Barion Pixel
Garamszegi fatemplom
Garamszegi fatemplom

Garamszegi fatemplom

utazás | Szlovákia | Garamszegi fatemplom | programok

Garamszegi fatemplom

Szlovákia területén több mint 40 egyedülálló szakrális faépítményt található, amelyek közül 2008-ban a nyolc legértékesebb felkerült az UNESCO Világörökségi Listájára. Számos fatemplomban a mai napig tartanak istentiszteletet. Ezek az épületek kizárólag fából, egyetlen vasszeg felhasználása nélkül készültek. A figyelemreméltó beltér és a templomok belső díszítése is fából készült, ami még inkább kiemeli e ritka építmények kivételességét.
A Szlovákiában található Garamszegi evangélikus fatemplom (Hronsek) és harangláb a 18. század első harmadából származik. Építése 1725 október 23-án kezdődött és 1726. október 31-én fejeződött be. A Magyar soproni országgyűlés által 1681-ben elfogadott törvénycikkek szerint épült, amelyek előírták, hogy:

 • a templomot kizárólag faanyagból lehetett megépíteni,
 • az építkezés során nem lehetett a fő tartószerkezetben vas elemeket használni,
 • a templomon nem lehetett templomtorony,
 • a templom főbejárata nem lehetett a falu fellől,
 • a templomot egy év alatt kellett felépíteni.

A templomban minden vasárnap reggel 9 órától van istentisztelet. Szezonon kívül (szeptembertől áprilisig) csak kérésre vagy előre egyeztetett időpontban tart nyitva. A templomért felelős lelkésznő nagyon segítőkész és még magyarul is beszél.
Ha a környéken jártok mindenképp tegyetek egy kitérőt a Gramszegi fatemplomhoz, mert páratlan látványt nyújt.

egyeni-utazo-szolvákia-garamszegi-fatemplom-1

Templom építése

A templom egyedülálló technikával épült, a szögek nélkülözését magas szintű ácsmunkával és faszegekkel oldották meg. Hihetetlen de a templom építésénél nem használtak egyetlen vas szöget sem. A hosszabbik része 26 méter, a rövidebbik 18 méter, a templom magassága pedig 11,5 méter.
A skandináv építészet szokatlan elemeit láthatjuk az összesen 1100 ülőhellyel rendelkező templomban. Az itteni artikuláris templom jellegzetessége az 1726-ból származó, sokrétű ácsolt fakonstrukció. A látogatókat lenyűgözi a nem mindennapi oltár a hat cserélhető oltárképpel, az amfiteátrumszerű padozat, illetve a ritka fasípos orgona. A különleges barokk orgona egy besztercebányai mester műve, illetve a központi tér aranyozott fa csillárral van megvilágítva. Az épületnek 5 bejárata és 30 ólomüvegből készült ablaka van. Az épület előtt három ősöreg, terebélyes hársfa áll, melyeket a templom felszentelésekor ültettek.

A templom és a harangláb 2008. július 7-én az UNESCO Világörökségi listájára is felkerült.

Programok a közelben

 • Badínsky prales – őserdő – 10 km
 • A Boróka-erdei (Borová hora) arborétum – 15 km
 • Harmaneci-barlang – 24 km
 • Arborétum Kysihýbel – 48 km

Kirándulási tippek

 • Zólyomi vár – Zólyom (Zvolen) város meghatározó épülete, amely a Szlovák Nemzeti Galéria gyűjteményeit rejti.
 • Besztercebánya – történelmi város számos vonzó látnivalóval és rendezvénnyel.
 • Felső-turistaút (Tatranská magistrála) – A Magas-Tátra déli lejtőin húzódó turistaösvé- nyek.

Horehronský régió (Felső-Garammente)

A Garam felső folyása mellett elterülő gyönyörű vidék szinte Szlovákia szívében fekszik. A Garam (Hron) folyó, amelyről Felső-Garammentét elnevezték, a fenséges Királyhegy (Kráľova hoľa) déli lejtőjén ered.

Ez a legendákkal övezett hegy az Alacsony-Tátra (Nízke Tatry) keleti szélén fekszik, és innen indul a Garam folyó nyugat felé.

A Felső-Garammente több falujában még ma is találkozhatunk a népi építészet emlékeivel, melyek közül néhány az úrvölgyi (Špania Dolina) és a garamszegi (Hronsek) (fatemplom) népi építészeti műemlék-rezervátumban található.

Az Alacsony-Tátra és a Nagy-Fátra (Veľká Fatra) a gyalogtúrák és kerékpártúrák kedvelőinek paradicsoma. A föld alatti gazdagságot a Hermándi (Harmanecká jaskyňa) vagy a Bystrianska jaskyňa barlangban csodálhatjuk meg.

A téli hónapokban kedveltek a síközpontok, említést érdemel Donovaly, Turecká, Mýto pod Ďumbierom vagy Feketebalog (Čierny Balog) környéke. 

Čierny Balog környékének látványossága a rejtélyes őserdő és a romantikus fekete-garami erdei vasút (Čiernohronská lesná železnica). Itt található Brusno fürdővároska is.

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK

szlovák paradicsom Szlovákia túra

Szlovák Paradicsom

utazás | Szlovákia | Szlovák Paradicsom| túra A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park (Slovenský raj) az ország keleti részén terül el és az egyik legnépszerűbb kirándulóhely

Tovább olvasom »
Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001