Autóbérlés kisokos
Autóbérlés kisokos

Autóbérlés kisokos

Autóbérlés kisokos

Minden amit az autóbérlésről tudni kell

Régóta készülök írni nektek egy autóbérlés kisokos, melyben minden hasznos infót megtaláltok az autóbérlésről és annak menetéről. Egy kicsit hosszúra sikeredett a bejegyzés de remélem segíteni fog nektek eligazodni a témában.

Autóbérlés kisokos – Tartalom

görgess vagy klikk a menüpontra

1.Keresés – hol és hogyan?

2. Foglalás

Fontos információk – mire figyeljünk!

Biztosítás részletesen – kötelező és opcionális

Egyéb felmerülő extra költségek

3. Fizetés – mikor és mivel?

4. Átvétel – leadás


1. Keresés – hol és hogyan?

Először térképezzük fel a kínálatot. Keresni úgynevezett OTA (online travel agency) oldalakon érdemes. Én általában 3-4 oldal kínálatát nézem meg és hasonlítom össze. Érdemes minden oldalt ugyanarra a pénznemre (pl: dollár) állítani keresés előtt, hogy egyszerűbb legyen az összehasonlítás.

OTA és egyéb oldalak amiket én használok a kereséshez:

magyar nyelvű oldalak

https://www.autoberlesonline.hu/

https://www.rentalcars.com/

Mindkettő különböző kölcsönzők ajánlatát gyűjti össze. Foglalni ezeken az oldalakon tudsz, nem írányít át másik oldalra.

angol nyelvű oldalak

https://www.kayak.com/

https://www.economycarrentals.com/

Mindkettő különböző gyűjtőoldalak és kölcsönzők ajánlatait gyűjti össze. Foglalni ezeken az oldalakon is tudsz, de sok esetben átirányít másik oldalra. Ez lehet akár közvetlen a kölcsönző cég oldala is.

Utazómajom ajánlja

https://www.billiger-mietwagen.de/

Rengeteg nemzetközi, mindenki által jól ismert autókölcsönző cég létezik (Avis, Budget, Hertz, Sixt, Thrifty), melyek az első tíz találatban általában benne vannak, de nem feltételen ezek a legkedvezőbb árúak. Mivel itt is igaz a mondás, hogy nem mindig a legolcsóbb a legjobb, én általában ezek közül választok még akkor is ha pár ezer forinttal drágábban jönnek ki. Természetesen minden országban vannak, helyi, kisebb autókölcsönző cégek is. Ezek sokszor olcsóbbak és előfordul, hogy elfogadnak készpénzt és sima bankkártyát is (erről még később!). Ha ilyet választanál mindenképp olvasd el az értékeléseket vagy olvass utána a neten.

Keresésnél az alábbiakat fogják kérni, mert ezek mind befolyásolják az árat:

Átvétel helye: általában mindenki reptéri átvételt szokott választani. Természetesen van lehetőség arra is, hogy a városban vegyétek fel az autót (ami nem minden esetben olcsóbb) viszont ilyenkor számoljatok a reptéri transzferrel is, ami 2-3 ember esetén már elég jelentős összeg lehet. Ha nem lesz szükség az utazásotok teljes időtartamára az autóra vagy másik városból repültök haza, akkor választhatjátok azt az opciót is, hogy máshol adjátok le az autót (different drop-off) . Ezért felárat számolnak fel és bérleti díj is jelentősen magasabb lehet.

Átvétel és leadás dátuma, időpontja: ha még nincs konkrét dátumotok akkor is érdemes megnézni, hogy hozzávetőlegesen mekkora költséggel számolhattok. Nézzétek meg mikor érkezik és indul a gép és ahhoz viszonyítva írjátok be az időpontot. Az időpont megválasztásánál vegyétek figyelembe, hogy a bérlés mindig 24 órára vonatkozik. Ha például a felvétel időpontja 10:00 óra, akkor a leadás ne 10:30 legyen, mert az plusz 1 napot jelent. Inkább vigyük vissza egy fél órával korábban az autót.

Sofőr életkora: ha a sofőr túl fiatal vagy túl idős akkor felárat számolnak fel, de a 21 vagy 25 éves kor betöltése általában alapfeltétel. A legtöbb esetben a vezetőnek legalább 1 éve kell rendelkeznie érvényes jogosítvánnyal. A legtöbb kereső oldalon létezik egy alapbeállítás (pl: 30-65 év), ezért csak akkor van dolgunk vele ha ebbe nem esünk bele.

Autóbérlés kisokos

TIPP

Minél előbb foglaljátok le az autót annál kedvezőbb lesz a bérleti díj. Előfordulnak ár ingadozások, ezért érdemes visszatérni az oldalra és csekkolni az árat! Az online foglalás sok esetben ingyen lemondható, így ha változik az útiterv nem kell aggódni.


2. Foglalás

Fontos infók – Mire figyeljünk az autóbérlés során?

A kereső oldalak esetében látni fogod a találatoknál, hogy hol-mennyiért foglalható a kiválasztott autó, majd kattintás után átirányít az adott oldalra. Ez lehet egy másik OTA oldal vagy akár a kölcsönző honlapja is.

Ha itt felhozza közvetlen az autókölcsönző oldalát is, és nem jelentősen drágább a bérleti díj, mint más közvetítő oldalakon, akkor érdemes inkább a kölcsönzőnél foglalni.

Autóbérlés kisokos

Alapszabály!

Az autót nyugodtan foglaljátok le ott ahol a legolcsóbb (akár közvetítő vagy OTA oldalon) azonban biztosítást mindig a kölcsönző oldalán vagy a helyszínen kössetek!


Foglalásnál az alábbiakra figyeljetek

az ár tartalmazza-e a helyi adókat és felárakat, (pl.: reptéri felár, pótdíj)

az autó kategóriája jelentősen befolyásolhatja az árat. Oldalanként eltérő besorolások vannak de ezek a legáltalánosabbak: kicsi vagy gazdaságos (small/economy), közepes (medium), nagy (large), suv, luxus, cabrio (convertible), stb. A csomagok és utasok száma szerint döntsük el melyik a legmegfelelőbb számunkra.

TIPP

Napi pár ezer forint többletköltséggel foglalhatunk nagyobb kategóriájú autót. Ne csábuljunk el, mert hosszabb bérlésnél ez már jelentősebb összeg lehet, valamint sok esetben mi például nagyobb kategóriájú autót kaptunk, mint amit foglaltunk. Nagyobb kategóriánál számoljatok azzal, hogy drágább lesz a biztosítás is.

ingyenes lemondás/módosítás: ha van rá lehetőség akkor válasszátok az ingyenes lemondást vagy a helyszínen fizetés opciót (Free cancellation / Reserve now, pay later). Bármi történhet, esetleg találhattok kedvezőbb ajánlatot is.

üzemanyag szabályzat: általában minden reptér közelében van benzinkút, ezért én mindig a teli-teli (Full to full) opciót választom, azaz teli tankkal hozzunk el az autót és telivel visszük vissza. Miután felvettétek az autót érdemes figyelni, hogy visszafelé hol tudtok a környéken megállni tankolni. Amennyiben megfeledkeztek róla semmi gond, mivel a google segítségével egy perc alatt megtalálható a legközelebbi benzinkút így még keresni se kell a helyszínen.

megtehető kilométer: hosszabb utak esetén különösen fontos, hogy korlátlan kilométer használatot tartalmazzon az ár, mert a pótdíj elég magas szokott lenni (Unlimited Free Kilometers Included)

biztosítás: ezzel külön pontban is foglalkozom de a lényeg, hogy mindig kössünk biztosítást. Az alapár szokta tartalmazni a kötelező biztosításokat de érdemes a helyszínen kiegészítő biztosítást kötni, mely csökkenti az önrészünket (sok esetben akár nullára).

Rentalcars találati oldal


Biztosítás részletesen

Ez az egyik legtöbb kérdést felvető téma, melyet nagyon nehéz röviden és tömören összefoglalni. Tulajdonképpen emiatt született meg az autóbérlés kisokos bejegyzés. A legtöbb országban eltérő biztosítási típusok és elnevezések léteznek még akkor is ha ugyanarról a cégről van szó. Fontos, hogy mindig vannak kötelező és opcionális biztosítási típusok, ezért érdemes előre tisztázni, hogy mit tartalmaz az ajánlat és mit nem.

Az autóbérlő cégek biztonsági letétet kérnek tőlünk, amikor felvesszük az autót. A letét visszatérítésre kerül, miután a kölcsönzés befejeződött, és visszavittük az autót. Banktól és kölcsönzőtől függően ez pár nap szokott lenni.

Kötelező biztosítások:

A feltüntetett bérleti díj az esetek többségében már tartalmazza a kötelező és töréskár biztosításokat. Mindkettő mellett kell önrészt (excess) fizetni, ami akár 800-1200 eur is lehet. Ez ugyanolyan, mint itthon a KGFB, a másik félnél, általad okozott károkra nyújt fedezetet az önrészen túl.

TPL vagy TPI – Third Party Liability/Insurance – kötelező felelősség biztosítás

MLI – Mandantory Liability Insurance vagy Liability Insurance – kiegészítő felelősségbiztosítás

Helyszíni opcionális- és letét csökkentő biztosítások:

Kiegészítő biztosítás kötésével az önrész csökkenthető akár nullára is. Ebben az esetben csak egy tank benzin árát zárolják. Ne lepődjetek meg, mert előfordulhat az is, hogy a kiegészítő biztosítások közül valamelyiket már tartalmazza az alapár. Ebben az esetben nézzük meg, hogy mekkora az önrész mértéke és ha kell kössünk önrész csökkentő biztosítást. Ezek nagy része kb. az itthoni casco-nak felel meg. Van amelyik kötése erősen ajánlott még akkor is ha megdobja a költségeket, de van ami szerintem felesleges.

Legtöbb esetben a kiegészítő biztosítások nem tartalmazzák az üveg- és gumikárt, ezért erre érdemes külön kötni biztosítást online foglaláskor vagy a helyszínen.

TP vagy TI– Theft Protection/Insurance – lopásvédelem

DW vagy CDW – Collision Damage Waiver – töréskár biztosítás (casco) – mely nem fedezi a gumi és szélvédőkárt, vagy a vontatást. Emelett még kell önrészt fizetni

LDW – Loss Damage Waiver – önrészt csökkentő biztosítás (ebben benne van általában a lopásvédelem is, azaz TP vagy TI) azaz van önrész csak kevesebb

SCDW – Super Collision Damage Waiver – mindent tartalmazó biztosítás általában nulla önrésszel

SLI – Supplement Liability Insurance – kiegészítő felelősségbiztosítás, mely full biztosítást jelent

WDW – Windscreen Damage waiver – szélvédő biztosítás

PAI – Personal Accident Insurance – személyi sérülés esetén

PEC – Personal Effects Coverage  – személyes tárgyak fedezése

RAP – Roadside Assistance Protection – autómentő szolgáltatás

TIPP

Mindig kössünk kiegészítő biztosítást ha lehet akkor a legjobbat (full coverage). Ennek költsége elérheti maga az autóbérlés díját is, de ne spóroljunk rajta. Összefoglalva, autót kölcsönözni külföldön kaució (letét) nélkül csak a SCDW biztosítás kötése mellett van lehetőség, ami a biztosítási önrészt nullára csökkenti, így a letét is csökken. Ebben az esetben általában csak egy tank üzemanyag árát fogja zárolni a kölcsönző.

Egyéb infók a biztosításról

Érdeklődjünk meg a helyszínen, hogy mit javasolnak, mert például Norvégiában a Sixt-nél azt mondták, hogy a TP – lopásvédelem kötése felesleges mivel ott nem jellemző az autólopás 🙂

Véleményem szerint egy jól megválasztott utasbiztosítás esetén nincs szükség a PAI-re sem, mely személyi sérülés esetén fizet.

A közvetítő oldalakon, mint pl. kayak, nem fogtok túl sok infót találni arra vonatkozólag, hogy az ajánlat milyen biztosítást és főleg, hogy milyen feltételekkel tartalmaz. Általában az apró betűs részben feltűntetik az alapinformációkat a de a kiegészítő biztosításról bővebb tájékoztatást csak a kölcsönző közvetlen oldalán találtok.

A kiegészítő biztosítást mindig az autókölcsönző cégnél kössétek meg. Közvetlenül a honlapjukon vagy a helyszínen is megtehetitek. Utóbbi esetben fel tudjátok tenni a felmerülő kérdéseiteket.

A közvetítő oldalak a foglalás során sokszor felajánlanak kiegészítő biztosítást (pl.: Allianz) de azt ne kössétek meg, mert az a kölcsönzőtől teljesen független biztosítás. Ennek azért van jelentősége, mert a biztosítástól függetlenül a kölcsönző zárolja az önrész összegét a kártyán és káresemény esetén tőled vonja le az önrészt amit neked kell utólag rendezni a biztosítóval.

Autóbérlés kisokos


Egyéb felmerülő extra költségek

kilométer pótdíj: ez akkor fizetendő ha nem korlátlan (unlimited) kilométer használat van a csomagban. Ez Európán belül manapság elég ritkán fordul elő de azért csekkoljuk le.

autópálya díj, fizetős utak: mindig érdeklődjétek meg előre, hogy az adott országban milyen rendszer működik (pl: fizetőkapu, matrica, stb.). Norvégiában például be van építve az autóba a leolvasó, mely rögzíti merre jártál. Ebben az esetben az útdíj utólag kerül levonásra a letétből.

további vezető (Additional Driver) esetén is pótdíjat kell fizetni. Van olyan “különleges” ajánlat, ami már ennek költségét tartalmazza.

gyerekülés vagy magasító

navigáció/GPS: mivel a legtöbb európai országban már nincs adatroaming szerintem felesleges. Emellett sok autóban már beépített navigáció is található.

ha az üzemanyag szabályzat szerint a teli-teli (full to full) opciót választjuk és nem teli tankkal adjuk le az autót, akkor a zárolt összegből levonhatják a különbözetet

az átvétel helye is befolyásolhatja az árat, ezért érdemes több opciót is megnézni. Ha máshol szeretnénk leadni az autót akkor a bérleti díj jelentősen drágább lehet. Ha már keresésnél beállítjuk az eltérő leadási helyet (different drop-off) nem kell extra költséggel számolni, mert a kalkulált ár már tartalmazza ennek a pótdíját.

életkor miatt is számolhatnak fel extra költséget. Amennyiben a keresésnél nem kéri az életkor megadását mindenképp tájékozódjunk (apró betűs rész), hogy mennyi pótdíjat számolnak fel fiatal vezetők esetén.


3. Fizetés – mikor és mivel?

Mikor?

A foglalásnál választható, hogy mikor szeretnénk fizetni. Ha az azonnali (pay now) fizetést választjuk megspórolhatunk pár ezer forintot. Én mindig a helyszínen fizetést (pay later) választom, mert akkor lemondás esetén nincs bonyodalom.


Mivel?

Autóbérléshez mindenképp szükségünk lesz valamilyen dombornyomott kártyára. Mivel a bérlés során zárolják a letét összegét a kártyánkon, érdemes inkább hitelkártyát (credit card) használni. Ennek azaz oka, hogy a hitelkártyán nincs pénz csak hitelkeret, ezért csak egy tranzakció kérelem történik, ami tényleges pénzt nem érint. Sima folyószámla (debit card) esetén rendelkezésre kell, hogy álljon a letét összege, ami a biztosítástól függően több százezer forint is lehet. Ezt az összeget az autókölcsönző cég a kártyán zárolja, amit akár a kölcsönzés lejárta után hetekig, rosszabb esetben hónapokig  megtarthat az esetleges büntetések kiegyenlítésének fedezésére.

Hitelkártya esetén a nagyobb cégek általában egy héten belül feloldják a zárolást, de kisebb autókölcsönzőnél előfordulhat, hogy rájuk kell pirítani.

Készpénzes fizetés a reptereken és nagyobb kölcsönzőknél nem elfogadott, erre jellemzően a kis helyi autókölcsönzőknél van lehetőség.

Fontos!

A hitelkártya mindig az első számú vezető nevére szóljon. Amennyiben valaki nem tud érvényes hitelkártyát felmutatni, vagy nem áll rendelkezésére megfelelő összegű fedezet a hitelkártyán, illetve a hitelkártya nem a járművezető nevére szól, a kölcsönző megtagadhatja a jármű kiadását. Ebben az esetben nincs pénzvisszafizetés.


Átvétel – leadás

Felvétel

Van ahol csak átadják az irodában a kulcsokat, papírokat, elmondják hol találod az autót (például garázs esetén hányas parkolóhelyen) és útnak engednek. A kapott papírokon fel van tüntetve illetve be van jelölve ha sérült az autó. Indulás előtt érdemes körbejárni és megnézni, hogy valóban csak azok a sérülések találhatóak-e a gépjárművön mint amit mondtak.

Velünk előfordult Nápolyban, hogy még indulás előtt leesett a vadonatúj Toyota visszapillantó tükrének a borítása. Odasétáltunk a leadási pontnál üldögélő fiatalemberhez és jeleztük neki a problémát. A srác fogta a borítást, bedobta a kalaptartóra majd közölte, hogy ott biztonságosabb. Hát így is lehet…

Amire mindig felhívják a figyelmet az átvételi pultnál:

– a már meglévő sérülések,

– benzin vagy dízel autóról van-e szó illetve, hogy teli-teli opció esetén megtankolva hozzuk vissza az autót

– autópályadíj, matrica, parkolás

– rákérdeznek, hogy szeretnél-e extra szolgáltatást (pl: gps, gyerekülés, stb) illetve kiegészítő biztosítást. Utóbbit mindig kössünk és ha lehet akkor fullosat.


Leadás

Hát ez sokszor macerásabb, mint a felvétel és általában országonként eltérő a menete.

Van, hogy csak vissza kell parkolni ua. helyre ahonnan elhoztuk az autót és a kulcs leadásnál megkérdezik, hogy minden rendben volt-e. Ha igen, akkor ‘Viszlát’, és ennyi volt.

Másik lehetőség lehet, hogy a parkolóban, garázsban van külön leadási pont és oda kell visszavinni az autót. Körbejárják és ha minden oké már mehetsz is.

Autóbérlés kisokos

Amennyiben a leadás a normál nyitva tartási időn kívül esik, úgy az autót és a kulcsokat az erre meghatározott helyen kell hagyni. Ezt a kölcsönző munkatársa pontosan el tudja mondani átvételkor.

Tapasztalatok:

Szicíliában például nagyítóval nézték végig azt a kis smart-ot amin egy ép négyzetcentiméter se volt már a felvétel előtt sem. Fogalmam sincs, hogy mit nézett a pasi de végül rendben találta.

Ezzel ellentétben Norvégiában és Hollandiában is előfordult, hogy nem nézték meg se felvételnél, se leadásnál az autót.

Amerikában két napra béreltünk egy Ford Mustang-ot melynek éjszaka, az utcán parkolva megsérült a visszapillantó tükre. Természetesen jeleztük leadásnál de mivel látták, hogy van biztosításunk csak legyintettek (Sixt).

Mivel nagyobb káreseményünk még sose volt így ezzel kapcsolatban nincsenek tapasztalataim.

Autóbérlés kisokos