Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Plitvicei tavak, a türkíz csoda
egyeni-utazo-horvatorszag-plitvice-nemzeti-park-kiemelt
Plitvicei tavak, a türkíz csoda

Plitvicei tavak, a türkíz csoda

utazás | belépőjegyek | Plitvicei Nemzti Park | Horvátország

A Plitvicei Tavak Nemzeti Park jó elhelyezkedésének köszönhetően, mindazok számára elérhető, akik Horvátország északi részén nyaralnak, és azoknak is, akik Dalmáciába mennek, az oda- vagy visszaúton útba ejthetik Plitvicét.

Egy napos kiránduláshoz messze van, de ha Horvátországba tervezitek a nyaralást mindenképp ejtsétek útba a Plitvicei tavakat. Sajnos fürödni nem lehet de a látvány kárpótol mindenért.

A park több útvonalon is bejárható gyalogosan, busszal és hajóval is. A területén elhelyezett térképek és táblák segítenek az eligazodásban.

Európa egyik legszebb természeti látványossága, mely egy völgyben terül el, erdős hegyek veszik körül. A Plitvicei Nemzeti Park 1979-től az UNESCO Világörökségi listájánis megtalálható.

egyeni-utazo-horvatorszag-plitvice-nemzeti-park (1)

PLITVICEI TAVAK NEMZETI PARK

A Plitvicei Tavak Nemzeti Parkot páratlan szépsége, növény- és állatvilágának gazdagsága miatt  már 1949-ben nemzeti parkká nyilvánították. Területén több védett állatfaj él: medve, farkas, vidra, erdei fülesbagoly.

A Mala Kapela és a Plješivica hegyvonulatainak találkozásánál több folyócska fut össze, melyek északról déli irányba robogva egységes tórendszert hoztak létre. A Nemzeti Park tizenhat nagyobb és két kisebb lépcsőzetesen elhelyezkedő tavát

 

92 vízesés köti össze.

 

A tavak felszíne összesen 2 km².
A Nemzeti Park területe eléri a 200 km²-t (20 000 hektár), amelyből több mint 15 000 hektár erdős terület. A vizek felszíne 215 hektárt tesz ki.

plitvice-lakes-national-park-tourist-route-wooden-flooring-along-waterfall (1)
egyeni-utazo-horvatorszag-plitvice-nemzeti-park (3)

A tórendszert két folyó táplálja: a Bijela Rijeka és a Crna Rijeka, ezek vize itt-ott tóvá duzzad. A víz 636 m tengerszint feletti magasságból 8 km hosszú bonyolult rendszerű tólépcsőzet által 133 m tengerszint feletti magasságba jut. A Plitvički Ljeskovac nevű falu mellett több kis patak egyesül és immár Matica néven futnak a legmagasabban elhelyezkedő, 40 m mély Prošćansko tóba.

A nyitvatartásról és a belépő jegy árakról itt tudtok tájékozódni:

 

BELÉPŐJEGY

Belépőjegy

A belépőjegy megvásárlásával mindenki hozzájárul a Plitvicei-tavak Nemzeti Park megőrzéséhez és fenntartásához. Választhatuk egy vagy kétnapos jegyek közül, amelyek a vásárlás dátumától számítva két egymást követő napon érvényesek. Hosszabb tartózkodást esetén a következő hotelekben szállhatunk meg: Bellevue, Jezero, Plitvice, Grabovac. 

Belépőjegy tartalmazza: az elektromos hajó és a panoráma vonat használatát is.

A belépőjegye online az alábbi linken vásárolható meg. Telefonon vagy nyomtatott formában be kell mutatni és érvényesítettni kell a bejáratnál.

Abban az esetben ha még maradtak jegyek, akkor a belépő a Park bejáratánál is megvásárolható. A jegyértékesítő pultok az 1. és a 2. bejáratnál, valamint a Flora bejáratnál találhatók (a 2. bejárat közelében).

Az árak szezontól és időponttól függően eltérőek lehetnek!

Előzetes vásárlás ajánlott.

Séta útvonalak

A park területén számos kiépített séta útvonal található. A  2-3 órás programtól kezdve, a 6-8 órás túráig válogathatunk a javasolt útvonalak közül. A tó felső része télen az időjárás miatt le van zárva így a hosszabb útvonalak nem járhatóak. 

A park területén történő eligazodás  megkönnyítése érdekében az 1. bejáratnál a parkba belépő látogatók négy útvonal közül választhatnak, zöld színnel jelölve az információs paneleken. A 2. bejáratnál kezdődő négy útvonalat narancssárgával jelölik.

Érkezés előtt érdemes letölteni a hivatalos applikációt mely hasznos információkat tartalmaz.

Természetesen kifejezett túra útvonalak is találhatóak a környéken. Erről is honlapon találtok bővebb tájékoztatást.

Képek: https://www.freepik.com,  https://unsplash.com és Egyéni Utazó

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK

Garamszegi fatemplom

utazás | Szlovákia | Garamszegi fatemplom | programok Garamszegi fatemplom Szlovákia területén több mint 40 egyedülálló szakrális faépítményt található, amelyek közül 2008-ban a nyolc legértékesebb

Tovább olvasom »
Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001