utazás | inspirációk | ezt látni kell | programok

Fraser-sziget, Ausztrália

Az Ausztráliához tartozó Fraser-sziget körülbelül 300 km-re található északra Brisbane városától. Az 1840 km²-es területű szigetet a világ legnagyobb homokszigeteként tartják számon és 1992-ben felkerült a világörökségi listára. A Fraser-sziget a Great Sandy Nemzeti Park része. A sziget kialakulásában jelentős szerepet játszott a új-dél-walesi parti folyókból származó üledéki homok, amit a tengeráramlatok sodortak észak felé. Ez a folyamat alakította ki a queenslandi partok mentén a délebbre fekvő Déli-Stradbroke-, Északi-Stradbroke-, Moreton- és Bribie-szigeteket is. A sziget belsejében mintegy 100 édesvízi tó található, legismertebb a Mckenzie. A csapadékvíz által táplált tó gyönyörű kék vizét tiszta fehér homok veszi körül. A sziget növényzete változatos, a parti dűnék mögött esőerdők és eukaliptusz erdők is húzódnak. Ez az egyetlen hely a Földön, ahol a magas esőerdők a homokdűnéken nőnek több mint 200 méter magasra.

A szigeten találkozhatunk dingókkal is, melyek száma sajnos hanyatlóban van. 2008 januári becslések szerint 120 és 150 közötti a népességük a szigeten. A dingókat a megmaradásuk érdekében nem szabad a turistáknak etetni. A dingók mellett 350 madárfaj és több fajta erszényes is él a szigeten. A szigetet körülvevő Korall-tengerben hosszúszárnyú bálnák és delfinek is megfigyelhetőek. Évente 1500 púpos bálna vonul el a sziget közelében, melyre megfigyelőtúrákat szerveznek.

A szigeten nincsenek állandó települések és bennszülött lakosság, a turisták kiszolgálására néhány hotel szolgál. Szárazföldi közlekedésre csak négy-kerék meghajtású járműveket engedélyeznek, ezért a turisták többsége szervezett programok keretében látogat a szigetre nagy méretű, speciálisan átalakított autókkal.

Több mint 250 km hosszú partszakasz, színes homoksziklák, látványos dűnék, esőerdők, kristálytiszta vizű patakok és fehér homokos tavak. Ez a Fraser Island!

Boldt kastély, New York

A Boldt kastély az egyik fő turisztikai látnivaló Thousand Island régióban, New York államban, a Kanadai határ mellett. A kastély a Hart szigeten, a Saint Lawrence folyó ölelésében fekszik. A magán kúriát eredetileg egy amerikai milliomos és hotel mágnás, George Boldt építette imádott feleségének. Mérhetetlen szerelme jeléül 1898-ban tetemes pénzért szív alakúvá formáztatta át a korábbi sziget körvonalát, majd 1900-ban belevágott egy hatalmas romantikus stílusú kastély felépítésébe. Az időközben Heart (Szív) Island-re átkeresztelt szigeten folyó építkezés befejezését 1905 Valentin napjára időzítették a tervezők. Azonban a kastély építése 1904 elején abbamaradt Boldt feleségének hirtelen halálát követően. Boldt soha nem tért vissza a Heart szigetre, de továbbra is a Thousand szigeteken töltötte a nyarakat egészen a haláláig (1916). Ezután az elhagyatott kastély 73 évig üresen állt és folyamatosan ki volt téve a zord időjárás viszontagságainak és a vandál behatolók rombolásának.

1977-ben a Thousand Islands Bridge Authority jelképes összegért megvásárolta a szigetet és jelenleg is a vállalat a Boldt kastély és Yacht House tulajdonosa és üzemeltetője. A szigeten álló épületek rekonstruálása és az eredeti tervek szerinti befejezése csaknem 20 évig tartott.
A kastély látogatása során megismerhetjük a Boldt házaspár tragikus szerelmi történetét és egy letűnt korszak pompáját.
Napjainkban a kastély vízi taxival és túrahajókkal közelíthető meg, május közepétől októberig várja a látogatókat. Az öt hektáros sziget és épületei belépődíj ellenében látogathatóak. A Boldt kastély népszerű célpontja az amerikai és a kanadai turistáknak is.

Pitigliano, Olaszország

Van Toszkánában egy hely, amit nagyon kevesek ismernek. Az alig több mint 3000 fős Pitigliano festői kisvárosa valószínűleg Toszkána egyik legbájosabb városa. A körülbelül 300 méter magas tufa sziklán elhelyezkedő település fenségesen tornyosul a zöldellő völgyek fölé. Különösen lenyűgöző a rendkívül festői városkép a barnavörös kőházakkal, amelyeket a sziklafalra, szorosan egymás mellé építettek. Az egykor itt élt zsidó kisebbség miatt Kis Jeruzsálemnek is szokták nevezni. Pitigliano legfontosabb látványosságai a történelmi óváros középkori kő sikátorai, a kis múzeumok és a zsidó negyed. De sok izgalmas látnivaló van még a környéken, köszönhetően a gazdag etruszk örökségnek! Megcsodálhatjuk a város központjában található Medici vízvezetéket is. Pitigliano legcsodálatosabb kilátópontja a Via San Michele utcán található, a temető közelében. Ezen az utcán parkolót is találunk és mindössze néhány lépésnyire van az óvárostól. Már útközben elénk tárul a tufa város látképe, amiről csodás fotót lehet készíteni a távolból (Viewpoint Pitigliano Panorama).

Jasná, Szlovákia

Jasná, Szlovákia legnagyobb síközpontja, nyáron pedig az egyik legnépszerűbb turista paradicsom, ami tökéletes célpont a kirándulni vágyóknak. A Chopok 2024 méter magas csúcsára modern felvonókkal juthatunk fel és indulhatunk hosszabb rövidebb túrákra, így megismerhetjük a Liptó és Felső-Garam szépségeit egyetlen nap alatt. Jasná rengeteg különféle nehézségi fokú túraútvonalat kínál, a gyermekes családok és a kezdők részére alkalmas könnyű utaktól egészen a felkészülést igénylő nehéz, tapasztalt turisták számára alkalmas túráking. Ha nem érzed magad olyan magabiztosnak a túrázásban, használd a professzionális hegyi idegenvezetők szolgáltatásait. Személyes kedvencem a közepes nehézségű Ďumbier-hegy gerinc túra. A Mt. Ďumbier, az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsa, mely jó idő esetén 360 ° -os kilátást nyújt Közép- és Észak-Szlovákia szinte minden hegyvonulatára.

A kiindulópont a felvonó felső állomása a Chopok-hegyen, ahol a híres Demián sárkányt is találjuk. Demián monumentális szobrát Vladimír Eperješi kovács készítette, melynek súlya 1,5 tonna és 3 méter magas. Az impozáns sárkánynak három feje van. Közülük kettő tüzet és gőzt köp, a harmadik torkában pedig egy rézcsengő van, amely szerencsét hoz, amikor megszólal. A sárkányt, a Demänová-völgyben elrejtett kincsek őrzőjét, egy régi liptói legenda ihlette, amely szerint egy sárkány élt Demänová barlangjaiban.

Flatiron, New York

A Flatiron Building, eredeti nevén Fuller Building, New York Manhattan városrészének elegáns felhőkarcolója. 1902-ben, a Broadway és az Ötödik sugárút kereszteződésében épült, ami már abban az időben is prominens helynek számított. A háromszögletű telken álló ház volt az első acélvázra épült felhőkarcoló a világon. A Daniel Burnham tervezte vékony, ék alakú épület igazán impozáns látványt nyújt. A csaknem 94 méter magas Flatiron szélellenállása és stabilitása miatt sokan aggódtak ezért a “Burnham’s Folly” becenevet kapta. Ám úgy tűnik félelmük alaptalan volt. A Flatiron soha nem volt a város legmagasabb épülete, de a fotósok és a művészek körében elterjedt népszerűsége New York maradandó szimbólumává tette. Eredeti nevét George A. Fuller, a Fuller Company alapítója és a „felhőkarcoló atyja” után kapta, aki két évvel korábban, 1900-ban halt meg, de a helyiek továbbra is „The Flatiron” -nak hívták.

1925 októberében Fuller veje, akinek készpénzre volt szüksége eladta az épületet egy Lewis Rosenbaum által létrehozott szindikátusnak. Az ár 2 millió dollár volt.
2009-ben a Sorgente Group olasz ingatlanbefektetési társaság megvásárolta az épület többségi részesedését azzal a tervvel, hogy világszínvonalú luxusszállodává alakítja.
A 22 emeletes Flatiron épület értékét, amely jelenleg szállodaként üzemel, 190 millió dollárra becsülték. Annak idején az építész kritikusok nagyon bírálták, például a The New York Times „szörnyűségnek” nevezte.
Amikor a Flatiron épület először megnyílt, a női bérlők hátrányos helyzetbe kerültek, mivel az épület tervezői nem alakítottak ki női mellékhelyiségeket. A vezetésnek ki kellett jelölnie a férfiak és a nők számára külön-külön mosdókat így emeletenként változik hol milyen mellékhelyiség található.
Abban az időben az épület arról volt ismert, hogy a lefelé irányuló légáram miatt az épület lábánál a szél gyakran felemelte a női szoknyákat, felfedve a bokájukat a fiatal férfiak legnagyobb örömére.
Ma a Flatiron épületet gyakran használják televíziós reklámokban és dokumentumfilmekben, mint a város könnyen felismerhető szimbólumát.

Temblor Range, Kalifornia

Tavasszal a Kaliforniai Temblor Range közelében a völgyeket sárga, rózsaszín, lila, narancssárga és kék vadvirágok lepik el, amitől a szivárvány színeiben pompázik a táj. A végtelen színkavalkád nagyon kellemes illatot áraszt magából így, aki virágzáskor jár Kaliforniában nem csak láthatja hanem érezheti is a vadvirágok fenséges illatát. Állítólag a Temblor Range által keletről határolt Carrizo Plain Nemzeti Emlékhely felidézi milyen lehetett Kalifornia hatalmas völgye mielőtt megjelent a mezőgazdaság. A Temblor-hegység a San Andreas-törés mellett fekszik, ezért valószínűleg már korai spanyol felfedezők is tapasztaltak a területen földrengést (temblor) - innen ered a név. A Los Angelestől néhány órára található Carrizo-síkság tökéletes célpont a természetbe vágyóknak, ahol különféle vadon élő, veszélyeztetett növényfajt is találni. Az őslakos amerikaiak számára kulturálisan fontos terület.

Aveiro, Portugália

Aveiro egy nagyrészt felfedezetlen, egyedülálló portugál kisváros, amelyet kiemelkedő természeti szépség vesz körül. A csatornái miatt “Portugália Velencéjének” is nevezett Aveiro, a tengerpart és a szárazföld között fekszik, ahol az Atlanti óceán sós vize a Vogua édes vizével keveredik. A lagúna szélén fekvő város központjától csak egy rövid buszútra lenyűgöző strandokat találunk. Ezek a homokos partok 5 km hosszan húzódnak és két fő üdülővárost ölelnek át; Costa Nova és Barra Beach. A sziget nyúlvány Atlanti óceán felőli oldalán végtelen hosszú homokdűnék és strandok húzódnak, ahol fából készült ösvényen lehet végigsétálni a part mentén. A szárazföld felőli oldalon lévő sétáló utcán (Avenida José Estevão) találhatóak a színes csíkos házikók. A halpiacot semmiképp ne hagyjátok ki!

Flamsbana, Norvégia

A Norvégiában közlekedő Flam vasút egyike a világ legvonzóbb és leglátványosabb vasútvonalainak. Ez a világ legmeredekebb normál sínen futó vasútvonala, melyen utazva végig fantasztikus panorámában gyönyörködhetünk. A vonat édes kis falvakon, mély hasadékon, havas csúcsok között és dübörgő vízesések mellett fut a Myrdal vidékén. Tengerszintről indulva 866 méter magasra kapaszkodik fel a 20 kilométeres távon. Óriási kihívás volt annak idején a vasútépítő mérnököknek, hogy a Mydral fensíkról kiindulva vasutat építsenek a meredek hegyoldalba egészen a Flam völgy mélyen fekvő részéig. A vasútvonal majdnem 80%-nak 55 fok a lejtőszöge. A vonatnak egy órára van szüksége a 20 km-es táv megtételéhez. Útközben 20 alagúton halad át, amelyek hossza összesen 6 kilométert tesz ki. Az alagutak közül 18-at kézi erővel vájták, így ezen alagutak minden méteréhez a vasútépítő munkások egy havi nehéz munkája társul.

Annak érdekében, hogy elkerülje a hógörgetegek által veszélyeztetett területeket, útja folyamán a Flam vasút háromszor átszeli a völgy mélyén haladó folyó medrét. Ahelyett, hogy hídakat építettek volna a vasútnak inkább a folyónak vágtak egy alagutat a vasútvonal alatt.

Keukenhof, Hollandia

Azt szokták mondani, hogy aki a virágot szereti rossz ember nem lehet. Ha te is közéjük tartozol akkor egyszer mindenképp el kell látogatnod Keukenhof-ba, a tulipánok földjére. 2019-ben mintegy 1,5 millió ember kereste fel a parkot, ami minden évben csak két hónapig, a tavaszi virágzások idején várja a csodálatos virágélményekre vágyókat. Az év többi részében azon munkálkodnak, hogy ebben a két hónapban tökéletes látványt tudjanak biztosítani a látogatóknak. A hivatalos adatok szerint kb. 7 millió virághagymát ültetnek el évente a 32 hektáros parkban.⁣ Sajnos 2020-ban a járvány miatt a park nem nyithatott ki, azonban az elmúlt egy évben több biztonsági intézkedést is tettek, hogy idén fogadni tudják az érdeklődőket. Tekintettel az aktuális koronavírus helyzetre, a holland kormányzat újabb országos intézkedéseket jelentett be, melynek következtében a park idén sem nyithatta meg kapuit a tervezett időpontban.

Egyéni utazó - Garda tó - inspirációk

Isola del Garda, Olaszország

Az Isola del Garda vagy másnéven Isola Borghese a Garda tó legnagyobb szigete. A Felice kikötőjétől nem messze fekvő 7 hektáros sziget Lady Charlotte Cavazza tulajdonában van. Bár a Cavazza család ma is a szigeten él, 2002 óta márciustól októberig a sziget és rajta lévő villa vezetett túra keretében látogatható, illetve különleges eseményekre bérelhető. A túrán megtekinthető a villa alatt teraszosan elterülő csodás angol és olasz kert valamint megismerkedhetünk a sziget gazdag történelmével is. A 20. század elején, Luigi Rovelli építész által tervezett elegáns neogótikus, velencei stílusú villa két szobája is bejárható a látogatás során.⁣ Ha a Garda tónál jártok érdemes ellátogatni a szigetre, mert varázslatos látványt nyújt.⁣