Stavanger régió látnivalói

Stavanger régió látnivalói

Stavanger régió

Látnivalók a régióban

Stavanger városa

Pulpit Rock – Preikestolen – Szószék szikla

Kjerag bolten – Beszorult kő

Florli – 4444 fa lépcső

Manafossen vízesés

Lysevegen – Lysebotn szerpentin

Lysefjord hajókirándulás

Stavanger régió

A Lysefjord népszerű turista látnivaló Norvégia dél-nyugati részén, Ryfylke régióban, kb. 25 km-re Stavangertől. Habár 42 km-es hosszúságával sok norvég fjordnál kisebb méretű, Lyseforden évente 300,000 látogatót vonz.

Amellett, hogy a fjord maga is rendkívüli látványt nyújt, két pontja különösen népszerű a turisták körében.

A Szószék-szikla (Prikestolen vagy angolul Pulpit Rock) egy függőlegesen emelkedő, 604 m magas, 25 x 25 méteres fennsík, mely varázslatos kilátást nyújt a Lysefjordra és a környező hegyekre.

Stavanger régió Preikestolen Pulpit Rock Szószék szikla

A fjordok végénél fekszik a Kjeragbolten, mely kedvelt kirándulóhely a két szikla közé beszorult kőnek köszönhetően.

A meglehetősen elszigetelt Lysebotn falu a fjord keleti végén helyezkedik el. Forsand és Oanes falvak pedig a fjord nyugati végében a Lysefjord híd közelében fekszenek, amely a fjord egyetlen átkelési lehetőségét nyújtja.

Stavanger Norvégia délnyugati partján fekszik, az ország harmadik legnagyobb városa, ami már a 12. század óta lakott terület. Élénk kereskedelmi élete van, sokan járnak ide feltöltődni és pihenni is a közeli tavakhoz. Hangulatos kikötője és macskaköves óvárosa mellett a közelben található Lysefjordról is nevezetes.

A Manafossen vízesés vagy a „Moon Waterfall” 92 méterével Norvégia 9. legnagyobb vízesése és a legnagyobb a Rogaland megyében. Stavangertől kb. egy óra autóútra található. A vízeséshez vezető ösvény kb. 0,5 km, mely 20-30 perc alatt kényelmesen teljesíthető. 

Stavanger régió Kikötő - nyáron

Stavanger régió – egyéb hasznos oldalak