Barion Pixel
lépésről lépésre megtervezzük az utazásod >>>
Azori-szigetek – Az Atlanti-óceán gyöngyszeme
Azori-szigetek
Azori-szigetek – Az Atlanti-óceán gyöngyszeme

Azori-szigetek – Az Atlanti-óceán gyöngyszeme

utazás | Portugália | Azori-szigetek | São Miguel | közlekedés

Azori-szigetek

.

Az Azori-szigetek vulkáni eredetű szigetcsoport, mely 9 lakott szigetből áll. A szigetcsoport Portugáliához tartozik és az Atlanti-óceánon fekszik 1500 km távolságra Lisszabontól és mintegy 3900 km távolságra Észak-Amerikától. 

Egyre népszerűbb úti cél a lenyűgöző tájnak, a természeti szépségének, a túra útvonalaknak és a melegvizű forrásoknak köszönhetően.

A vulkáni eredetű szigetcsoport Makaronéziához tartozik, adminisztratív központja a Faial szigetén épült Horta, legnagyobb városa pedig a São Miguel szigetén található Ponta Delgada

Nem egy tipikus strandolós úti cél, ennek ellenére évről évre egyre több látogatót vonz.  

Egy azori-szigeteki utazás megtervezése előtt olyan kérdéseket kell megválaszolnod, hogy mikor és mennyi időre szeretnél utazni, melyik szigeteket szeretnéd meglátogatni és hogyan fogsz közlekedni a szigeteken és azok között. Ezek megválaszolása nem egyszerű feladat, ha nem vagyunk tisztában a szigetcsoport adottságaival. Ebben a bejegyzésben igyekszem röviden választ adni a fenti kérdésekre, de részletes leírást, illetve további hasznos információkat az Azori-szigetek digitális útikalauzban találsz. 

Azori-szigetek Faial

Azori-szigetek digitális útikalauz!

Szívesen utaznál az Azori-szigetekre, de segítségre van szükséged a szervezésben? Kérd ajánlatomat az utazás megtervezésére vagy szervezd meg egyénileg a digitális útikalauz segítségével! Az útikalauz első fele választ ad a szigetcsoporttal kapcsolatban általánosan felmerülő kérdésekre (utazás időpontja és módja, közlekedés, időjárás, szállás választás, stb.), a második felében pedig összegyűjtöttem minden fontos információt, programot és látnivalót São Miguel szigetével kapcsolatban.

HAMAROSAN!

Azori-szigetek digitális útikalauz!

Tartalomjegyzék

Azori-szigetek dióhéjban

Történelme

.

Az Azori-szigetek évmilliókkal ezelőtt keletkezett vulkáni tevékenységek és tektonikus lemezek hatására. A szigeteken tett látogatás során szemtanúi lehetünk ennek az egyedülálló vulkáni jellegű tájnak.
A szigetcsoport a 14. században jelent meg a felfedezők térképein. ‘Hivatalosan’ 1427-ben fedezték fel, melyet Gonçalo Velho portugál hajóskapitány személyéhez kötnek. Feltérképezését 1450-ben Diogo de Silves végezte.
A következő néhány évben a szigeteket lassan betelepítették a szárazföldről érkezők, először Santa Maria szigetét, aztán São Miguel-t, majd lassan követte a többi sziget.
A szigetek fejlődését meghatározta stratégiailag fontos elhelyezkedése. Az azóta eltelt évek során más országok életében is fontos szerepet töltött be.
Ma az Azori-szigetek „Portugália autonóm régiója”. Tehát bár Portugália részét képezi, megvan a maga szabadsága és egyedisége.

Alapadatok

.

Fővárosa: Ponta Delgada (regionális kormányzat), Angra do Heroísmo (legfelsőbb bíróság), Horta (törvényhozó gyűlés)
Államforma: autonóm régió
Hivatalos nyelv: portugál
Népesség:  246 746 fő (2011)
Terület: 2333 km²
Szigetek: a 9 lakott sziget 3 csoportban helyezkedik el: nyugaton Corvo és Flores, középen Faial, Pico, São Jorge, Graciosa és Terceira, keleten São Miguel és Santa Maria. Ezeken kívül van még néhány kis, lakatlan sziget vagy inkább szirt, ezek az úgynevezett ‘hangyácskák’.

A szigetek vulkáni eredetűek, a legkorábbi több mint 8 millió évvel ezelőtt keletkezett (Santa Maria), a legújabb pedig körülbelül 300 000 évvel ezelőtt (Pico).

Azori-szigetek - hasznos információk

A szigetcsoport megközelítése

.

Közlekedés szempontjából 3 dolgot kell figyelembe venned, amikor a szigetekre utazol:

  • Hogyan jutsz el az Azori-szigetekre?
  • Hogy fogsz közlekedni a szigetek között?
  • Mivel és hogyan fogod felfedezni a szigeteket?

Budapestről nincs közvetlen járat, ezért minimum egy átszállással kell számolnod. A legnépszerűbb tranzit városok Lisszabon és Porto. A tranzit időtől függően érdemes 1-1 napot számolni az oda- és visszaútra. 

A szárazföldi Portugáliából több szigetre is indul közvetlen járat, ezért első lépésként érdemes meghatározni, hogy mennyi időre szeretnél utazni és hány szigetet szeretnél felfedezni.  

Utazással kapcsolatos hasznos információkat a digitális útikalauzban találsz!

Egyéni Utazó - Azori szigetek utazás egyénileg
Azori-szigetek Ponta Delgada

Közlekedés a szigeteken és az egyes szigetek között

.

Kétféleképpen lehet a szigetek között utazni.

A 3 szigetcsoport között repülővel, a szigetcsoportok egyes tagjai között pedig komppal tudsz közlekedni. Ez alól kivétel a keleti szigetcsoport, melynek két tagja (São Miguel és Santa Maria) olyan messze helyezkedik el egymástól és a többi szigettől, hogy csak a repülő jöhet szóba.

Különböző kompvonalak vannak, amelyek meghatározott útvonalakon közlekednek a szigetek között. 
Ha már az Azori-szigeteken tartózkodsz, ahhoz hogy a legtöbbet tudd kihozni az utazásodból, érdemes átgondolni a közlekedési lehetőségeket. Ha több napra érkezel valamelyik szigetre, akkor az autóbérlés lesz a legjobb választás. Azonban nem kell minden szigeten autót bérelned különösen akkor, ha rövid időt töltesz ott. Ilyen esetekben könnyedén igénybe veheted a taxikat, a tömegközlekedést vagy befizethetsz egy szervezett túrára.

Azori-szigetek Ponta Delgada

Szállások az Egyéni Utazó ajánlásával!

4 csillagos szálloda

A Ponta Delgada szívében található Sao Miguel Park Hotel ingyenes privát parkolási lehetőséggel, wellness részleggel és reggelivel várja a látogatókat. Kiváló elhelyezkedésének és értékelésének köszönhetően népszerű választás a turisták körében.

Szállás foglalás:  Sao Miguel Park Hotel****

Apartman nagyobb társaságoknak vagy családoknak

Az öt hálószobás, max 10 fő befogadására alkalmas ház terasszal, kerttel és grillezési lehetőséggel rendelkezik. Ingyenes parkolási lehetőség az utcán található. Mi öten szálltunk meg ebben a házban és mindennel meg voltunk elégedve, a házigazda is nagyon segítőkész volt.

Szállás foglalás: Casa das Capelas – Perfect for families

Mikor és mennyi időre utazzunk?

.

A 9 szigetből álló szigetcsoport az Atlanti-óceánon, a meleg vizű Golf-áramlat kellős közepén található, ezért soha nincs túl hideg vagy túl meleg, így az év legnagyobb részében kitűnő úti cél. Mivel a szigetcsoport az Atlanti-óceán közepén fekszik, távol a szárazföldtől,  időjárása meglehetősen kiszámíthatatlan főleg szezonon kívűl. A legjobb hónap az utazáshoz július, augusztus és szeptember. Bár ez a fő turisztikai szezon, ilyenkor tapasztalhatjuk meg a legkedvezőbb időjárási viszonyokat.

Mivel valószínűleg nem fogod az összes szigetet meglátogatni egy utazás alkalmával, véleményem szerint egy 10-14 napos utazás tökéletes arra, hogy felfedezzük São Miguelt és még néhány kisebb szigetet a középső (vagy nyugati) szigetcsoportban. Egy jól megtervezett utazás esetén lehetőség van arra is, hogy 1-1 napra “átugorj” valamelyik közelebbi szigetre, például Flores-ről Corvo-ra vagy Pico-ról Faial szigetére.

Azori-szigetek Flores
Azori-szigetek - Terceira

A szigetek

.

Az Azori -szigetek 9 szigetből áll, melyek mérete, tája és népessége eltér egymástól. A közös nevező bennük a gyönyörű természet.
São Miguel a legnagyobb sziget, a zöld milliónyi árnyalatával és a legjobb turisztikai infrastruktúrával örvendezteti meg a látogatókat. Santa Maria szigetét fedezték fel először a portugál tengerészek, emelett kiváló választás, ha strandolni szeretnél pár napot. Faial sziget a gyönyörű virágairól, a mellette fekvő Pico pedig a száraz boráról ismert. Pico szigetén található Portugália legmagasabb csúcsa (Pico 2351 m a.s.l.), ezért a túrázók körében igen népszerű választás. São Jorge szintén a túrázók és az aktív kikapcsolódást keresők kedvence. A Graciosa az egész szigetcsoport leglaposabb szigete és híres fehérre meszelt vidéki házairól és holland stílusú szélmalmairól. A gyönyörű és vendégszerető Terceira meghatározó szerepet játszott Portugália történetében, ezért kulturális szempontból a legjobb választás. Flores szigetébe, ahol Európa kezdődik és véget ér, könnyű beleszeretni a rengetek vízesés miatt. Corvo pedig a legkisebb tag, mindösszesen 17 km2.

Azori-szigetek - Terceira

Összefoglaló

.

Egy utazás megszervezése meglehetősen összetett feladat, különösen akkor, ha nem rendelkezünk elegendő információval az úti célt illetően. Különösen igaz ez az Azori-szigetekre, mely 9 szigetből áll és rengeteg látnivalót, programot kínál a látogatók számára. Számtalan kérdés merül fel az utazással, az időjárással, a szállás választással és közlekedéssel kapcsolatban, melyek megválaszolása nem egyszerű feladat. Nem lehet egy mondatban összefoglalni a választ, mert sok tényezőt kell figyelembe venni. Fontos az elején tisztázni, hogy mikor, mennyi időre és mely szigetekre szeretnél utazni. Rutinos utazó vagy? Szeretnéd minél rövidebb tranzit idővel megoldani az utazást vagy inkább szívesen beiktatnál egy lisszaboni vagy portoi városnézést? Hol érdemes szállást és autót foglalni például São Miguel szigetén? Hogyan és mivel fogsz közlekedni az egyes szigetek között? Ezek eldöntésében segít neked az  Azori-szigetek digitális útikalauz, melyben igyekszem választ adni minden felmerülő kérdésre. Részletesen foglalkozom az említett témákkal, illetve több program és útvonal tervet is összeállítottam számodra.  Az útikalauz első fele foglalkozik a szigetcsoporttal kapcsolatban általánosan felmerülő kérdésekkel (utazás, időjárás, szállás választás, stb.), a második felében pedig összegyűjtöttem minden fontos információt, programot és látnivalót São Miguel szigetével kapcsolatban.

Jó szervezést és élményekben gazdag utazást kívánok!

Egyéni Utazó - Azori szigetek utazás egyénileg

További részleteket és hasznos infókat a digitális útikalauzban találsz!

Azori-szigetek digitális útikalauz!

Szívesen utaznál az Azori-szigetekre, de segítségre van szükséged a szervezésben? Kérd ajánlatomat az utazás megtervezésére vagy szervezd meg egyénileg a digitális útikalauz segítségével! Az útikalauz első fele választ ad a szigetcsoporttal kapcsolatban általánosan felmerülő kérdésekre (utazás időpontja és módja, közlekedés, időjárás, szállás választás, stb.), a második felében pedig összegyűjtöttem minden fontos információt, programot és látnivalót São Miguel szigetével kapcsolatban.

 Az utazónapló végigvisz az utazásszervezés legfontosabb lépésein, segít céljaid megfogalmazásában és megőrzi mindazt, ami számodra a legfontosabb és legemlékezetesebb volt utazásod során. 136 oldalon át gyűjtheted életre szóló emlékeidet és 4 különböző utazást örökíthetsz meg a tervezéstől az utazáson át a legszebb emlékekig.

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Forrás: https://www.visitazores.com/ és Egyéni Utazó

Képek: https://www.freepik.com,  https://unsplash.com, https://www.canva.com/ és Egyéni Utazó

Partnerprogram: A fenti bejegyzés un. partner linket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után jutalékot kapok. Ez nem drágítja a szolgáltatás árát, ezért ha hasznosnak találtad bejegyzésem, örömmel veszem ha a fenti linkről indítod foglalásod. Előre is nagyon köszönöm támogatásodat!

További bejegyzések

Egyéni Utazó

Hírlevél feliratkozás

Egyéni Utazó

Ingyenes Porto és környéke útikalauz!

Egyéni Utazó

Köszönjük megrendelésed!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

iranytu-vagy-navigator-001