Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Első repülőút – Gyakori kérdések
Első repülőút - hasznos tippek
Első repülőút – Gyakori kérdések

Első repülőút – Gyakori kérdések

utazás | repülős utak | első repülőút | gyakori kérdések | tippek, tanácsok

Az első repülőút alkalmával biztos mindenkiben számos kérdés merül fel. Természetes, hogy első alkalommal félsz az ismeretlentől, de megfelelő felkészüléssel, tájékozódással elkerülheted az idegeskedést és csak az utazásra kell koncentrálnod.

Az alábbi blog bejegyzésben igyekszem összefoglalni neked a legfontosabb utazás előtti tennivalókat, illetve abban is segítek, hogy ha már kint vagy a repülőtéren milyen lépések várnak rád. Elsőre nagyon bonyolultnak tűnhet, de nem kell megijedni, mert a reptéri személyzet segítségét bármikor kérheted, illetve az előzetesen felmerülő kérdéseidre én is szívesen válaszolok. 

A legfontosabb, hogy mindig tájékozódj előre, végezd el a szükséges előkészületeket és legyél időben a repülőtéren.

Előkészületek
 1. Úti okmányok ellenőrzése
 2. Poggyász szabályzat
 3. Online utasfelvétel
 4. Utasbiztosítás kötése
 5. Transzfer
Mi történik a reptéren?
 1. .Érkezés a repülőtérre
 2. Check-in
 3. Biztonsági ellenőrzés
 4. Tranzit terület
 5. Jegykezelés, úti okmányok ellenőrzése
 6. Beszállás
 7. Érkezés
Első repülőút

Ha segítségre van szükséged, jelentkezz egyéni konzultációra és átbeszéljük a felmerülő kérdéseidet.

Az első repülőút

Előkészészületek, tájékozódás

Úti okmányok

Indulás előtt mindenképp ellenőrizd az úti okmányaid (személyi igazolvány vagy útlevél) lejárati idejét. Ha nem vagy biztos benne, hogy milyen okmányra lesz szükséged, tájékozódj a konzuli szolgálat honlapján. Ügyelj rá, hogy a járat foglalásakor pontosan úgy add meg a teljes neved, ahogyan az a használni kívánt úti okmányban szerepel. Természetesen, ha szükséges rendelkezned kell érvényes vízummal is.

 

Poggyász szabályzat

Sajnos minden légitársaságnak eltér a poggyász szabályzata, ezért már foglalás előtt érdemes tájékozódni és átgondolni mennyi és mekkora táskára/bőröndre lesz szükséged. A fapados légitársaságok esetében pár centiméter eltérés miatt nem fognak belekötni a táskád méretébe, de ha látványosan nagyobb vagy több a poggyászod, akkor már gond lehet. Én mindig ugyanazzal a hátizsákkal utazok és még egyszer sem szóltak a mérete miatt, pedig egy-két centivel biztosan eltér a megengedettől. 

Online check-in

A check-in kifejezés utasfelvételt jelent, mely során kapsz egy beszállókártyát (boarding pass) többnyire digitális formában. Az utasfelvétel történhet online, mobile applikáción keresztül és személyesen a reptéren. Első lépésként azt javaslom töltsd le az adott légitársaság applikációját! Ebben az esetben könnyedén el tudod végezni a becsekkolást, ezáltal digitális formában is meg lesz a beszállókártyád, illetve mindenről rögtön tájékoztatást kapsz. Légitársaságtól függően automatikus ülőhelykiosztásnál 24-48 órával az indulás előtt nyílik meg a check-in. A fapados járatok esetében az internetes és mobil applikációs utasfelvétel ingyenes, azonban a reptéri check-in-ért fizetni kell. Tipp! Végezd el az utasfelvételt már oda útra is az applikáción keresztül, így hazafelé már biztos gond nélkül fog menni.

Utasbiztosítás

.Az utas- és sztornó biztosításoknak számos előnye van, amivel sajnos, vagy inkább szerencsére, csak akkor szembesülünk, amikor megtörtént a baj. Véleményem szerint az előre nem látható események miatt elengedhetetlen a megfelelő utasbiztosítás megkötése! Szinte már mindenki rendelkezik dombornyomott bankkártyával, amihez a legtöbb esetben jár úgynevezett „beépített biztosítás” . Sokszor nehéz információt találni a bank honlapján, ezért ha nem kötsz külön utasbiztosítást, azt javaslom, hogy utazás előtt ne felejtsd el megkérdezni bankodat a kártyához tartozó biztosítás aktuális feltételeiről. Az utas- és sztornó biztosításokról bővebben itt olvashatsz:

Transzfer

Ne felejts el előre gondoskodni az itthoni és az úti célod szerinti transzferről.

Ha busszal érkezel a Ferihegyi reptérre mindenképp indulj korábban legalább fél órával mint, ahogy szükséges lenne.

Amennyiben autóval érkezel, foglald le időben a parkolóhelyed, mert a megnövekedett reptéri forgalom miatt gyorsan elfogynak a szabad parkolóhelyek.

A taxit vagy a reptéri transzferbuszt is érdemes előre megrendelni/lefoglalni. Fontos annak is utána nézned, hogy ha megérkezel a cél állomásra, hogyan fogsz eljutni a szállásodra. Autót béreltél vagy esetleg a tömegközlekedést fogod használni? Foglalj előre autót vagy töltsd le a helyi tömegközlekedési applikációt. Ha bizonytalan vagy, vedd fel a kapcsolatot a szállásadóval, biztos vagyok benne, hogy segíteni fognak az eligazodásban.

Általánosságban elmondható, hogy az összes légitársaság járatára ingyenesen felvihető egy, azaz 1 db kisméretű kézipoggyász (kb. átlagos hátizsák méret, aminek be kell férnie az előtted lévő ülés alá). Emellé külön díj ellenében vásárolható egy fedélzetre felvihető kabin bőrönd. A fedélzeti poggyász(ok) mellé választhatsz feladott poggyászt is. A hagyományos légitársaságok viteldíjai általában tartalmaznak kis és nagyméretű fedélzeti poggyászt, illetve sok esetben még a feladott poggyászért sem kell külön fizetni. 

Az alábbi rövid videó bemutatja neked lépésről lépésre, hogy mi fog történni a repülőtéren.

Első repülőút - Mi történik a repülőtéren?

1. Érkezés a repülőtérre

 

Hova? Bárhol és bármivel érkezel a repülőtérre az indulási terminált kell megkeresned, ami Ferihegyen a felső szinten található. A 200E busznak az érkezési szinten van a megállója, autóval azonban az emeleten is meg lehet állni korlátozott ideig. Külföldi repterek esetében keresd a Departure feliratot.

.

Mikor? A check-in és a poggyászfelvétel, általában a járat indulása előtt két órával kezdődik, ezért érdemes már ekkor a repülőtérre érkezni, hogy mindenre jusson elég időd. Amennyiben nincs feladott poggyászod és jól ismered a repülőteret érkezhetsz egy kicsit később is, de nem ajánlom. Mivel  az első repülőút alkalmával még nincs  helyismereted és tapasztalatod, feladott poggyásztól függetlenül érkezz időben!  Érkezést követően keresd meg a kijelző táblán a járatod. Ha van feladott poggyászod és azt látod a táblán, hogy Utasfelvétel / Check in open, már mehetsz is a megfelelő számú pulthoz leadni a bőröndöd.

A repülőterek indulási termináljain általában találsz mosdót, kávézót, boltokat, illetve poggyász fóliázót is. Ha a biztonság kedvéért szeretnéd utazás előtt megnézni a Ferihegyi reptér térképét, akkor ezen a linken megteheted, sőt le is töltheted.

Első repülőút - hasznos tippek

Amennyiben késésben vagy, a sárga színű automatánál válthatsz úgynevezett fast track jegyet. Fontos megjegyezni, hogy a gyorsítósáv nem jelent kevésbé alapos biztonsági ellenőrzést, csak nem kell hosszasan a sorban várakoznod. Fontos, hogy ez csak a biztonsági ellenőrzésnél nyújt elsőbbséget, a beszállító kapuknál nem, mert az elsőbbségi beszállás lebonyolítását a légitársaság, illetve annak kiszolgáló szervezete végzi.
További részletek: Bud honlap – reptéri szolgáltatások

Első repülőút - hasznos tippek

2. Check-in

.

Az indulási csarnokba lépve a központi, fekete járatinformációs táblán találod a járatod számát és a hozzá tartozó check-in pultok számait. A kijelölt pultszámokat körülbelül két órával a járatindulás előtt írják ki. Keresd az Utasfelvétel / Check in feliratú táblát. Egy járathoz általában több pultot is megnyitnak, ezek számát a táblán látni fogod. Mindig van egy priority pult is (pl.: business class), itt a magasabb kategóriájú jeggyel rendelkezők utasfelvételét végzik. A check-in során ellenőrzik az úti okmányaidat, kapsz egy beszállókártyát (ha még nem kaptál online) és a bőröndödet lemérik, felcímkézik.

Mikor kell a check-in pulthoz menni?

 • Abban az esetben, ha az adott légitársaságnál nincs lehetőség az online check-in elvégzésére. 
 • Amennyiben elvégezted az online becsekkolást (megkaptad a beszállókártyádat), de van feladott poggyászod, akkor is oda kell fáradnod a check-in pulthoz. A poggyászokkal kapcsolatos szabályokat a légitársaságok határozzák meg, ezért erről mindig tájékozódj előre.
 • Egyes légitársaságok esetében lehetőség van önkiszolgáló poggyászfeladásra is. Ennek menetéről itt olvashatsz bővebben.
 • Előfordulhat, hogy az online utasfelvételt el tudod végezni online, de a visszaigazoló levélben kérik, hogy fáradj oda a pulthoz és ott kapod meg a beszállókártyát.

Ha kizárólag kézipoggyászod van, ami felvihető a fedélzetre (hátizsák, kabin bőrönd, stb.) és elvégezted az online utasfelvételt, azaz van érvényes beszállókártyád,  NEM kell a check-in pulthoz fáradnod!

Első repülőút - hasznos tippek

Vigyél magaddal üres kulacsot vagy vizes palackot, melyet megtölthetsz a tranzit területen található ivókutak valamelyikénél! Ezzel nem csak pénzt spórolhatsz meg, de környezetbarát megoldás is.

3. Biztonsági ellenőrzés

 

Úti céltól függetlenül a repülőjárat indulása előtt minden utas, illetve feladott- és kézipoggyász biztonsági ellenőrzésen esik át.

Véleményem szerint a biztonsági ellenőrzés az egyik olyan folyamat az első repülőút során, amitől a legjobban félnek az utasok. Pedig nem kell! Ha betartod a szabályokat, akkor gyorsan túl lehet esni rajta. 

A Ferihegyi repülőtéren, és általában a legtöbb terminálon, mielőtt beállnál a biztonsági ellenőrzéshez vezető sorba, át kell haladni egy kapun, ami a jegyed beolvasásával nyílik ki. Fontos, hogy ide már csak az mehet be, akinek van beszállókártyája, azaz a kísérődtől itt el kell köszönnöd.

Az ellenőrzés során detektoros kapun kell áthaladnod, a kézipoggyászodat pedig röntgen berendezéssel világítják át.

Biztonsági ellenőrzés menete:
 • Amikor sorra kerülsz minden táskádat el kell helyezni a szürke tálcákba.
 • A folyadékokat, apró pénzt, elektronikai eszközöket, telefont ki kell venned a táskából és külön kell a tálcába helyezni. Érdemes ezeket utoljára becsomagolni, hogy könnyen elő tudd venni. Bár hivatalosan a hordozható számítógépeket NEM kell kivenni a kézipoggyászból, és NEM kell külön tálcába helyezni, ennek ellenére a személyzet általában kéri, hogy tegyük ki.
 • Az ellenőrzés során nem lehet rajtad kabát, sál, sapka, stb. Ezeket le kell venned és egy külön tálcába kell helyezned. Figyelj rá, hogy semmi ne maradjon a zsebedben, mert a detektoros kapu csipogni fog.
 • Külön kérésre az övet és a cipőt (általában bakancsot) is le kell venni.
 • Miután a személyes tárgyaidat elhelyezted a tálcákban, azokat elindítják a szalagon, neked pedig át kell haladnod egy detektoros kapun.
 • Ne ijedj meg, ha esetleg becsipog, ebben az esetben kézi scannerrel ismét átnéznek.
 • Ha rendben volt a poggyászod a kapu után rögtön leemelheted a szalagról és pakolhatod vissza azokat a személyes tárgyakat, amelyeket külön kellett a tálcára helyezni.
 • Ha valamilyen okból kifolyólag egy másik szalagon jön ki a poggyászod, meg fognak kérni, hogy nyisd ki a táskádat és átnézik újra. Ne ijedj meg, nem biztos, hogy gond van, sokszor szúrópróba szerűen is kiemelnek egy-egy poggyászt.
Első repülőút - hasznos tippek
Mit vihetsz és mit NEM vihetsz magaddal a fedélzetre:
 • 100 ml-nél nagyobb kiszerelésű folyadékok, aeroszolok és gélek ne legyenek a kézipoggyászodban. A max 100 ml folyadékokat átlátszó műanyag tasakba kell elhelyezned. Lehet több folyadék is nálad (max 1 liter), de fontos hogy a flakon/üveg nem lehet 100 ml-nél nagyobb, még akkor sem ha csak 50 ml folyadék van benne. A feladott poggyászokra ez a szabály nem vonatkozik, ezért oda 100 ml-esnél nagyobb folyadékokat is tehetsz.
 • Szuró, vágó eszköz ne legyen nálad (max. 6 cm-nél kisebb pengéjű olló vagy bicska). Én ezeket is otthon szoktam hagyni a biztonság kedvéért.
 • Tilos súlyos sérülés okozására alkalmas tárgyat, szerszámot elhelyezni a kézipoggyászban, illetve robbanó és gyúlékony anyagok szállítása sem megengedett (az öngyújtó megengedett).

Amennyiben további kérdésed merülne fel a biztonsági ellenőrzéssel kapcsolatban, a reptér honlapján találsz részletes információt, illetve egy rövid videót az ellenőrzés menetéről. 

Bud.hu honlap – biztonsági ellenőrzés

További információ a folyadékok, aeroszolok és gélek szállításáról

Kattints a nagyobb képért!

Forrás: https://www.bud.hu
Forrás: https://www.bud.hu

4. Tranzit terület

.

Az ellenőrzés után a Heinemann bolton kell áthaladnod. A pénztárak után, szemben lesz egy nagy kijelző tábla az érkezési és indulási időpontokkal. A kijelző táblán keresd meg melyik kapuhoz kell menned. Ha nagyon korán érkeztél előfordulhat, hogy még nincs kiírva a kapu száma. A boltból kiérve az indulási termináltól függően (2A vagy 2B) jobbra vagy balra kell majd indulnod. A Beszállás / To gates táblát kell követned. Jellemzően a 2A terminálról (balra) indulnak a hagyományos légitársaságok járatai, a 2B-ről pedig (jobbra fordulva) a fapados járatok.

A tranzit területen számos vendéglátóegység, üzlet és VIP váró található. A Ferihegyi repülőtéren a nyitott dohányzó terasz kijárata az emeletről nyílik (Heinemann boltból kiérve jobbra a mozgólépcsőn fel kell menni). 

Miután kiírták, hogy melyik kapuhoz kell menned, keresd meg és várakozz valahol a közelében. Nagyobb repterek esetében előfordulhat, hogy a kijelölt kapuhoz 5-10 séta eljutni, ezért nem érdemes kockáztatni, előbb keresd meg a járatodhoz tartozó kaput és utána nézelődj, vásárolj. Várakozás közben ne felejtsd el rendszeresen ellenőrizni a járatinformációs táblát, mert itt fogod látni, ha késés vagy járattörlés lenne. Ha vásárolni szeretnél indulás előtt, legyen nálad a beszállókártyád, mert fizetéskor el szokták kérni. Itt már nincs megkötés, nyugodtan vehetsz magadnak 100 ml-nél nagyobb kiszerelésű innivalót.

Fontos, hogy a beszállókártyán feltüntetett időpontig minden esetben  oda kell érned a beszállító kapuhoz (Gate).

Forrás: https://www.bud.hu

2014. jan. 31-től a Duty-free üzletben vásárolt termék egyszer lezárható biztonsági zacskóban felvihető a fedélzetre (ennek ellenére mindig érdemes megnézni a légitársaság szabályzatát).
Wizzair: “a következő személyes tárgyakat díjmentesen felviheted a fedélzetre: kabátot vagy takarót, mobiltelefont, olvasnivalót a repüléshez; a vámmentes üzletek termékeit; két évnél fiatalabb gyermekek számára ételt a repülés idejére; mozgássérült utasok számára egy pár mankót.”
Ryanair: “A vámmentes poggyászt is felviheted az utastérbe a fedélzeti poggyászoddal együtt.”

5. Jegykezelés és úti okmányok ellenőrzése

.

Mielőtt megkezdődik a beszállás legyél a kapunál és legyen kéznél a repülőjegyed (nyomtatott vagy digitális formában), a személyi igazolványod/útleveled és ha szükséges az érvényes vízumod.

Az információs táblán a következő feliratok segítenek téged:

 • Kapu kiírásig / Gate info in 20 min
 • Kapu nyitva / Go to gate
 • Késik / Delay
 • Beszállás / Boarding
 • Utolsó hívás / Last call
 • Lezárva / Gate close

Ha megtaláltad a kaput, a 2B terminál új csarnokában (ahonnan a fapadosok többsége indul) a jegy felmutatásával be kell menned egy elkerített területre. Amennyiben vásároltál Priority szolgáltatást a jegyed mellé külön sorba kell állnod. Itt megnézik a poggyászok számát és méretét. A földi személyzettől függ, hogy ezt mennyire veszik szigorúan. Ha pár centivel nagyobb a táskád, valószínű nem fognak szólni, de ha jelentős a méretkülönbség, akkor kérhetik, hogy helyezd bele a méretellenőrző rekeszbe. Elvileg a kézipoggyász súlya is korlátozva van, de én még nem találkoztam olyannal, hogy lemérték volna beszállás ellőtt a táskákat.

 

repülőjegy vásárlás

Ha bejelentik, hogy megkezdődött a beszállás, mindenki azonnal feláll és rohan a kapuhoz. Véleményem szerint ilyenkor nem érdemes beállni a hosszú sorba, ülj le nyugodtan a legközelebbi szabad székre és várd meg, amíg lemegy a sor. Ha már csak 5-10 ember várakozik, álljatok be te is a sor végére.

első repülőút - beszállás

6. Beszállás

.

Beszálláskor leolvassák a beszállókártyádon található QR kódot és megnézik az igazolványodat.
Ezt követően oda kell sétálni a géphez (vagy áthaladni a folyosón). A kijelölt ülőhelyedtől függően a gép elején vagy végén tudsz majd felszállni. A fedélzetre lépés előtt a repülőgép személyzete ismét elkérheti a beszállókártyát, újbóli ellenőrzés és eligazítás céljából, ezért ne ásd el mélyre a jegyedet. Ha esetleg nem emlékszel pontosan az ülőhelyed számára, akkor azt is a beszállókártyán tudod újból ellenőrizni. 

Felszállást követően, vedd ki a táskádból amire szükséged lehet az út során (telefon, könyv, üdítő, stb.), majd helyezd el a kabinbőröndöt az ülések feletti tárolóban, kézitáskádat pedig az előtted található ülés alá. Amennyiben vészkijárat mellett ülsz (nagyobb lábterű hely), nem szabad az ülés alá csomagot tenni, mindent a fenti tárolókban kell elhelyezned. Ha nem fér el a bőröndöd a fejed feletti tárolóban, akkor teheted másikba is, oda ahol van szabad hely.

Miután az utasok többsége elfoglalta a helyét, megindul a csere-bere az utasok között, hogy azok is egymás mellett tudjanak ülni, akik nem fizettek külön az ülőhelyért. Első repülőút esetén érthető, ha félsz a repüléstől, ezért azt javaslom, hogy már a foglalás során foglalj ülőhelyet útitársad mellé külön díj ellenében. Természetesen, ha már rutinos utazó vagy, akkor erre nincs feltétlen szükség. 

Felszállás előtt mindenkinek be kell csatolnia a biztonsági övét, az ülések háttámláját függőleges pozícióba kell állítania, az ablakon található sötétítőt pedig felhúzni. A légiutas kísérő végig sétál a gépen és ellenőrzi, miközben kigurul a gép a kifutó pályára.

első repülőút - beszállás

Az első repülőút alkalmával érdemes magaddal vinni Daedalon tablettát vagy B6 vitamint. Felszállás közben ajánlott rágózni vagy egyszerűen csak nagyokat nyelni, hogy ne duguljon be a füled a nyomásváltozás miatt. A repülő viszonylag gyorsan eléri a repülési magasságot, ilyenkor jelzik, hogy ki lehet csatolni a biztonsági övet. Ezt követően nyugodtan felállhatsz, elmehetsz a mosdóba vagy megkeresheted útitársadat, ha máshol ül.

7. Érkezés

.

Landolást követően mindaddig ülve kell maradnod, amíg a gép elgurul a kijelölt parkolóhelyre. Miután teljesen megállt a repülő, a személyzet és az ülések feletti tábla is jelezni fogja neked, hogy kikapcsolhatod a biztonsági övedet és elkezdheted a csomagjaid leemelését a fenti tárolókból. Ilyenkor már mindenki türelmetlen és rohan, ezért maradj nyugodtan a helyeden, mert el tart még pár percig, amíg kinyitják az ajtókat és ténylegesen megkezdődik a kiszállás. 

A kiszállást követően érdemes a tömeg után menni vagy követni a táblákat.
Ha van feladott poggyászod, keresd meg a kiadó szalagokat, Poggyászfelvétel / Baggage claim tábla fogja mutatni merre kell menned. Több szalag lesz, de mindegyik felett mutatják majd, melyik járat poggyászait találod az adott szalagon.

Úti céltól függően (jellemzően EU-n kívűl) az érkezési terminálban át kell esned még egy ellenőrzési ponton, ahol kérik a belépéshez szükséges dokumentumokat (pl.: vízum) és az úti okmányokat. 

Ha átszállással utazol keresd a Tranzit feliratot.

Amennyiben nincs további ellenőrzés és feladott poggyásszal sem rendelkezel, kövesd az Exit táblát.

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Forrás: https://www.bud.hu/ és Egyéni Utazó

Képek: https://www.freepik.com  és Egyéni Utazó

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. partner linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

További bejegyzések

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

További érdekes tartalmakért kövess social media felületeimen is!

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001