Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Garda-tó – utazás és hasznos információk
Garda-tó kiemelt
Garda-tó – utazás és hasznos információk

Garda-tó – utazás és hasznos információk

utazás | Olaszország | Garda-tó | látnivalók | utazás | Észak-Olaszország

Garda-tó 

.

Garda-tó Olaszország legnagyobb tava, mely méretét tekintve egy kicsivel nagyobb, mint a Balaton fele. Elhelyezkedésének és kellemes klímájának köszönhetően az egyik legnépszerűbb úti cél Észak-olaszországban. Az Alpok és a Pó-síkság között, 3 régió határán fekszik: Trentino-Alto Adige (Trento megye) , Lombardia (Brescia megye) és Veneto (Verona megye). A tavat tápláló legfontosabb folyó a Sarca, mely a tó északi csücskében, Nago-Torbole városnál torkollik a tóba.

Északon a tavat hegyek veszik körül, mivel a tónak ez a része az Alpok lábánál fekszik. A Garda-tó déli része több fokkal melegebb, mint a tó északi vége.

Nyáron a strandolni vágyók, télen a síelés szerelmesei, tavasszal és ősszel pedig az aktív kikapcsolódást kedvelőinek érdemes felkeresni a tavat.

A Garda-tó partjainál kisvárosok sorakoznak, melyek rengeteg látnivalót és programot kínálnak az ide látogató turistáknak.

Az egész tavat körbe lehet autózni, így autóval vagy hajóval is be lehet járni a környéket.

Garda-tó - Desenzano del Garda

Tartalomjegyzék

Garda-tó megközelítése

Autóval

.

Útvonal: Budapest – Nagykanizsa – Letenye – Maribor – Ljubljana – Trieszt – Velence – Garda-tó

Távolság: ~ 850 km
Utazás időtartama: ~ 8-9 óra
Autópályadíj:

  • magyar autópálya matrica
  • szlovén autópálya matrica: 15 € kb 6,000 Ft / heti matrica
  • olasz autópályadíj kb. 20 € / irány

A szlovén matrica megvásárolható online vagy útközben a benzinkúton is.

Olaszországban nincs matrica, kapus rendszer működik. Kb. díjak a Garda-tóig (attól függően mi a pontos úti cél). 

  • Peschiera-ig 20,30 € 
  • Desenzano del Garda-ig 21,20 € 

(Ha meg szeretnél állni Velencénél, akkor a Venezia East kihajtóig 10,4 € )

Online útdíj kalkulátor 

Ha nem szeretnéd egyben levezetni a távot, akkor számos lehetőséged van megpihenni útközben egy éjszakára.
– Szlovénia: Bled, Ljubljana és környéke, Postojna cseppkőbarlang, Predjama vár,
Lipica.
– Olaszország: Velence és Padova. Verona is csodás, azonban annyira közel van a tóhoz, hogy oda akár 1 egy napos kirándulás során is el lehet látogatni.

Repülővel

.

Repülővel Budapest – Milano (Bergamo) útvonalon lehet legkönnyebben megközelíteni a tavat.
Fontos! Bergamoba a Ryanair indít járatokat szinte a hét minden napján!
A Wizzair Malpensa-ra repül, mely pont az ellenkező irányban van mint a tó.
Bergamo – Garda-tó 90 km és kb. 1 óra
Malpensa – Garda-tó 180 km és kb. 2 óra
A repülőtérről vonattal, Flix busszal vagy bérelt autóval éritek el a Garda-tavat.

Garda tó
Sirmione

Garda-tó térkép

Közlekedés a Garda-tó körül

Autóval

.

A Garda-tó környékét egyértelműen autóval a legkényelmesebb felfedezni, azonban számolni kell azzal, hogy főszezonban a kis falvakban és azok környékén sokszor dugó alakulhat ki és nagyon lassú a haladás. Emellett sok helyen nehéz a parkolás, ráadásul fizetni kell érte. 

A tó keleti vagy nyugati partján haladva kb. 70 km és 1,5-2 óra eljutni délről északra (vagy fordítva).

Busszal

.

Természetesen busszal is felfedezheted a tó körüli falvakat. Ebben az esetben kicsit körültekintőbben kell megtervezned az utazásod, mert két busztársaság üzemel a nyugati és keleti parton (hiszen két különböző régióról van szó). A buszjáratok a part mentén közlekednek, illetve összekötik a tavat a négy közeli tartomány fővárosaival: Brescia (nyugat), Verona (kelet), Mantova (dél) és Trento (észak). A keleti parton az ATV busztársaság járatait tudod használni. Ezzel a busszal a közeli Veronát is meg tudod közelíteni. A nyugati parton az Arriva járatait kell igénybe venned. Olaszországban általában a buszpályaudvaron, a jegypénztárban, de a trafikokban is lehet buszjegyet vásárolni. A  buszon is megvásárolhatsz menetjegyet, de ilyenkor általában magasabb az ár. Az alábbi honlapokon minden információt megtalálsz: térképek, menetrendek és menetjegy árak.

Keleti part: ATV busztársaság honlap

Nyugati part: Arriva busztársaság honlap

Vonattal

.

Vonattal utazva Desenzano-Sirmione és Peschiera del Garda településeiről könnyedén elérhetsz olyan népszerű városokat, mint Verona, Padova vagy Velence. Tökéletes egy napos program, ha szeretnél egy kicsit eltávolodni a tótól. 3 különböző típusú vonat közül választhatsz, amelyek mindegyike érinti a Garda-tavat:

  • Helyi vonatok (vagy „regionális vonatok”), amelyeket a Trenitalia, az olasz állami vasúttársaság üzemeltet,
  • nagysebességű vonatok, amelyeket szintén a Trenitalia üzemeltet, Frecce néven,
  • Italo Trains, nagysebességű vonatok, amelyeket egy Italo nevű magáncég üzemeltet.

Trenitalia jegyek és menetrend 

Italo jegyek és menetrend

Garda tó

Hajóval

.

Ha nem szeretnél autóba ülni, mert csak egy konkrét várost szeretnél felfedezni, érdemes hajóra szállni. Nyáron és ünnepnapokon jelentős lehet a forgalom, ezért a jegypénztáraknál sorok alakulhatnak ki.  A főbb városok jegypénztárai a dokkok közelében találhatóak. Ha olyan kikötőben szállsz fel, ahol nincs szárazföldi jegypénztár, akkor a fedélzeten is megvásárolhatod a jegyed, minden további költség nélkül.

Jegyek és menetrend

.

Szervezett programok

.

A szervezett program nagyszerű lehetőség azok számára, akik stresszmentesen szeretnének időt tölteni a Garda-tó környékén. Ahelyett, hogy a logisztikával törődnél és időt, energiát fordítanál a szervezésre, egyszerűen bízd magad valamelyik programszervező társaságra. Ezek lehetnek egyszerű pár órás vagy egész napos programok is. Ez azok számára is tökéletes megoldás, akik repülővel érkeznek és nem rendelkeznek bérelt autóval.

Programok keresése és foglalás

Időjárás

A Garda-tó Olaszország legnagyobb tava, amely nyáron hidegebb, télen pedig melegebb, mint a levegő. Az átlaghőmérséklet területenként eltérő lehet, például Malcesine a Garda-tó legenyhébb hőmérsékletű települése, így ha Monte Baldo is szerepel a bakancslistádon számolj azzal, hogy jelentős hőmérséklet különbség tapasztalható a tó partja és a hegy között.

Általánosságban elmondható, hogy áprilistól, amikor az időjárás kezd többnyire napos lenni, egészen szeptemberig érdemes felkeresni a Garda-tavat. De ez attól is függ, hogy mit szeretnél csinálni, hiszen rengeteg  program és látnivaló várja a turistákat, mind történelmi-kulturális, mind sportolási, mind pedig pihenési szempontból.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy az olaszok nagy része augusztusban tölti éves szabadságát, így bár az időjárás strandolásra, pihenésre alkalmas, ilyenkor a legtöbb a turista is.

Tavasz

Átlagos hőmérséklet: 15° – 24° C
Ha szeretsz kirándulni, túrázni a frissen nyíló virágok között, akkor a Garda-tó tavasszal biztosan el fog varázsolni.

Ez az ideális évszak, ha a szabadtéri sportoknak szeretnél hódolni, mint például túrázás a Monte Baldo-n vagy választhatod a tó mentén futó számos kerékpárút egyikét. Ezekben a hónapokban a víz még nem igazán meleg, de a májusi és júniusi forró külső hőmérséklet miatt a Garda-tó számos strandján napozhatsz vagy meg is fürödhetsz, ha egy kis hűsölésre vágysz.

Nyár

Átlagos hőmérséklet: 24° – 32° C 
Ha pihenni, napozni, strandolni szeretnél vagy ki akarod próbálni a vízi sportokat, a nyár minden bizonnyal a legjobb időpont a Garda-tó meglátogatására. Ebben az évszakban hemzseg a tó a turistáktól, rengeteg fesztivált, rendezvényt tartanak a környező városokban, így ha éjszakai életre vágysz, nem fogsz csalódni.

Természetesen ilyenkor is lehet túrázni vagy kerékpározni, de ne feledd, hogy augusztusban nagyon meleg van, ezért inkább a júniust vagy a szeptembert válaszd, vagy a kora reggeli órákat, amikor még nem éget a nap.

Garda-tó - Sirmione
Sirmione
Ősz

Átlagos hőmérséklet: 10° – 20° C 
Ősszel a hőmérséklet csökken, de ez nem jelenti azt, hogy a Garda-tó elveszítené a varázsát.

Ebben az  időszakban a tavat körülvevő szőlőültetvényeken szüretelik a szőlőt és borfesztiválokat szerveznek, például Bardolino-ban és Puegnago-ban.

Tél

Átlagos hőmérséklet: 5° – 15° C 
A tél nem túl zord a Garda-tónál, ennek ellenére varázslatos hangulatot árasztanak a hóval borított hegycsúcsok.

A környező falvakban karácsonyi vásárokat rendeznek, a tó fölé magasodó Monte Baldo hegyen pedig síelni is lehet élvezve a Garda-tóra nyíló lélegzetelállító kilátást!

A leghidegebb hónapok december és január, de februárban már emelkedni kezd a hőmérséklet, így ismét lehet a szabadtéri sportoknak hódolni.

Garda-tó látnivalók

A Garda-tó 25 festői falva történelmi emlékekben gazdag, számtalan várat és erődöt találunk a régióban. Képtelenség mindet felfedezni egyetlen nyaralás alatt, ezért a szállásod elhelyezkedését és az érdeklődési körödet figyelembe véve érdemes összeállítani egy programtervet. A tó vizébe mélyen benyúló, keskeny félszigeten fekvő Sirmione az egyik legfestőibb település a Garda-tó partján, ezért mindenképp érdemes felkeresni a nyaralásod során. 

Nyáron a Monte Baldo hegy a túrázók és siklóernyősők paradicsoma, a tó északi részét pedig szörfösök lepik el.

Az Isola del Garda sziget és a Varone vízesés szintén megér egy látogatást.

A Garda-tó falvaiban a hét egy napján szinte minden városban utcai piacot tartanak a főtéren, ahol helyi finomságokat, például sajtot, felvágottakat, olívaolajat, gyümölcsöt és zöldséget, kenyeret, de ruhákat, táskákat, bőrárukat és háztartási cikkeket is árulnak.

A Garda-tó déli partja mentén található tematikus parkok valamelyikében a gyermekek mellett a felnőttek is kellemesen eltölthetnek akár egy egész napot. 

.

Garda-tó - Malcesine
Malcesine

 Az utazónapló végigvisz az utazásszervezés legfontosabb lépésein, segít céljaid megfogalmazásában és megőrzi mindazt, ami számodra a legfontosabb és legemlékezetesebb volt utazásod során. 136 oldalon át gyűjtheted életre szóló emlékeidet és 4 különböző utazást örökíthetsz meg a tervezéstől az utazáson át a legszebb emlékekig.

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Forrás: https://www.lago-di-garda.org, https://www.visitgarda.com és Egyéni Utazó

Képek: https://www.freepik.com,  https://unsplash.com, https://www.canva.com/ és Egyéni Utazó

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. partner linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

További bejegyzések

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001