Bahama-szigetek hajóút

Bahama-szigetek hajóút

Sokan kifejezetten, azért utaznak Floridába, hogy hajóra szálljanak és elutazzanak valamelyik egzotikus karibi szigetre. Ha egy hosszabb amerikai körutazás részeként tartózkodtok Miami-ban, akkor is érdemes megfontolni egy pár napos Bahama-szigetek hajóútat. Mivel mi még nem jártunk ilyen típusú utazáson mindenképp szerettük volna kipróbálni. Már maga a hajóút egy olyan élmény volt, amit álmaimban sem gondoltam volna, hát még a szigetek. Annyi program és szórakozási lehetőség van egy óceánjárón, hogyha 3 napig nem szálltunk volna le a hajóról, akkor sem unatkoztunk volna. Alapjába véve, azért döntöttünk a hajóút mellett, hogy kipihenjük a new yorki városnézés fáradalmait és ne nyúzottabban menjünk haza mint érkeztünk. Mivel nem vagyunk egy helyben ülő típusok, itt se lazsáltunk végig, hanem befizettünk egy búvárkodásra és Nassauban is körbe néztünk. Utunk egyik legkülönlegesebb élménye volt a Norwegian Sky-al utazni, minden forintot, azaz dollárt megért tekintve, hogy a Bahama-szigetek hajóút kb. annyiba került, mint itthon egy wellness hétvége.


Igyekszem általánosságokat is írni, de főleg a 3-4 napos bahamai utakra fogok kitérni, illetve szeretném megosztani veletek a saját tapasztalatainkat is.


Bahama-szigetek hajóút részletei

Időszak: 2018. június

Időtartam: 3 nap/3 éjszaka

Hajótársaság: Norwegian Cruise Line

Hajó: Norwegian Sky

Útvonal: Miami – Great Stirrup Cay – Nassau – Miami

Személyes élmények, alap infók

Bahama-szigetek hajóút

Keresés

Keresni nagyon egyszerűen tudtok az alábbi oldalakon minimális alapinformációk megadásával

www.cruise.com

www.lastminutecruises.com

Ár

Az ár több tényezőből áll össze:

Alapár

Adók, egyéb díjak

Kötelező borravaló


A keresést követően az alapárat fogjátok látni, erre jön majd rá a többi költség. Először is az adó, melyet a foglalás végén, fogtok látni. A kötelező borravalót majd csak az út végén vonják le a becsekkolásnál megadott számláról.


A keresés során figyeljétek, hol milyen akció van, mert rendszeresen adnak fizetős szolgáltatásokat bónuszban. Mi például a “Freestyle Choice” promóció keretében foglaltunk az utazást az NCL-nél, ezért négy lehetőség közül választhattunk: 10 db fotó csomag vagy 50$ dining credit vagy 50 $ fakultatív kirándulás keret vagy 100 perces internet csomag.

Útvonal

Floridából való indulás esetén több város közül választhatunk, pl.: Miami, Fort Lauderde, Port Canaveral (Orlando). Ha fix az indulás helye akkor állítsuk be a keresésnél az adott várost, hogy szűkíteni tudjuk a találati listát. Mi Miami Beach-en töltöttünk pár napot ezért adott volt, hogy nekünk Miami lesz az indulás helye.Többféle útvonalon haladnak a különböző társaságok hajói, mindegyik más-más kis szigeten köt ki illetve Nassauban is megállnak egy napra.

A Norwegian Sky hajó a Great Stirrup Cay sziget közelében áll meg egy napra, mely a társaság utasainak van fenntartva. A szigeten számos bár, étterem, napozóágy és szuvenír bolt áll a kikapcsolódni vágyok rendelkezésére. A szigetre hajóval visznek ki így minden legyen nálatok ami a szigeten kellhet. Számos program lehetőség van, melyet előre le tudunk foglalni (pl: rája simogatás, búvárkodás, jetski bérlés, kajakozás).

A hajó megáll a Bahama-szigetek fővárosában, Nassauban is. Itt található a híres Atlantis Paradise Island Hotel, mely számos program lehetőséget nyújt azoknak, akik úgy döntenek, hogy ott töltik a napot. Van itt csúszdapark, kaszinó, tengeri akvárium, úszhatunk delfinekkel, simogathatunk rájákat és még sorolhatnám.

https://www.atlantisbahamas.com/

Mi végül egy búvárkodásra fizettünk be, utána pedig sétáltunk egyet Nassau városában. Vettünk pár szuvenírt és már el is repült a nap.

3-Day Bahamas from Miami: Free Open Bar

Bahama-szigetek hajótársaságok és útvonalak:

NCL – Norwegian Cruise Line

https://www.ncl.com/fr/en/

Miami – Key West – Great Stirrup Cay – Miami

Miami – Nassau – Great Stirrup Cay – Miami

Carnival Victory

https://www.carnival.com/

Miami – tengeren (at sea) – Nassau – Miami

Royal Caribbean International

https://www.royalcaribbean.com/

Miami – Cococay – Nassau – Miami

Indulás

A hajóra már reggeltől fel lehet szállni és véleményem szerint érdemes is. Az online becsekkolás során meg kell adni az érkezés időintervallumát. A kikötőbe érkezést követően hasonló a folyamat mint egy reptéren. Bőrönd leadás, ellenőrzések, (fémdetektor, útlevél, stb). Mi kaptunk egy plasztik kártyát, ez volt a ‘kulcs’ mindenhová az út során. 
A hajó indulása előtt van egy kötelező biztonsági tájékoztatás melyen mindenkinek részt kell venni. A megadott időpontban és szektorban meg kell jelenni és a libasorban megállni a mentőcsónakok alatt. Egy rövid tájékoztató után indulhat a móka.

Ellátás

A Norwegian all inclusive (free open bar) hirdette meg az utazást, ami valóban úgy is volt. Pár fizetős éttermen kívül mindent tartalmazott az ár. Rengeteg étterem és bár gondoskodott arról, hogy sose szenvedjünk hiányt semmiben. A pincérek folyamatosan jártak körbe és hordták az italokat így a medence mellett élvezhettük a napsütést. Pár dollár borravaló fejében már kérni se kellett a kiválasztott kedvenc koktélunkat. A bárok ital kínálata bőséges volt, rengeteg üdítő, koktél, sör és rövid ital közül választhattunk. Az éttermek között volt egyszerűbb, önkiszolgáló jellegű ahová rövid nadrágban is leülhettünk, illetve exkluzívabb ahová előzetes asztal foglalás mellett lehetett betérni egy romantikus vacsorára. Természetesen ez is benne volt az árban. A pincérek nagyon kedvesek voltak, még az étterem vezető is odament minden asztalhoz váltani pár szót a vendégekkel.

Más hajótársaságoknál tájékozódjatok, hogy milyen ellátást tartalmaz az ár. Előfordulhat például, hogy az üdítő benne van az árban, de az alkoholos italokért már fizetni kell. Abban az estben ha nem all inclusive az ellátás, szoktak adni úgynevezett “on board” kreditet, ami a fizetős szolgáltatásokra használható fel. Lehet, hogy más hajótársaság alapára alacsonyabb, de az út végére akár rosszabbul is járhatunk.

Fizetős szolgáltatások

Upgrade: még indulás előtt van arra lehetőség, hogy egy bizonyos összeg fejében magasabb kategóriájú kabint igényeljünk. Meg kell adni egy bizonyos licitet (mennyit ér meg nekünk) és ha marad szabad kabin akkor tájékoztatnak róla, hogy megkaptuk-e. Mi így utaztunk belső kabin helyett ablakosban.

Fakultatív programok: Lehetőség van befizetni fakultatív programokra a hajón illetve már az utazást megelőzően is (pl: búvárkodás, delfines programok, hajókirándulás, stb). A Norwegian társaságnak van egy jó kis alkalmazása, illetve honlapja, mely csokorba szedi ezeket a program lehetőségeket. A programok mellett bérelhetünk különböző sport és búvárfelszereléseket is.

Fotózás: a hajón folyamatosan készülnek képek illetve vannak időpontok amikor kifejezetten kérhetünk külön fotózást. Ezeket kinyomtatják és meghatározott napszakokban megvásárolhatóak.

Wifi: a hajón természetesen van wifi ami sajnos nem ingyenes. Figyelem! Ha rendelkeztek amerikai sim kártyával amin nincs adatroaming az a bahamákon nem fog működni

Minibár: a szobában van minibár amiért külön fizetni kell. Vicces mert ha kimész a fedélzetre akkor bármikor ihatsz bármit. Ha van kulacsod/üres palackod akkor töltsd meg bátran, hogy a szobában is legyen vized

Éttermek: a hajón mindig van fizetős étterem is (pl Steak house). Nekünk az ‘ingyenes’ éttermeket se sikerült végigjárni így egy 3 napos út esetén nem látom értelmét egy ilyenben vacsorázni.

Bahama-szigetek hajóút – Galéria