Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Kreml látnivalók
egyeni-utazo-moszkva-oroszorszag-kiemelt
Kreml látnivalók

Kreml látnivalók

utazás | Moszkva | Kreml | látnivalók | fakultatív programok

Moszkva Oroszország fővárosa. Az ország elsődleges politikai, kulturális, gazdasági, oktatási és közlekedési központja. Több mint 2500 km²-es területével és 12,5 millió lakosával nemcsak Európa legnagyobb, de legnépesebb városának számít egyben.

A Kreml Moszkva közepének fallal körülvett történelmi épületegyüttesét, Oroszország kulturális és hatalmi központját, uralkodóinak és döntéshozóinak székhelyét jelenti. A Kreml összterülete 27,5 ha.

A moszkvai Kreml a várossal azonos nevű folyó partja fölé, a Borovickij dombra épült, és mára a Világörökség része, a világ egyik leghíresebb épületegyüttese lett.

A szabálytalan háromszöget alkotó fal hossza 2235 m, magassága 5 és 19 m között váltakozik, vastagsága 3,5-6,5 m. A falakat és bástyákat 1485-1495 között emelték a III. Iván által behívott olasz mesterek irányításával. Eredetileg 18 védőbástya készült, a 17. században ezeket sátortetőkkel látták el és további két bástyatornyot is építettek.

Kreml - hasznos infók

Megközelítés

Metróval

Kreml bejárat a Sándor kert felől (Alexander Sad)

Aleksandrovsky Sad – kék 4-es metró

Lenin Library – piros 1-es metró

Boroviskaya szürke 9-es metró

Arbatskaya – kék 4-es metró

Amikor leszállunk a metróról figyeljük a Aleksandrovsky Garden kijáratot jelző táblát.

Bejáratok a Sándor Kert felöli oldalon helyezkedek el. 

A Kreml területére a Kutafiya toronynál, a fegyvertárba pedig a Borovitskaya torony felöl lehet bemenni.

A Vörös tér felöl nincs bejárat csak kijárat. 

 

egyeni-utazo-moszkva-kreml-latnivalok-sandor-kert
Kreml - Sándor kert

Belépőjegy

A belépési idő félóránként van. A látogatók biztonsága érdekében bevezették az előzetes foglalást, így csökkentették az egyszerre fogadható emberek számát. Legyünk pontosak mert a későn érkezőket nem engedik be.

Számoljatok azzal, hogy belépés előtt a biztonsági ellenőrzés hosszabb időt vehet igénybe.

 

Jegyek kaphatók:

 • online (csak teljes árú jegyek); jegyfoglalás a látogatás előtt 17 nappal lehetséges.
 • a látogatás napján a múzeum jegypénztárában a Sándor kertnél
 • terminálokon keresztül, a múzeum a Sándor kertnél található jegypénztárban a látogatás napján (csak teljes árú jegyek).

Egyéb szolgáltatások: idegen vezetés és audio guide 

Pénztár

Érdemes előre jegyet váltatni!

Az online vásárolt jegyeket a bejáratnál található pénztárban kell beváltani.

Nyitva tartás  9:30 to 16:30
Csütörtök zárva

Csomagmegörző

A Kutafiya toronynál, a bejárat alatt található. A nagyobb táskákat kötelező letenni.

Nyitva tartás: 9:00 től 18:30 -ig naponta

Kreml - belépőjegy árak

Kreml és fegyvertár:

(The Armoury Chamber)

1000 rubel (online) → a Kreml területére és a Fegyvertárba tudtok vele bemenni, a többi épületbe nem. Időpontok: 10:00, 12:00, 14:30 és 16:30

Kedvezményes jegy 16 év alatt 500 rubel.

A fegyvertárba nem lehet a terminálon keresztül jegyet váltani. A pénztárban is legkésőbb a kiválasztott időpont előtt 45 perccel vásárolhatunk belépőt. 

Kreml épületegyüttes és az aktuális kiállítások:

(The architectural complex of the Cathedral Square and ongoing exhibition)

700 rubel (online)  → a Kreml területére és a téren található épületekbe jogosít fel belépésre (székesegyházak és kiállítások). A fegyvertába nem lehet vele belépni. Kedvezményes jegy 16 év alatt 500 rubel

 

Harangtorony:

(Bell Towers)

350 rubel – nincs online jegyvásárlás

Időpontok: 10:15, 11:15, 13:00, 14:00, 15:00 és 16:00 illetve május 15-től szeptember 30-ig  17:00

A pénztárban is legkésőbb a kiválasztott időpont előtt 45 perccel vásárolhatunk belépőt. 

14 éves kor alatt nem látogatható.

A torony télen zárva tart. 

kreml látnivalók

A Moszkvai Kreml területe magas történelmi és kulturális értékű hely, ahol a 14. és 20. századi építészeti emlékek találhatók. Napjainkban a Kreml több kormányzati szervnek ad otthont, itt van a moszkvai pátriárka lakosztálya, az Oroszországi Föderáció elnökének rezidenciája (a Szenátus épületében) és több múzeum. A Kreml épületegyüttese a Moszkvába látogató turisták legfontosabb célpontja. A szomszédos Vörös térrel együtt 1990-ben az első oroszországi kulturális helyszínek között vették fel az UNESCO Világörökség listájára.

 • Kutafiya torony
 • Szentháromság torony
 • Arzenál
 • Kongresszusi Palota
 • Szenátus Palota
 • Cár ágyú
 • Tizenkét Apostol-székesegyház és Pátriárkák Palotája
 • Uszpenszkij Székesegyház
 • Lepellevétel Temploma
 • Blagovescsenszkij Székesegyház
 • Arhangelszkij Székesegyház
 • Gránit Palota
 • Nagy Iván harangtorony és Cár harang
 • Fegyvertár

Kutafiya torony

The Kutafiya Tower

A Kutafiya-torony (volt Predmostnaya) az egyetlen torony, amely napjainkig épen fennmaradt. Az őrök itt védték az erődítményhez vezető Szentháromság hidat. A torony mindössze 18 méter magas, melyet Aleviz Fryasin milánói építész tervei alapján 1516-ban emeltek. Napjainkban ez a főbejárata a Kreml-nek.

Szentháromság torony

Trinity Tower

Ha átverekedtük magunkat az ellenőrzésen és elhagytuk a Kutafiya tornyot, a hídon átkelve a hatalmas Szentháromság-torony alatt léphetünk be a Kreml területére. 1495-ben épült és 80 méteres magasságával ez a Kreml legmagasabb tornya. A kaputól balra lévő terület el van zárva a nyilvánosság elől.

Arzenál

The Arsenal

Rögtön balra a Kreml északkeleti sarkában áll az I. Péter által rendelt, de csak bő tíz évvel halála után befejezett Arzenal épülettömbje (1702-1736). A 18. század végén átépítették, majd a franciák felrobbantották. 1816-1828 között állították helyre vegyes, klasszicista és neogótikus stílusban. Jelenleg a terület el van zárva a nyilvánosság elöl.

Kongresszusi Palota

The State Kremlin Palace

Jobbra helyezkedik el az 1961-ben fehérmárványból és üvegből emelt Kongresszusi Palota, mai nevén Állami Kreml-palota.

Cár-ágyú - The Tsar Cannon

Lepellevétel temploma

Church of Laying Our Lady’s Holy Robe

A katedrális mögött található az apró, fehér, egykupolás, 15. században épült Lepellevétel temploma. A belső falakat, oszlopokat és boltíveket 1644-ben készített freskók borítják, amelyek eredeti fényükben pompáznak.

Blagovescsenszkij-székesegyház

The Annunciation Cathedral

A Blagovescsenszkij-székesegyház (Angyali üdvözlet-székesegyház) a moszkvai nagyfejedelmek és cárok egykori házitemploma. Szintén az azonos nevű régi, 14. század végi templom helyén, annak alapjaira épült 1484-1489 között. Eredetileg három kupolája volt, az 1560-as években átépítették, akkor alakult ki a mai kilenckupolás épület. A Blagovescsenszkij-székesegyház kilenc aranyozott hagymakupolájával a palotától balra áll. Ez volt a Királyi-kápolna, ahol a cárokat megkeresztelték és ahol házasságot kötöttek.
Az Angyali üdvözlet-székesegyházban megkeresztelt, a Mária mennybemenetele-székesegyházban megkoronázott cárokat a Mihály arkangyal-székesegyházban temették el.

Nagy Iván-harangtorony és a Cár-harang

The Ivan the Great Bell-Tower, The Tsar Bell

A Katedrális-tér fölé emelkedik a Nagy Iván-harangtorony. Alsó része az 1500-as évek elején épült, akárcsak a templom és az őrtorony. Az eredeti, szintén 1505-1508 között emelt torony Bon Frjazin mester munkája. Magassága 81 méter, így a cár őrszemei akár 32 km-re is elláthattak innen. Az arany hagymakupola a város egyik legjellemzőbb tájékozódási pontja lett. A 21 harang közül a legnehezebb 64 tonnát nyom. Mellette eltörpül a „csupán” 13 és fél tonnás londoni Big Ben. De ezek csupán játékszerek a hatalmas Cár-harang mellett, amely 200 tonnás súlyával vitathatatlanul a világ legnagyobb harangja.

 

Nagy Iván-harangtorony és a Cár-harang The Ivan the Great Bell
Spasskaya-torony - Vörös tér

Szenátus-palota

The Senate

Tovább haladva az Arzenáltól délre található a Szenátus-palota klasszicista épülete. Eredetileg Vaszilij Bazsenov tervei alapján kezdték építeni 1776-ban, de pénzforrások híján az építkezés abbamaradt, közben a tervnek több értékes régi épület esett áldozatul. Végül Matvej Kazakov tervei szerint készült el 1787-ben. Figyeljünk rá hogy nem lehet össze-vissza közlekedni az úton csak a járdán és zebrákon.

Cár-ágyú

The Tsar Cannon

A Szenátus épületével szemben található a Cár-ágyú. Az orosz fémkovácsolás remekét és a valaha alkotott egyik legnagyobb ágyút, amely 1586-ban készült. A dúsan díszített ágyut Andrej Csohov moszkvai mester öntötte bronzból.

Tizenkét Apostol-székesegyház és Pátriárkák Palotája

The Patriarch’s Palace with the Twelve Apostles’s Church

A Cár-ágyú mögött található a Tizenkét Apostol-székesegyház öt ezüstkupolája és a Pátriárkák Palotája, amely az orosz ortodox egyház szellemi vezetőinek volt a székhelye a 17. században. Az egyházszakadást előidéző Nyikon pátriárka palotáját és házitemplomát, a Tizenkét apostol-templomot 1653-1656-ban emelték.

Uszpenszkij-székesegyház

The Assumption Cathedral

Az Uszpenszkij-székesegyház vagy Istenanya elszenderedése-székesegyház egy orosz ortodox templom a moszkvai Kremlben, a Katedrálisok terén (Соборная площадь). A pravoszláv egyház legfőbb temploma, az orosz cárok koronázási temploma és a moszkvai metropoliták, majd pátriárkák temetkezési helye. Belsejét freskókkal és ikonokkal gazdagon díszítették

Kreml - Uszpenszkij-szekesegyhaz - The Assumpiton Cathedral

Fegyvertár

The Armoury Chamber

A Fegyvertárban (Oruzsejnaja-palota) láthatjuk a cárok koronáit, ékszereit, palástjait és trónjait. Ez az épület egykor a birodalmi arany- és ezüstművesek székhelye volt, jelenleg Oroszország legrégibb múzeumának ad otthont. Megtekinthetjük Rettegett Iván trónját, az orosz uralkodók fejét a 16-17. században ékítő Monomakhosz-koronát, Nagy Katalin esküvői ruháját és a hintót, amelyben Szentpétervárról Moszkvába utazott a koronázásra. Itt állították ki Borisz Godunov páncélját és a Fabergé ékszereket.

Arhangelszkij-székesegyház

The Archangel’s Cathedral

A tér délkeleti oldalán emelkedik az Arhangelszkij-székesegyház (Mihály arkangyal-székesegyház). A nagyfejedelmek és cárok temetkezési temploma volt, melyet Aleviz Frjazin Novij irányításával építettek (Frjazin névvel illeték a külföldről érkezett mestereket.) A  Mihály arkangyalnak felszentelt templom 1505-1508 között épült az orosz és olasz stílus keverékeként. 46 kriptájában nyugszanak Oroszország hercegei, cárjai és birodalmi főméltóságai.

Gránit Palota

The Faceted Chamber

A térre néző csiszolt gránit falak a Gránit-palotához (Granovitaja-palota) tartoznak, amely az egyik legrégibb hivatali épület Moszkvában, 1487 és 1491 között épült. A reneszánsz stílusú palotaépület Marco Ruffo és Pietro Antonio Solari munkája. 495 m2-es, csupán 9 m belmagasságú termének boltozatait egyetlen központi oszlop tartja. A teremben többek között győzelmi ünnepségeket, tanácskozásokat tartottak, itt fogadták a külföldi követeket is.

KREML LÁTNIVALÓK - TÉRKÉP

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK

egyeni-utazo-moszkva-oroszorszag-kiemelt

Kreml látnivalók

utazás | Moszkva | Kreml | látnivalók | fakultatív programok Moszkva Oroszország fővárosa. Az ország elsődleges politikai, kulturális, gazdasági, oktatási és közlekedési központja. Több mint

Tovább olvasom »

Moszkva látnivalói

utazás | Moszkva | látnivalók | fakultatív programok Moszkva Oroszország fővárosa. Az ország elsődleges politikai, kulturális, gazdasági, oktatási és közlekedési központja. Több mint 2500 km²-es

Tovább olvasom »
Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001