Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Sirmione – a Garda-tó egyik legfestőibb falva
Sirmione Garda tó
Sirmione – a Garda-tó egyik legfestőibb falva

Sirmione – a Garda-tó egyik legfestőibb falva

utazás | Sirmione | Olaszország | Garda tó | látnivalók | programok | Észak-Olaszország

Sirmione .

.

Elhelyezkedése, történelme és látnivalói miatt Sirmione az egyik legfestőibb település a Garda-tó partján. A város a tó vizébe mélyen benyúló keskeny félszigeten fekszik. Óvárosa, melyet nyaranta turisták lepnek el a félsziget végén helyezkedik el. Szűk sétálóutcái, virággal borított házai, hangulatos éttermei, különleges fagyizói és díszes ajándékboltjai egyedi hangulatot kölcsönöznek ennek a kisvárosnak. A buja bougainvilleákkal díszített házak között sétálva ne felejtsd el meglátogatni Sirmione történelmi emlékeit sem.

Már az i.e 2-3-dik évezredben lakott volt ez a terület, majd a római fennhatóság idején kedvelt üdülő területté vált. Főként veronai arisztokraták között volt népszerű, többek között a híres római költő Catullusnak is volt egy villája a félsziget északi csücskén (bár ez nem nyert bizonyítást).

A Garda-tó partján fekvő Sirmionéban rengeteg a látnivaló és program, könnyen el lehet tölteni itt egy egész napot (ha nem többet) városnézéssel, a helyi ételek megkóstolásával és a város híres strandjain való pihenéssel.

Garda-tó - Sirmione

Tartalomjegyzék

Megközelítés és parkolás

Elhelyezkedés

.

Sirmione Brescia megyében, Lombardia tartományban, a Garda-tó déli részén terül el egy szigetnyúlványon. A félsziget egy körülbelül két kilométer hosszú földsáv, amely Colombare falutól az óvárosba vezet. A vár felé haladva a jobb part a Garda-tó veronai partjára néz (Peschiera, Bardolino és a Monte Baldo felé), míg a másik a Bresciai oldalra néz (Desenzano, Manerba irányába).

A város szíve, történelmi központja ennek a földnyelvnek a csúcsán található, ahová csak gyalogosan mehetünk be, illetve a taxisok számára engedélyezett a behajtás, de csak akkor, ha valamelyik szállodába visznek utast.

Colombare di Sirmione a keskeny félsziget lábánál fekszik egy kőhajításnyira az óvárostól, ahol a szállodák könnyen megközelíthetőek autóval is. Amellett, hogy népszerű lakónegyed, számos helyi üzlet, szállás és étterem várja  a turistákat. A történelmi külváros, Lugana di Sirmione Colombare-tól keletre található és szállások és éttermek széles választékát kínálja.

Busszal

.

Sirmione központját a nyugati parton közlekedő Arriva busztársaság járatával tudod megközelíteni.

Megálló neve: Sirmione – largo Faselo, centro 4 (32B4)

Buszjáratok: LN024 és LN036 és Shuttle busz.

Fontos, hogy főszezonban (2023. április 1. – október 1.) a menetrendszerinti buszok csak a reggeli órákban mennek be a félszigetre, délelőtt 10 órától pedig a Shuttle buszt kell igénybe venned, hogy eljuss a félsziget csücskén található óvároshoz. Ez azt jelenti, hogy le kell szállnod az LN024 buszról és átszállni a Shuttle buszra. Átszállás esetén jegyed érvényes lesz erre a buszra is. Ha a kinti parkoló valamelyikében teszed le az autód, akkor is érdemes igénybe venni ezt a buszt. A 15-20 percenként közlekedő shuttle busszal szeretnék csökkenteni a Sirmione-ba és a félszigetre közlekedő gépjárművek számát. 

Viteldíjak: ShuttleBus Sirmione
Menetjegy 1,50 €, a fedélzeten vásárolva pedig 2,00 €.

A jegy megvásárolható különböző értékesítési pontokon és az Arriva MyPay alkalmazás segítségével. A vásárlás után érvényesíteni kell a jegyét a QR-kód beolvasásával a fedélzeten.

Shuttle busz infók: menetrend és hasznos infók

Arriva busztársaság honlap: további részletek és térkép

Hajóval

.

Ha nem szeretnél autóba ülni, akkor érdemes hajóra szállni. Nyáron és ünnepnapokon jelentős lehet a forgalom, ezért a jegypénztáraknál sorok alakulhatnak ki. A főbb városok jegypénztárai a dokkok közelében találhatóak. Ha olyan kikötőben szállsz fel, ahol nincs szárazföldi jegypénztár, akkor online vagy a fedélzeten is megvásárolhatod a jegyed, minden további költség nélkül.

Jegyek és menetrend

Autóval

.

Autóval a tó bármelyik pontjáról megközelíthető, azonban számolj azzal, hogy főszezonban a parkolókhoz közeledve dugó szokott kialakulni. Autódat az óváros falain kívül található számos parkoló egyikében tudod letenni, ahonnan már csak egy rövid séta az óváros bejárata. A parkoló díjat automatánál tudod kifizetni. Parkoló díj helyszíntől függően kb. 2-2,50 € / óra. Ha valamelyik külső parkolóban (Colombare) teszed le az autót, akkor igénybe veheted az óvároshoz közlekedő shuttle buszt.

Parkolók közvetlen az óváros bejáratánál: 

Parcheggio Monte Baldo

Parcheggio Dipendenti Sirmione

Lungolago Diaz Parking Area

Parcheggio Moto

Távolabbi parkolók (félszigetre bevezető Via XXV Aprile mentén):

S.Vito 
Tancredi étteremtől északra és délre 

Powered by GetYourGuide

Sirmione térkép

Sirmione Brescia megyében, Lombardia tartományban, a Garda-tó déli részén terül el egy szigetnyúlványon. A város szíve ennek a földnyelvnek a csúcsán található, ahová csak a gyalogosan mehetünk be, illetve a taxisok számára engedélyezett a behajtás.

Sirmione látnivalók és programok

Sirmione legismertebb nevezetessége a 13. században épült Scaligero erőd, melynek gyönyörűen restaurált tornyából nagyon szép panoráma tárul elénk. Az óváros másik látnivalója egy régi római villa maradványa, a Grotte di Catullo. Érdemes elsétálni vagy kisvonattal elmenni a romokhoz. Ülj le valamelyik tóparti bár egyikében és élvezd a tó feletti gyönyörű naplementét, miközben egy Pirlo-t (tipikus helyi aperitif) vagy egy pohár Lugana-t (a környéken termelt fehérbor) kortyolgatsz.

Scaliger vár (Castello Scaligero)

.

Sirmione történelmi központjának bejáratát a Scaliger-vár őrzi. Az erődítmény nevét a nemesi Della Scala családnak köszönheti, akik a 13. században uralkodtak Verona és a tó környéke felett.

Hatalmas tornyaival Olaszország egyik legjobban megőrzött vára, ami arról tanúskodik, hogy Sirmione stratégiai jelentőséggel bírt az elmúlt évszázadokban.

A várat egy hídon keresztül lehet megközelíteni, egyúttal ez a történelmi központ bejárata is. Felmehetünk a kikötőre néző erődítmény tetejére vagy megnézhetjük a kiállítást és a Sant’Anna-templomot az erőd belsejében.

Cím: Piazza Castello 34, Sirmione

Belépő: felnőtt 8 €, EU 18-25 év között 3 €, 18 év alatt ingyenes.

Honlap: Scaliger hivatalos honlap

San Pietro in Mavino-templom

.

Sirmione legrégebbi temploma, amelyet egy korábbi pogány templom fölé építettek. Ha a városban jársz mindenképp látogasd meg a 12. századtól a 16. századig terjedő időszakot felölelő freskói miatt.

Aquaria Thermal Spa

.

A város már a középkorban is termálvízforrásairól volt ismert. Napjainkban a 10.000 négyzetméteres Aquaria Thermal Spa nyújt tökéletes wellness-élményt a látogatóknak, ahol a szolgáltatások széles választéka és a gyógyító hatású kénes termálvíz garantálja a pihentető időtöltést.

Cím: Piazza Don A. Piatti 1, Sirmione (BS)

Honlap: Aquaria Thermal Spa honlap

Catullus barlangjai (Grotte di Catullo)

.

A neve ellenére ezek nem barlangok, hanem egy 2000 évvel ezelőtt épült római villa maradványai. A Sirmione-félsziget csúcsán elhelyezkedő „domus” kb. két hektárnyi területet foglal el. A Catullus-barlangok parkjában egy régészeti múzeum is található. 

A sziklás talaj, amelyre a villa épült, meredek lejtésű, ezért a villához impozáns tartószerkezeteket kellett építeni, hogy az épületet egységes alapra lehessen felhúzni. Ezért a villa egyes részei háromszintesek, mások kétszintesek, délen pedig egyszintesek.

Ma már csak az alapok és néhány más elem maradt meg ebből a nagyszerű épületből. A felső szint, amely a lakótereknek adott otthont a legjobban megőrzött, itt még mindig láthatók a mozaikpadlók. Korábban azt feltételezték, hogy a villa a veronai költő, Catullus otthona volt, aki híres verseket írt Sirmionéról. Később bebizonyosodott, hogy ez nem Catullus villája volt (mivel halála után épült), de az biztos, hogy mégis egy pompás, a kor minden kényelmével felszerelt, olajfákkal körülvett, a Garda-tóra lélegzetelállító kilátással rendelkező villa volt. 

A régészeti területen belül számos különböző útvonal áll a látogatók rendelkezésére, akik szabadon barangolhatnak a maradványok és a történelmi olajfaliget között, követve az illusztrált táblák jelzéseit. A legrövidebb útvonal bejárása körülbelül 40 percet vesz igénybe. Az 1999 óta látogatható régészeti múzeumban számos építészeti elem, mozaik és a Catullus-barlangból származó fontos lelet látható. A múzeumban egy érintőképernyős monitoron többnyelvű (olasz, angol és német) videók tekinthetőek meg a „Catullus barlangjairól” és az Alsó-Garda-vidék más ókori településeiről.

Megközelítés: Ha nem szeretnél sokat gyalogolni, pattanj fel a „Il Trenino Delle Grotte” kisvonatra, mely érinti Catullus barlangjait és a Jamaica strandot is. 

Cím: Piazzale Orti Manara 4, Sirmione (BS)

Belépő: felnőtt 8 €, EU 18-25 év között 4 €, 18 év alatt ingyenes.

Honlap: Grotte di Catullo hivatalos honlap

Sirmione - Garda-tó
Catullus barlangjai és Jamaica strand

Sirmione strandjai

Jamaica Beach

.

A Garda-tó gyöngyszeme, Sirmione a tó talán leghíresebb strandjának ad otthont. A hangulatos Jamaica Beach-en olyan érzése van az embernek, mintha a karibi tengerparton lenne, azzal a különbséggel, hogy itt a kilátás a Catullus romjaira nyílik. Az ókori római villa látványa olyannyira különleges, hogy még a szokásos tömegről is megfeledkezel. A strand a félsziget legtávolabbi csücskén található, ezért ha nem szeretnél gyalogolni, pattanj fel a „Il Trenino Delle Grotte” kisvonatra, mely érinti Catullus villát és a Jamaica strandot is. 

Lido delle Bionde

.

Sirmione központjában található a Lido delle Bionde, egy elbűvölő, olajfákkal körülvett romantikus öböl. A strandot a félszigetet átszelő panorámaúton éred el. Ne felejtkezz meg arról, hogy a városközpont le van zárva a forgalom elől, ezért a parkolótól csak gyalogosan tudod megközelíteni a strand cuccaidat magaddal cipelve.

Punta Grò

.

A Punta Grò egy másik gyönyörű kavicsos strand Sirmione-ban, körülbelül 5 km-re a történelmi városközponttól. Könnyen megközelíthető autóval, van egy nagy parkoló a közelben. A belépés ingyenes. Napozóágy, napernyő és vízibicikli bérlésre is van lehetőség.

Sirmione - Garda-tó Bionde strand
Lido delle Bionde

Program ajánló és szállás választás Sirmione-ban

Program ajánló

.

Ismerd meg Sirmionét egy sétahajókázás során!

Sirmione 25 perces hajóút – foglalás (10 €-tól)

Naplementés hajóút helyi borral – foglalás

Hajókázás a Garda-tó keleti partján Sirmione felé – foglalás

További szervezett, fakultatív programok: GetYourGuide honlap

.

Il Trenino Delle Grotte – kisvonat

Ha nem szeretnél gyalogolni pattanj fel az „Il Trenino Delle Grotte” kisvonatra, mely elvisz a Catullus villájához és a Jamaica strandra is. Ára: 1,2 € 

.

Heti Piac

A sirmionei Colombare-ban minden hétfőn, míg a sirmionei Lugana-ban pénteken tartják a heti piacot. Csodáld meg a régiségeket, a helyi termékeket, a ruhákat, táskákat és cipőket, majd ezt követően ülj le ebédelni valamelyik hangulatos étteremben.

Hajózás

.

Mi lehetne jobb módja annak, hogy gond nélkül élvezhesd a Garda-tó tájait és falvait, mint átkelni rajta hajóval? Pattanj hajóra és élvezd a pihentető utazást.

Menetrendszerinti járatok: Navigazione Laghi honlap

Szervezett, fakultatív programok: GetYourGuide honlap

Szállás

.

Sirmione az egyik legnépszerűbb úti cél a Garda-tó partján, így értelemszerűen nagyon forgalmas és drága. Előnye, hogy sok a program és látnivaló, viszont inkább pároknak ajánlott, illetve érdemes megfontolni, ha luxus utazást tervezel. Gyermekekkel inkább válaszd Colombare di Sirmione-t vagy Lugana-t.

Luxus a történelmi központban – Olivi Hotel & Natural Spa**** vagy Hotel Flaminia****

Középkategóriás szállás Colombare-ban: Hotel Porto Azzurro***vagy Hotel Aurora***

Apartman az óvárosban: San Lorenzo Apartments

Szállás keresés és foglalás 

 Az utazónapló végigvisz az utazásszervezés legfontosabb lépésein, segít céljaid megfogalmazásában és megőrzi mindazt, ami számodra a legfontosabb és legemlékezetesebb volt utazásod során. 136 oldalon át gyűjtheted életre szóló emlékeidet és 4 különböző utazást örökíthetsz meg a tervezéstől az utazáson át a legszebb emlékekig.

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Forrás: internet és Egyéni Utazó

Képek: https://www.freepik.com,  https://unsplash.com, https://www.canva.com/ és Egyéni Utazó

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. partner linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

További bejegyzések

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001