Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Moszkva látnivalói
Moszkva látnivalói

Moszkva látnivalói

utazás | Moszkva | látnivalók | fakultatív programok

Moszkva Oroszország fővárosa. Az ország elsődleges politikai, kulturális, gazdasági, oktatási és közlekedési központja. Több mint 2500 km²-es területével és 12,5 millió lakosával nemcsak Európa legnagyobb, de legnépesebb városának számít egyben.

Moszkva egyre népszerűbb célpont a turisták körében. A Moszkvai Turisztikai Bizottság jelentése szerint 2005-ben a városba látogató turisták száma meghaladta a 3,5 milliót, és ez a szám évenete 200–500 000-rel növekszik.

A város UNESCO által a világörökségi listára felvett ismertebb látványosságai közé tartozik a Kreml és a Vörös tér, a kolomenszkojei Mennybemenetel-templom, melyek mind a 14–17. század között jöttek létre. Népszerű turistacélpont még a Moszkvai Állatkert.

Az alábbi bejegyzésben Moszkva főbb látnivalóit fogom összeszedni nektek egy-egy rövid leírással, hogy képet kapjatok arról mi is vár rátok ebben a csodás városban.  Szállás keresés Moszkvában!

VÖRÖS TÉR Látnivalók

Moszkva utazás
Moszkva utazás egyeni-utazo-moszkva-oroszorszag-kreml-2

Kreml

A Kreml Moszkva közepének fallal körülvett történelmi épületegyüttesét, Oroszország kulturális és hatalmi központját, uralkodóinak és döntéshozóinak székhelyét jelenti. A Kreml összterülete 27,5 ha. A szabálytalan háromszöget alkotó fal hossza 2235 m, magassága 5 és 19 m között váltakozik, vastagsága 3,5-6,5 m. A falakat és bástyákat 1485-1495 között emelték a III. Iván által behívott olasz mesterek irányításával. Eredetileg 18 védőbástya készült, a 17. században ezeket sátortetőkkel látták el és további két bástyatornyot is építettek.

Belépő:

Kreml épületegyüttes és az aktuális kiállítások: 500 rubel (online)  → a Kreml területére és a téren található épületekbe jogosít fel belépésre , kivéve fegyvertár (The architectural complex of the Cathedral Square and ongoing exhibition)

Kreml és fegyvertár: 700 rubel (online) → a Kreml területére és a Fegyvertárba tudtok vele bemenni, a többi épületbe nem (The Armoury Chamber)

Harangtorony: 250 rubel – nincs online jegyvásárlás és csak a tavaszi, nyári időszakban lehet felmenni

Honlap: https://www.kreml.ru/en-Us/museums-moscow-kremlin/
Online jegyvásárlás: https://tickets.kreml.ru/en/#id=1
Megközelítés: Kreml bejárat a Sándor kert felől (Alexander Sad) → Aleksandrovskiy Sad – kék 4-es metró / Lenin Library – piros 1-es metró / Boroviskaya szürke 9-es metró / Arbatskaya – kék 4-es metró

Kreml látnivalóiról itt olvashattok részletesebben

Vörös tér

A Vörös tér (Red Square) Moszkva és Oroszország leghíresebb tere, az orosz történelem sok fontos eseményének színhelye. A mintegy 500 m hosszú Vörös tér nyilvános bejelentések és kivégzések helyszíne is volt. A teret nyugatról a Kreml fala, keletről a GUM hosszan elnyúló épülete határolja, északon a Történeti Múzeum, délen a Vaszilij Blazsennij-székesegyház zárja le. A 15. század vége felé III. Iván parancsot adott, hogy a Kreml előtti házakat bontsák le és csináljanak helyet egy térnek. Eredetileg piacként működött, de a fából készült standok gyakran leégtek, így később csak Tűz térként emlegették. A 17. században kapta a tér jelenlegi nevét.

Belépő: ingyenes
Megközelítés: Ploschad’ Revolyutsii – kék 3-as metró

Kazan Katedrális

Kazan Katedrális (Kazan Cathedral) egy orosz ortodox templom, mely a Vörös tér északkeleti sarkában található. A jelenlegi épület az eredeti katedrális rekonstrukciója, melyet 1936-ban megsemmisítettek. A Szovjetunió bukása után a kazán katedrális volt az első templom, amelyet teljesen fel kellett újítani, miután a kommunisták elpusztították.

Belépő: ingyenes

Honlap: http://kazanski-sobor.ru/site/
Megközelítés: Ploschad’ Revolyutsii – kék 3-as metró / Okhotny Ryad – piros 1-es metró / Teatral’naya – zöld 2-es metró

Lenin-mauzóleum

A Lenin-mauzóleum Vlagyimir Iljics Lenin nyughelye, mely Moszkvában található, a Vörös téren. Lenin bebalzsamozott holttestét 1924 óta lehet megtekinteni a mauzóleumban, melyet Alekszej Szusev tervezett, először fából, később gránitból. A Szovjetunió összeomlása után már felmerült az orosz vezetésben, hogy eltemetik a testet, ám ezt akkor még nem merték kivitelezni, tartva a társadalom ellenállásától, manapság azonban az oroszok mintegy 59%-a véli úgy, hogy el kellene temetni az egykori vezetőt.

Belépő: ingyenes (hosszú várakozási idővel kell számolni)
Honlap: http://lenin.ru/index_e.htm
Nyitva tartás: kedd, csüt, szombat, vasárnap – 10:00-13:00
Megközelítés: Ploschad’ Revolyutsii – kék 3-as metró / Okhotny Ryad – piros 1-es metró / Teatral’naya – zöld 2-es metró

Moszkva utazás egyeni-utazo-lenin-mauzoleum-voros-ter-moszkva-kreml

Állami Történeti Múzeum

Az Állami Történeti Múzeum helyén eredetileg egy régi hivatali épület állt, melyben többek között a 18. század első felében Oroszország első nyilvános patikája, majd 1755-től 30 éven át az egyetem működött. Már maga a múzeum épülete is rendelkezik egy sajátos vonzerővel akkor is, ha csak kívülről vetünk rá egy pillantást. Ahogyan az már a nevéből is sejthető, az orosz történelem legfontosabb műkincseit rejti ez a gyönyörű épület, az őskori törzsek relikviáitól egészen a Romanov dinasztia műkincséig.

Belépő: 500 rubel (online)
Nyitva tartás: 10:00-21:00 nyáron, 10:00-16:00 télen (kedden zárva)
Honlap: http://en.shm.ru/museum/gim/
Megközelítés: Ploschad’ Revolyutsii – kék 3-as metró / Okhotny Ryad – piros 1-es metró / Teatral’naya – zöld 2-es metró

GUM áruház

A Vörös téren áll a GUM áruház gyönyörű, klasszikus épülete. Ide mindenképpen érdemes bemenni, mert az épület csodálatos, és pompás díszítése évszaktól függően változik.  Eredetileg a Vörös tér keleti oldalán  a Felső Kereskedősor árudái foglaltak helyet, ez a negyed azonban 1825-ben leégett. Az ez után kialakult, áldatlan állapotok felszámolására 1890 és 1893 között építették fel a kor orosz építészetének megfelelő stílusban a négy hosszanti épületből és üvegtetővel fedett, átjárókkal összekötött csarnokból álló épületegyüttest, amelyben megnyitásakor több mint ezer üzlet kapott helyet. 1925-ig eredeti feladatait látta el, ekkor azonban pártirodákat helyeztek el benne. 1953 óta ismét áruház.

Honlap: https://gumrussia.com/
Megközelítés: Ploschad’ Revolyutsii – kék 3-as metró / Okhotny Ryad – piros 1-es metró / Teatral’naya – zöld 2-es metró

egyeni-utazo-moszkva-gum-aruhaz-oroszorszag
egyeni-utazo-moszkva-oroszorszag-boldog-vazul-szekesegyhaz

Boldog Vazul-székesegyház

A Boldog Vazul-székesegyház vagy Istenanya oltalma templom Moszkva egyik legjelentősebb és legismertebb építészeti emléke. A híres Vörös téren áll. 

1588-ban egy kápolnát toldottak az épülethez, ahol Áldott Szent Vaszilij maradványait helyezték el.

Ha az ember Moszkvára gondol automatikusan a Szent Bazil székesegyház jut elsőként eszébe. Ez a katedrális Oroszország egyik legikonikusabb épülete, játékosan díszíted hagyma kupolainak köszönhetően az az érzésünk, hogy egy mesekönyv lapjai elevenednek meg.

A templom építését rettegett Iván rendelte el 1552-ben és a munkálatok nagyjából 10 évet vettek igénybe. Az idegenvezetők által előszeretettel mesélt történet szerint a cárt annyira lenyűgözte az elkészült alkotás, hogy az építészeket megvakíttatta nehogy mégegy ehhez fogható csodát hozzanak létre.

Hihetetlen módon a katedrális az orosz történelem legnagyobb viharai közepette is fennmaradt. Az épület nem volt mindig olyan színpompás mint ma. Falai eredetileg fehérre voltak meszelve, hagymakupolái pedig aranyban pompáztak. Sok más nagy méretű tágas katedrálissal ellentétben a Szent Bazil több különálló épület alkotja. A központi templomot kilenc kisebb meghittebb hangulatú Kápolna veszi körül a napközbeni látogatást követően mindenképp térjünk vissza sötétedés után, és vegyük szemügyre a csodás kivilágítását.

Belépő: 700 rubel (online)
Nyitva tartás: kedd, csüt, szombat, vasárnap – 10:00-13:00
Honlap: http://en.shm.ru/museum/hvb/
Megközelítés: Ploschad’ Revolyutsii – kék 3-as metró / Okhotny Ryad – piros 1-es metró / Teatral’naya – zöld 2-es metró

TOVÁBBI Látnivalók

Megváltó Krisztus-székesegyház

A Megváltó Krisztus-székesegyház (Cathedral of Christ the Saviour) a világ legmagasabb ortodox temploma. Moszkvában található, a Moszkva folyó mellett, pár utcányira a Kremltől. Miután Napóleon katonái elhagyták Moszkvát 1812. december 25-én, I. Sándor orosz cár nyilvános fogadalmat tett, hogy katedrálist épít a Megváltó Krisztusnak szentelve. Ezzel fejezve ki „hálánkat az isteni gondviselésnek, mely megmentette Oroszországot attól a balsorstól, mely beárnyékolta őt”.

Belépő: ingyenes (terasz jegy váltható ha valaki fel szeretne menni a tetejére)
Nyitva tartás: 10:00-17:00, hétfő 13:00-17:00-ig
Megközelítés: Kropotkinskaya – piros 1-es metró

egyeni-utazo-moszkva-megvalto-krisztus-katedralis-oroszorszag

Tretyjakov Galéria

A Tretyjakov Galéria az orosz képzőművészet alkotásait gyűjtő és bemutató múzeum Moszkvában. A 19. században élt Tretyjakov-fivérek magángyűjteményéből a 20. század végére az orosz festészetet, szobrászatot, rajz- és részben iparművészetet is bemutató egyik legnagyobb kulturális létesítmény lett. Műtárgyainak számát 2006-ban 130 000-re becsülték. Állandó kiállításán többek között világhírű középkori ikonfestők, 19. századi realisták, 20. századi modern irányzatok jeles képviselőinek remekei láthatók. Az alapítás óta épületeit folyamatosan bővítették, de az állandó kiállítás egy része ma is az eredeti épületben, a Lavrusinszkij köz 10. szám alatt látható. 

A 20. századi mesterek alkotásai a Moszkva folyó rakpartján, a Krimszkij Val (Krími Sánc-) utcában álló hatalmas, modern épület egyik felében tekinthetők meg.

Belépő: 500 rubel
Nyitvatartás: 10:00-18:00
Honlap: https://www.tretyakovgallery.ru/en/
Megközelítés: Tretyakovskaya – narancs 6-os és citromsárga 8-as metró

Novogyevicsij-kolostor

A Novogyevicsij-kolostor Moszkva centrumának délnyugati részén, a Moszkva folyó kanyarulatában fekszik. A 16–17. századi orosz építőművészet kiemelkedő, jó állapotban fennmaradt remeke, a Kreml után az orosz főváros egyik leghíresebb műemléke. Az épületegyüttest 2004-ben felvették az UNESCO Világörökség listájára. A Novogyevicsij-kolostor eredetileg előretolt katonai és vallási őrhely volt. 1812-ben Napóleon csapatai megpróbálták felrobbantani a kolostort, de a legenda szerint az apácák eloltották a kanócokat és így megmentették a kolostort.
Napjainkban a kolostor épületeinek egy részében a női kolostor működik, az istentiszteletek helye az Uszpenszkaja-templom. A többi épület – köztük a Szmolenszkij-székesegyház – múzeum, ahol számos értékes ikont, szőttest, ötvösművészeti és kisplasztikai remeket őriznek. 2004-ben a kolostor egykori lakóinak életét, tárgyait, művészi munkáit bemutató új állandó kiállítás nyílt. 

Belépő: 100-300 rubel
Honlap: http://novodev.msk.ru/
Megközelítés: Sportivnaya – piros 1-es metró

egyeni-utazo-moszkva-vdnkh-

VDNKh Moszkva kiállítási központ

A VDNKh Moszkva kiállítási központja, és egy hatalmas park, amelyben pártépületek mellett egy vidámpark, egy életnagyságú R-7-es (a Szputnyikot az űrbe juttató) rakéta másolata és Moszkva Óceán- és tengerbiológiai központja a Moskvarium  is megtalálható. Télen egy 20ezer négyzetméteres korcsolya pályát alakítanak ki a területen mely egyszerre 4500 ember tud használni. 

1939-ben mezőgazdasági kiállításként alapították a Jaroszlavli sugárút melletti parkos területen, a közelében van ma is a legnagyobb moszkvai botanikus kert. A kiállítási központ eredeti céljainak megfelelően ma a moszkvaiak kedvelt pihenő parkja, hétvégente sok család keresi fel. 

Belépő: ingyenes
Honlap: http://vdnh.ru/en/
Megközelítés: VDNKh – narancssárga 6-os metró

Űrutazási Múzeum

„A világűr meghódítóinak szobra” egy 110 méter magas titánkolosszus mely a szovjet űrprogram nagyságát volt hivatott jelképezni. Talapzatában található az Űrhajózási Múzeum melynek egyik fő látványossága a Mir-űrállomás központi moduljának életnagyságú mása. Ha belépünk a szimulátorba, akkor jobban át tudjuk érezni, hogy milyen lehetett fél évet egy ekkora helyiségbe harmadmagunkkal bezárva tölteni. A múzeum 1981 április 10-én nyitotta meg kapuit, az első űrrepülés 20. évfordulójának alkalmából. 1961. április 12-én Gagarin az első emberként repült az űrbe egy Vosztok 3KA–2 fedélzetén. Az egész repülés 108 percig tartott, eközben egyszer megkerülte a Földet.

Belépő: 250 rubel
Honlap: http://www.kosmo-museum.ru/?locale=en
Megközelítés: VDNKh – narancssárga 6-os metró

Gorkij Emlékmúzeum

A mostani Gorkij Emlékmúzeum egy művészetpártoló milliomos bankár tulajdonában volt. 1931-ben Sztálin odaajándékozta a palotát a híres szocialista írónak, Makszim Gorkijnak. Az épületbelső nagyon látványos, a mennyezetet szépen megmunkált bordűrök díszítik, gyönyörűek a festett üvegablakok és a faragott ajtófélfák. Az enteriőr fénypontja a csiszolt észtországi mészkőből készült lépcsősor.
A kiállításon látható Gorkij számos személyes tárgya, kalapja, kabátja és sétapálcája, keleti faragásokból álló pazar gyűjteménye és sok levele, könyve.

Belépő: 350-450 rubel

Honlap: http://en.imli.ru/

Megközelítés:  Arbatskaya metró megállótól 10 perc séta

egyeni-utazo-izmailovo-moszkva-oroszorszag-kreml

Izmailovo

Sokan nem tudják, hogy valójában van egy másik kreml is Moszkvában, amely a fő kremlintől eltérően nem egy történelmi helyszín, hanem egy modern, fából készült kulturális és szórakoztató komplexum. A színes és lenyűgöző épületegyüttes több múzeumnak is otthont ad, mint például az orosz népművészeti múzeum vagy a kenyér-, mályvacukor- és vodka múzeum. Itt található a cseh Alekszej Mikhailovics nyári palotájának fa reprodukciója is, ahol a látogatók hagyományos orosz ételeket kóstolhatnak. A Szent Miklós templomot is itt tekinthetjük meg, mely 151 láb magasságával Oroszország legmagasabb fából készült temploma.

Az Izmailovszkij-kreml mellett található két figyelemre méltó szabadtéri piac: a bolhapiac és Izmailovsky Vernisazh. A Vernisazh különféle orosz régiókból származó ajándéktárgyakat és kézműves termékeket kínál, míg a bolhapiacon régiségeket, bútorokat, régi könyveket vásárolhatunk.

Belépő: ingyenes (kivéve múzeumok)
Nyitva tartás: 10:00-20:00
Honlap: http://www.kremlin-izmailovo.com/
Megközelítés: Partizanskaya – kék 3-as metró

Moszkvai Állami Egyetem

A sztálini Hét nővér egyikét, a Moszkvai Állami Egyetemet 1953-ban, majdnem tizenötezer Gulag-rab építette fel. Számtalan Nobel-díjas tudós, politikus tanult itt, többek közt Mihail Gorbacsov is.
A Hét nővér, az 1950-es években épült 7 magasház, amiket a nyugati felhőkarcolók mintájára építettek. Homlokzatukon akár barokkos, vagy gótikus jegyeket is felfedezhetünk. Egyik ma is népszerű épület ezek közül a Moszkvai Állami Egyetem főépülete. Az egyetem több mint 600 épülettel áll, a főépület a Veréb-hegyen található. 47 000 hallgatóval és 4000 oktatóval rendelkezik, 29 karán több mint 350 tanszékkel.

Megközelítés: Universitet – piros 1-es metró

egyeni-utazo-moszkva-egyetem-oroszorszag

Győzelem Park – Pobedy Park

A parkot a hatvanas években építették, Napóleon legyőzésének és a II. világháború megnyerésének ünneplésére.
Moszkva belvárosának közelében található a Győzelem park, amely a második világháborús eseményeknek (Nagy Honvédő Háború) állít emléket. A parkot a második világháború európai befejezésének ötvenedik évfordulójára, 1995 május 9-én nyitották meg. A szökőkutak, szobrok és festmények mellett természetesen a győztesek és a vesztesek fegyvereit is kiállították. A kiállított eszközök között vannak harckocsik, páncélvonatok, hajók, vasúti lövegek, autók és repülőgépek is. A második világháborús gépek mellett helyet kaptak itt a szovjet repülőgépipar ismertebb típusai is. A repülőgépek egy könnyűszerkezetes épületben állnak, ami megvédi a gépeket az esőtől és a hótól, de megnehezíti a fotózást.
Honlap: http://www.poklonnaya-gora.ru/en/

Megközelítés: Park Pobedy megálló 8A citrom sárga vagy kék 3-as vonal

Romanov bojárok palotája

A Romanov bojárok palotája (Chambers of the Romanov Boyars) a moszkvai bojárok mindennapi életét mutatja be. Bútorok, edények, ruhákat láthatunk Retteget Ivántól a Romanov-dinasztia uralkodásának kezdetéig. Az első orosz emlékmúzeumot, a „Romanov bojárok házát”, II. Sándor császár 1859-ben nyitotta meg. A modern múzeum kiállítás a moszkvai nemesség patriarchális életmódját hivatott bemutatni a 17. század második felében.
A szobákat a kor fényűző stílusában alakították ki és rendezték be, a falakat aranyozott bőrrel borították, vagy gazdag vörös, zöld és arany színekkel festették.
A 19. században fából készült emeletet építettek a palotára. Ennek a szintnek a nagytermét gyönyörűen faragott famennyezet borítja.

Belépő: 400-500 rubel

Honlap: https://en.shm.ru/museum/pbr/

Megközelítés: Kitay Gorod megálló

Federation Tower

Az Orosz Föderáció tornya az új Moszkva város üzleti negyedének központjában található, irodáknak, apartmanoknak és a Grand Hyatt Moscow luxusszállodának ad otthont. A Tower East (Vostok) jelenleg a Lakhta Center után a második legmagasabb felhőkarcoló Európában és a világ 55. legmagasabb épülete. A 89. emeleten található kilátóból csodás panoráma nyílik Moszkvára, beleértve a Kremlet. Lehetőségünk van felfedezni egy 3D-s interaktív kiállítást is és megkóstolhatjuk a világ legmagasabb fagylaltozójának termékeit! Van egy étterem is, így a felhők között élvezhetjük a menüt. 

A metróról leszállva, a föld alatt át kell sétálni a másik vonal „Delovoy Centre” állomására. Ha feljövünk a metróból az Afimoll Plaza nevű bevásárlóközpontba jutunk, ahol meg tudjuk venni a jegyet.

Belépő: 1400 rubel

Honlap: https://pnr360.ru/en/

Megközelítés: Vystavochnaya megálló – 4-es világos kék vonalon

Moszkvai Nagyszínház

A moszkvai Nagyszínház (oroszul: Большой театр, Bolsoj tyeatr) a világ leghíresebb operaházainak egyike, Oroszország vezető zenés színháza Moszkvában, a Tyeatralnaja (Színház-) téren. Nyolcoszlopos klasszicista főhomlokzatával a főváros városképének egyik meghatározó épülete, az orosz opera- és balettművészet nagy hagyományú intézménye.

A Moszkvai Nagyszínház világhírű, történelmi homlokzata az orosz 100 rubelesen is látható. Több, mint 900 színész, táncos és zenész dolgozik a világhírű Moszkvai Nagyszínházban, a balett és opera legfontosabb oroszországi központjában. A színház ezen kívül a Bolsoj Balett-akadémiának is helyet ad, amely egyike a világ vezető balettiskoláinak. Az épület régóta esedékes teljes felújítás miatt, a színházat 2005 júliusában bezárták, az előadásokat egy kisebb színházba helyezték át. A színházépület átadásának határidejét többször módosították, majd a felújítási és korszerűsítési munkák befejeztével a régi épületben 2011. október 28-ánújra megnyitotta kapuit a Moszkvai Nagyszínház.

Honlap: https://www.bolshoi.ru/en/

Megközelítés: zöld 2-es vonal Teatralnaya megálló (Bolshoi Theatre kijárat) vagy 1-es piros vonal Okhotnyi ryad megálló (Theatre Square kijárat)

 

Kolomenszkoje

Kolomenszkoje 400 ha-os építészettörténeti múzeum és nemzeti park Moszkva egyik déli kerületében. Korábban önálló település volt, határában állt az orosz cárok egykori nyári rezidenciája. 1667-1671-ben Pazar fapalota épült Alekszej Mihajlovics cár számára, de a 18. században lebontották. A forradalom után a parkot építészeti múzeum céljára jelölték ki, és Oroszország minden tájáról fából készült épületeket szállítottak ide, többek között Nagy Péter arhangelszki faházát, amely 1702-ben készült. Szintén a birtokon található a Főkapu Múzeum, melynek gyűjteményében látható Alekszej cár palotájának modellje és orosz kézművestárgyak, csempefestmények és fafaragások.

A Kolomenszkoje legrégebbi fennmaradt épülete az 1532-ben épült Mennybemenetel-templom. A csodálatos Mennybemenetel-templomot III. Vaszilij emeltette Iván fia születésének megünneplésére.

A birtok központi részétől délre eső Keresztelő Szent János-templomot Rettegett Iván rendelte meg 1547-ben trónra lépésének megünneplésére.

Belépő: ingyenes
Honlap: http://mgomz.com/
Megközelítés: Kolomenskaya vagy Kashirskaya megálló – zöld 2-es metró

TÉRKÉP

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK

egyeni-utazo-moszkva-oroszorszag-kiemelt

Kreml látnivalók

utazás | Moszkva | Kreml | látnivalók | fakultatív programok Moszkva Oroszország fővárosa. Az ország elsődleges politikai, kulturális, gazdasági, oktatási és közlekedési központja. Több mint

Tovább olvasom »

Moszkva látnivalói

utazás | Moszkva | látnivalók | fakultatív programok Moszkva Oroszország fővárosa. Az ország elsődleges politikai, kulturális, gazdasági, oktatási és közlekedési központja. Több mint 2500 km²-es

Tovább olvasom »

2021. januárban részben frissítettem a bejegyzést. Sajnos a koronavírus miatti több létesítmény zárva tart, ezért nincsenek naprakész adatok a honlapjukon (pl.: belépőjegy árak, nyitvatartás).

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

További érdekes tartalmakért kövess social media felületeimen is!

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001