Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Garamszegi fatemplom
Garamszegi fatemplom

Garamszegi fatemplom

utazás | Szlovákia | Garamszegi fatemplom | programok

Garamszegi fatemplom

Szlovákia területén több mint 40 egyedülálló szakrális faépítményt található, amelyek közül 2008-ban a nyolc legértékesebb felkerült az UNESCO Világörökségi Listájára. Számos fatemplomban a mai napig tartanak istentiszteletet. Ezek az épületek kizárólag fából, egyetlen vasszeg felhasználása nélkül készültek. A figyelemreméltó beltér és a templomok belső díszítése is fából készült, ami még inkább kiemeli e ritka építmények kivételességét.
A Szlovákiában található Garamszegi evangélikus fatemplom (Hronsek) és harangláb a 18. század első harmadából származik. Építése 1725 október 23-án kezdődött és 1726. október 31-én fejeződött be. A Magyar soproni országgyűlés által 1681-ben elfogadott törvénycikkek szerint épült, amelyek előírták, hogy:

 • a templomot kizárólag faanyagból lehetett megépíteni,
 • az építkezés során nem lehetett a fő tartószerkezetben vas elemeket használni,
 • a templomon nem lehetett templomtorony,
 • a templom főbejárata nem lehetett a falu fellől,
 • a templomot egy év alatt kellett felépíteni.

A templomban minden vasárnap reggel 9 órától van istentisztelet. Szezonon kívül (szeptembertől áprilisig) csak kérésre vagy előre egyeztetett időpontban tart nyitva. A templomért felelős lelkésznő nagyon segítőkész és még magyarul is beszél.
Ha a környéken jártok mindenképp tegyetek egy kitérőt a Gramszegi fatemplomhoz, mert páratlan látványt nyújt.

egyeni-utazo-szolvákia-garamszegi-fatemplom-1

Templom építése

A templom egyedülálló technikával épült, a szögek nélkülözését magas szintű ácsmunkával és faszegekkel oldották meg. Hihetetlen de a templom építésénél nem használtak egyetlen vas szöget sem. A hosszabbik része 26 méter, a rövidebbik 18 méter, a templom magassága pedig 11,5 méter.
A skandináv építészet szokatlan elemeit láthatjuk az összesen 1100 ülőhellyel rendelkező templomban. Az itteni artikuláris templom jellegzetessége az 1726-ból származó, sokrétű ácsolt fakonstrukció. A látogatókat lenyűgözi a nem mindennapi oltár a hat cserélhető oltárképpel, az amfiteátrumszerű padozat, illetve a ritka fasípos orgona. A különleges barokk orgona egy besztercebányai mester műve, illetve a központi tér aranyozott fa csillárral van megvilágítva. Az épületnek 5 bejárata és 30 ólomüvegből készült ablaka van. Az épület előtt három ősöreg, terebélyes hársfa áll, melyeket a templom felszentelésekor ültettek.

A templom és a harangláb 2008. július 7-én az UNESCO Világörökségi listájára is felkerült.

Programok a közelben

 • Badínsky prales – őserdő – 10 km
 • A Boróka-erdei (Borová hora) arborétum – 15 km
 • Harmaneci-barlang – 24 km
 • Arborétum Kysihýbel – 48 km

Kirándulási tippek

 • Zólyomi vár – Zólyom (Zvolen) város meghatározó épülete, amely a Szlovák Nemzeti Galéria gyűjteményeit rejti.
 • Besztercebánya – történelmi város számos vonzó látnivalóval és rendezvénnyel.
 • Felső-turistaút (Tatranská magistrála) – A Magas-Tátra déli lejtőin húzódó turistaösvé- nyek.

Horehronský régió (Felső-Garammente)

A Garam felső folyása mellett elterülő gyönyörű vidék szinte Szlovákia szívében fekszik. A Garam (Hron) folyó, amelyről Felső-Garammentét elnevezték, a fenséges Királyhegy (Kráľova hoľa) déli lejtőjén ered.

Ez a legendákkal övezett hegy az Alacsony-Tátra (Nízke Tatry) keleti szélén fekszik, és innen indul a Garam folyó nyugat felé.

A Felső-Garammente több falujában még ma is találkozhatunk a népi építészet emlékeivel, melyek közül néhány az úrvölgyi (Špania Dolina) és a garamszegi (Hronsek) (fatemplom) népi építészeti műemlék-rezervátumban található.

Az Alacsony-Tátra és a Nagy-Fátra (Veľká Fatra) a gyalogtúrák és kerékpártúrák kedvelőinek paradicsoma. A föld alatti gazdagságot a Hermándi (Harmanecká jaskyňa) vagy a Bystrianska jaskyňa barlangban csodálhatjuk meg.

A téli hónapokban kedveltek a síközpontok, említést érdemel Donovaly, Turecká, Mýto pod Ďumbierom vagy Feketebalog (Čierny Balog) környéke. 

Čierny Balog környékének látványossága a rejtélyes őserdő és a romantikus fekete-garami erdei vasút (Čiernohronská lesná železnica). Itt található Brusno fürdővároska is.

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

További érdekes tartalmakért kövess social media felületeimen is!

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001