor külső kerületekből is könnyen bejuthatunk a városba és fele annyiba fog kerülni. Ennek érdemes előbb utána nézni és ezt követően foglalni. Tengerparti nyaralás estén szokott probléma lenni, hogy gyönyörű képeket látunk a szállás oldalán a vízpartról és a végén kiderül, hogy több kilométerre van a legközelebbi strand. Ha van rá lehetőségünk, akkor keressünk rá a térképen is! Az elhelyezkedésnek fontos szerepe lehet a parkolás szempontjából is. Egy pár napos városlátogatás során nem lesz szükségünk autóra, viszont egy ‘fly and drive’ útnál komoly gondot okozhat, ha érintünk nagyobb városokat is.

6. Parkolás

Ha autóval érkezünk vagy a reptéren bérelünk autót különösen fontos, hogy a szálláshoz tartozzon ingyenes parkolási lehetőség. Ha ezt elmulasztjuk csekkolni, akkor a gatyánk is rámehet a parkolásra. Általában fel van tűntetve a felszereltségnél, de ha nem találjuk mindenképp kérdezzünk rá a szállásadónál. Sokszor tartozik a szálláshoz parkoló, azonban csak külön díj vagy előzetes foglalás ellenében használható. Ha esetleg az utcán kell parkolnunk nézzük meg mikor és mennyit kell fizetni (még az is lehet, hogy ingyenes). Ha sokat jövünk-megyünk kényelmetlen lehet mindig figyelni arra, hogy reggel időben elinduljunk, még a fizetős időszak kezdete előtt.

7. Különleges ajánlatok

Ha mindig ugyanazon a portálon foglalunk szállást előfordulhat, hogy kapunk kedvezményeket az oldalon. Például ingyenes reggeli vagy reptéri transzfer. Lehet, hogy az általunk használt oldalon pár ezer forinttal drágább maga a szállás, de az extra szolgáltatás értékével már jobban járunk. Egy gyors fejszámolással ezt ki lehet deríteni, ne sajnáljuk rá az időt. Ne felejtsük el megnézni a  szállás közvetlen oldalát is, mert ott is előfordulhatnak szezonális ajánlatok.

8. Apróbetűs rész

Keressük meg az apróbetűs részt, mert mindig van! Itt szokták feltűntetni például a késői be- vagy kijelentkezés díját, végső takarítás díját vagy ha a wifi-ért külön fizetni kell. Ezek díja lehet akár 30-40 euró is, így érdemes szánni rá pár percet nehogy meglepetés érjen minket.

A fentieken túl hasznos tanácsokat és kéréseket is találhatunk itt, úgymint különleges kérésekre vonatkozó szabályok (pótágy és kiságy kérésre), milyen dokumentumokat kell bemutatni érkezéskor vagy ha kérik, hogy az érkezése várható idejéről előre tájékoztassuk őket.

A koronavírus miatt számos korlátozást vezettek be egyes szállások, amit szintén az apróbetűs résznél találhatunk, például: fedett úszómedence zárva tart, maszk viselése kötelező a szálloda területén, nincs éttermi kiszolgálás, stb. 

De már olyat is láttam, hogy itt hívták fel a figyelmet arra, hogy a szálloda légkondicionáló rendszere csak központilag szabályozható. Ez sokaknál kardinális kérdés lehet. 

Szállás keresés tippek - Hogyan keressünk szállást!

Hol foglaljunk szállást?

Nekem szerencsére gyűjtő vagy OTA oldalakkal még nem volt problémám, ezért nem szeretnék senkit rábeszélni egyikre sem. Ha van olyan honlap, ahol rendszeresen foglalsz szállást és bevált, akkor használd továbbra is azt! Nincs olyan oldal, amelyikkel valakinek (ismerősöm, ismerősöm ismerőse, vagy azok ismerőse) ne lett volna negatív tapasztalata.

Az én tanácsom csupán annyi, hogy nézzünk körül több oldalon is és, ha kinéztünk egy-két ár-érték arányban szimpatikus szállást, ne felejtsük el felkeresni közvetlen a szállás oldalát sem. Lehet ugyanazért az árért kedvezőbb feltételekkel tudunk foglalni egy szezonális ajánlat miatt. Esetleg, ha megvan hozzá a nyelvtudás még alkudni is tudunk (úti céltól függően hajlanak rá). És ne felejtsük el az alapszabályt, nem mindig a legolcsóbb a legjobb. Ha kell áldozzunk rá pár ezer forinttal többet, de ne kelljen bosszankodni a nyaralás során.

Egyszerre egy kicsit soknak tűnhet, hogy mire kell figyelni, de pár foglalás után, már rutinból megy!

Addig is készítettem nektek egy ellenőrző listát a szállás kereséshez, hogy könnyedén csekkolni tudjátok a számotokra fontos szempontokat!

Booking.com

Porto és környéke

ingyenesen elérhető IRÁNYTŰ útikalauz

Igényeld az ingyenes „Porto és környéke” IRÁNYTŰ-t, hogy te is lásd mennyire hasznos tud lenni egy jól összeállított anyag a szervezés során.

Képek: https://www.freepik.com  és  https://unsplash.com

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. affiliate linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

BLOG

Montserrat kolostor - Barcelona

Montserrat kolostor – Barcelona

utazás | Spanyolország | Barcelona | Montserrat | látnivalók | programok | megközelítés Montserrat kolostor Montserrat egy különleges sziklaképződmény Katalóniában, Barcelonától 50 kilométerre. A hegyről és

Tovább olvasom »
Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001